Đilas protiv policije

Piše Uglješa Mrdić

U vreme zaključenja ovog broja „Pečata“ štrajk policije je nastavljen, čime se prvi put u istoriji svetskih policija dogodilo da je štrajk policije duboko ušao u treću nedelju. Na drugom mestu svetskih rekorda je februarski štrajk srpske policije

 

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najoštrije je osudio ovonedeljni protest Nezavisnog sindikata policije koji je prema njegovim rečima izazvao kolaps na ulicama glavnog grada.
„Svako ima pravo da štrajkuje u skladu sa zakonom“, rekao je Đilas ovog ponedeljka, „ali niko nema pravo da svojim protestom ugrožava normalan život Beograđana, a upravo su to današnjom blokadom saobraćaja u centru grada učinili pojedini pripadnici MUP-a Srbije“.
Prema rečima gradonačelnika, sate i sate proveli su Beograđani danas u saobraćaju, a otežan je bio prolazak vozila hitne pomoći i vatrogasaca. Đilas je istakao da je Beograd sa više stotina miliona dinara pomogao rad beogradske policije i većina njenih pripadnika svakodnevno se zahvaljuje Beograđanima na odnosu prema policiji, radeći pošteno i profesionalno.
„Očekujem da se ovakav vid protesta nikada ne ponovi, a da se prema svima koji ugrožavaju osnovna prava Beograđana primene zakonom predviđene sankcije, bez obzira na to da li nose uniformu ili ne“, rekao je Đilas, koji je imao mogućnost da eventualno pošalje komunalnu policiju koju je formirao da „krene“ ili delove policije na ostatak MUP-a i razbije proteste.
Reagovao je i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, on je naveo da razloga za štrajk nema i da bi svako trebalo da ispunjava svoje zadatke, a ko neće, kako je rekao, neka traži drugo radno mesto.
Dačić je istakao da policija ne sme da uništava ugled među građanima koji su joj dali poverenje i po tome je svrstali u prve tri institucije u zemlji, pored SPC-a i Vojske Srbije.  On je rekao da ne postoji način da neko ne obavlja svoje zadatke, naveo je da je obaveza Direkcije policije da vodi policiju i zamolio policiju da se ne bruka.
Dačić, ministar već četiri godine, podsetio je da je policija intervenisala u slučaju štrajka malinara, sklanjala radnike sa železničkih pruga, ali da je potpuno neprihvatljivo da „policiju šaljemo protiv policije koja štrajkuje“.
Nezavisni sindikat policije saopštio je da cilj protesta nije bilo blokiranje normalnog života u Beogradu, niti provokacija građana, već da se ukaže na posledice lošeg materijalnog položaja zaposlenih u MUP-u i njihovih porodica, kao i mnogih drugih problema za koje godinama nema rešenja, pošto druga sredstva nisu urodila plodom.
Član Predsedništva Nezavisnog sindikata policije Blažo Marković je rekao da se Sindikat godinu dana bori za svoja prava i da ga je ignorisanje ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i vlade nateralo na radikalan potez.
U saopštenju se demantuje tvrdnja predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića da je prosečna plata u MUP-u 48.000 dinara i navodi da je prosek plate 38.000 dinara.
U vreme zaključenja ovog broja „Pečata“ štrajk policije je nastavljen, čime se prvi put u istoriji svetskih policija dogodilo da je štrajk policije duboko ušao u treću nedelju. Na drugom mestu svetskih rekorda je februarski štrajk srpske policije.
Toliko o režimskoj brizi za sopstvene institucije.

6 komentara

  1. Izgleda da se zaboravilo kada su se “žuti” drali po ulicama i blokirali Beograd i Srbiju

  2. Srbima je dosta bio i onaj jedan Đilas koji je služio sotonu, pa se posle kobajagi predomislio. Ovaj još jedan dok ukapira šta radi neće nas ni biti. Sačuvaj Bože srbski rod od neljudi. Ovi isto služe sotonu. Svevišnji će uništiti sotonu i njegove sluge a mi Srbi okrenimo se svetu smisla i pomozimo Svevišnjem da uredi svet kakav dolikuje ČOVEKU a ovo smeće da ode u zaborav i u mesto koje bi trbalo da podsećaju svet kako netreba raditi. Za početak Srbi radite samo ono što dobro znate i što čini ugodnost tebi i onima oko tebe.

  3. ĐILAS – KAMELEON a lični interes mu je jedini kriterijum u životu , pa čak i to što izvršava partiske zadatke na štetu Beograda i opštu propast Srbije. Ova kritika policije se može podvesti pod borbu za napredak u DSu SREĆNA NOVA GODINA uredništvu i svim novinarima slobodnog “PEČATA” posebno Miloradu Vučeliću – Veliko,valiko VAM HVALA na ogromnoj količini istine koju ste nam poklonili.

  4. beograd je u teškim saobraćajnim problemima,ne treba ničiji štrajk da dođe do haosa u saobraćaju,dovoljno je da pada kiša a o snegu da i ne govorimo,policija je verovatno u pravu, za rad nije dovoljna plata koja je inače nedovoljna ne samo njima nego i drugima,treba i određena oprema,dnevni odmor u toku dana,nedeljni odmor u toku nedelje,da li policija to sve ima,beograd mora pod hitno da gradi metro u svim smerovima od centra prema periferiji bez obzira na cenu ili da se zaustavi doseljavanje u beograd građana iz drugih delova srbije,i đilas je u pravu,život u beogradu i pod normalnim uslovima postaje nepodnošljiv,od 9-17 sati je haos u saobraćaju,vlada je u pravu jer se mora štedeti,svi su u pravu a to je pat pozicija koja se ne rešava nikako,sve je zaludno

  5. Od ovog “nesporazuma” imaće koristi i Đilas i Dačić.Ali ko kaže da, posle izbora,njihove stranke neće praviti koaliciju?

  6. U svakom slucaju je prevrsio meru!Ako misli da im policija sluzi kao dresirani kerovi koje ce da salju, koristeci korumpirane sudije da hapse i tuku one koji im smetaju, treba da znaju da ce policija uvek biti sa narodom i narod sa policijom.I lako bi moglo da se dogodi da pred naletom besa proizvedenog iz nemoci narod i policija uzmu metlu u svoje ruke i sve ih pociste.Kako ga nije sramota?Zasto policija ne preceslja njegove racune napolje i ovde?Za svaki slucaj da mu uzmu punomoc da to mogu da podignu i bez njega.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *