28. decembar – U tri opštine na severu KiM danas o referendumu

KOSOVSKA MITROVICA – U tri od četiri opštine na severu Kosova i Metohije sutra će biti održane sednice lokalnih skupština na kojima će odbornici raspravljati o inicijativi da se na severu Kosova organizuje referendum na kojem bi se građani izjasnili da li su za prihvatanje kosovskih injstitucija.
Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić izjavio je Tanjugu da sednica lokalnog parlamenta u ovom gradu nije zakazana, ističući da je on lično rezervisan prema ideji da se građani sa severa Kosova plebiscitarno izjašnjavaju o bilo kom pitanju pa i o ovom.
Ninić je rekao da misli da bilo koja opštinska vlast u Srbiji nema mandat da raspisuje referendum i da potezi koje povlači lokalna samouprava na severu Kosova moraju biti usklađeni sa državnom politikom.
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je Tanjugu da će u ovom gradu sutra biti održana sednica lokalnog parlamenta na kojoj će prva tačka dnevnog reda biti pitanje organizovanja referenduma na severu Kosova. Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Stevan Božović izjavio je Tanjugu da će o referendumu biti reči na sutrašnjoj sednici opštine u okviru tačke dnevnog reda koja se bavi aktuelnom političko-bezbednosnom situacijom u Ibarskom Kolašinu.
O referendumu će, istovremeno kada i odbornici u Kosovskoj Mitrovici, raspravljati i njihove kolege u Zvečanu, potvrdio je predsednik ove opštine Dragiša Milović.+
Nakon zajedničkog sastanka predstavnika Srba sa severa Kosova, održanog u nedelju u Zvečanu, rečeno je da će referendum najverovatnije biti održan na Dan državnosti Srbije, 15. februara.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *