31. oktobar – Drevs i Sparks pokušali kroz Zupče do Brnjaka

ZUPČE – Komandant Kfora Erhard Drevs pokušao je danas oko podneva da u konvoju, u kojem je bilo i vozilo Euleksa, prođe kroz selo Zupče ka administrativnom prelazu Brnjak, ali se vratio pravcem ka južnom delu Kosovske Mitrovice, jer Srbi na barikadi nisu dozvolili prolaz Euleksovom džipu.
Sa komandantom Kfora bio je zamenik šefa Euleksa Endi Sparks, inače bivši britanski ambašador u Prištini, a stigli su u pratnji nekoliko  džipova Kfora i jednim Euleksovim.
Srbi su bili spremni da propuste KForova vozila, ali ne i džip Misije EU.
Drevs je oko petnaestak minuta razgovarao sa potpredsednikom opštine Zubin Potok Srđanom Đurovićem u nameri da ubedi stanovništvo da pored Kfora slobodu kretanja omoguće i osoblju Euleksa.
Đurović je rekao da Euleksovo vozilo nisu mogli da propuste pre nego što se ta misija “ogradi od kosovskih institucija i deluje neutralno”.
Đurović je u izjavi Tanjugu rekao da je komandant Kfora opet tražio slobodu kretanja za sve predstavnike misija na Kosovu.
“To je nešto što i mi želimo ali bez prisustva predstavnika prištinskih institucija na severu Kosova,”, naveo je Đurović.
Srbi su nešto pre podneva kroz Zupče propustili tri džipa KFora, ali ne i dva Euleksova, koji su se takođe vratili ka južnoj Mitrovici.
Od pre nekoliko dana Srbi su omogućili slobodu kretanja za pripadnike Kfora tako što je na barikadama jedna kolovozna traka slobodna za prolazak njihovih vozila.
Kfor ne želi da koristi tu mogućnost dok, kako su ranije saopštili, ne bude omogućena sloboda kretanja za sve pripadnike međunarodnih misija na Kosovu, uključujući i Euleks.
Drevsov konvoj bio je povod za okupljanje građana kod glavnog ibarskog mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice, nakon što se pročula vest da iz pravca Prištine stiže konvoj Kfora među kojima su i vozila Euleksa.

Jedan komentar

  1. Bračo sa Kosmeta čuvajte svoga brata Đurovoća da ga nepojede
    mrak,jer se suprostavio nato sili.Ovi koji su vam okrenuli leđa
    mršte se u crveno-žutotoj utopiji nakaradni saopštenja i laži.
    Znajte puno Srba vas podržavi izdržite brzo će izbori pa verovati je da će Srbima svanuti zora sa Istoka to je i Niš potvrdio. U to ime do izbora ćrećna VAM borba bila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *