13, децембар – Србија одбила да призна независност КиМ за статус

КРАГУЈЕВАЦ – Председник Србије Борис Tадић изјавио је данас у Крагујевцу да је Србија одбила захтев да призна независност Косова, који је изнет у последњим тренуцима преговора о статусу кандидата.
Он је, како преноси РTС, коментаришући изјаву заменика премијера Ивице Дачића да је услов да Србија добије статус кандидата био да призна незавиност Косова, рекао да је такав захтев изнет у последњим тренуцима преговора, али не, како је казао, на такав начин.
Он је додао да српска страна није прихтавила тај предлог нити ће га икада прихватити, а да сада предстоји политичка борба у којој ће Србија, уверен је Tадић, успати да убеди своје европске партнере да је признање независности немогуће.
Председник Tадић је поновио да Србија нема намеру да одустане од Резолуције 1244, јер је она донела мир на Косову и Метохији и сачувала људске животе.
Резолуција УН је и правни основ из кога се може наћи решење за проблеме на Косову, додао је Tадић и најавио да има јасан политички план како то решење треба да изгледа и да ће, ако разговори о томе буду приведени крају, изаћи с решењем у јавност.
У сваком случају, рекао је Tадић, “сви смо ми, и наша дипломатија и сви који се баве евроинтеграцијама, потрошили сву енергију да одбранимо нас интегритет и да добијемо статус кандидата”.
Tадић је поменуо и да актуелна власт трпи страшне критике да је издајничка али да се сада видело да то није тачно.
Захваливши Русима на хуманитарној помоћи он је додао и да ниједан конвој који носи помоћ Србима на Косову не сме бити заустављен јер су они данас “најугроженија етничка скупина у Европи”.

Извор: Танјуг

2 коментара

  1. Наш “вољени Клуни” још то не би признао али га је предухитрио Дачић.Каже, “у посљедњем тренутку преговора”.Лаже, што се види из Дачићевих изјава а још више из Викиликсових депеша.По њима Тадић је био упознат за тим захтевима-Статус за признање КиМ, још далеке 2007г. а чак и писмено је то добио 2010 г.Али важно је да то није речено “онако како каже Дачић”(из текста Тадићеве изјаве)! Стварно је тако и једино је ту БоТа у праву јер то нам је речено на ЕНГЛЕСКОМ.

  2. Оливера Петровић

    Апсурдно је и од Тадића и од Дачића да се праве изненађени овом одлуком ЕУ. Још од пријема Бугарске и Румуније у ЕУ, Брисел је јасно и доследно понављао да ће Хрватска бити последња држава која ће бити примљена у ЕУ у садашњој форми. Тадићева влада је систематски обмањивала народ да је ЕУ на дохват, чим се испуне сви услови, укључујући и Космет. Међутим, неинтелигентни Тадић није предвидео да ће и оволики отпор српског народа бити довољан да га омете у тој превари. Народ је могао да буде поштеђен вишегодишњих обмана и мрцварења само да се одлучније и масовније, као и много раније, супротставио Тадићевим обећањима иза којих ЕУ није никада стајала. Појединци од минорног значаја из ЕУ аплаудирали су Тадићу у своје име али званична ЕУ није никада Србији нудила улазак у ЕУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *