31. oktobar – Mirno na severu Kosova

ZUBIN POTOK – Tokom protekle noći na severu Kosova nije zabeleženo kretanje KFora, a jedan broj Srba noć je proveo na barikadama koje su postavljene na putevima na severu pokrajine.
Srbi su i prethodnu noć koja je bila hladna, proveli po smenama u automobilima, traktorima i oko vatre upaljene ispred barikada postavljenih u Zupču, Jagnjenici, Kosovskoj Mitrovici i na još nekoliko lokacija gde dežuraju. Saobraćaj preko dva administrativna prelaza na severu Kosova i Metohije se ne obavlja, a koriste se zaobilazni putevi kako bi se stiglo do Raške, Ribarića i Novog Pazara, odnosno do severa Kosova iz ovih gradova.
Barikada koju su Srbi postavili na administrativnoj liniji ispred prelaza Brnjak pre tri dana viša je od dva metra, a KFor je i juče svoje vojnike snabdevao iz vazduha. Na glavnim magistralnim pravcima na severu Kosova od pre nekoliko dana Srbi su otvorili jednu saobraćajnu traku kako bi KFor mogao da snabdeva svoje jedinice.
KFor ne koristi ovu mogućnost za kretanje, i kako je rečeno, to neće ni činiti sve dok sve međunarodne organizacije ne budu imale mogućnost slobodnog kretanja. Srbi sa druge strane ne žele da dozvole slobodu kretanja Euleksu zbog toga što prevozi kosovske carinike i pograničnu policiju na prelaze Jarinje i Brnjak.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *