PATRIJARH IRINEJ Pismo Tadiću i narodu srpskom

Pismo Borisu Tadiću

Poštovani Gospodine Predsedniče,
Obraćamo Vam se sa vanredne zajedničke sednice Svetog Arhijerejskog Sinoda i Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog Arhijerejskog Sabora, svesni da se nalazimo u časovima od presudnog značaja za opstanak našeg naroda i Crkve na Kosovu i Metohiji, kao i da predstojeći dani u mnogome mogu da opredele njihovu budućnost.
Duboko smo uvereni da u srpskom narodu ima snage i volje da se i sad, u poslednji čas, hrabro, mudro, odgovorno i na dostojanstven način suprotstavi nasilju koje mu preti. I sebe i Vas i sav narod podsećamo na mudre reči blažene uspomene Patrijarha Gavrila izrečene uoči mnogo težih zbivanja marta 1941. godine: „Ponizimo se pred Bogom i uspravimo se pred ljudima”. Ovakav stav će razumeti i naš narod, i njegovi prijatelji i neprijatelji.
Pozivamo Vas i molimo da Vi kao predsednik, kao i Vlada Srbije, učinite sve što je moguće da se spreči nadolazeća tragedija i sačuvaju naš narod na njegovim vekovnim ognjištima i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji, u čemu možete računati na saradnju Srpske Pravoslavne Crkve i naše smernosti lično.
Želeći Vam svako dobro od Gospoda,
Predsednik Svetog Arhijerejskog Sinoda, AEM i Patrijarh srpski IRINEJ

Pismo narodu srpskom
Mi, vaš Patrijarh sa Svetim Arhijerejskim Sinodom i članovima Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog Arhijerejskog Sabora, duboko zabrinuti zbog opasnosti od nasilja koje preti narodu na Kosovu i Metohiji, njegovoj slobodi i svetinjama, ali ispunjeni verom i nadom u Spasa i Boga našega, pozivamo sav naš verujući srpski narod na molitvu i trodnevni post (do nedelje): da nam Bog oprosti grehe naše, da urazumi moćnike i one koji vlast imaju da ne učestvuju u nepravdi, gaženju Božjih i ljudskih zakona, kao i osnovnih ljudskih prava i sloboda, i odluka Ujedinjenih Nacija (Rezolucije 1244) po kojima su Kosovo i Metohija bili i ostali organski deo Srbije.
U isto vreme pozivamo sve naše sveštenstvo, monaštvo i narod da u svojim hramovima, 15, 16 i 17. septembra u 18 časova, održi Moleban za stradalni narod Kosova i Metohije.
Sa očinskom brigom i ljubavlju obraćamo se posebno vama, našoj duhovnoj deci, na stradalnom Kosovu i Metohiji da istrajete u nošenju svoga krsta i vernosti svojim svetinjama, grobovima svojih predaka i svojim ognjištima. Ma šta se događalo (od Boga se nadamo spasenju, a od ljudi pravdi), treba nepokolebivo ostati veran svom istorijskom opredeljenju i Kosovskom zavetu, u skladu s večnom istinom: „Ko pretrpi do kraja, taj će se spasti”.
Blagoslov Božji svemu pravoslavnom srpskom narodu i svima ljudima dobre volje, a naročito našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji.
Vaš molitvenik pred Gospodom,

Predsednik Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski Irinej

13 komentara

  1. Dragi oče,
    Kao čovjeka i kao bližnjeg svoga, ja Te volim i uvijek, i danju i noću, Ti stojim na raspolaganju. Oče, kao istinskog sveštenika Crkve Pravoslavne i kao istinskog služitelja oltara Hristova, ja Tebe trebam i kao najvišeg gosta i kao samog sveca ja Te primam u svoj dom! Ali Hrista radi, Svetih Otaca radi, Svetih Jasenovačkih Novomučenika radi i radi svih pobijenih mučenika pravoslavnih od ruke jeretičke, pred Bogom i pred ljudima sad ti kažem: oče, dokle god se moliš i praznuješ zajedno sa rimokatolicima latinima i drugima jereticima; dokle god lukavo ćutiš o svakom ekumenističkom svejeretičkom zlu koje od pape, hazarije i Novog svjetskog poretka udara na Crkvu Svetosavsku i narod naš; oče, dokle god Ti je preči vladika kojem je katolički papin biskup bliži od Svetih Otaca, od Svetog Save, od tvoje pastve, od srbske sirotinje i od poklanih Srba po jamama balkanskim…
    Oče, sve dotle dok saučestvuješ u svim gore pobrojanim ekumenističkim antipravoslavnim, antisrbskim (ne)djelima, bilo direktno – učešćem, bilo indirektno – ćutanjem, meni, oče, od tebe ne treba ništa – ni osvećenje vodice, ni rezanje slavskog kolača, ni krštenje, ni opelo. Ništa mi od Tebe, kao takvog sveštenika, ne treba, niti Te u kuću primam, pa kako Bog da i meni i Tebi!
    S druge strane, oče, čim ostaviš svejeres ekumenizma i ponovo prihvatiš jedinu istinitu vjeru pravoslavnu, onako kako nam je Sveti Oci predadoše i ja, oče, Tebe prihvatam. Ili Vatikan i ekumenizam, ili ja, tvoj Srbin. Na Tebi je.

    Miroslav Vujanić
    Pale – Romanija, Mitropolija dabrobosanska
    Bosna i Hercegovina, Svetog Save djedovina
     

  2. Ko mi ugrožava Srbiju, nije za poštovanje, pa bio i Patrijarh. Srbija je inad svega.

  3. Vujaniću imaš pravo savka čast, ko briše Srpsu vjeru i zamotava je katoličkim ekumizmom a ovog izdajnika zove gospodine presjedniče…jednaki su oba,stoga ti se u svemu pridružujem Krajišniče moj.Pozdrav s moje stane od Grmeča tebi i svim Patriotama.
    Nažalost naš Patriota broj 1 je u Haagu, ali on ostaje u svom narodu svijetla zvijezda i ulazi u Srpsku isoriju.Zdravo mi bili,
    Vidra

  4. Olivera Petrović

    zbog izostavljene reči u orethodnom komentaru, evo ponovo:

    Ne bi bilo umesno optužiti Patrijarha za cinizam ali ovo njegovo obraćanje srpskom narodu liči na prenemaganje, pre svega kad se uzme u obzir to koliko je on lično doprineo, progonom Vladike Artemija, da Kosovo pređe u ruke šiptarima.

  5. Gospodine Vujanicu! Sve sto ste napisali potpisujem! Dodao bih samo. Kad vec citira Patrijarha Gavrila. Zasto se ne uspravi pred papom, nego se ponizava? A papa je samo covek i to veoma los!!!

  6. Grozim se ovakvih postova!Vec duze vreme citam razne “Nebuloze” (jer dokaza nema) o navodnoj duhovnoj i nacionalnoj retorici tj,delovanju Patrijarha.Mislim da pre ikakvog pominjanja njegove svetosti,MORATE izneti neke dokaze da bi ste koristili takve optuzbe!Jedino se slazem sa drugom polovinom posta diskutanta ‘Vesne’ i u potpunosti se slazem da je Srbija iznad svega,tj, Srpska nacija na prvom mestu!Uzgred sta crkva i njen prvi pastir treba da urade?Da pozovu narod u rat do istrebljenja?Glupost!I ovako nas malo ima.To sto se g.Tadicu obraca na taj nacin je moranje.Uostalom nije on izabrao tog lupeza i mlakonju za predsednika.Dalje,ceo narod treba da utuvi u glavu da smo mi svi u katastrofalnoj situaciji,jer nije samo KiM nas jedini problem,vec sijaset drugih cak po opstanak nacije i opasnijih.Tako da se treba okrenuti maksimalno crkvi!Ne popovima,vec kolevci.Naciji,i ucenju neistomisljenika da je nas jedini spas u slozi a ne suprotno.

  7. @ Božidar,Vidra,Darko

    Tekst na koji reagujete samo je deo
    iz otvorenog pisma kojim se Miroslav
    Vujanić obratio svim sveštenicima,
    sveštenomonasima – služiteljima oltara
    Hristova i svom monaštvu Mitropolije
    dabrobosanske, ali i sve Srbske Pravoslavne
    Crkve

    U ovom pismu koje je nazvao „objava
    ograđivanja „on detanjno obrazlaže zašto
    se ograđuje od gore pomenutih kojima
    se obraća i to potkrepljuje navodeći
    svete kanone koji su pogaženi i koji se
    nadalje gaze.

    Da napomenem za one koji neznaju
    da je patrijarh Irinej u jednoj od svojih
    prvih izjava,od kada je izabran za
    patrijarha, koju nikad nije demantovao,
    rekao da je ehumenista.

    Za one koje zanima integralni sadržaj
    pisma evo linka

    http://www.eparhija-prizren.org/autori/laici/miroslav-vujanic/287-objava-ogradjivanja.html

  8. Ne razumem apel patrijarha Irineja prosrpskom preš`edniku da se uspravi! Kakvog značaja ima ako bi se grbavi patuljak pokušao uspraviti? A ovi prosrpski preš`ednik je moralni patuljak. U vreme dostizanja vrhunca srbske tragedije na barikadama na severu Kosmeta on otvara nekakav forum Sonje Liht o globalnoj bezbednosti, na kojem se napada bratska Rusija i ne pomene Kosmet i bezbednosna situacija na njemu?! Dakle, ovaj kvazi predsednik se ne može srbski uspraviti. A da li bi mogao da se uspravi patrijarh Irinej? Koji je odmah po ustoličenju izjavio da je ekumenista i izjavio da nema ništa protiv papine posete Srbiji i SPC?! Prema učenjima pravoslavnih svetih otaca ekumenizam je svejeres. Kako srbski patrijarh može biti ekumenista? Zašto je srbski patrijarh dozvolio (da ne kažem da je učestvovao u tome) da se vladika Artemije protera iz svoje eparhije, da se raščini i da se i na taj način pogorša bezbednost Srba na Kosmetu? Otkad se to sveta SPC služi komunističkim metodama u obračunu sa vladikama koje ne prihvataju grehovni ekumenizam, npr.? Pa, prvo se uspravite Vi, pa onda predlažite drugima da se usprave!…

  9. MAJKO BOZIJA OPROSTI NAM SAGRESENJA NASA I MOLI GOSPODA ISUSA HRISTA SPASJA DUSAM NASIM!!!! AMIN! BRACO I SESTRE SMIRITE STRASTI! NIKO NIJE VREDAN NASEG DUHOVNOG MIRA!!!!!!! SVETITELJU VLADIKO NIKOLAJE MOLI GOSPODA DA RAZUM NAS!!!!!

  10. Pravoslavna crkva i
    ekumenizam
    Pravoslavna crkva je od samog
    početka uzela značajno učešće
    u radu ekumenskog pokreta.
    Jedan od najznačajnijih
    dokumenata je enciklika
    Vaseljenske Patrijaršije iz
    1920: U enciklici se, između
    ostalog, kaže: “Naša crkva
    smatra zbližavanje među
    crkvama i njihova prisnost
    nisu isključeni zbog
    doktrinarnih razlika koje
    među njima postoje. Prema
    našem mišljenju takvo
    približavanje je veoma
    poželjno i neophodno. Ono
    može biti korosno na mnogo
    načina za stvarne interese
    svake pojedničane crkve i
    čitavog hrišćanskog tela, a
    takođe i za pripremanje i
    napredovanje prema
    blagoslovenom jednistvu koje
    će se ostvariti u budućnosti
    u skladu sa voljom Božjom.” Po ovome ispada da je ovo u redu…Zvonimire> po svemu ovom sebe smatrati ekumenistom nista ne predstavlja ruzno,al tebi i ostalima na volju mogu razumeti vasu bojazan.Medjutim izvodi koje navodis,a otisao sam na link iz tvog posta je bivseg svestenika koji je jos za zivota pokojnog Patrijarha Pavlja bio pod sumljom.Ako ne on,onda onaj nj,zamenik za finansije koji je dokazano pokrao ogromne pare.Naravno Artemija ne optuzujem direktno(ali zar nije logicno da isti zna jer bez nj,potpisa) nije se moglo nesto tako uraditi (pa i pod predpostavkom) da je prevaren, ipak je rec o ogromnoj sumi novca da ne bi isti se makar jednom upitao gde idu te pare.Sto se tice Patrijarha Irineja nemogu sebi dopustiti da me ubedite da je makar Amfilohije pogresio jer ga je isti podrzao.Previse ovde ima predpostavki.Ja sto Ocima ne vidim i Usima ne cujem u to ne verujem,mada umem da sumljam! A sto se tice nj,obracanja Tadicu, opet napominjem, to je moranje ,jer jedno je biti gradjanin bez obaveza kao mi, a drugo Patrijarh.Patrijarh mora biti i politicar po mom misljenju (jer zaista je malo ljudi poput pok.Pavla) cije su reci poput meda bile( on bi to verovatno drugacije rekao,a i imalo bi vecu tezinu).Eto, to bi bilo to,uz nadu da sve ove nase muke nece jos puno trajati,jer izuzetan sam logicar, pa shodno tome smatram a i imam poput vulkana ogroman osecaj da ce se za koji mesec desiti nesto veliko, sto ce Srpskoj naciji doneti boljitak uprkos svim ovim problemima, kao sto su KiM( Vojvodina u perspektivi) i jos puno toga…/

  11. Vaša Svetosti,slabe su naše molitve,jer evo postimo i kolenopreklono u suzama,molimo našeg Gospoda, od onog dana kada sveti Sinod učini nepravdu, svom u Hristu bratu Artemiju,da se pokaju svi koji mu nanesoše nepravdu,da se izmire i ne idu na sud sa bratom svojim.Ali Gospod ne prima naše molitve do danas,jer mnogo smo grešan narod.Osim toga mi smo i neuk i prost narod i ne znamo šta su osnovna ljudska prava i načela Ujedinjenih nacija.Vaša Svetosti,pozovite tajkune čije centre osveštavate,banjske poslenike čiji turizam reklamirate ,nevladine organizacije,forume ,bratske crkve iz SSC, e da bi se takva ujedinjena i bratska molitva uznela i plod donela.Jer kao što Pismo kaže:”Po plodovima njihovim poznaćete ih”.

  12. da li “naš” Patrijarh čita ove depeše VIkiliksa ili mu ih neko saopštava prije spavanja!

  13. Na yut-youbu sam gledao osvestanje hotela Grozd u Vlasotincu koje je obavio patrijarh Irinej sa svojom svitom.Inace u tom hotelu i dalje ne odsedaju turisti i ne odrzavaju se proslave jer svi izbegavaju mesto koje sluzi za okupljanje kriminalaca i pravljenje planova za otimacinu.Trenutni vlasnik hotela prevarant iz Zemuna koji je na krajnje bezobziran nacin prakticno oteo hotel smatra da je na ovaj nacin okaljao grehe prisustvom Irineja,a koji bi u narednom periodu trebao da vodi racuna i ima informacije o ovakvim slucajevima bez obzira na finansijsku nadoknadu proisteklu od pljacke srpskog naroda.Kada je o doticnom prevarantu rec da kazemo i to da je melez hrvatskog porekla,ucesnik “bljeska i Oluje” i da je opustosio mnoge firme poput:pekara-Raska,Grozd i Zemun u Vlasotincu,Babusnica,Pirot…reketirajuci ljude(ALBATROS),a u prevarama koristi snimke kao dokaz o poznanstvu sa Irinejom,celnicima iz poreske,BIA-e i sl.Takve izrode treba potamaniti,a ne osvestavati otete objekte od srpskog naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *