19. децембар – Преминуо Вацлав Хавел

ПРАГ – Бивши председник Чешке и некадашњи дисидент Вацлав Хавел умро је у 75. години, потврдио је данас његов портпарол Ладислав Спачек.
Здравствено стање Хавела, који је био страсан пушац и после дужег лечења и изван Чешке 1996. “победио” рак плућа, видно се погоршало протеклих месеци.
У марту ове године, када се поново разболео, Хавел је морао да смањи свој програм рада и боравио је чешће у викендици на селу.
Бивши чешки председник ове године није био, због здравственог стања, у могућности да присуствује ни традиционалном филмском фестивалу у Карловим Варима, у јулу.
Рођен је 1936. године у Прагу у предузетничкој и интелектуалној породици којој је 1948. конфискована имовина. Због тога му је комунистички режим је забранио да студира након завршене средње школе. То је разлог зашто је отишао у хемијску лабораторију, а потом дописно завршио још неке школе.
И пре политичке каријере бавио се писањем и још као тинејџер је објављивао драме, које су извођене и на нашим сценама и када је био забрањен у домовини и донеле му међународни углед.После уласка совјетских трупа у Чехословачку 1968. забрањено је извођење његових драма и одузет му је пасош.
Хавел је био један од кључних људи током Плишане револуције 1989. и активан учесник у покрету Прашко пролеће 1968, због чега је “стављен под присмотру” власти, а провео је и четири година у затвору – од 1979. до 1983.
Године 1989, када су демократске промене захватиле Европу, Хавел се поново укључио у револуционарно деловање. Као председник организације Цивилни форум био је један од оних са којима су комунисти морали да преговарају.
Од 1989 . до 1992 био је девети председник Чехословачке, када је поднео оставку противећи се подели земље, а од 1993 . до 2003. био је председник Чешке Републике у два мандата. У време његовог мандата Чешка је 1999. ушла у НАТО.  Осим тога познат је и као ватрени заговорник бомбардовања СР Југославије 1999.
Добио је више награда за књижевни и политички рад, међу којима и награду Амнести Интернешенела за борбу за људска права, али је био и мета критике, посебно због тога што је укинуо смртну казну. Хавел се јавно свађао и са познатим писцем Миланом Кундером

2 коментара

  1. Василим

    Осведочени Србомрзац!Завршио је као и Холбрук .

  2. Nije nase da sudimo… Ipak, nesto me ‘kopka’ – da li se ovaj gospodin / Vaclav – Venceslav od grckog Stefan, po slavnom kralju – svetitelju , cija baba Ljudmila je bila sa “srpskog dvora” ( mozda od Luzickih Srba ??) /, ikada zapitao kako bi to izgledalo, da su siptari cinili njemu, to sto su radili Srbima ?????!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *