Pismo Koštunice EU povodom proglašenja nezavisnosti Kosova

Pismo predsednika Vlade Srbije Vojislava Koštunice predsednicima Vlada država članica Evropske unije u kojem se obaveštavaju da je Vlada Srbije unapred poništila odluku o protivpravnom proglašenju jednostrane nezavisnosti Kosova, i da je Vlada Srbije poništila odluku EU o slanju misije Euleks na Kosovo i Metohiju.
Pismo je upućeno 14. februara 2008. godine.

U ime Vlade Republike Srbije prosleđujem Vam Odluku o poništavanju protivpravnih akata privremenih organa samouprave na Kosovu i Metohiji o proglašenju jednostrane nezavisnosti.
Koristim priliku da izrazim duboko nezadovoljstvo i zabrinutost Vlade i svih građana Srbije zbog situacije u kojoj se naša zemlja našla. Jednoj suverenoj, međunarodno priznatoj i demokratski uređenoj državi, koja je među osnivačima Ujedinjenih nacija, ne može se naneti veća nepravda od ove koja se danas čini Srbiji. Iako je celokupno međunarodno pravo, vekovima stvarano, nedvosmisleno na strani Srbije, vidimo da se politikom sile omogućava protivpravno proglašenje jednostrane nezavisnosti Kosova na teritoriji suverene i međunarodno priznate države Srbije. U tome, na žalost, učestvuje veliki broj država članica EU, kao i organi EU, direktno kršeći međunarodno pravo, pravo EU i ustavnopravni poredak Srbije.
U ovom trenutku, može se učiniti da je žrtva najavljenog nelegalnog čina samo jedna zemlja, ali prava istina glasi da je najozbiljnija žrtva sam međunarodni poredak. Ne samo što se flagrantno krše osnovna pravila života u savremenom svetu, sadržana u Povelji UN i Završnom aktu iz Helsinkija, već se proglašenjem i priznanjem jednostrane nezavisnosti Kosova i Metohije postupa suprotno važećoj Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti i time stvara najopasniji presedan od osnivanja Ujedinjenih nacija.
Sa žaljenjem konstatujem da je EU odlukom o protivpravnom slanju svoje misije na Kosovo i Metohiju, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN i bez valjanog pravnog osnova, ne samo preduzela prvi korak nego i prihvatila odgovornost za stvaranje nelegalne tvorevine na teritoriji Srbije. Kao što ćete videti iz tačke 6. Odluke Vlade koju Vam dostavljam, Srbija odbacuje ovaj čin EU.
Obaveštavam Vas da je Vlada Srbije uputila zahtev generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da ukoliko dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti Pokrajine bude hitno sazvana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj bi saglasno Povelji Ujedinjenih nacija i Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 odmah bio poništen protivpravni akt o proglašavanju jednostrane nezavisnosti pokrajine Kosovo i Metohije. Vlada Republike Srbije zahteva i da Specijalni predstavnik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija preduzme sve mere koje mu stoje na  raspolaganju prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i prema drugim aktima tog organa Ujedinjenih nacija, da spreči kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, i da odmah poništi sve akte i radnje kojima se protivpravno proglašava jednostrana nezavisnost Pokrajine, kao i da predupredi svako dalje kršenje te Rezolucije, drugih akata Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Povelje Ujedinjenih nacija i važećih normi i pravila međunarodnog prava.
U obavezi sam, Vaša Ekselencijo, da Vam prenesem konačnu rešenost Vlade i naroda Republike Srbije da nikada ne prihvate ovaj čin država članica EU i njenih organa. Naša je nepokolebljiva namera da se, svim legalnim sredstvima koja nam na osnovu unutrašnjeg i međunarodnog prava stoje na raspolaganju, do kraja borimo za povratak Kosova i Metohije pod puni državni i ustavnopravni poredak Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *