13. decembar – Protest UNS i NUNS zbog favorizovanja državne novinske agencije

BEOGRAD, KRAGUJEVAC – Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovali su danas zbog odluke Press-službe predsednika Srbije i kompanije Fiat da samo novinskoj agenciji Tanjug dozvole snimanje posete predsednika Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića toj fabrici u Kragujevcu.

Zvanično obrazloženje je bilo da je to “uobičajena procedura prilikom stvaranja potpuno novog modela” automobila.

UNS i NUNS u zajedničkom saopštenju ukazuju “da Tanjug, osim što je agencija koja je u vlasništvu države i redovno prima novac iz budžeta, zarađuje i na tržištu, i da bi zato trebalo bi da ima ravnopravan tretman sa ostalim medijima”.

Udurženja ukazuju da je, ukoliko se radi o poslovnoj tajni koja ne može biti dostupna medijima, “logično da ne bude dostupna ni državnoj agenciji”.

“Takvo izuzeće možda bi bilo moguće napraviti kada bi se radilo o državnoj pres službi koja nije klasičan medij i ne posluje na tržištu”, ocenila su dva novinarska udruženja.

U saopštenju se konstatuje da se posebnim tretmanom Tanjuga “narušava slobodan pristup informacijama pod jednakim uslovima”, i da “država (u ovom slučaju Kabinet Predsednika Srbije) narušava i ravnopravnost svih učesnika na tržištu, koristeći svoj uticaj kako bi favorizovala medij u državnom vlasništvu, suprotno Zakonu o javnom informisanju”.

“To je u suprotnosti i sa pravilima slobodnog tržišta, kao i sa principima za koje se u medijskoj sferi zalaže Evropska unija”, upozoravaju udruženja u saopštenju.

“Pozivamo vlasti da prestanu sa ovakvom praksom i da, u skladu sa obavezama koje je Vlada Srbije prihvatila donošenjem Medijske strategije, počnu istinski da rade na stvaranju ravnopravnih uslova za sve medije na srpskom tržištu”, naveli su UNS i NUNS.

Predsednik i premijer gosti, Fijat odlučuje o medijima

Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik vlade Mirko Cvetković samo su gosti farbike Fijat automobili Srbija u Kragujevcu, a domaćin Fijat ima svoja pravila i donosi odluke o otvorenosti za medije, saopštila je danas Pres služba predsednika Srbije.

U saopštenju Pres službe je ukazano da Fijat kao domaćin događaja donosi odluke o otvorenosti za medije, u skladu sa kompanijskim pravilima.

Pres služba predsednika, istaknuto je u saopštenju, uvek je otvorena za sve medije kada je predsednik Tadić domaćin nekog događaja.

Kompanija Fijat automobili Srbija saopštila je da “u ovom periodu ne omogućava pristup fabrici za predstavnike medija, s obzirom na činjenicu da nova oprema i aktivnosti vezane za proizvodnju novog modela predstavljaju industrijsku tajnu”.

Kompanija ističe da je “od ključne strateške važnosti da oprema koja se primenjuje pri proizvodnji, kao i karakteristike novog modela ostanu neotkriveni”.

Fijat će zbog toga omogućiti organizovane posete medija fabrici u skladu s Fijatovim procedurama tek nakon svetske premijere modela L-Zero na Salonu automobila u Ženevi, u martu 2012. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *