Случај Франка Симатовића: Држава не стоји иза својих држављана

Пише Угљеша Мрдић

Ако узмемо у обзир мишљење стручне јавности и поштовања међународног права и Закона о сарадњи са Хашким трибуналом, Влада Србије је имала обавезу по закону да изда гаранције некадашњем заменику начелника РДБ-а Франку Симатовићу и омогући му да уместо у притвору у Шевенингену празнике проведе код куће у Београду

 

„Моћници“ у Кабинету председника Србије Бориса Тадића осим што контролишу сектор безбедности на свој начин преко Савета за националну безбедност спроводе одлуке противно Уставу и законима.
Најбоља потврда тога је што је Влада Србије одбила да обнови гаранцију за хашког оптуженика некадашњег заменика начелника Ресора државне безбедности МУП-а Србије Франка Симатовића Френкија, иако му је Хашки трибунал одобрио привремени отпуст из притвора током зимске паузе.
Према речима Симатовићеве одбране, вероватно је проблем у Безбедносно-информативној агенцији (БИА).

ПРОБЛЕМ У БИА?

[restrictedarea]

Иако званични Београд истиче како има одличну сарадњу са Хашким трибуналом, те да чини све што је у његовој моћи да помогне својим држављанима који су оптужени пред овим судом, Влада Србије је одбила да изда гаранције за привремено пуштање на слободу и некадашњем начелнику РДБ-а Јовици Станишићу и његовом помоћнику и оснивачу ЈСО Френкију Симатовићу.
Иако је Хашки трибунал одобрио оптуженику Франку Симатовићу боравак на слободи током зимске паузе, Влада Србије је одбила да Симатовићу обнови гаранцију за привремено пуштање из притвора.
„Претпостављамо да је проблем у БИА, јер немамо проблем са Националним саветом за сарадњу са трибуналом, а незванично смо сазнали да ни полиција нема проблема да Симатовићу обезбеди пратњу и обезбеђење током боравка на слободи“, рекао нам је Симатовићев адвокат Михајло Бакрач.
Он је навео да Симатовићеви адвокати не знају зашто држава није обновила гаранцију, али да су незванично сазнали да је Влада Србије прошлог четвртка расправљала о томе и да су неки министри били за то да се изда гаранција, али је већина чланова Владе била против. „Симатовић је дубоко повређен и разочаран, јер његова држава не стоји иза њега“, додао је Бакрач.
Он је подсетио да је држава по Закону о сарадњи са Хашким трибуналом дужна да пружи гаранције оптуженицима којима суд одобри привремено пуштање на слободу и да је то чинила више пута и у случају Симатовића, али да није одговорила на последњи захтев одбране упућен Влади 15. новембра.
„Оваква одлука апсолутно може имати и утицаја на пресуду, јер се шаље порука да оптужени није добродошао у својој држави“, рекао је Бакрач.

НЕЛЕГАЛНО ХАПШЕЊЕ У „САБЉИ“
Један од Симатовићевих бранилаца, адвокат Владимир Петровић, рекао је да постоји могућност да Претресно веће Трибунала нареди држави Србији да Симатовићу обезбеди пратњу и спроведе закон, најавивши да ће одбрана то и тражити од Трибунала.
„Не улазећи у разлоге због којих је оптужен, то је потпуно друго питање, Симатовић као држављанин Србије има право на заштиту своје државе увек и у свим околностима, и држава нема право да се оглуши о тај захтев, а тиме су прекршена и његова уставна права“, нагласио нам је Петровић.
Адвокати су навели да Симатовић по закону испуњава оба услова за добијање гаранције, држављанин је Србије и предао се добровољно, што је потврдио и Хашки трибунал.
Јовица Станишић и Франко Симатовић ухапшени су 2003. године у акцији „Сабља“, а Хашки трибунал је против њих подигао оптужницу 3. маја те године док су били у притвору.
Симатовић је из притвора у Београду пребачен у притвор у Хагу, а касније му је у Србији исплаћена одштета због неоснованог хапшења у акцији „Сабља“, коју су спроводили ДОС-ови кројачи судбине грађана Србије.
Шеф владине Канцеларије за медије Миливоје Михајловић рекао је да Влада Србије на прошлонедељној седници није расправљала о захтеву Франка Симатовића да током божићних празника буде пуштен на привремену слободу из притворске јединице у Шевенингену.
Михајловић је напоменуо да се ради о питању односа Србије и Хашког трибунала, те да се о таквим питањима обично расправља на затвореном делу седнице.
Своје мишљење изнео је и некадашњи начелник војне контраобавештајне службе генерал Александар Димитријевић, који је јасно рекао да „ускраћивање гаранција хашком оптуженику Франку Симатовићу није проистекло из административног превида, већ је плод нечије самовоље“.

ПЛОД НЕЧИЈЕ САМОВОЉЕ
„Тај случај не видим само као преседан, већ и као скандал. Имамо Закон о сарадњи са Трибуналом који обавезује државу да пружи гаранције лицу које се добровољно предало Хагу, а случај Симатовића показује да се закони примењују или не примењују на миг који долази из неког кабинета. Не верујем да је реч о грешки. То ми више лични на личну освету неког појединца који је довољно моћан да тако нешто одлучи и да ту одлуку наметне државним органима. Реч је о ситуацији кад неко себи узима за право да изда или не изда државне гаранције“, истакао је Димитријевић, који је додао да не треба ипак проблем сводити на име, него на принцип по којем је свака држава дужна да пружи заштиту сваком свом држављанину, у складу са сопственим законима.
Ако узмемо у обзир све поменуте изјаве, као и сазнања „Печата“, сасвим је јасно да поједини људи у Кабинету председника Републике и ДС-а Бориса Тадића спроводе законе по својој вољи. Упућени су нам рекли да је једна од најодговорнијих особа за то што Симатовић није добио гаранције државе – Миодраг Мики Ракић, шеф Кабинета председника Републике, секретар Савета за националну безбедност и шеф Бироа за координацију служби безбедности. О Ракићевим овлашћењима и његовој улози у сектору безбедности „Печат“ је писао у прошлом, 197. броју, у тексту под насловом „Реформом против безбедности“.
Иначе, адвокати Франка Симатовића обавестили су јавност да је држава из непознатих разлога ускратила њиховом брањенику гаранције за привремени боравак на слободи, које му је давала десетак пута до сада од 2004. до ове године.
Ако узмемо у обзир мишљење стручне јавности и поштовања међународног права и Закона о сарадњи са Хашким трибуналом, Влада Србије је имала обавезу по закону да изда гаранције Франку Симатовићу и омогући му да уместо у притвору у Шевенингену празнике проведе код куће у Београду.
Претресно веће Хашког суда одобрило је Симатовићу долазак у Србију, у периоду од 16. децембра до 5. јануара 2012. године, током зимске паузе у раду Трибунала. Трибунал је позвао Владу Србије да обнови гаранције за привремено пуштање Симатовића, али она то није урадила.
Према Закону о сарадњи са Трибуналом, Влада је дужна да обезбеди гаранције за Симатовића. Једини услови за то су да је држављанин Србије, што јесте, и да се добровољно предао, што такође испуњава.
„Сам Хашки трибунал је у својим извештајима оценио да Симатовић на слободи неће представљати опасност. Тим чином држава је прекршила закон и ово је преседан у пракси Трибунала. Никада се још није десило да нека држава овако реагује“, наглашава Бакрач.
Он је изразио уверење да је читаву ствар зауставила БИА.
Симатовићеви адвокати упутили су дописе председнику Владе Србије Мирку Цветковићу и председнику скупштинског Одбора за одбрану и безбедност Душану Бајатовићу.
У допису Одбору за одбрану и безбедност између осталог је наведено:
„Са жаљењем Вас обавештавамо да је Влада Републике Србије прекршила Закон о сарадњи са Међународним кривичним трибуналом (члан 36. Закона) и без образложења ускратила гаранције нашем брањенику. Дубоко смо уверени да је у овом случају грубо прекршен Закон, да су повређена права нашег брањеника као грађанина Републике Србије, те да постоји могућност да је угрожена и безбедност чланова Симатовићеве породице који живе у Републици Србији“.

ДРЖАВА ДУЖНА ДА ДА ГАРАНЦИЈЕ
Председник Одбора за одбрану и безбедност Душан Бајатовић нагласио је да не види ниједан разлог зашто Симатовићу није одобрен долазак у Србију.
„Он се добровољно предао и по Закону држава јесте дужна да му да гаранције. Не знам зашто то није урађено, нити видим разлог да му се то не одобри, када ни сам Трибунал није правио питање око његовог пуштања. Такође, он је и раније пуштан и никада није правио проблеме“, навео је Бајатовић.
„Печат“ је упутио допис Кабинету директора БИА Саши Вукадиновићу поводом овог случаја.
На питања „Печата“ да ли је БИА радила процену или на било који начин учествовала у активностима везаним за то да ли Влада Србије треба да обнови гаранцију за привремено пуштање на слободу Симатовића и да ли је БИА уопште правила неки проблем у овом случају, како су навели поменути адвокати, добили смо званичан одговор:
„БИА нема коментара“.
„Тај случај нисмо до сада коментарисали, нити ћемо то у овом моменту урадити. Немам шта да кажем“, рекао је шеф Кабинета директора БИА Јован Стојић.
Некадашња председница Врховног суда Србије Вида Петровић Шкеро нагласила је да није у реду што Симатовић није добио гаранције и да је једини разлог да не дају гаранције јесте уколико су проценили да сами не могу да гарантују за његову безбедност, али у том случају морају то и да образложе.
А у Кабинету премијера Мирка Цветковића није било коментара поводом гаранција за пуштање Симатовића за празнике.
На крају можемо закључити да у власти имамо људе који мисле да су јачи, битнији и моћнији не само од полиције, Министарства правде и Савета за сарадњу са Хашким трибуналом, већ су се ставили у положај изнад домаћих и међународних закона.

[/restrictedarea]

6 коментара

 1. POSTOVANI, FRENKI JE JUNAK SRBIJE, I PRAVI PROFESIONALAC. STRADAO JE ZATO STO JE RADIO PROFESIONALNO, KAO HRVAT , JE SLUZBOVAO BEZ OBZIRA NA NABIJU. NIJE MU LAKO BILO, JER JE UJCEVINA U CRNOJ GORI.
  STRADAO JE I NASTRADACE OD SAVREMNIH KREATORA SVIJETA O KOJIMANECU.
  FRENKI NEKA TI JE SLAVA.
  MARKO DJURICKOVIC IZ ULCINJA, CRNA GORA

  • Zdenko Vujnovic

   Sramota je da mu ne daju garancije.
   Lepo si to napisao Marko.

  • Вјероватно као грађанин Србије има право на пуну правну и било какву врсту помоћи а зашто је нема дуга је прича.
   И вјероватно зна много о тренутним квислинзима на власти и зато неће још дуго видјети Србију.
   Стоји и то да је професионалац али му никада нећу опростити смрт мојих сународника на Бихаћу,послије и на Грабежу. Тај исти “Френки” је учествовао у продаји оружја, хране, горива, муниције корпусу Расима Делића. Турци су нас тукли српском робом купљеном од истог тог френкија и љегових пајтоса аркана, којекакве гарде итд итд.
   Парадокс је да смо и у тако сложеној оперативној ситуацији дефакто узели град.

   Толико о “Френкију” и немој пуно да га хвалиш све док не поредаш све коцкице у мозаику!

 2. Bitno je da stoji iza Lausevica[amnestija],koji je ubio dva coveka.

 3. Bas me cudi da se povodom ovog slucaja nije oglasio Poverenik za zastitu prava gradjana Sasa Jankovic .Ako gradjanin ina prava ali i OBAVEZE prema svojoj Drzavi , onda i Drzava ima OBAVEZU da stiti interese svojih gradjana .To NESME biti povezano ni sa jednom politikom , pojedincem , voljom ili simpatijom .
  Cudi me da se nisu iglasile i tzv. NEVLADINE Organizacije koje se i danju i nocu brinu o pravima svega i svacega .Ja sam ubedjen u njihovu opredeljenost za vladavinu prava i pravde te sam zato siguran da za slucaj ugrozavanja osnovnih ljudskuh i gradjanskih prava srpskog drzavljanina Simatovica , sigurno jop nisu obavesteni .A i Praznici su jos u toku .

 4. Za podaničku vladu, ili ti pro vladu tamo nečiju, to nije ništa novo i iznanadjujuće sobzriorm da je Srbija praktično kolonija Zapada. Iznenadjenje bi bilo obratno, prvo da ih nisu isporučili, a ako već jesu, onda smo morali da im pružimo svu potrebnu pomoć, zaštitu i garancije makar pola od one zaštite koju imaju Nato uterivači “demokratije” po svetu, pa izmedju ostalog i kod nas. Nažalost u Srbiji je sve pro nečije sa zapada, a svi znamo čije. I pro vlada i pro stranke i pro vladine organizacije i pro raznorazni fondovi za ispiranje mozgova ili ti oblikovanje javnog mnjenja itd. E, kad su sve mutivode u ovoj zemlji poznate, onda Srbi prionimo na posao da očistimo izvore naših korena, vratimo Srbiji dostojanstvo i omogućimo čistoj vodi da izmedju velikog broja alternativa nadje svoj pravi tok… Najbolje vreme za to je proleće…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *