07. новембар – “Бољковац ухапшен јер је знао да је ХДЗ иницирала рат да се реши Срба”

Хрватска Влада је хапшењем бившег министра унутрашњих послова Јосипа Бољковца дала аутогол јер би његово сведочење могло само да потврди тезу да је у Хрватској вођен грађански рат који је испровоцирала ХДЗ-а како би се решила Срба, сматра генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

“Да је још на сцени иста политика види се и по томе што ни после 16 година од прогона није дошло до повратка Срба у Хрватску, нити су им враћена њихова основна људска и грађанска права”, рекао је Будимир за Срну.

Будимир поставља питање да ли први Туђманов министар полиције Јосип Бољковац, који је ухапшен због сумње да је у мају 1945. године починио ратни злочин, за то одговара или се нешто друго крије иза тог хапшења.

Замерио се многима на власти

“Чињенице говоре да се Бољковац својим понашањем и писањем у последње време замерио многима, а првенствено онима који су још на власти у Хрватској. Они посебно не могу да му опросте оно што је написао у књизи својих сећања ’Истина мора изаћи ван’, која је после изласка повучена из продаје”, истиче Будимир.

Он подсећа да је Бољковац “био први хрватски званичник који је говорио да је грађански рат испровоцирало руководство ХДЗ-а” и указује да је Бољковац са места министра смењен у моменту када је донео одлуку о хапшењу убица Јосипа Рајхл-Кира и што је кочио почетак ратног сукоба који је Хрватска планирала.

Лоша одлука – противљење Шушку

“Његов одлазак убрзало је и противљење политици коју је спроводио Гојко Шушак, повратник из емиграције и први Туђманов министар исељеништва, а затим врло брзо најмоћнији човек у Хрватској, који је до смрти био министар одбране и над којим није постојала никаква политичка контрола”, наглашава Будимир.

Он наводи да је Бољковац тврдио да су 1991.године први нападнути Срби и да је нападнута Југославија, а не Хрватска.

“Бољковац је познат и по изјавама да је Фрањо Туђман знао све о убиствима српских цивила и да рат није био нужност, већ намера и да је по том концепту требало да сви Срби нестану из Хрватске. Ове изјаве су дошле прекасно, када су баш готово сви Срби нестали из Хрватске, а колика је у томе била и заслуга Јосипа Бољковца показаће време”, каже Будимир.

Извор: Срна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *