Ђилас против полиције

Пише Угљеша Мрдић

У време закључења овог броја „Печата“ штрајк полиције је настављен, чиме се први пут у историји светских полиција догодило да је штрајк полиције дубоко ушао у трећу недељу. На другом месту светских рекорда је фебруарски штрајк српске полиције

 

Градоначелник Београда Драган Ђилас најоштрије је осудио овонедељни протест Независног синдиката полиције који је према његовим речима изазвао колапс на улицама главног града.
„Свако има право да штрајкује у складу са законом“, рекао је Ђилас овог понедељка, „али нико нема право да својим протестом угрожава нормалан живот Београђана, а управо су то данашњом блокадом саобраћаја у центру града учинили поједини припадници МУП-а Србије“.
Према речима градоначелника, сате и сате провели су Београђани данас у саобраћају, а отежан је био пролазак возила хитне помоћи и ватрогасаца. Ђилас је истакао да је Београд са више стотина милиона динара помогао рад београдске полиције и већина њених припадника свакодневно се захваљује Београђанима на односу према полицији, радећи поштено и професионално.
„Очекујем да се овакав вид протеста никада не понови, а да се према свима који угрожавају основна права Београђана примене законом предвиђене санкције, без обзира на то да ли носе униформу или не“, рекао је Ђилас, који је имао могућност да евентуално пошаље комуналну полицију коју је формирао да „крене“ или делове полиције на остатак МУП-а и разбије протесте.
Реаговао је и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, он је навео да разлога за штрајк нема и да би свако требало да испуњава своје задатке, а ко неће, како је рекао, нека тражи друго радно место.
Дачић је истакао да полиција не сме да уништава углед међу грађанима који су јој дали поверење и по томе је сврстали у прве три институције у земљи, поред СПЦ-а и Војске Србије.  Он је рекао да не постоји начин да неко не обавља своје задатке, навео је да је обавеза Дирекције полиције да води полицију и замолио полицију да се не брука.
Дачић, министар већ четири године, подсетио је да је полиција интервенисала у случају штрајка малинара, склањала раднике са железничких пруга, али да је потпуно неприхватљиво да „полицију шаљемо против полиције која штрајкује“.
Независни синдикат полиције саопштио је да циљ протеста није било блокирање нормалног живота у Београду, нити провокација грађана, већ да се укаже на последице лошег материјалног положаја запослених у МУП-у и њихових породица, као и многих других проблема за које годинама нема решења, пошто друга средства нису уродила плодом.
Члан Председништва Независног синдиката полиције Блажо Марковић је рекао да се Синдикат годину дана бори за своја права и да га је игнорисање министра унутрашњих послова Ивице Дачића и владе натерало на радикалан потез.
У саопштењу се демантује тврдња председника Владе Србије Мирка Цветковића да је просечна плата у МУП-у 48.000 динара и наводи да је просек плате 38.000 динара.
У време закључења овог броја „Печата“ штрајк полиције је настављен, чиме се први пут у историји светских полиција догодило да је штрајк полиције дубоко ушао у трећу недељу. На другом месту светских рекорда је фебруарски штрајк српске полиције.
Толико о режимској бризи за сопствене институције.

6 коментара

  1. Izgleda da se zaboravilo kada su se “žuti” drali po ulicama i blokirali Beograd i Srbiju

  2. Србима је доста био и онај један Ђилас који је служио сотону, па се после кобајаги предомислио. Овај још један док укапира шта ради неће нас ни бити. Сачувај Боже србски род од нељуди. Ови исто служе сотону. Свевишњи ће уништити сотону и његове слуге а ми Срби окренимо се свету смисла и помозимо Свевишњем да уреди свет какав доликује ЧОВЕКУ а ово смеће да оде у заборав и у место које би трбало да подсећају свет како нетреба радити. За почетак Срби радите само оно што добро знате и што чини угодност теби и онима око тебе.

  3. ЂИЛАС – КАМЕЛЕОН а лични интерес му је једини критеријум у животу , па чак и то што извршава партиске задатке на штету Београда и општу пропаст Србије. Ова критика полиције се може подвести под борбу за напредак у ДСу СРЕЋНА НОВА ГОДИНА уредништву и свим новинарима слободног “ПЕЧАТА” посебно Милораду Вучелићу – Велико,валико ВАМ ХВАЛА на огромној количини истине коју сте нам поклонили.

  4. beograd je u teškim saobraćajnim problemima,ne treba ničiji štrajk da dođe do haosa u saobraćaju,dovoljno je da pada kiša a o snegu da i ne govorimo,policija je verovatno u pravu, za rad nije dovoljna plata koja je inače nedovoljna ne samo njima nego i drugima,treba i određena oprema,dnevni odmor u toku dana,nedeljni odmor u toku nedelje,da li policija to sve ima,beograd mora pod hitno da gradi metro u svim smerovima od centra prema periferiji bez obzira na cenu ili da se zaustavi doseljavanje u beograd građana iz drugih delova srbije,i đilas je u pravu,život u beogradu i pod normalnim uslovima postaje nepodnošljiv,od 9-17 sati je haos u saobraćaju,vlada je u pravu jer se mora štedeti,svi su u pravu a to je pat pozicija koja se ne rešava nikako,sve je zaludno

  5. Od ovog “nesporazuma” imaće koristi i Đilas i Dačić.Ali ko kaže da, posle izbora,njihove stranke neće praviti koaliciju?

  6. U svakom slucaju je prevrsio meru!Ako misli da im policija sluzi kao dresirani kerovi koje ce da salju, koristeci korumpirane sudije da hapse i tuku one koji im smetaju, treba da znaju da ce policija uvek biti sa narodom i narod sa policijom.I lako bi moglo da se dogodi da pred naletom besa proizvedenog iz nemoci narod i policija uzmu metlu u svoje ruke i sve ih pociste.Kako ga nije sramota?Zasto policija ne preceslja njegove racune napolje i ovde?Za svaki slucaj da mu uzmu punomoc da to mogu da podignu i bez njega.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *