24. октобар – Капетан Драган, политички затвореник

Мој случај представља јасан пример злоупотребе правосуђа, Закона о изручењу и издају невиног аустралијског држављанина, по свим западним стандардима ја сам политички затвореник.

Драган Васиљковић, који се већ седам година налази у затвору, по захтеву Хрватске за изручење због наводног ратног злочина, обратио се јавним писмом аустралијском министру унутрашњих послова Брендану О’Конору. Као што смо већ писали, Васиљковић је исцрпео готово све правне могућности да заустави екстрадицију, а коначна одлука налази се у рукама министра О’Конора. У писму, Васиљковић тврди да је жртва медија Руперта Мердока и, практично, политички затвореник.

У писму, које “Вести” преносе у целини, стоји:

“Верујем да сте за последњих шест година примили већи број представки написаних у моје име, а сада мислим да је време да пишем сам, као невин човек по свим мерилима, а којег држе затвореног с осуђеним криминалцима, укључујући и двегодине у самици, без оптужбе, пресуде или доказа да сам ишта лоше учинио. Мени је слобода ускраћена не судским поступком, него одлуком у дискрецији вашег политичког претходника Филипа Радока (који је, сплетом околности, у то време био члан Хрватско-аустралијског парламентарног одбора). Самим тим, свакако, ја сам према било ком западном цивилизацијском стандарду – политички затвореник.

Нема доказа о кривици

Ви мора да знате да је иницијатива за моје хапшење потекла од медија Руперта Мердока, у клеветничком чланку објављеном у ‘Аустралијену’ 8. септембра 2005. Тек када сам започео правни поступак против медија Руперта Мердока на Врховном суду НСЊ (овај поступак је сада пред Врховним судом Аустралије), и када сам предузео кораке да тужим Мердока у 22 земље у свету, ‘стицајем околности’, издат је налог за моје хапшење. Поново, ‘стицајем околности’, потпуно иста адвокатска фирма која брани Мердока у поменутом поступку учествује у мом хапшењу и поступку изручења. Поново ‘стицајем околности’, потпуно иста фирма сада заступа Филипа Радока.

Опростите што понављам израз ‘стицајем околности’, али то се не може заобићи. Потпуно иста адвокатска фирма која сада заступа медиј Руперта Мердока, поново ‘стицајем околности’ представља државу Хрватску.

Допустите ми да цитирам судију Врховног суда Кирбија: ‘Било који Аустралијанац може да изгуби слободу, да буде у затвору заједно с другим криминалцима, може да буде послат из ове земље, на ко зна колико дуго, у другу земљу коју је влада прихватила као земљу изручења и при томе се каже да то није казна, а да он никада није имао могућност да судија ове нације погледа, барем само у папире, како би проверио да ли има основа да буде изручен’.

Одговор је јасан: ‘Тако је, часни суче’.

Из наведеног је очигледно да је Закон о изручењу дао вашем претходнику Филипу Радоку, и сада вама, беспоговорно овлашћење да годинама лишите слободе и изручите невиног аустралијског држављанина, без икаквог доказа о кривици. Једина заштита од вашег претходника је његова част, и сада, ваша част.

Уопште не сумњам да сте из свих представки које сте примили, јавних извештаја, материјала Међународног трибунала за ратни злочин, као и невероватно велике обавештајне машинерије која вам је на располагању, морали стећи спознају да овај случај нема ништа с било каквим ратним злочином и да се све своди на медије Руперта Мердока.
Ово је јасан, црно-бели пример злоупотребе Закона о изручењу, злоупотребе нашег правосудног система и издаја невиног аустралијског држављанина (који није учинио ништа погрешно), од стране “часних” политичара који су требало да га штите и бране.

Злоупотреба закона

Морате знати да, иако су се хиљаде сведока појавиле на различитим процесима, укључујући Међународни трибунал за ратни злочин, оптужбе против мене нису се појавиле нигде пре него што је објављен клеветнички чланак у издању Руперта Мердока.
Морате знати за јавну изјаву коју је дао представник за јавност хрватске полиције (мој бивши непријатељ), господин Златко Мехун, септембра 2005. (после Мердокове публикације): ‘Изненађен сам одлуком наше министарке правосуђа да затражи изручење Капетана Драгана, јер смо ми пажљиво истражили Капетана Драгана и нисмо чак ни знали чиме да га оптужимо’.

Такође, морате знати за јавну изјаву др Никице Барића (бившег непријатељског борца и сада директора Хрватског домовинског ратног института) коју је дао у скоро исто време: ‘Ми смо пажљиво истражили ратно кретање Капетана Драгана и нисмо могли наћи ништа против њега нити против људи под његовом командом, што би могло да се доведе у везу с ратним злочинима…’ Морате, такође, бити упознати с писмом које је Међународни трибунал за ратни злочин, највиши суд на свету специјализован за ратне злочине у бившој Југославији (и Аустралија је његов потписник).

У писму је наведено:
‘Ми смо истраживали господина Васиљковића, закључили смо истрагу и немамо ниједан разлога да отварамо нову, јер је случај закључен’. Писмо је потписала лично директор Карла дел Понте.

Цео процес против мене је страшна злоупотреба власти, господине О’Конер. Ту нема говора о злочину, изузев злочину почињеног против мене, моје жене, против моје деце, унука, шире породице и пријатеља.

Судови нису били овлашћени чак ни да погледају у ту несумњиву и очигледну злоупотребу система коју само свесно затворене очи не могу да виде, али ви можете.
Једина заштита од злоупотребе Закона о екстрадицији и овог страшног одступања од правде јесте ваша част и ваша храброст да станете уз оно што је право, чак и кад је реч о Руперту Мердоку. Знам да има много питања да се поставе политичару у земљи где је контрола медија концентрисана као нигде другде у слободном свету.

Фабриковане оптужбе

Не тражим од вас да будете фер, не тражим чак од вас ни правду, јер је ‘тај брод отпловио’ пре отприлике шест година. Од вас тражим да не учествујете и не буде део неморалне и болесне кампање засноване на створеним, фабрикованим и непоткрепљеним оптужбама, ‘сведоцима’ створеним тек након објављивања клевете у Мердоковом медију и оптужби које се никада нису чуле или забележене пре 2005. године (молим вас, проверите датуме када су настале изјаве сведока).

У потпуности разумем да можете да занемарите ове бројне и ‘стицајем околности’ настале неоспорне доказе којима имате приступ, а који јасно показују злоупотребу и политички мотивисану погрешну примену права започету од медија Руперта Мердока. И ви се можете усмерити на новостворене, измишљене и неосноване, фабриковане изјаве, и сигуран сам да би то веома усрећило Руперта Мердока.

Међутим, молим се да ћете имати довољно снаге да се придружите другим политичарима Британије, САД и у Аустралији, у заустављању криминалне активности овог монструма. Сигуран сам да ће постојеће истраживање о аустралијским медијима бити тек почетак многих која ће уследити. Верујем да ће сваки поштен истражитељ који погледа у мој случај схватити да је ‘скандал с прислушкивањем телефона’ као дечја игра, у поређењу са злочином почињеним против мене од стране медија Руперта Мердока.

Људи се освешћују од корпоративне опресије и манипулације политичара. Надам се да ће частан човек, као ви, стати уз народ у овом случају. Моје изручење неће гурнути овај злочин под тепих већ, напротив, бациће на њега много више светла. За сада, ја сам у вашим рукама, господине О’Конор”, закључује на крају писма Драган Васиљковић.
Писмо је упућено и на адресу бироа првог министра, главног правобраниоца, премијера НСЊ, сенатора Боба Брауна, агенције АФП, “Њујорк тајмса” и “Гардијана”.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *