18. новембар – И посланици већине с Косова критикују споразуме

БЕОГРАД  – Председници општина са севера Косова, опозиција али и део посланика владајуће коалиције, данас су на седници Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију критиковали
споразуме које је Београд постигао са Приштином, и указали да их Срби са севера покрајине неће спроводити.
Посланици опозиционе Српске радикалне странке, Српске напредне странке и Демократске странке Србије су на седници Одбора која је трајала четири и по сата, оценили да су споразуми са Приштином штетни и да представљају “издају и капитулацију” Србије.
Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић казао је да су сва договорена решења са Приштином у писаном облику достављена Влади Србије која их је потом усвојила, и истакао да у Влади нема неслоге око договора са Приштином.
Стефановић је на седници одбора оценио да је у расправи “чуо гомилу инсинуација и лажи, увреда и злоупотреба” и указао да договор о административним прелазима није постигнут. Рекао је да сада има мало шанси да се о томе постигне решење јер је оно што тражи Приштина, неприхватљиво за Београд.
“Сигурно је да имамо дубинска неслагања”, поручио је Стефановић председницима општина са севера Косова, одговарајући на њихову критику и додао да они немају могућност вета на одлуке Владе.
Стефановић је поручио да ће сви до сада постигнути договори са Приштином у Бриселу који се односе на слободу кретања, катастар, матичне књиге и царински печат бити спроведени, и да су у складу са законима, а да Београд није и никада неће признати независност Косова, нити помаже у успостављању косовских институција.
У жустрој расправи, посланик Демократске странке са Косова Драгиша Ђоковић је оценио да су споразуми постигнути са Присстином “неприхватљиви” на северу Косова и да доносе добро једино косовским институцијама и Србима у косовској влади.
Посланица Уједињених региона Србије Стојанка Петковић која је такође са Косова, казала је да би интегрисано управљање административним прелазима значило успостављање косовских институција, а позвала је да следећој седници Одбора присуствује и министар спољних послова Вук Јеремић.
Председници општина са севера Косова из Косовске Митровице, Зубиног Потока и Звечана истакли су јединство тамошњих Срба и поручили да су споразуми које је са Приштином постигао Борислав Стефановић терају косовске Србе да живе у независној држави Косово, а председник
општине Косовска Митровица, Крстимир Пантић,  оптужио је Стефановића да обмањује јавност, Владу и Скупштину.
Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић (ДСС) рекао је да Срби са севера Косова не желе да српече државу да иде путем ЕУ, али и навео да неће дозволити да Косово буде “цена за улазак у ЕУ”.
Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић није присуствовао седници, али је државни секретар у том министарству Звонимир Стевић рекао да је време да Борислав Стефановић “повуче ручну” јер је, навео је, чињеница да политика према Косову нема већинску подршку у Скупштини.
“Време је да Борислав Стефановић ‘повуче ручну’. Он спроводи Владине мере и знам да је тешко и сложено, али је чињеница да преговарачки тим и Министарство морају да схвате да Скупштина нема већину за косовску политику и да ствари не иду у добром правцу”, поручио је Стевић.
Посланик Либерално-демократске партије Иван Андрић је од владајуће коалиције затражио да закаже пленарну седницу Скупштине о Косову јер је, како је навео, јасно да је политика владајуће коалиције “доживела потпуни колапс”.
“Ако нема већинске подршке за такву политику, мора се ићи на изборе”, рекао је Андрић из ЛДП.

Један коментар

  1. Isli bi oni sutra na izbore kad bi znali da mogu da pobede ali oni vec sad znaju da je to nemoguca misija. Narod srbije ih vise ne zeli da gleda niti da slusa. Dozivece takav poraz kakav jos niko u srbiji nije doziveo i to spravom jer su nanjeli toliko stete srbiji i narodu da se to jednostavno ne moze zaboraaviti i to treba upisatu u istoriju srbije. Taoliko lazi i obecanja pa onda se pregrupisali, smannjili broj ministara i obecali da ce u sledecih 6 mjeseci dokazati da mogu. Proslo je pola od toga a ono sve gore. Ne mogu vise das kupe vecinu u Skupstini i umesto da raspisu izbore, ne oni nece da donesu Deklaraciju koja ne moze da prodje Skupstinu. Odjednom nije nam potrebna. Procitao sam pazljivo plan Ahtisarija i on nigde ne spominje to sto nam svakodnevno prica stefanovic. Kako je moguce da glavni pregovarac sa siptsrtima laze narod srbije, kao da smo mi svi vesla sisali. Ja sam vredno ucio dok je on svirao u djipkao po kafanama u srbiji. Valjda mu je to bila preporuka za tako vazan posao. Jos samo malo. GOTOV JE !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *