Kosovski dnevnik

Piše Nikola Vrzić

Šta se u nedelji za nama, posle prvog dogovora Beograda i Prištine, događalo na Kosovu i oko njega

Velika Skupština srpskog naroda Kosova i Metohije odbacila je dogovor Beograda i Prištine, ocenjujući ga kao izdaju nacionalnih i državnih interesa Srbije

– U ličnim dokumentima koje izdaje Priština je počela da albanizuje srpska prezimena dodajući im „i“ na kraju, a na mestu predviđenom za državljanstvo, umesto srpskog, piše „Kosovar“.
– Jelko Kacin otkriva: „Srbija sa blokadom Kosova svakako ne može napredovati ka EU. Dijalog Srbije i Kosova teče dobro… Potrebno je što pre doći do dogovora i u preostalim oblastima. Izdvojio bih pitanje kosovskih carinskih oznaka kao najvažnije sledeće pitanje.“
– Kosovska policija oduzima nova srpska dokumenta građanima s prebivalištem na KiM. Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi rekao je da nova dokumenta MUP-a Srbije (lične karte, vozačke dozvole i registarske tablice) ne važe na Kosovu i da su tamošnji policajci u obavezi da ih oduzimaju. „Biometrijske lične karte Srbi će morati da menjaju, moraju da se ukinu srpske. Srbija priznaje kosovske lične karte i sada nema razloga da ih ne izvade“, kazao je Redžepi. Borko Stefanović, vođa srpskog pregovaračkog tima u Briselu, optužio je Prištinu da nastoji da „jednostrano izmeni realnost na Kosovu“ i dogovor koje su dve strane postigle uz posredstvo EU, posle čega je Redžepi izjavio da kosovska policija neće oduzimati nova srpska dokumenta „do implementacije dogovora postignutih u dosadašnjem procesu dijaloga Beograda i Prištine (1. novembra 2011).“ „Ostaje naredba o zabrani kretanja vozila sa novim tablicama početnih slova kosovskih gradova koje izdaje MUP Srbije“, rekao je Redžepi.
– „Vlastima u Srbiji treba da bude jasno da će Kosovo jednog dana biti punopravni član Evropske unije. Nijedan pokušaj da se ovo spreči neće biti dozvoljen. I zbog toga je o ovom pitanju potrebno raspravljati pre ulaska Srbije u EU“, izjavila je Doris Pak, šefica delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu.
– U Dubrovniku je održan šesti Kroacija samit, ponovo bez učešća Srbije zbog toga što je kao ravnopravan učesnik bio pozvan i Hašim Tači, premijer Kosova. Po odlasku iz Dubrovnika, Tači se u Budvi sastao sa Milom Đukanovićem, ocenjujući da je „saradnja dve zemlje veoma dobra“.
– Američki podsekretar za politička pitanja Vilijem Berns izjavio je da se Srbija „mora pomiriti sa stvarnošću Kosova“, i pozdravio „impresivne korake“ koje Srbija pod predsednikom Tadićem preduzima na putu ka EU. „SAD pozdravljaju pregovore Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, kao i postignute dogovore“, rekao je Berns, dodajući da severno Kosovo ne sme da se pretvori u „zamrznuti konflikt“.
– Na severu Kosova dramatično. Rukovodstvo opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok imenovalo je komandire četiri lokalne policijske stanice, kao i komandire na administrativnim prelazima Donje Jarinje i Brnjak, tako da je 300 policajaca u sastavu Kosovske policijske službe, umesto iz Prištine, počelo da prima komande čelnika lokalne srpske vlasti sa severa Kosova. Specijalne snage Euleks policije raspoređuju se ispred tih policijskih stanica, a rukovodstva Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka prekidaju saradnju sa Euleksom.
– Velika Skupština srpskog naroda Kosova i Metohije odbacila je dogovor Beograda i Prištine, ocenjujući ga kao izdaju nacionalnih i državnih interesa Srbije. Delegati iz svih delova Kosova  zatražili su od Vlade Srbije da prekine sve komunikacije sa Prištinom i da otkaže gostoprimstvo Euleksu. Upućen je i apel građanima Srbije da „podignu glas protiv otvorene izdaje“ i da „brane i odbrane Kosovo“. Apel je stigao do malog broja građana Srbije, pošto su ovdašnji mediji skup listom prećutali.
– Borko Stefanović na to izjavljuje: „Moramo tražiti rešenja sa Prištinom i Međunarodnom zajednicom…  Obični ljudi na KiM znaju da je ovo u njihovom interesu.“
– Hilari Klinton i Ketrin Ešton pozdravljaju prve rezultate pregovora Beograda i Prištine, navodeći da je „ovo samo početak“ i da „budućnost za obe strane leži u EU“.
– Borko Stefanović boravi u Londonu, posle čega demantuje „spekulacije koje se čuju po diplomatskim krugovima da zvanični London traži od Srbije da prekine veze sa srpskim opštinama na severu KiM ukoliko želi status kandidata do kraja godine“.
– Uoči nove runde pregovora, u Beogradu boravi EU posrednik Robert Kuper. Najavljeno je rešenje pitanja katastra, univerzitetskih diploma, električne energije i telekomunikacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *