07. novembar – “Boljkovac uhapšen jer je znao da je HDZ inicirala rat da se reši Srba”

Hrvatska Vlada je hapšenjem bivšeg ministra unutrašnjih poslova Josipa Boljkovca dala autogol jer bi njegovo svedočenje moglo samo da potvrdi tezu da je u Hrvatskoj vođen građanski rat koji je isprovocirala HDZ-a kako bi se rešila Srba, smatra generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

“Da je još na sceni ista politika vidi se i po tome što ni posle 16 godina od progona nije došlo do povratka Srba u Hrvatsku, niti su im vraćena njihova osnovna ljudska i građanska prava”, rekao je Budimir za Srnu.

Budimir postavlja pitanje da li prvi Tuđmanov ministar policije Josip Boljkovac, koji je uhapšen zbog sumnje da je u maju 1945. godine počinio ratni zločin, za to odgovara ili se nešto drugo krije iza tog hapšenja.

Zamerio se mnogima na vlasti

“Činjenice govore da se Boljkovac svojim ponašanjem i pisanjem u poslednje vreme zamerio mnogima, a prvenstveno onima koji su još na vlasti u Hrvatskoj. Oni posebno ne mogu da mu oproste ono što je napisao u knjizi svojih sećanja ’Istina mora izaći van’, koja je posle izlaska povučena iz prodaje”, ističe Budimir.

On podseća da je Boljkovac “bio prvi hrvatski zvaničnik koji je govorio da je građanski rat isprovociralo rukovodstvo HDZ-a” i ukazuje da je Boljkovac sa mesta ministra smenjen u momentu kada je doneo odluku o hapšenju ubica Josipa Rajhl-Kira i što je kočio početak ratnog sukoba koji je Hrvatska planirala.

Loša odluka – protivljenje Šušku

“Njegov odlazak ubrzalo je i protivljenje politici koju je sprovodio Gojko Šušak, povratnik iz emigracije i prvi Tuđmanov ministar iseljeništva, a zatim vrlo brzo najmoćniji čovek u Hrvatskoj, koji je do smrti bio ministar odbrane i nad kojim nije postojala nikakva politička kontrola”, naglašava Budimir.

On navodi da je Boljkovac tvrdio da su 1991.godine prvi napadnuti Srbi i da je napadnuta Jugoslavija, a ne Hrvatska.

“Boljkovac je poznat i po izjavama da je Franjo Tuđman znao sve o ubistvima srpskih civila i da rat nije bio nužnost, već namera i da je po tom konceptu trebalo da svi Srbi nestanu iz Hrvatske. Ove izjave su došle prekasno, kada su baš gotovo svi Srbi nestali iz Hrvatske, a kolika je u tome bila i zasluga Josipa Boljkovca pokazaće vreme”, kaže Budimir.

Izvor: Srna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *