5. decembar – Jedinstvena Rusija osvojila apsolutnu većinu

MOSKVA – Prema najnovijim preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Rusiji koje je u dva časa po moskovskom vremenu objavila Centralna izborna komisija (CIK), vladajuća Jedinstvena Rusija (JR) vodi sa 50,07 odsto osvojenih glasova birača.
CIK navodi da je ovo rezultat posle 61,64 odsto obrađenih glasačkih listića, prema kojima Komunistička partija ima 19,50 odsto glasova, Pravična Rusija 12,87 odsto, a Liberalno- demokratska partija 11,95 odsto glasova, prenose ruski mediji.
Posle prvih preliminarnih rezultata glasanja i na osnovu anketa koje su sprovedene na izborima izgledalo je da će JR ostati na jedan do četiri procenta ispod 50 odsto osvojenih glasova, ali, kako je noć odmicala, rezultati koje je saopštavala CIK pokazali su stalni porast broja glasova u korist vladajuće stranke.
U odnosu na prve izjave zvaničnika CIK-a, značajno je promenjen i broj izašlih na izbore, pa je tako, prema najnovijim inFormacijama, nešto manje od 60 odsto građana ili 66 miliona glasalo, dok su prve informacije nagoveštavale izlaznost jedva nešto veću od 50 odsto.
Iako je predsednik Rusije i nosilac izborne liste JR Dmitrij Medvedev ranije večeras nagovestio pobedu JR, ali i formiranje postizborne koalicije, JR se, na osnovu najnovijih saznanja, nalazi nadomak osvajanja apsolutne većine u parlamentu.
Medvedev se u obraćanju novinarima, ipak, ogradio izjavom da će JR “izvući konačne zaključke po objavljivanju zvaničnih rezultata izbora”.
Iako je iz redova opozicije stiglo više pritužbi na regularnost izbora, u CIK tvrde da većih izbornih neregularnosti nije bilo i da one nepravilnosti koje su zabeležene ne utiču na njihov krajnji ishod.
Nezvanični rezultati, na osnovu svih prebrojanih glasova, biće poznati ujutru.

Izvor: Tanjug

2 komentara

  1. …samo sa Rusijom imamo budućnost svijetlu,jer od istoka sunce sija!
    Sve što je najgore za ljude došlo je sa zapada i iz Amerike.

  2. Bravo Anđele sa Istoka rujna zora sviće a sa Zapada uvek dolazi
    tama.Svi ratovi u Evropi došli su sa Zapada.I Angela Merkel priprema Nemce na istok gde će zube slomiti.Putin i veliki
    Ruski narod čeka spreman a mi razoružani, demoralisani, obezglavljeni
    lutamo. Svetlost nam dolazi, a mi metnuli tamne naočare sramota.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *