5. децембар – Јединствена Русија освојила апсолутну већину

МОСКВА – Према најновијим прелиминарним резултатима парламентарних избора у Русији које је у два часа по московском времену објавила Централна изборна комисија (ЦИК), владајућа Јединствена Русија (ЈР) води са 50,07 одсто освојених гласова бирача.
ЦИК наводи да је ово резултат после 61,64 одсто обрађених гласачких листића, према којима Комунистичка партија има 19,50 одсто гласова, Правична Русија 12,87 одсто, а Либерално- демократска партија 11,95 одсто гласова, преносе руски медији.
После првих прелиминарних резултата гласања и на основу анкета које су спроведене на изборима изгледало је да ће ЈР остати на један до четири процента испод 50 одсто освојених гласова, али, како је ноћ одмицала, резултати које је саопштавала ЦИК показали су стални пораст броја гласова у корист владајуће странке.
У односу на прве изјаве званичника ЦИК-а, значајно је промењен и број изашлих на изборе, па је тако, према најновијим инФормацијама, нешто мање од 60 одсто грађана или 66 милиона гласало, док су прве информације наговештавале излазност једва нешто већу од 50 одсто.
Иако је председник Русије и носилац изборне листе ЈР Дмитриј Медведев раније вечерас наговестио победу ЈР, али и формирање постизборне коалиције, ЈР се, на основу најновијих сазнања, налази надомак освајања апсолутне већине у парламенту.
Медведев се у обраћању новинарима, ипак, оградио изјавом да ће ЈР “извући коначне закључке по објављивању званичних резултата избора”.
Иако је из редова опозиције стигло више притужби на регуларност избора, у ЦИК тврде да већих изборних нерегуларности није било и да оне неправилности које су забележене не утичу на њихов крајњи исход.
Незванични резултати, на основу свих пребројаних гласова, биће познати ујутру.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. …само са Русијом имамо будућност свијетлу,јер од истока сунце сија!
    Све што је најгоре за људе дошло је са запада и из Америке.

  2. Bravo Anđele sa Istoka rujna zora sviće a sa Zapada uvek dolazi
    tama.Svi ratovi u Evropi došli su sa Zapada.I Angela Merkel priprema Nemce na istok gde će zube slomiti.Putin i veliki
    Ruski narod čeka spreman a mi razoružani, demoralisaни, obezglavljeni
    lutamo. Сvetlosт nam dolazi, a mi metnuli tamne naočare sramota.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *