PATRIJARH IRINEJ Pismo Tadiću i narodu srpskom

Pismo Borisu Tadiću

Poštovani Gospodine Predsedniče,
Obraćamo Vam se sa vanredne zajedničke sednice Svetog Arhijerejskog Sinoda i Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog Arhijerejskog Sabora, svesni da se nalazimo u časovima od presudnog značaja za opstanak našeg naroda i Crkve na Kosovu i Metohiji, kao i da predstojeći dani u mnogome mogu da opredele njihovu budućnost.
Duboko smo uvereni da u srpskom narodu ima snage i volje da se i sad, u poslednji čas, hrabro, mudro, odgovorno i na dostojanstven način suprotstavi nasilju koje mu preti. I sebe i Vas i sav narod podsećamo na mudre reči blažene uspomene Patrijarha Gavrila izrečene uoči mnogo težih zbivanja marta 1941. godine: „Ponizimo se pred Bogom i uspravimo se pred ljudima”. Ovakav stav će razumeti i naš narod, i njegovi prijatelji i neprijatelji.
Pozivamo Vas i molimo da Vi kao predsednik, kao i Vlada Srbije, učinite sve što je moguće da se spreči nadolazeća tragedija i sačuvaju naš narod na njegovim vekovnim ognjištima i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji, u čemu možete računati na saradnju Srpske Pravoslavne Crkve i naše smernosti lično.
Želeći Vam svako dobro od Gospoda,
Predsednik Svetog Arhijerejskog Sinoda, AEM i Patrijarh srpski IRINEJ

Pismo narodu srpskom
Mi, vaš Patrijarh sa Svetim Arhijerejskim Sinodom i članovima Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog Arhijerejskog Sabora, duboko zabrinuti zbog opasnosti od nasilja koje preti narodu na Kosovu i Metohiji, njegovoj slobodi i svetinjama, ali ispunjeni verom i nadom u Spasa i Boga našega, pozivamo sav naš verujući srpski narod na molitvu i trodnevni post (do nedelje): da nam Bog oprosti grehe naše, da urazumi moćnike i one koji vlast imaju da ne učestvuju u nepravdi, gaženju Božjih i ljudskih zakona, kao i osnovnih ljudskih prava i sloboda, i odluka Ujedinjenih Nacija (Rezolucije 1244) po kojima su Kosovo i Metohija bili i ostali organski deo Srbije.
U isto vreme pozivamo sve naše sveštenstvo, monaštvo i narod da u svojim hramovima, 15, 16 i 17. septembra u 18 časova, održi Moleban za stradalni narod Kosova i Metohije.
Sa očinskom brigom i ljubavlju obraćamo se posebno vama, našoj duhovnoj deci, na stradalnom Kosovu i Metohiji da istrajete u nošenju svoga krsta i vernosti svojim svetinjama, grobovima svojih predaka i svojim ognjištima. Ma šta se događalo (od Boga se nadamo spasenju, a od ljudi pravdi), treba nepokolebivo ostati veran svom istorijskom opredeljenju i Kosovskom zavetu, u skladu s večnom istinom: „Ko pretrpi do kraja, taj će se spasti”.
Blagoslov Božji svemu pravoslavnom srpskom narodu i svima ljudima dobre volje, a naročito našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji.
Vaš molitvenik pred Gospodom,

Predsednik Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske Pravoslavne Crkve, Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski Irinej

13 коментара

  1. Звонимир

    Драги оче,
    Као човјека и као ближњег свога, ја Те волим и увијек, и дању и ноћу, Ти стојим на располагању. Оче, као истинског свештеника Цркве Православне и као истинског служитеља олтара Христова, ја Тебе требам и као највишег госта и као самог свеца ја Те примам у свој дом! Али Христа ради, Светих Отаца ради, Светих Јасеновачких Новомученика ради и ради свих побијених мученика православних од руке јеретичке, пред Богом и пред људима сад ти кажем: оче, докле год се молиш и празнујеш заједно са римокатолицима латинима и другима јеретицима; докле год лукаво ћутиш о сваком екуменистичком свејеретичком злу које од папе, хазарије и Новог свјетског поретка удара на Цркву Светосавску и народ наш; оче, докле год Ти је пречи владика којем је католички папин бискуп ближи од Светих Отаца, од Светог Саве, од твоје пастве, од србске сиротиње и од покланих Срба по јамама балканским…
    Оче, све дотле док саучествујеш у свим горе побројаним екуменистичким антиправославним, антисрбским (не)дјелима, било директно – учешћем, било индиректно – ћутањем, мени, оче, од тебе не треба ништа – ни освећење водице, ни резање славског колача, ни крштење, ни опело. Ништа ми од Тебе, као таквог свештеника, не треба, нити Те у кућу примам, па како Бог да и мени и Теби!
    С друге стране, оче, чим оставиш свејерес екуменизма и поново прихватиш једину истиниту вјеру православну, онако како нам је Свети Оци предадоше и ја, оче, Тебе прихватам. Или Ватикан и екуменизам, или ја, твој Србин. На Теби је.

    Мирослав Вујанић
    Пале – Романија, Митрополија дабробосанска
    Босна и Херцеговина, Светог Саве дједовина
     

  2. Ко ми угрожава Србију, није за поштовање, па био и Патријарх. Србија је инад свега.

  3. Вујанићу имаш право савка част, ко брише Српсу вјеру и замотава је католичким екумизмом а овог издајника зове господине пресједниче…једнаки су оба,стога ти се у свему придружујем Крајишниче мој.Поздрав с моје стане од Грмеча теби и свим Патриотама.
    Нажалост наш Патриота број 1 је у Хаагу, али он остаје у свом народу свијетла звијезда и улази у Српску исорију.Здраво ми били,
    Видра

  4. Оливера Петровић

    због изостављене речи у оретходном коментару, ево поново:

    Не би било умесно оптужити Патријарха за цинизам али ово његово обраћање српском народу личи на пренемагање, пре свега кад се узме у обзир то колико је он лично допринео, прогоном Владике Артемија, да Косово пређе у руке шиптарима.

  5. Gospodine Vujanicu! Sve sto ste napisali potpisujem! Dodao bih samo. Kad vec citira Patrijarha Gavrila. Zasto se ne uspravi pred papom, nego se ponizava? A papa je samo covek i to veoma los!!!

  6. Grozim se ovakvih postova!Vec duze vreme citam razne “Nebuloze” (jer dokaza nema) o navodnoj duhovnoj i nacionalnoj retorici tj,delovanju Patrijarha.Mislim da pre ikakvog pominjanja njegove svetosti,MORATE izneti neke dokaze da bi ste koristili takve optuzbe!Jedino se slazem sa drugom polovinom posta diskutanta ‘Vesne’ i u potpunosti se slazem da je Srbija iznad svega,tj, Srpska nacija na prvom mestu!Uzgred sta crkva i njen prvi pastir treba da urade?Da pozovu narod u rat do istrebljenja?Glupost!I ovako nas malo ima.To sto se g.Tadicu obraca na taj nacin je moranje.Uostalom nije on izabrao tog lupeza i mlakonju za predsednika.Dalje,ceo narod treba da utuvi u glavu da smo mi svi u katastrofalnoj situaciji,jer nije samo KiM nas jedini problem,vec sijaset drugih cak po opstanak nacije i opasnijih.Tako da se treba okrenuti maksimalno crkvi!Ne popovima,vec kolevci.Naciji,i ucenju neistomisljenika da je nas jedini spas u slozi a ne suprotno.

  7. Звонимир

    @ Божидар,Видра,Дарко

    Текст на који реагујете само је део
    из отвореног писма којим се Мирослав
    Вујанић обратио свим свештеницима,
    свештеномонасима – служитељима олтара
    Христова и свом монаштву Митрополије
    дабробосанске, али и све Србске Православне
    Цркве

    У овом писму које је назвао „објава
    ограђивања „он детањно образлаже зашто
    се ограђује од горе поменутих којима
    се обраћа и то поткрепљује наводећи
    свете каноне који су погажени и који се
    надаље газе.

    Да напоменем за оне који незнају
    да је патријарх Иринеј у једној од својих
    првих изјава,од када је изабран за
    патријарха, коју никад није демантовао,
    рекао да је ехумениста.

    За оне које занима интегрални садржај
    писма ево линка

    http://www.eparhija-prizren.org/autori/laici/miroslav-vujanic/287-objava-ogradjivanja.html

  8. Не разумем апел патријарха Иринеја просрпском преш`еднику да се усправи! Каквог значаја има ако би се грбави патуљак покушао усправити? А ови просрпски преш`едник је морални патуљак. У време достизања врхунца србске трагедије на барикадама на северу Космета он отвара некакав форум Соње Лихт о глобалној безбедности, на којем се напада братска Русија и не помене Космет и безбедносна ситуација на њему?! Дакле, овај квази председник се не може србски усправити. А да ли би могао да се усправи патријарх Иринеј? Који је одмах по устоличењу изјавио да је екумениста и изјавио да нема ништа против папине посете Србији и СПЦ?! Према учењима православних светих отаца екуменизам је свејерес. Како србски патријарх може бити екумениста? Зашто је србски патријарх дозволио (да не кажем да је учествовао у томе) да се владика Артемије протера из своје епархије, да се рашчини и да се и на тај начин погорша безбедност Срба на Космету? Откад се то света СПЦ служи комунистичким методама у обрачуну са владикама које не прихватају греховни екуменизам, нпр.? Па, прво се усправите Ви, па онда предлажите другима да се усправе!…

  9. MAJKO BOZIJA OPROSTI NAM SAGRESENJA NASA I MOLI GOSPODA ISUSA HRISTA SPASJA DUSAM NASIM!!!! AMIN! BRACO I SESTRE SMIRITE STRASTI! NIKO NIJE VREDAN NASEG DUHOVNOG MIRA!!!!!!! SVETITELJU VLADIKO NIKOLAJE MOLI GOSPODA DA RAZUM NAS!!!!!

  10. Православна црква и
    екуменизам
    Православна црква је од самог
    почетка узела значајно учешће
    у раду екуменског покрета.
    Један од најзначајнијих
    докумената је енциклика
    Васељенске Патријаршије из
    1920: У енциклици се, између
    осталог, каже: “Наша црква
    сматра зближавање међу
    црквама и њихова присност
    нису искључени због
    доктринарних разлика које
    међу њима постоје. Према
    нашем мишљењу такво
    приближавање је веома
    пожељно и неопходно. Оно
    може бити коросно на много
    начина за стварне интересе
    сваке поједничане цркве и
    читавог хришћанског тела, а
    такође и за припремање и
    напредовање према
    благословеном једниству које
    ће се остварити у будућности
    у складу са вољом Божјом.” Po ovome ispada da je ovo u redu…Zvonimire> po svemu ovom sebe smatrati ekumenistom nista ne predstavlja ruzno,al tebi i ostalima na volju mogu razumeti vasu bojazan.Medjutim izvodi koje navodis,a otisao sam na link iz tvog posta je bivseg svestenika koji je jos za zivota pokojnog Patrijarha Pavlja bio pod sumljom.Ako ne on,onda onaj nj,zamenik za finansije koji je dokazano pokrao ogromne pare.Naravno Artemija ne optuzujem direktno(ali zar nije logicno da isti zna jer bez nj,potpisa) nije se moglo nesto tako uraditi (pa i pod predpostavkom) da je prevaren, ipak je rec o ogromnoj sumi novca da ne bi isti se makar jednom upitao gde idu te pare.Sto se tice Patrijarha Irineja nemogu sebi dopustiti da me ubedite da je makar Amfilohije pogresio jer ga je isti podrzao.Previse ovde ima predpostavki.Ja sto Ocima ne vidim i Usima ne cujem u to ne verujem,mada umem da sumljam! A sto se tice nj,obracanja Tadicu, opet napominjem, to je moranje ,jer jedno je biti gradjanin bez obaveza kao mi, a drugo Patrijarh.Patrijarh mora biti i politicar po mom misljenju (jer zaista je malo ljudi poput pok.Pavla) cije su reci poput meda bile( on bi to verovatno drugacije rekao,a i imalo bi vecu tezinu).Eto, to bi bilo to,uz nadu da sve ove nase muke nece jos puno trajati,jer izuzetan sam logicar, pa shodno tome smatram a i imam poput vulkana ogroman osecaj da ce se za koji mesec desiti nesto veliko, sto ce Srpskoj naciji doneti boljitak uprkos svim ovim problemima, kao sto su KiM( Vojvodina u perspektivi) i jos puno toga…/

  11. Ваша Светости,слабе су наше молитве,јер ево постимо и коленопреклоно у сузама,молимо нашег Господа, од оног дана када свети Синод учини неправду, свом у Христу брату Артемију,да се покају сви који му нанесоше неправду,да се измире и не иду на суд са братом својим.Али Господ не прима наше молитве до данас,јер много смо грешан народ.Осим тога ми смо и неук и прост народ и не знамо шта су основна људска права и начела Уједињених нација.Ваша Светости,позовите тајкуне чије центре освештавате,бањске посленике чији туризам рекламирате ,невладине организације,форуме ,братске цркве из ССЦ, е да би се таква уједињена и братска молитва узнела и плод донела.Јер као што Писмо каже:”По плодовима њиховим познаћете их”.

  12. гаврило

    да ли “наш” Патријарх чита ове депеше ВИкиликса или му их неко саопштава прије спавања!

  13. Na yut-youbu sam gledao osvestanje hotela Grozd u Vlasotincu koje je obavio patrijarh Irinej sa svojom svitom.Inace u tom hotelu i dalje ne odsedaju turisti i ne odrzavaju se proslave jer svi izbegavaju mesto koje sluzi za okupljanje kriminalaca i pravljenje planova za otimacinu.Trenutni vlasnik hotela prevarant iz Zemuna koji je na krajnje bezobziran nacin prakticno oteo hotel smatra da je na ovaj nacin okaljao grehe prisustvom Irineja,a koji bi u narednom periodu trebao da vodi racuna i ima informacije o ovakvim slucajevima bez obzira na finansijsku nadoknadu proisteklu od pljacke srpskog naroda.Kada je o doticnom prevarantu rec da kazemo i to da je melez hrvatskog porekla,ucesnik “bljeska i Oluje” i da je opustosio mnoge firme poput:pekara-Raska,Grozd i Zemun u Vlasotincu,Babusnica,Pirot…reketirajuci ljude(ALBATROS),a u prevarama koristi snimke kao dokaz o poznanstvu sa Irinejom,celnicima iz poreske,BIA-e i sl.Takve izrode treba potamaniti,a ne osvestavati otete objekte od srpskog naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *