19. decembar – Preminuo Vaclav Havel

PRAG – Bivši predsednik Češke i nekadašnji disident Vaclav Havel umro je u 75. godini, potvrdio je danas njegov portparol Ladislav Spaček.
Zdravstveno stanje Havela, koji je bio strasan pušac i posle dužeg lečenja i izvan Češke 1996. “pobedio” rak pluća, vidno se pogoršalo proteklih meseci.
U martu ove godine, kada se ponovo razboleo, Havel je morao da smanji svoj program rada i boravio je češće u vikendici na selu.
Bivši češki predsednik ove godine nije bio, zbog zdravstvenog stanja, u mogućnosti da prisustvuje ni tradicionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, u julu.
Rođen je 1936. godine u Pragu u preduzetničkoj i intelektualnoj porodici kojoj je 1948. konfiskovana imovina. Zbog toga mu je komunistički režim je zabranio da studira nakon završene srednje škole. To je razlog zašto je otišao u hemijsku laboratoriju, a potom dopisno završio još neke škole.
I pre političke karijere bavio se pisanjem i još kao tinejdžer je objavljivao drame, koje su izvođene i na našim scenama i kada je bio zabranjen u domovini i donele mu međunarodni ugled.Posle ulaska sovjetskih trupa u Čehoslovačku 1968. zabranjeno je izvođenje njegovih drama i oduzet mu je pasoš.
Havel je bio jedan od ključnih ljudi tokom Plišane revolucije 1989. i aktivan učesnik u pokretu Praško proleće 1968, zbog čega je “stavljen pod prismotru” vlasti, a proveo je i četiri godina u zatvoru – od 1979. do 1983.
Godine 1989, kada su demokratske promene zahvatile Evropu, Havel se ponovo uključio u revolucionarno delovanje. Kao predsednik organizacije Civilni forum bio je jedan od onih sa kojima su komunisti morali da pregovaraju.
Od 1989 . do 1992 bio je deveti predsednik Čehoslovačke, kada je podneo ostavku protiveći se podeli zemlje, a od 1993 . do 2003. bio je predsednik Češke Republike u dva mandata. U vreme njegovog mandata Češka je 1999. ušla u NATO.  Osim toga poznat je i kao vatreni zagovornik bombardovanja SR Jugoslavije 1999.
Dobio je više nagrada za književni i politički rad, među kojima i nagradu Amnesti Internešenela za borbu za ljudska prava, ali je bio i meta kritike, posebno zbog toga što je ukinuo smrtnu kaznu. Havel se javno svađao i sa poznatim piscem Milanom Kunderom

2 komentara

  1. Osvedočeni Srbomrzac!Završio je kao i Holbruk .

  2. Nije nase da sudimo… Ipak, nesto me ‘kopka’ – da li se ovaj gospodin / Vaclav – Venceslav od grckog Stefan, po slavnom kralju – svetitelju , cija baba Ljudmila je bila sa “srpskog dvora” ( mozda od Luzickih Srba ??) /, ikada zapitao kako bi to izgledalo, da su siptari cinili njemu, to sto su radili Srbima ?????!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *