05. новембар – СПЦ само тражи бесправно отету имовину

ПОДГОРИЦА – Епархија будимљанско никшићка Српске православне цркве (СПЦ) саопштила је данас да је била принуђена да остварење својих права затражи преко Европског суда за људска права у Стразбуру, јер Црна Гора нема намеру да на правно цивилизован начин врати Цркви бесправно отету имовину.
Епархија будимљанско-никшићке и 11 других организационих јединица СПЦ поднели су тужбу пред Европским судом за људска права у Стразбуру против државе Црне Горе, због повраћаја неправедно одузете имовине.
Служба за инФормисање Епархије будимљанско-никшићке је саопштила да се ради о спору имовинско-правне природе, односно да је суштина у захтеву Цркве за повраћајем неправедно одузете имовине.
“Црна Гора нема намеру да на правно цивилизован начин врати Цркви бесправно отету имовину и тиме принуђује Цркву да заштиту својих права тражи изван Црне Горе, која би, иначе, требало да свима јемчи право и правду”, наводи се у саопштењу.
Указује се да је “сама Црна Гора, као држава, усмерена према европским институцијама, од којих и Црква очекујем правну помоћ”.
“Епархија будимљанско-никшићка је, због чињенице да држава Црна Гора још увек није донела закон о праведној реституцији, била принуђена да остварење својих права затражи преко Европског суда за људска права у Стразбуру, у чије деловање има пуно поверење, па нам због тога у овом спору није потребна никаква помоћ”, наводи се у саопштењу.
Епархија будимљанско-никшићке сматра да ће Европски суд за људска права у Стразбуру најбоље објаснити какав је статус других држава, па и Србије, у овом спору.
“Када су исцрпљени сви правни инструменти у једној држави, као што је то у нашем, сваком грађанину и институцији пружена је могућност да тражи задовољење правде пред Европским судом за људска права у Стразбуру”, истиче се у саопштењу.
Додаје се да свако медијско бављење овим процесом, поготово једнострано, не иде у прилог задовољења правде, него је првенствено покушај политизације овог процеса.
Представник МИП-а Црне Горе уручио је у петак амбасадору Србије у Подгорици Зорану Лутовцу протест црногорске Владе због, како је саопштено, мешања Србије у судски поступак који СПЦ води против Црне Горе пред Европским судом за људска права, док је премијер Србије Мирко Цветковић казао да се Србија није придружила тужби СПЦ.
Цветковић је, после сусрета са премијером Црне Горе Игором Лукшићем у Београду, рекао да је Србија добила захтев Суда у Стразбуру да у том процесу учествује као пријатељ суда.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *