28. новембар – Пуцњи код Јагњенице, повређени грађани и војници

ЗУБИН ПОТОК – Управник Дома здравља у Зубином Потоку Боривоје Јакшић рекао је да је у сукобима с Кфором код Зубиног Потока повређено између 30 и 50 грађана, али да нико није животно угрожен.
Међутим, Јакшић је агенцији Бета казао да су поједини гра]ани тешко повређени и да су им повреде нанете гуменим мецима, сузавцем и шок бомбама.
Извештач Бете са лица места Славица Радуловић јавља да је током сукоба Кфор је користио и шок бомбе, водени топ и сузавац, а тренутно је мирно. Међутим, грађани и војници под пуном ратном опремом стоје једни наспрам других, док место надлећу хеликоптери Кфора.
У Јагњеници се омета сигнал мобилне телефоније, па су комуникације веома отежане.
Војници немачких и аустријских јединица Кфора у понедељак ујутру су уклонили барикаду у селу Јагњеница, на путу Косовска Митровица – Зубин Поток. Сада је пут потпуно блокиран и забрањен за саобраћај. Војници су оклопним транспортером са пута померили аутобус, камион натоварен дрвима и дизалицу који су Србима служили за блокаду пута.
Потом је Кфор развукао бодљикаву жицу и прекинуо сваку комуникацију тим путем.
С Кфором је преговарао председник општине Зубин Поток Славиша Ристић, који их је замолио да се склоне са пута и обећао да ће грађани бити мирни. Ристић је оценио да је ова акција непотребна јер Кфор има слободу кретања на северу Косова.

Представници Кфора су му одговорили да то није истина и да се неће померити, већ су то затражили од окупљених Срба. Медјутим, грађани су наставили да пристижу на место сукоба.
Око 11 сати војници су преко мегафона рекли грађанима да је један од њихових команданата погођен метком у десну руку и да су за то одговорни грађани.
То је изазвало револт окупљених који су узвикивали да је то лаж и да нису користили ватрено оружје. Тензије су порасле, па је Кфор поново бацио сузавац и шок бомбе, а чули су се и пуцњи из ватреног оружја.
Након тога ситуација се смирила али војници и грађани и даље стоје једни наспрам других на путу.
Портпарол Кфора Уве Новицки рекао је агенцији Бета да је Кфор користио мале количине сузавца и да за сада нема информација о повређеним међу војницима.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *