19. oktobar – Propao dogovor sa Kforom, Srbi sa severa traže povratak srpske vojske i policije

Zajednička sednica odbornika četiri skupštine opština na severu Kosova posvećena pronalaženju rešenja za barikade i funkcionisanje Kfora završena je oko 13 sati u Zubinom Potoku. Odbornicima na sednici srpskih opština sa severa Kosova ponuđen je zaključak koji je i usvojenm u kome ima šest tačaka u kojima međutim, nema precizne odluke da li ći deo puta biti oslobođen za kretanje Kfor. Kasnije tokom dana, na sastanku predsednika opština i predstavnika Kfora nije postignut dogovor.

Kako “Blic” saznaje, Kfor je ultimativno tražio da se omogući prolaz i Euleksu i to je bio glavni kamen spoticanja u pregovorima. Predsednici opština odbili su da se prolaz omogući i za Euleks i naglasili da su voljni da se Kforu omogući nesmetan prolaz i snabdevanje. Međutim, Kfor tu ponudu nije ni uzeo u razmatranje.

Prema saznanjima “Blica” kada je jutrošnja sednica u pitanju, u ponuđenom zaključku stoji da Skupštine opština sa severa KiM ne prihvataju da se na teritoriji ovih opština vrši implementacija dosadašnjih dogovora pregovaračkom tima Beograda sa EU i Prištinom.

Zahteva se da se dijalog Beograda i Prištine vrati pod okrilje UN. Kao poseban zaključak je navedeno da se zadužuju predsednici opština da nastave razgovore sa Kfor kako bi se pronašlo rešenje za snabdevanje vojnika.

Četiri opštine, ukoliko ovaj zaključak bude usvojen, traže da vlasti u Beogradu opozovu saglasnost o raspoređivanju Euleksa jer se nije pokazao kao nepristrasna misija i da se traži da se ponovno aktivira Unmik. Međutim, tačka pet je zahtev da Srbija i Savet bezbednosti obezbede povratak dela srpske policije i vojske i njihovo početno raspoređivanje na sever KiM.

Prema saznanjima “Blica” u tački jedan se izražava odlučno neslaganje da se realno stanje na terenu menja nasilnim putem i zahteva povratak na stanje pre 25 jula, a kada je bio upad ROSU. U tački dva se podržava inicijativa predsednika opština da se utvrdi puna istina o događajima na prelazu jarinje 27. septembra, a kada jeKfor upotrebio bojevu municiju. Skupštine opština zahtevajku formiranje nezavisne komisije pod patronatom saveta bezbednosti UN.

Izvor: “Blic”

2 коментара

  1. Havaralac – irski na stadionima – napred momci.

  2. >”Međutim, tačka pet je zahtev da Srbija i Savet bezbednosti obezbede povratak dela srpske policije i vojske i njihovo početno raspoređivanje na sever KiM.”<

    Greška, peti zahtev treba da sadrži i , "povratak vojske i policije po Rezoluciji 12444 na celu teritoriju Kosova i Metohije i južno od Ibra, u Gračanici, Hoči,Peći, Prizrenu, na granici sa Albanijom,…!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *