28. novembar – Pucnji kod Jagnjenice, povređeni građani i vojnici

ZUBIN POTOK – Upravnik Doma zdravlja u Zubinom Potoku Borivoje Jakšić rekao je da je u sukobima s Kforom kod Zubinog Potoka povređeno između 30 i 50 građana, ali da niko nije životno ugrožen.
Međutim, Jakšić je agenciji Beta kazao da su pojedini gra]ani teško povređeni i da su im povrede nanete gumenim mecima, suzavcem i šok bombama.
Izveštač Bete sa lica mesta Slavica Radulović javlja da je tokom sukoba Kfor je koristio i šok bombe, vodeni top i suzavac, a trenutno je mirno. Međutim, građani i vojnici pod punom ratnom opremom stoje jedni naspram drugih, dok mesto nadleću helikopteri Kfora.
U Jagnjenici se ometa signal mobilne telefonije, pa su komunikacije veoma otežane.
Vojnici nemačkih i austrijskih jedinica Kfora u ponedeljak ujutru su uklonili barikadu u selu Jagnjenica, na putu Kosovska Mitrovica – Zubin Potok. Sada je put potpuno blokiran i zabranjen za saobraćaj. Vojnici su oklopnim transporterom sa puta pomerili autobus, kamion natovaren drvima i dizalicu koji su Srbima služili za blokadu puta.
Potom je Kfor razvukao bodljikavu žicu i prekinuo svaku komunikaciju tim putem.
S Kforom je pregovarao predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, koji ih je zamolio da se sklone sa puta i obećao da će građani biti mirni. Ristić je ocenio da je ova akcija nepotrebna jer Kfor ima slobodu kretanja na severu Kosova.

Predstavnici Kfora su mu odgovorili da to nije istina i da se neće pomeriti, već su to zatražili od okupljenih Srba. Medjutim, građani su nastavili da pristižu na mesto sukoba.
Oko 11 sati vojnici su preko megafona rekli građanima da je jedan od njihovih komandanata pogođen metkom u desnu ruku i da su za to odgovorni građani.
To je izazvalo revolt okupljenih koji su uzvikivali da je to laž i da nisu koristili vatreno oružje. Tenzije su porasle, pa je Kfor ponovo bacio suzavac i šok bombe, a čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja.
Nakon toga situacija se smirila ali vojnici i građani i dalje stoje jedni naspram drugih na putu.
Portparol Kfora Uve Novicki rekao je agenciji Beta da je Kfor koristio male količine suzavca i da za sada nema informacija o povređenim među vojnicima.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *