05. novembar – SPC samo traži bespravno otetu imovinu

PODGORICA – Eparhija budimljansko nikšićka Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je danas da je bila prinuđena da ostvarenje svojih prava zatraži preko Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, jer Crna Gora nema nameru da na pravno civilizovan način vrati Crkvi bespravno otetu imovinu.
Eparhija budimljansko-nikšićke i 11 drugih organizacionih jedinica SPC podneli su tužbu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu protiv države Crne Gore, zbog povraćaja nepravedno oduzete imovine.
Služba za inFormisanje Eparhije budimljansko-nikšićke je saopštila da se radi o sporu imovinsko-pravne prirode, odnosno da je suština u zahtevu Crkve za povraćajem nepravedno oduzete imovine.
“Crna Gora nema nameru da na pravno civilizovan način vrati Crkvi bespravno otetu imovinu i time prinuđuje Crkvu da zaštitu svojih prava traži izvan Crne Gore, koja bi, inače, trebalo da svima jemči pravo i pravdu”, navodi se u saopštenju.
Ukazuje se da je “sama Crna Gora, kao država, usmerena prema evropskim institucijama, od kojih i Crkva očekujem pravnu pomoć”.
“Eparhija budimljansko-nikšićka je, zbog činjenice da država Crna Gora još uvek nije donela zakon o pravednoj restituciji, bila prinuđena da ostvarenje svojih prava zatraži preko Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, u čije delovanje ima puno poverenje, pa nam zbog toga u ovom sporu nije potrebna nikakva pomoć”, navodi se u saopštenju.
Eparhija budimljansko-nikšićke smatra da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu najbolje objasniti kakav je status drugih država, pa i Srbije, u ovom sporu.
“Kada su iscrpljeni svi pravni instrumenti u jednoj državi, kao što je to u našem, svakom građaninu i instituciji pružena je mogućnost da traži zadovoljenje pravde pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu”, ističe se u saopštenju.
Dodaje se da svako medijsko bavljenje ovim procesom, pogotovo jednostrano, ne ide u prilog zadovoljenja pravde, nego je prvenstveno pokušaj politizacije ovog procesa.
Predstavnik MIP-a Crne Gore uručio je u petak ambasadoru Srbije u Podgorici Zoranu Lutovcu protest crnogorske Vlade zbog, kako je saopšteno, mešanja Srbije u sudski postupak koji SPC vodi protiv Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, dok je premijer Srbije Mirko Cvetković kazao da se Srbija nije pridružila tužbi SPC.
Cvetković je, posle susreta sa premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem u Beogradu, rekao da je Srbija dobila zahtev Suda u Strazburu da u tom procesu učestvuje kao prijatelj suda.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *