Pismo srpskih intelektualaca Putinu

Otvoreno pismo srpskih intelektualaca Vladimiru Vladimiroviču Putinu, premijeru ruske federacije

Vrlo nam poštovani gospodine Premijeru,

Najnoviji događaji, od 29. jula 2011, u okupiranom delu srpske države (Kosovo i Metohija) najbolje potvrđuju nameru KFOR-a da, zatvaranjem administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, odseče sever srpske pokrajine od centralne Srbije – a s ciljem odbrane „teritorijalnog integriteta Kosova“. KFOR je „carinske prelaze“ proglasio zaštićenim zonama, ograničio prolaz vozilima sa hranom i lekovima, a Tačijeva „vlada“ najavljuje mobilizaciju.
Još jednom se potvrdilo da su sve takozvane mirovne misije na „Kosovu“ (UNMIK, KFOR, EULEKS) prekamuflirana misija NATO falange koja je bombardovala Srbe 78 dana i noći 1999. godine. Da je NATO suspendovao OUN svedoči i činjenica kako je, suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN (u kojoj se ističe „da NATO i KFOR neće povređivati teritorijalnu celovitost Jugoslavije i da priznaju Kosovo kao njen sastavni deo“), Bernar Kušner 25. juna 1999. urgentno objavio ukaz o preuzimanju srpske i jugoslovenske svojine na „Kosovu“ od strane UNMIK-a. Istoznačno, treba razumeti i granatiranje (15. juna 1999.) prištinskog aerodroma Slatina odnosno zahtev Hašima Tačija, ondašnjeg komandanta šiptarske OVK, da Rusi – „u okviru Mirovnih snaga UN – napuste Kosovo“.
Na konferenciji u Bratislavi (2000), posvećenoj temi „Balkan i proširenje NATO“, već u prvoj tački ovog dokumenta američki predstavnici zahtevaju od svojih saveznika „da što pre preduzmu priznanje nezavisne države Kosova“. S obzirom da su u Evropsku uniju brzopotezno primljeni bezmalo svi saveznici Hitlerove Nemačke – jasno je da u istom paketu treba zadovoljiti i Šiptare, koji su takođe bili deo nacifašističke osovine. To je i razlog što je Hašim Tači, obeležavajući jubilej Minhenskog sporazuma (1938) kojim je Čehoslovačkoj oduzeta Sudetska regija, proglasio svoju kvazi-državu „Kosovo“ 2008. godine. Istovremeno je, na taj način obelodanjen još jedan globalistički presedan – pravo nacionalne manjine da uz podršku američke NATO imperije ostvari apsolutan politički subjektivitet i amputira 15% teritorije suverenoj Srbiji.
Sada je, ako to nije bio slučaj sa moralno lenjima, nesumnjivo prihvatljiv stav proroka i apostola istine, Aleksandra Isajeviča Solženjicina koji je u besedi povodom dobijanja Nobelove nagrade (1972) konstatovao da u savremenoj civilizaciji još uvek preteže „duh Minhena“. U to nas, krajnje transparentno, uverava i zalaganje KFOR-a za sprovođenje završnog projekta kaznene strategije izaslanika OUN Marti Ahtisarija, iako taj dokumenat nije odobren i prihvaćen ni na Savetu bezbednosti UN.
Svesni bestijalnog šiptarskog terora, Amerikanci su odlučili da kosovska NATO-država mora imati staratelja, pa se zato status te satelitske države prepoznaje u „nadgledanoj nezavisnosti“. Ritualni zločini počinjeni nad Srbima su takvih razmera da je i mentoru aktuelnog predsednika samoproglašene države „Kosovo“, Hašima Tačija, više nego jasno da samo „nadgledana nezavisnost“ može da garantuje bezbednost američkih nacionalnih interesa (!) na Balkanu.
Uostalom, NATO i nije zadužen za bezbednost srpske i nealbanske populacije već američkih vojnika. Najzad, brigadni general Fric fon Korf je i tvrdio (15. jul 1999) da NATO nema mandat za razoružavanje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Štaviše, portparol Stejt departmenta, Džejms Rubin, ugovor „o demilitarizaciji OVK“ proglasio je kršenjem Rezolucije UN 1244. Valjda je to razlog što je američka administracija bila uzdržana i posle martovskog pogroma, 2004, Šiptara nad Srbima.
Razloge za „nadgledanu nezavisnost“ uslovio je bilans evropeizacije Kosova i Metohije. Od dolaska takozvanih Mirovnih snaga, jun 1999, proterano je oko 240.000 Srba, 20.000 Cigana i sveukupna jevrejska zajednica. Porušeno je 156 srpskih bogomolja, a sagrađeno 211 džamija. Izvedeno je preko 7.000 napada na Srbe, 931 od njih je ubijeno a nepoznata je sudbina 2.488 otetih.
S pravom poštovani gospodine Vladimire Vladimiroviču, najnoviji teror na administrativnoj granici južne srpske pokrajine sa Republikom Srbijom – sagledavamo u još jednoj činjenici. Evropske države, umešane u trgovinu ljudskim organima, forsiraju nove događaje kako bi zatamnile svoju ulogu u monstruoznom mafijaškom poslu koji je trajao sve vreme u programiranom raspadu Jugoslavije, a posebno na Kosovu i Metohiji (što potvrđuje upravo Izveštaj Dika Martija, u ime Odbora za pravna pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope).
Konačno, očekujemo od Vas, poštovani Vladimire Vladimiroviču da Rusija, kao stalna članica s pravom veta u Savetu bezbednosti UN, pokrene Rezoluciju o stanju na Kosovu i Metohiji i permanentnom teroru nad srpskim i nealbanskim življem. Isto tako, skrećemo pažnju da uzurpacija dela mirovne misije međunarodnih snaga dovodi u pitanje odnos članica UN prema Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 i njenom latentnom adaktiranju – čime se direktno ugrožava odgovornost institucije Saveta bezbednosti OUN.
Pokušaj NATO-falange da suspenduje odluke OUN direktno dovodi u pitanje važeći i civilizacijski značaj UN i predstavlja najozbiljniju pretnju međunarodnom pravnom poretku. Posledično, Ujedinjene nacije i postoje zato da bi iznad prava moći stavile moć prava. U suprotnom, pretvoriće se u servis NATO-falange i svetskog moćnika koji globalizam želi da nametne kao humanistički totalitarizam. Savet bezbednosti OUN bi, naime, počinio pravnu bezprizornost ako bi značenjski relativizirao Povelju UN, minorizovao Rezoluciju 1244, Statut Međunarodnog suda pravde i prećutno poništio Deklaraciju Generalne skupštine UN od 18. 12. 1992. o manjinama, i tako pregazio odredbe međunarodnog prava koje je obavezan da poštuje.
Takođe, uvereni smo da Rusija čuje vapijući glas uniženih Srba. Tim pre, što Rusija, kao zemlja koju je sačuvao isti saborni princip na kome se odnjihao i srpski nacion, živi vekovima sopstvenu „multikulturalnost“ koju su, kao i „vladavinu prava“, instrumentalizovali moderni lihvari, zagovornici novog starog evroatlantskog poretka.
Kosovo i Metohija su mesto vekovnog srpskog sastradanja i mesto sudilišta i kompasa svetskog razuma. Oči sveta su okrenute prema Rusiji koja je, pobedivši samu sebe, pronašla svoju dušu. I smisao tradicionalne filozofije svečoveka.
Želeći Vam, uvaženi gospodine Premijeru, dobru sreću a u narodnim poslovima radost i uspeh, molimo Vas da primite izraze našeg osobitog poštovanja.

U Beogradu,
02. avgusta 2011.

Profesor dr Smilja Avramov, pravnik
Dr Vera Bojić, filolog
Profesor dr Dragiša Bojović, književnik
Profesor dr Darinka Vučinić, književnik
Vladimir Dimitrijević, književnik
Predrag R. Dragić Kijuk, književnik
Dr Milan Ivanović, lekar
Dr Marko Jakšić, lekar
Profesor dr Miroljub Joković, teoretičar književnosti
Akademik, Vasilije Krestić, istoričar
Momir Lazić, književnik
Angelina Marković, pravnik informatičar
Akademik, Dragan Nedeljković, rusista i romanista
Akademik, Dragan Pejčinović, ekonomista
Profesor dr Milan Petrović, pravnik
Profesor dr Ljuba Protić, matematičar
Radomir Smiljanić, književnik
Akademik, Sveto Suša
Milorad Crnjanin, novinar
Akademik, Kosta Čavoški, pravnik

NAPOMENA

U 177. broju štampanog izdanja „Pečata“ greškom je među potpisnicima pisma premijeru Ruske Federacije Vladimiru Putinu objavljeno i ime dr Vojislava Koštunice.

40 коментара

  1. Voleo bih da smo JEDNA zemlja. Mi Sloveni. Od Kamcatke do Baltika i od Belomorkanala do Jadrana.

  2. O svemu ste vi gospodo akademici i povjesnicari pisali osim o srbima protjeranim iz hrvatske. Mi nismo postojali nigdje niti imali ista. Mi smo prvi narod koji je poslije 2 svj. rata na prostoru Evrope dozivjeo genocid i etnicko ciscenje, ako niste znali. Mi smo narod koji je stitio tu istu Evropu od Osmanlija, nase se kosti nalaze u Jasenovcu, Jadovnu …Mnoge su rasute bez traga i nikada nisu pronadjene. Mi smo narod koji je bio zrtvovan radi spasenja Kosova, narod koji je pod zastavom UN proteran, pobijen i opljackan. O nama se nerado prica,a kamoli pise u Rusiju.Zelimo nase kuce, livade i grobove bez ustaskih znamenja.Samo toliko da se predstavimo, mozda netko nesto i napise Putinu o nepravdi koja nam je nanesena i drzavi koja je dobijena na nasoj krvi pomocu vatikana i njemaca.

  3. * jedna zemlja a sto gospodara, nit je bilo niti moze biti*…visestranacki, vise religijski,…?

    http://www.youtube.com/watch?v=P1XdakIvhO8&feature=related

  4. volela bi da nas presednik bude putin i niko vise da se pripojimo rusiji to nam je spas

  5. nisam intelektualac,ali podrzavam ovo pismo…S opaskom, dajeu SB UN tesko neston uraditi dok druga “strana” moze da stavi veto…
    ALI, zato da se na izvestaje KiM moze “vetirati”, predugo su olako ‘prolazili …

  6. Samo da javno kazem,,Bravo Georgina!” za ovaj komentar.Od nas krajiskih Srba proteranih iz Krajine i Hrvatske,sav nas pad i nepovratni sunovrat je poceo.tj.od izostanka reakcije i srbijanske tadasnje vlasti,od nedovoljno snazne osude SPC,od neaktivnosti vojnog vrha Srbije i od totalne neangazovanosti srpskih intelektualaca.Od ondasnjeg cutanja pa do danasnje molbe Putinu proslo je mnogo vode ispod Savskog mosta,samo je nasem narodu sve teze i gore.Razmislite dok sedite u SANU i pricate o svemu i svacemu.

  7. Poštovana gospodo,

    ja sam daleko od intelektualca; dopada mi se Vaše pismo. Vrlo je lepo sročeno. Činjenice i pravda su na strani Srba, to je neupitno. Ali, situacija je takva da je neko već mnogo ranije odlučio šta će i kako će. Mi se tu ne pitamo ništa. Oni će ovo malo odlagati, čisto reda radi i svetske javnosti radi. Pravda je na ovom svetu kočnica za nepravedne, reče jedan grčki starac iz 20.veka. Moje pitanje Vama bi bilo: Šta Vi očekujete od premijera Putina da učini? Ima on silu i moć ali, zašto bi on išta preduzimao u ovom trenutku i, da li mislite da on sve to ne zna a nije reagovao onako, kako mi smatramo da bi bilo adekvatno. Svako štiti svoje pozicije, to je dokazao primer Libije. Reakcija je bila u Gruziji jer je tamo surovo napadnut ruski narod. Iza svetskih sila stoje sile tame, jasno je ko dan. Njima je bitno samo da seju zlo jer služe svoga gospodara, koji od njih to i očekuje. Svet se ubrzanim tempom raspada, puca po šavovima. Čak i u slučaju novog egzodusa Srba, Rusija će veoma oštro protestvovati i tražiti da se hitno prekine nasilje nad srpskim življem, narod Rusije će poslati pomoć u hrani i novcu, kao znak solidarnosti i to je to.
    Srbi treba da kleknu pred Gospoda i da zajecaju iz dubine svog srca, da poste, da se izmire među sobom i da one koji su bili najgori među njima kazne izopštavanjem iz društva. Nikakve osvete, nikakva krvoprolića.

    Neka bi nam Svevišnji dao Ljubavi i razuma.

  8. KianyRiws i Georgina, zar ni malo solidarnosti nemate, ili ste od juce poceli da pratite, ili vam je tek da usta otvarate? Ovi ljudi ne prestaju da se oglasavaju o svim ranama, a o Krajisnicama su valjda i Bogu dosadili, ima bar jedan zbornik njihovih akcija za Krajiske Srbe, a o RSK da se i ne govori. Bar 10 njih je debelo, svojom kozom platilo svoju spremnost da otvoreno i u lice kazu sve ono sto srpski narod boli. Zar vam se ne cini da biste bar, bas u ime Srpstva, mogli da se osvrnete i na patnje ostalih Srba? Ili samo provocirate? Inace, dobro je da se bar neko oglasio da otvori i ta istocna vrata u ovom trenutku. Dobro je da je bas Pecat upoznao javnost sa ovim pismom. A, javno pismo trazi i javni odgovor. Mozda cemo za nedelju, dve biti pametniji.

  9. Postovana gospodo,kleknite i molite se, ali morate da stanete u red, konacno, doslo je vreme za nas, mi smo na redu,i mi hocemo da nosimo suskavce, zvakace gume,lutke koje kmece i trepcu, farmerke, coca colu, a nema za sve !!

    http://1.bp.blogspot.com/_ldgT153a64Q/RkscWEpvo5I/AAAAAAAAANM/nUT-X2GaV5A/s400/Mao%2BZedong.bmp

  10. Lepo od Georgine, svi pisete i sricete mojim *jazikoslovljem*, u spsisku *100 najvidenjijih srba*, na 101 mestu, tutnuli ste *ispod zita*, Milana Nedica, a i on je *rabio* moje *jazikoslovlje*,a mene nigde nema, slovare mi ja mandrknu Vuk Karadzic, slava bogu , dobro je doradio,pozdravlja vas vas Savo Mrkalj, sa sve cirilicom i latinicom…moga sela nema, Teslinog sela nema, patrijarha pocivseg nema…niti u njima, zive kao nekada Sbi i Srpkinje…
    ………………………………………………………………………………………………………………..
    Biografija

    Ako netko od zapadnih Srba zaslužuje da bude uvršten među 100 najvećih i najumnijih Srba onda je to svakako Sava Mrkalj. Po svemu onome što je učinio za narod kome pripada to je ono najmanje čime mu se nova generacija tog istog naroda mogla odužiti. Međutim, to se nije dogodilo. Sava Mrkalj je pao u zaborav i poznato je ime tek u stručnim krugovima i krugovima poznavalaca njegova děla.
    Rođen je (1783. godine u Lasinjskom Sjeničaku na Kordunu) nekoliko godina nakon Vuka Karadžića, koji ga je međutim nadživěo čitave tri decenije. Završio je bogosloviju, bio věrski i privatni učitelj, arhigminazista, daroviti student filozofije, logike, fizike i matematike, da bi učeni svět fascinirao filozofijom jezika. Vladao je latinskim, němačkim, francuskim i rusko-slavenskim, služio se grčkim i hebrejskim jezikom, a poznavao je italijanski i mađarski. Uz to je bio i vrstan pěsnik, polemičar i besědnik.
    U Pešti je 1810. godine dogodio se njegov susret sa Vukom, koji je zbog lěčenja prekinuo učenje u Velikoj školi u Beogradu. Razumě se, Mrkalj, iako mlađi, bio je neusporedivo učeniji od Vuka, koji je izuzetno cěnio Savu i Luku Miladinova. U Budimu je Mrkalj štampao slavnu knjižicu sa metaforičnim nazivom »Salo debeloga jera libo azbukoprotrěs« (metaforično – »Salo«; jer – znak za nepostojeći glas debelo, pošto ima ispupčenje). U toj knjizi predlaže da se izbace svi nepotrěbni znaci u azbuci, i to veoma uvěrljivo obrazlaže. Time sebi stvara vrlo jake i moćne neprijatelje – prě svega crkvene predstavnike – koji su nastojali sačuvati tradiciju u unijatskom okruženju.
    Odmah zatim, 1811. godine, pošto je kao vrstan logičar i jezički mislilac naučno zasnovao reformu azbuke i najavio da će pripremiti JEZIKOPROTRES, dolazi do neočekivanog i teško objašnjivog obrta. Mrkalj se povlači u manastir. Tu se ubrzo sukobljava sa crkvenim dostojanstvenicima, te biva razmonašen i prepušten dugom i mučnom putovanju. Uz nesigurnu egzistenciju privatnog učitelja, sa odbijenom željom da ga ponovo prime u manastir (1825), učitelj i věroučitelj u nervnom rastrojenju povrědiće čověka koji je od njega tražio privatne časove iz latinskog. Tako je dospěo u zatvor, gdě je mučen, zatim u karlovačku bolnicu, pa u duševnu bolnicu u Beču, gdě ga je i Vuk posěćivao i gdě je 1833. godine i umro.

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/thumb/c/c9/Sava_Mrkalj.jpg/250px-Sava_Mrkalj.jpg

  11. Red je, cini se veliki, a, oim kirilice i latinice, ima jos oko 5.000 znakova, po naski slova !!!
    ………………………………………………………………………………………………………………..
    Kina za globalnu valutu

    Kina je danas osudila “kratkovidna” politička prepucavanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) oko problema zaduženosti i poručila da je svetu potrebna nova globalna valuta u kojoj će se držati rezerve i koja će biti stabilna.

  12. Љубомор

    Који частан човек у Србији ово отворено писмо не би потписао. У толико чуди да га није потписао и Коштуница или је повукао свој потпис. Да, јасно је да у Србији има превише бесчашћа, али да не причамо о њима, гледамо их стално на “просрпским” медијима.
    Једно је јасно, ПУТИН јесте частан човек и знам да би нам радо помогао. Међутим, он има сијасет проблема у Русији и молимо се Богу да их што пре реши, биће и за нас добро, сламка спаса. Већи пробле је што се покварени, сатанистички запад побринуо да Србију помоћу издајника Тадића, Динкића, Дачића, Чеде, Вука, Мићуновића, Пешићке, Кандићке и др. издвоји из чопора као хијене младог бивола па га потом задаве и черече.

  13. Za Kotromana. Onaj ko trazi pomoc za svoj narod ne *otvara usta da samo nesto kaze*. Naravno da se solidarisem sa ovim pismom samo bih voljela da se isto takvo uputi Putinu, a vezano uz problem Srba iz Krajine i kompletno iskrivljenu sliku o nama, o pocetku rata i o teritoriji koju smo izgubili. Znaci mi vise tamo nismo niti nacionalna manjina,a kamoli konstitutivni narod. Upravo u svijetlu kosovskog problema neko bi trebao da pokrene pitanje moga krajiskog naroda i izgubljene teritorije u nepravednom ratu.
    Tako je to kada neces da branis ono sto je tvoje u pravo vrijeme. Komadic po komadic stranci otimaju. Kao na pijaci, zacijene pa sta izvuku. Srbima su bogami i duse uzeli,a mnogima na vlasti duse otkupili.

  14. Samo da napomenem da se Kosovo branilo na granicama Krajine.

  15. Sasvim je u redu stav Georgine,nije RSK i njen narod, *narod drugog reda* za potkusurivanje..valja, malo pratiti dogadjaje i smerove, mozda razmisliti o *tisucgodisnjoj* teznji, najamnje dve drzave u Evropi, da resi neke probleme,mozda je u Osimskim sporazumima neki moguci korak, akt..da se RSK, uvazi, kao republika, a, uzvrat, dobra volja, potpisnika sporazuma, da te *najmanje dve Evropske drzave*, Italija i Vatikan, poloze pravo na Dalmaciju i Istru..?

  16. HRVATSKA MENJA NACIONALNOST PREMINULIH SRBA
    Hrvati ‘prekrstili’ rođaka Patrijarha Pavla u Albanca

    Skandal – Nevenka Stojčević, ćerka pokrštenog Stanka kaže da Hrvati, da bi smanjili broj Srba koji su tamo živeli, masovno menjaju nacionalnost umrlih
    patrijarh Pavle
    Srbina Stanka Stojčevića, rođaka pokojnog srpskog patrijarha Pavla, država Hrvatska posthumno je pokrstila u Albanca!
    Stankova ćerka Nevenka Stojčević (58) svedoči da hrvatske vlasti masovno menjaju nacionalnost umrlih s ciljem da smanje broj Srba koji su do 1990. godine živeli u Hrvatskoj i lažiranim ciframa pokažu da nije bilo etničkog čišćenja tokom rata.

    Stanko Stojčević rođen je 1930. u Donjem Predrijevu kraj Slavonske Orahovice, a umro 1993. godine u Bilju kraj Osijeka, gde je živeo i radio ceo život.
    Sličnu sudbinu naprasnog pokrštavanja doživela je i srpska porodica Arsenović, o čemu je Press nedavno pisao. Predraga Arsenovića, koji je umro pre 13 godina, država Hrvatska je pokrstila u Hrvata. Njegov sin Srećko otkrio je prevaru kada je vadio izvode iz matične knjige rođenih u Zagrebu. On je tada kazao da je ubeđen da Hrvatska namerno falsifikuje istoriju i apelovao na reakciju srpskih vlasti.
    Istina u crkvenim knjigama
    – Kada sam pročitala tekst u Pressu, shvatila sam da slučaj mog oca nije usamljen. Da mi je otac tuđom voljom postao Albanac, uverila sam se, kao i Arsenović, kada sam pokušavala da izvadim izvod iz matične knjige rođenih (rodni list). Naime, iz Matičnog ureda u Zdencima nekoliko puta su mi slali rodni list sa netačnim podacima. Uz to, nijednom nije bila ispunjena rubrika „narodnost”, iako smo mi uvek izražavali svoju pripadnost srpskom narodu – priča Nevenka.
    Zato je, kako kaže, morala da ode u Hrvatsku, u glavni Ured državne uprave za virovitičko-podravsku županiju u Slavonskoj Orahovici, i interveniše da se pogrešni podaci konačno isprave. Međutim, dok je pokušavala da sredi, kako je mislila, čisto birokratski propust, doživela je još veći šok.

  17. Мучно је ово што нам се дешава.Поздрављам ово писмо,бар неко да предузме нешто.Како очекивати одговор Путина кад се ови наши издајници додворавају нато-убицам!?!

  18. Звонимир

    Пуна подршка Малобројним , интелектуалцима што дају свој драгоцени допринос да ова агонија у којој смо се нашли престане.
    Искористио бих прилику да дам један предлог поменутим интелектуалцима.
    Сведоци смо да су све институције државе потпуно заказале у својој основној улози одбране државних и националних интереса.Све осим једне једине преостале институције коју чини сам Српски Народ. Устав предвиђа референдум као последњу одбрану од власти каква нас је задесила, и потребно је 100000 потписа држављана Србије са правом гласа да би се референдум организовао а одлуке које приостичу из референдумских питања биле обавезујуће Апелујем на горе потписане интелектуалце да саставе референдумска питања и буду први потписници иницијативе за одржавање референдума.Да напишу отворено писмо као позив спонзорима да финасиски и медиски подрже ову иницијативу.С обзиром на углед који имају у народу сигуран сам да би се потребних 100000 потписа уз потребну финасиску и медиску подршку и добру организацију . скупило веома брзо. Мислим да је то једини прави легитимни и најефикаснији начин да се оконча агонија у којој смо се нашли.У изборе не треба полагати велике наде јер зависе од новца и медија који је у рукама Запада.

  19. Mpzda bi nesto ucinio ali ne ovom kvinsliskom rezimu koji gura Srbiju u Zloninacki NATO uprkos volji srpskog naroda.

  20. Када се једном народу ишчупа корен сећања на своју прошлост, на своје јунаке и војне победе. Када му се ишчупа историјски корен постојања и битисања, он постаје зомби руља. Такав народ губи национално достојанство, поимање државне свести, престаје да има узоре и за њега више ништа није свето – па ни жртве које су пале, да би он данас уопште постојао.

    Зато чувајмо и учимо своју СРПСКУ историју !

    https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

  21. Може ли Русија да нам помогне тако што ће “Московска Банка” бити у Србији писана ЋИРИЛИЦОМ?
    Исто је и са “Гаспромом”!

  22. Kada se jednom narodu iscupa koren secanja, na njegov *klasni polozaj* u drzavi i drustvu, kada mu se isti nasilno otme,uz podrsku *kulturnih i duhovnih cinilaca*, drzave i drustva, dalje je moguce da se sa njim radi svasta, tu, jadikovke, gusle, molitve ne pomazu !!!

  23. Georgina je upravu. Ne mozete ocekivati da nas brani Putin. Putin nas mozete braniti samo ako se mi branimo sami, kada sami preduzmemo korake odbrane u smislu upotrebe vojne sile da odbranimo Kosovo. Lepo nam je rekao da oni ne mogu biti veci Srbi od Srba.
    Vi Srbijanci necete Kosovo . Sta je uradila opozicija, zasto nisu pokrenili izlazak na ulice kad je Tadic izjavio da osudjuje poteze Pristine . Znaci i da opoziciji odgovara da nema Kosovo. Ako ste voljni hajdemo na ulice da to pokazemo, znam da necete jer su vam drazi tih 20 000 dinara koje primate
    Vazno vam je i da spominjete srpsku kulturu, srpski jezik, srpske svetinje na Kosovu itd. Narod je nepismen , nekulturan i ne prosvecen i to vi njima pricate kao glavne stvari zbog cega je Kosovo srpsko .Odrekli ste se boga pre 50 godina a sad pricate o crkvi a na celu crkve licnost koja se poklonila papi i javno izjavio da je ekumen.

  24. Молба Г Путину и Русији, да бар руске фирме у Србији ,БУДУ ПИСАНЕ ЋИРИЛИЦОМ !!!

  25. Молба Г Путину и Русији да нам помогну тако што ће фирме руске у Србији бити исписане ћирилицом!!!

  26. РУСИЈО СПАСИ НАМ ЋИРИЛИЦУ !!!

  27. Срби без идентитета неће више бити Срби!
    Огроман је притисак на ћирилицу као једну од најбитнијих одредница српског идентитета.
    Видим учестале коментаре у којима се моли Г Путин и Русија да нам око очувања нашег писма помогну.
    Највећа помоћ би била да руске фирме у Србији искључиво користе ЋИРИЛИЧНО писмо !!!
    Имамо заиста парадоксалну ситуацију да је латиницом исписана “Московска банка” на Теразијама и да Гаспром користи латиницу.
    Хвала!

  28. Ваљда је јасно да је ЋИРИЛИЦА писмо које спаја Србе и Русе!
    Уништавање овог писма не само да угрожава идентитет Срба него кида везу Срба и Руса.
    Ова веза је од животне важности за српски народ.
    Ми смо у кризи и дефанзиви као народ.
    Потребна нам је помоћ!
    Није срамота тражити помоћ од братске Русије!!!

  29. Ако чинимо сами што највише можемо,молимо се нашим Светитељима,а не трошимо снаге ружећи власт,помоћи ће нам и Руси.

  30. Када је у 15. веку Турска освојила Балкан, Византија и остале православне земље нису биле у могућност да се Турцима одупру. Тражили су помоћ од западних хришћана! Ватикан их је дочекао уценом. Обећана им је помоћ од земаља Западне католичке Европе под условом да потпишу унију са католичком црквом, тј. да православна црква призна врховну влас Ватикана. Васељенски патријарх из Цариграда је подлегао том притиску. Заказан је сабор у Фиренци 1439. године. На сабор су дошли сви православни патријарси, чак и Руски. Сви, осим Српског. Владар Србије, деспот Ђурађ Бранковић, рекао је српском патријарху да ће га обесити уколико оде у Фиренцу.
    Те, 1439, године у Фиренци унију са Ватиканом су потписали сви православни верски поглавари. Сви, осим српског. Сазнавши да се Србија супроставила моћном Ватикану, руски Велики Кнез је погубио свог патријарха, због срамоте коју је нанео Русији. Када се и у Цариграду сазнало да Срби нису потписали унију, настали су нереди. На захтев народа, Васељенски патријарх морао је да се повуче. Ватикан то Србима никад није опростио. Вековима је католицима у срце усађивао мржњу према Србима.
    https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

  31. Na ruke svim potpisnicima, a u prvom Prof.Dr.Smilja Avramov. Dragi Svi,moram priznati da nisam dobar istoricar…Pamtim dosta i preziveo dosta stresnih momenata…u godinama sam kada me pocela snaga izdavati a pritisak nepravde tome daje svoj doprinos …pogotovu kotravezno sudstvo i korupcija koja je i izvezena u Sebiju…da budem kraci i …Profesor Avramov, slusao sam Vas interview… kazete “… da je i Hitler bio ljut na Pavelica …” zbog genocida u NDH. Gospodjo Avramov, verujem da posedujete dokumete i knjigu Edmond Paris-a, profesora Sorbone, koji je dokumentovano prikazao kako je ujak pretsednika Tadica, Jure Francetic na najbrutalniji nacin umorio stotine hiljada Srba i svestenih lica, zajedno sa exekutorom Djelic-em. Sada se ta dva imena povezuju za unistenje Srbije…Zar nije razumno, da ova grupa napise otvoreno pismo Srpskom narodu i upozna ih, ko je Boris Tadic i njegova klapa? Zar nije unistena nauka, ekonomija, vojska …i zatrovana zemlja fizicki i duhovno..? Ostaje na da jaucemo i zapomazemo, ali dokle ce mo moci…pod dictaturom Jure Francetica…Srdacan pozdrav iz Canade, Dusan

  32. Sve sto bi zeleo od gore potpisanih osnujte stranku koja ima znanje i pamet a ne poput ovih spahija i kabadahija cak mi se ime kad im moram izgovoriti izgovaram sa gadjenjem.Bez intelegencije nista nedajte da vas ova zabokrecina sa zutokosuljsima satare tirjanstvu stati nogom za vrat to je ljudska duznost najsvetija.Vostani Serbie najzad se probudi dugo si spavala.

  33. Dobro, pa da li je gospodin Putin odgovorio na ovo pismo?

  34. Kako navodi „Dejli mejl”, oko šest stotina pripadnika mornaričke pešadije spremno je, takođe, da pruži podršku operaciji u Libiji.

    Ruski internet portal „Rusija danas”, Rt.com, koji izveštava o konfliktu u Libiji sa pozicija antiintervencionizma, prenosi detalje o vojnoj pomoći Velike Britanije pobunjenicima. Kako navodi ovaj portal, obaveštajna služba MI6 ne samo što je obezbedila veterane jedinice SAS za obuku pobunjenika već je vojsku sa komandom u Bengaziju opremila i municijom i drugim potrepštinama za napad na Tripoli, uključujući i više od hiljadu pancirnih uniformi, vrhunsku komunikacionu opremu i naočari za noćni vid.

    Još jedna indikacija strane umešanosti u sukob bilo je brzo poboljšanje operativnosti pobunjeničke vojske, posebno bolja borbena koordinacija koja nije viđena na početku borbi.

  35. Rusija je priznala pobunjenike u Libiji,

    UPOZORENJA

    Nicolas Sarkozy: Moguć preventivni napad na iranske nuklearne objekte
    Autor/izvor: SEEbiz
    Datum objave: 31.08.2011. – 21:19:00
    Zadnja izmjena: 01.09.2011. – 09:44:36
    PARIZ – Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy upozorio je danas Iran na mogućnost “preventivnog napada” na njegove nuklearne objekte ako ostane pri svojim ambicijama, ali je i priznao da bi takva operacija mogla izazvati “veliku krizu”.
    “Vojne nuklearne ambicije Irana postaju sve veća prijetnja i mogla bi dovesti do preventivnog napada na iranske ciljeve, što bi izazvalo veliku krizu, koju Francuska ne želi ni po koju cijenu”, poručio je Sarkozy na godišnjoj ambasadorskoj konferenciji u Francuskoj.

    On nije naveo zemlje koje bi mogle sudjelovati u tom preventivnom napadu na iranske ciljeve i pozvao je na dalje pooštravanje sankcija Iranu.

    “Iran odbija ozbiljno pregovarati. On stalno poduzima nove provokacije. Suočena s tim izazovom, međunarodna zajednica mora pružiti vjerodostojan odgovor. Ona to može učiniti, ako demonstrira jedinstvo, čvrstinu i pooštri sankcije. Pogrešno bi bilo potcijeniti situaciju”, rekao je Sarkozy.

    Zapad smatra da Iran nuklearni program provodi u vojne svrhe, dok Teheran to negira, tvrdeći da je njegov cilj proizvodnja struje.

  36. Arheološko nalazište koje je nedavno otkriveno za vreme građevinskih radova nedaleko od Kremlja dokazuje da je Moskva 100 godina starija nego što se mislilo i pruža zanimljiv uvid u život prestonice pre 500 godina
    Kako prenosi Glas Rusije, prilikom iskopavanja u ulici Iljinka otkriven je 21 nivo kaldrme. Radiougljeničkom analizom je potvrđeno da najniži nivo datira iz 11. veka. Arheolozi su utvrdili i da je na tom mestu postojala mala tvrđava i infrastruktura oko nje i predgrađe.
    U letopisu osnivanja grada navodi se 1147. godina, iako su naučnici i ranije iznosili pretpostavke da je Moskva starija nego što se mislilo.
    Istovremeno, pronađeni su i bakarni i stakleni bokali, brave, keramičke pločice, panciri, ogrlice, opanci, kožna obuća, pa čak i vunene čarape – preko hiljadu različitih predmeta koji mogu da ispričaju kako je prestonica živela pre 500 godina.
    “Ove obične stvari pružaju sliku o svakodnevnom životu Moskovljana, koji su u prestonici živeli u periodu 13-17. veka”, rekao je glavni arheolog Moskve Leonid Kondrašev.
    ”Dirljive su majušne dečje papuče, a ženske cipele na štiklu, koje su provele u zemlji više od 400 godina zapanjuju time koliko im je stil moderan. Ljudska priroda, uključujući i žensku, ne menja se vekovima”, dodao je on.
    Materijal cipela je posebno zanimljiv sa arheološke tačke gledišta, jer je bilo teško napraviti čvrst đon koji se ne bi habao. U nekim zemljama se koristila obuća s drvenim đonom. Tek od 17. veka pravi se kožni đon i pojavile su se štikle. I štikle postaju atribut ne samo ženske, već i muške mode. Čak su se i vojnici – strelci – dičili visokim štiklama.
    Najdragoceniji umetnički predmet za naučnike je ženski prsten iz 17. veka. On je otkriven za vreme iskopavanja u jednoj od centralnih ulica, nedaleko od Kremlja. Na prstenu je juvelirski ugraviran natpis – Agatija Iljinišna Ribina.
    Upravo ova okolnost čini pronađeni predmet jedinstvenim, kaže Kondrašev, jer vrlo retko arheolog ima podatke o vlasništvu. Najverovatnije je, pretpostavljaju arheolozi, ova Moskovljanka bila trgovkinja, zato što su takozvani vlasnički prstenovi bili atribut značajnog drštvenog statusa njihovih vlasnika.

  37. Svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi se nalazi u gradiću Bani Valid, jugoistočno od Tripolija, odakle planira kontraudar, saopštile su danas nove vlasti u libijskoj prestonici
    Koordinator pobunjeničke armije u Tripoliju Abdel Mađid Mlegta izjavio je za Rojters da su iz pouzdanih izvora dobili informaciju da je Gadafi pobegao u gradić koji se nalazi 150 kilometara jugoistočno od glavnog grada i da su sa njim i njegov sin Saif al-Islam i vođa obaveštajne službe Abdulah al-Senusi.
    Bani Valid je središte najvećeg libijskog plemena Varfala koje većinski podržava Gadafija. Varfala pleme ima oko milion ljudi, od ukupno šest miliona građana Libije.
    “Mi možemo da razrešimo krizu, ali je vojna akcija za sada isključena. Ne možemo da napadnemo pleme, zato što je mnogo naših brigada koje su u Bengaziju i Zintanu upravo iz Bani Valida”, rekao je koordinator pobunjenika.
    Prema njegovim rečima, vojne snage koje se bore protiv Gadafija nalaze se na 30 kilometara od Bani Valida.

  38. Gadafi, nastavlja sa gerilskim nacinom borbe. A, Sudan proglasava vanredno stanje na granici sa Etiopijom,neje saopsteno koji Sudan, severni ili juzni.Amerika i Engleska nece biti zemlja proleterska, bice fasisticka,sto se dokazuje,rusenjem, stepena civilizacije, postignutog dekolonijalizacijom i delovanju nesvrstanih. Svedoci smo, rusenja tih *komunistickih vrednosti*, uz cak davanje podrske rusenju tih vrednosti, zaboravljajuci, da potpisivanje trojnih paktova u svetu, uz *hitlerovo kasnije nevidljivo mastilo*, nije spas.

  39. Ako se već piše pismo,a da nije samo diplomatskog karaktera, bolje bi bilo da je jasnije i sadržajnije, negde u stilu prvog obraćanja Georgine po ovoj temi. Ne uspevamo da definišemo zlo što nas je snašlo, a teško je za očekivati da će to neko drugi uraditi za nas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *