14. децембар – Дачић о тврдњи да није тражено признање Косова: Није шија него врат

БЕОГРАД – Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да тврдње како се пред Србију није ставио формалан захтев да прихвати независност Косова лепо звуче за јавност, али да у суштини нису тачне.

“Можда је тачно да формално не траже да признамо Косово, али ако прихватимо оно што траже, онда то није далеко од тога”, рекао је Дачић новинарима у Палати Србије.
Он је изјаву известиоца Европског парламента за Србију Јелка Кацина да ЕУ није тражила од Србије да призна Косово како би добила статус кандидата за улазак у ЕУ, окарактерисао реченицом “Није шија него врат”.
Дачић је казао да су мале шансе да Србија и у марту добије статус кандидата уколико се пред њу буду стављали исти услови, јер је тешко да ће Србија променити свој став.
“Тешко је да можемо да идемо доле”, казао је Дачић и напоменуо да је од Србије тражено да призна територијални интегритет дела своје територије, као и да се приликом представљања Косова на регионалним састанцима занемари резолуција УН 1244.
“То је тражено децидирано”, напоменуо је Дачић.

Црвена линија

Он је казао да је једини услов за улазак Србије у ЕУ питање Косова, које до пре неколико месеци није постојало у европској агенди, истичући да Србија неће пропасти уколико не уђе у ЕУ.
Министар је оценио да је и даље у интересу Србије да настави свој европски пут, али да притом треба да заступа своје националне интересе.
“Постоји црвена линија испод које више не треба да се иде, а мислим да се налазимо дебело на њој”, рекао је Дачић и упитао представнике ЕУ да ли заиста желе стабилност у региону, с обзиром на однос према Србији.
“Словенија и Хрватска у Европу, а остатак земаља ка Турској или Русији. Да ли то жели Европа?”, упитао је Дачић.
Он је представнике ЕУ упитао и зашто им смета руска хуманитарна помоћ упућена Србима на Косову.

2 коментара

  1. Ako Socilalisti čvrsto stoje na toj liniji,oda imate pravo reći
    prosrpsokm predsedniku dosta je bilo zamajavanja idemo na izbore
    pa kom opanci a kom obojci tako rade onikoji nisu izgubili dostjanstvo i moralne vrline.To vam savetuje srpski patriota!!!

  2. Гос. Дачићу, ваше последње изјаве(у задњих три месеца) су ОК.Иако знам да су изречене као предизборне ипак је добро да су изречене. Из ваших изјава је јасно да се на слажете са делом владајуће елите, што ми је такође драго.Али, то је непоштено ако се брак не може задржати онда се он раскида.Уласком у власт и ви(СПС) прихватили сте Тадићеву једину политику-ЕУ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ.Та политика је пропала а због тога следи оставка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *