13. децембар – Протест УНС и НУНС због фаворизовања државне новинске агенције

БЕОГРАД, КРАГУЈЕВАЦ – Удружење новинара Србије (УНС) и Независно удружење новинара Србије (НУНС) протестовали су данас због одлуке Пресс-службе председника Србије и компаније Фиат да само новинској агенцији Танјуг дозволе снимање посете председника Бориса Тадића и премијера Мирка Цветковића тој фабрици у Крагујевцу.

Званично образложење је било да је то “уобичајена процедура приликом стварања потпуно новог модела” аутомобила.

УНС и НУНС у заједничком саопштењу указују “да Танјуг, осим што је агенција која је у власништву државе и редовно прима новац из буџета, зарађује и на тржишту, и да би зато требало би да има равноправан третман са осталим медијима”.

Удуржења указују да је, уколико се ради о пословној тајни која не може бити доступна медијима, “логично да не буде доступна ни државној агенцији”.

“Такво изузеће можда би било могуће направити када би се радило о државној прес служби која није класичан медиј и не послује на тржишту”, оценила су два новинарска удружења.

У саопштењу се констатује да се посебним третманом Танјуга “нарушава слободан приступ информацијама под једнаким условима”, и да “држава (у овом случају Кабинет Председника Србије) нарушава и равноправност свих учесника на тржишту, користећи свој утицај како би фаворизовала медиј у државном власништву, супротно Закону о јавном информисању”.

“То је у супротности и са правилима слободног тржишта, као и са принципима за које се у медијској сфери залаже Европска унија”, упозоравају удружења у саопштењу.

“Позивамо власти да престану са оваквом праксом и да, у складу са обавезама које је Влада Србије прихватила доношењем Медијске стратегије, почну истински да раде на стварању равноправних услова за све медије на српском тржишту”, навели су УНС и НУНС.

Председник и премијер гости, Фијат одлучује о медијима

Председник Србије Борис Тадић и председник владе Мирко Цветковић само су гости фарбике Фијат аутомобили Србија у Крагујевцу, а домаћин Фијат има своја правила и доноси одлуке о отворености за медије, саопштила је данас Прес служба председника Србије.

У саопштењу Прес службе је указано да Фијат као домаћин догађаја доноси одлуке о отворености за медије, у складу са компанијским правилима.

Прес служба председника, истакнуто је у саопштењу, увек је отворена за све медије када је председник Тадић домаћин неког догађаја.

Компанија Фијат аутомобили Србија саопштила је да “у овом периоду не омогућава приступ фабрици за представнике медија, с обзиром на чињеницу да нова опрема и активности везане за производњу новог модела представљају индустријску тајну”.

Компанија истиче да је “од кључне стратешке важности да опрема која се примењује при производњи, као и карактеристике новог модела остану неоткривени”.

Фијат ће због тога омогућити организоване посете медија фабрици у складу с Фијатовим процедурама тек након светске премијере модела Л-Зеро на Салону аутомобила у Женеви, у марту 2012. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *