31. октобар – Древс и Спаркс покушали кроз Зупче до Брњака

ЗУПЧЕ – Командант Кфора Ерхард Древс покушао је данас око поднева да у конвоју, у којем је било и возило Еулекса, прође кроз село Зупче ка административном прелазу Брњак, али се вратио правцем ка јужном делу Косовске Митровице, јер Срби на барикади нису дозволили пролаз Еулексовом џипу.
Са командантом Кфора био је заменик шефа Еулекса Енди Спаркс, иначе бивши британски амбашадор у Приштини, а стигли су у пратњи неколико  џипова Кфора и једним Еулексовим.
Срби су били спремни да пропусте КФорова возила, али не и џип Мисије ЕУ.
Древс је око петнаестак минута разговарао са потпредседником општине Зубин Поток Срђаном Ђуровићем у намери да убеди становништво да поред Кфора слободу кретања омогуће и особљу Еулекса.
Ђуровић је рекао да Еулексово возило нису могли да пропусте пре него што се та мисија “огради од косовских институција и делује неутрално”.
Ђуровић је у изјави Танјугу рекао да је командант Кфора опет тражио слободу кретања за све представнике мисија на Косову.
“Tо је нешто што и ми желимо али без присуства представника приштинских институција на северу Косова,”, навео је Ђуровић.
Срби су нешто пре поднева кроз Зупче пропустили три џипа КФора, али не и два Еулексова, који су се такође вратили ка јужној Митровици.
Од пре неколико дана Срби су омогућили слободу кретања за припаднике Кфора тако што је на барикадама једна коловозна трака слободна за пролазак њихових возила.
Кфор не жели да користи ту могућност док, како су раније саопштили, не буде омогућена слобода кретања за све припаднике међународних мисија на Косову, укључујући и Еулекс.
Древсов конвој био је повод за окупљање грађана код главног ибарског моста у северном делу Косовске Митровице, након што се прочула вест да из правца Приштине стиже конвој Кфора међу којима су и возила Еулекса.

Један коментар

  1. Bračo sa Kosmeta čuvajte svoga brata Đurovoća da ga nepojede
    mrak,jer se suprostavio nato sili.Ovi koji su vam okrenuli leđa
    mršte se u crveno-žutotoj utopiji nakaradni saopštenja i laži.
    Znajte puno Srba vas podržavi izdržite brzo će izbori pa verovati je da će Srbima svanuti zora sa Istoka to je i Niš potvrdio. U to ime do izbora ćrećna VAM borba bila.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *