14. decembar – Dačić o tvrdnji da nije traženo priznanje Kosova: Nije šija nego vrat

BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da tvrdnje kako se pred Srbiju nije stavio formalan zahtev da prihvati nezavisnost Kosova lepo zvuče za javnost, ali da u suštini nisu tačne.

“Možda je tačno da formalno ne traže da priznamo Kosovo, ali ako prihvatimo ono što traže, onda to nije daleko od toga”, rekao je Dačić novinarima u Palati Srbije.
On je izjavu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina da EU nije tražila od Srbije da prizna Kosovo kako bi dobila status kandidata za ulazak u EU, okarakterisao rečenicom “Nije šija nego vrat”.
Dačić je kazao da su male šanse da Srbija i u martu dobije status kandidata ukoliko se pred nju budu stavljali isti uslovi, jer je teško da će Srbija promeniti svoj stav.
“Teško je da možemo da idemo dole”, kazao je Dačić i napomenuo da je od Srbije traženo da prizna teritorijalni integritet dela svoje teritorije, kao i da se prilikom predstavljanja Kosova na regionalnim sastancima zanemari rezolucija UN 1244.
“To je traženo decidirano”, napomenuo je Dačić.

Crvena linija

On je kazao da je jedini uslov za ulazak Srbije u EU pitanje Kosova, koje do pre nekoliko meseci nije postojalo u evropskoj agendi, ističući da Srbija neće propasti ukoliko ne uđe u EU.
Ministar je ocenio da je i dalje u interesu Srbije da nastavi svoj evropski put, ali da pritom treba da zastupa svoje nacionalne interese.
“Postoji crvena linija ispod koje više ne treba da se ide, a mislim da se nalazimo debelo na njoj”, rekao je Dačić i upitao predstavnike EU da li zaista žele stabilnost u regionu, s obzirom na odnos prema Srbiji.
“Slovenija i Hrvatska u Evropu, a ostatak zemalja ka Turskoj ili Rusiji. Da li to želi Evropa?”, upitao je Dačić.
On je predstavnike EU upitao i zašto im smeta ruska humanitarna pomoć upućena Srbima na Kosovu.

2 komentara

  1. Ako Socilalisti čvrsto stoje na toj liniji,oda imate pravo reći
    prosrpsokm predsedniku dosta je bilo zamajavanja idemo na izbore
    pa kom opanci a kom obojci tako rade onikoji nisu izgubili dostjanstvo i moralne vrline.To vam savetuje srpski patriota!!!

  2. Gos. Dačiću, vaše poslednje izjave(u zadnjih tri meseca) su OK.Iako znam da su izrečene kao predizborne ipak je dobro da su izrečene. Iz vaših izjava je jasno da se na slažete sa delom vladajuće elite, što mi je takođe drago.Ali, to je nepošteno ako se brak ne može zadržati onda se on raskida.Ulaskom u vlast i vi(SPS) prihvatili ste Tadićevu jedinu politiku-EU NEMA ALTERNATIVU.Ta politika je propala a zbog toga sledi ostavka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *