Posle Vaskrsa

Piše Milorad Vučelić

Kada se čovek pred nekim nedostojnim činom zaprepasti ili pred nekim „čudom“ iz obzira, pobožnosti i dobrog vaspitanja zanemi, onda mu ponekad, kao sada, priskoči u pomoć neko ko progovori „iz glave cijela naroda“, kako bi rekao naš umni i najveći vladika Rade.

Tako su nam mnogobrojni čitaoci „Pečata“ uputili pitanje zašto je u Vaskršnjoj poruci Srpske pravoslavne crkve izostala bilo koja reč o Kosovu i Metohiji. Izdvajamo za ovu priliku poruku jednog našeg čitaoca:

„Slušajući Poslanicu patrijarha Irineja, stekao sam utisak da je pisana u dogovoru sa Borisom Tadićem. Vođenje računa o srpskom narodu i njegovom nesalomivom duhu je bio osnovni zadatak naše Crkve.

Prvi put posle desetine godina ne pomenu se u Poslanici stradanje Kosova i Metohije, ni stradanje srpskog naroda, na koje nas je Crkva uvek podsećala. Ovoga puta ne, a sve u duhu evroatlantizma. Da li to znači priznavanje nezavisnosti Kosova i konačno satiranje srpskog naroda? Za koga se čisti ovaj prostor? Zašto nas je manje 40.000 svake godine, a nikoga to ne dotiče? Zašto pravimo ‘Teletabise’ od rođene dece?  Da li je zlatno tele jedina mera vrednosti u savremenoj Srbiji? Da li je moguće da smo izdržali sve golgote kroz istoriju, a da dozvolimo da bedne demokrate unište Srbiju? Šta je cena izdaje rođene zemlje? Zašto?“

Možda bi odgovor mogli potražiti u velikoj okupiranosti naših crkvenih velikodostojnika zemljotresom i cunamijem u Japanu ili nečim sličnim? Možda bi neko mogao reći i objasniti da je prećutkivanje Kosova i Metohije iz Vaskršnje poslanice volja Gospoda? Možda?

Možda će se neki crkveni velikodostojnici, kako tu pre neki dan jedan vladika na sahrani našeg velikog pisca reče, a baš kao da je na glavnom odboru neke kukavne političke stranke, „vratiti glavnoj temi našeg skupa“! Možda?

Ali nama, baš nama i danas na ovom svetu pripada odgovornost i nacionalno srpsko pravo da to prećutkivanje Kosova smatramo velikim nedostatkom i posrnućem, da ne bi iz dužnog poštovanja upotrebili neku drugu i težu reč. Niko, ama baš niko, nema pravo da na bilo koji način dezertira u bilo koju, pa i najveću i najsvetiju instituciju od osnovnog i najbitnijeg nacionalnog i državnog pitanja – Kosova i Metohije. Niti bilo ko sme da politikantski o tom pitanju taktizira. A pogotovo ne na Vaskrs!

O tome ko je tu i koliko i zašto pogrešio presudiće sam Gospod Bog. Pa neka svako bude spreman da pred njim ponese svoju odgovornost. A što se nas tiče sve „što god dođe mi smo mu naredni“!

Uostalom, nije nimalo slučajno da su se na istom zasedanju Narodne skupštine danas istovremeno našle dve teme. Jedna je prodaja „Telekoma“, a druga izdaja i predaja Kosova i Metohije.

Kao naš prilog proslavi Vaskrsa na Kosovu prilažemo reportažu koja sledi na strani šest.

6 komentara

  1. Da, na istoj sednici NS su se našle dve vrlo vruće teme.Mada nisu povezane a to je ivek bilo tako-stavljaju se na istoj sednici dve potpuno različite teme, da bi se stvari rastegle i obesmislile.Ali, dobro neka je i tako-medjutim ništa se nije desilo jer se “osiljeni” Mirko ne da.Sednica je završena po onome-trla baba lan..Ali,ovde je baba koja je trla lan bila brkata i niej dala nikom da zucne.Ja nisam EUropejac već Srbin koji poštuje neke patrijahalne principe-nikad ruku na slabijeg tj.na ženu.Kad je brkata u pitanju teško bi se uzdržao i oprosti mi bože, ali ne bih mogao da primenim hrišćansko pravilo “ko tebe kamenom..” .Na brkatu bi i ja vratio kamen.

  2. Srbijo,
    Sinod je odbožiio našu crkva od Boga, od vernika, od naroda, od srpstva i Srbije.
    Vidi to patrijarh, on to ne samo dozvoljava, čini, nego i organizuje. Da me sramota od takve pomisli. A tako je.
    Satana hoda po Srbiji.
    Satanluk je đavolje delo.
    Bože, vrati nam se
    Pomozi mili Bože
    Hristos vaskrese iz mrtvijeh.
    I Srbija će Bogu hvala.
    Mrije nam se mrijet im se neće.
    Mirišu kadije što nije za mirisanje.
    Upalimo kandila!
    Da svetlost i svetost vratimo
    iz totalnog dima
    žutog mraka.
    Kosovo
    Metohija naša svetli grobljima.
    Hiljade mrcina iz vazduha sa mora
    kopna da puca
    ne mogu ga mać odande.
    Sveto je naše Kosovo i Metohija.
    Nestaće zlo koje vlada danas
    nama i Kosovom
    Metohijom našom.
    Srbija voskrese!

  3. Sinoc gledam na Svedskoj TV u 23:00, dokumentarac o ulozi Srba u raspadu SFRJ. Od Dlovenije do Kosova.Naravno, tu je bilo rijeci i o srebrenici (kao slag na tortu).Razgovor se vodio i sa prezivjelim muslimanom, tadasnjim 5-godisnjakom.Iskreno govoreci, stomak mi se prevrnuo,a osjetio sam i strasni bijes kako Mi nista ne radimo da te tuzbe opovrgnemo!!
    Imamo masu video snimaka govora:Tudjmana (Srbe treba pobiti,pokatoliciti,protjerati…), Mesica (Moj zadatak je izvrsen,Jugoslavia vise ne postoji!),generala Filipa Moriona i mnogih drugih koji su bili u tadasnjoj YU i koi su vidjeli sta se zaprave sve desilo.
    Od svega toga materijala, napraviti dugacki dokumentarac, ako treba, neka traje i 5 sati.Pa objasnito svijetu sve ispocetka, ko su bili Srbi ( Nikola Tesla,zena Anstajna…) i koliko su ucinili za napredak covjecanstva!Objasniti razloge Balkanskih ratova,Razloge stvaranja drzava kao sto su Albania,Rumunia (gdje je jezik mjesavina Srpskoga i Latinskoga),Bugarske, a u novije vrijemei Makedonije, Crne nam Gore,Slo,Hr,BiH,Kosova i Metohije, Vijvodine.Mi Moramo tom NEpismenom svijetu Objasniti zasto je ubijeb Franc Ferdinand(sta ima on da radi na tudjij teritoriji), da je u Prvom svijetskom ratu PoLOVINA muske Srpke populacije IZGINULA!!Da su nas Englezi savjetovali da idemo u pogubni mars preko Albanije , umjesto kao sto je vojvoda Misic predlagao, da zauzmemo prugu pa vozom do Grcke umjesto muka po Albaniji. (Ne spomenuh Kosovo polje) Da su nam Englezi,Talijani u saradnji sa ustaskim teroristickim pokretom, ubili Kralja! Da nismo bili sa fasistima u Drugom svjetskom ratu!Da su nas Englezi gurnuli u Drugi sv, rat,da bi oni sacuvali svoju koloniju Grcku, a naravno i sebe (par nejemackih armija je bilo stacionirano na Balkanu, umjesto da napadaju Veliku Britaniju,(pazi “VELIKU”, a oni se jeze na Veliku Srbiju),da je u tom ratu stradalo par miliona Srba!Dio je pobacan po Hercegovackim jamama,po Lici, Kordunu.. Bacani su sa Velebita u provaliju cijele PORODICE Srba! Jasenovacnaj vece stratiste!Da su nam saveznici ubacili KOMUNIZAM kao nastavak borbe protiv Srba (srvaraoci Komunizma su Englezi i NJemci).U Gradjanskom ratu o SFRJ, opet su prste umjesali Englezi,Njemci,i ulogu Vatikana u svemu ovome! Medijski rat na Srbe. Da nam je i ovaj predsjednik Milosevic, kao i kralj ubijen u inostranstvu.Da je Srebrenica NAMJESTENA, kao i Markale 1 i 2, Racak…
    Moramo TO pokazati ovom NEpismenom svijetu, jer oni nisu krivi sto su nepismeni.Oni ne citaju! Oni vjeriju u ono sto vide. Zato je nas ZADATAK da MI skupimo na jedan ziro racu pare od dobrovoljnih priloga,Raspisemo Konkurs zatakav film i dodjelimo nagradu u novcu (neka kosta sta kosta),Pa da taj bude film “O SBIMA; STO NISTE ZNALI A NISTE SMIJELI DA PITATE”. Samo tako mozemo pobijediti lazi o nama.Akteri zadnjega sukoba na Balkanu su jos uvijek zivi pa kome nije jasno neka pita!
    ZIVJELA SRBIJA!
    P.S. Pogledaj na Youtube:balkanska pravila/govor-avi,Zabranjena istorija srba od Jovana Deretica.

  4. Poštovani uredniče cio ovaj broj PEČATA mogo bi se nasloviti sa nim onim STVARANJE INTELEKTUALNIH TELETABISA tj., kad bi smo prepjevali, STVARANJE INTELEKTUALNE TELADI.Srećan sam ѕbog toga što još ima neko ko može i umije da razotkrije te mehanizme.
    Vlajko Janjić, profesor Srednje škole U Budvi
    U prilogu Vam prilažem svoje RUŠITELJSKE želje…

    RUŠILAČKA

    Rušite zorno čemu čekanja
    rušite kule rušite zdanja
    Sva zdanja laži skršite
    Rušite rušite rušite…

    I Bog svevišnji i Alah pride
    Odavno čekaju da tako nešto vide
    Da sve srušite i raspršite
    Rušite rušite rušite…

    U ranu zoru sabah i auroru
    Nemoj da podlegnete umoru
    Sabornošću spremno se opašite
    Rušite rušite rušite…

    Rušite demokratiju tu svetu kravu
    Koju vješto prometnuše u demonokratiju pravu
    Rušite pa nek se krava puši
    Ruši ruši ruši…

    Sabornošću se okrijepite strasno
    Ni sada još nije kasno
    Zato svoje svete dužnosti izvršite
    Rušite rušite rušite…

    Nek iz vaših srca i glave
    Kaćuše plamene pošalju salve
    Neka svu trulež sprži i sparuši
    O samo ruši ruši ruši…

    Oni TAMO ONI ti silni opstaju još na nekoj pučini
    ONI snatre kako da vas ko muvu smjeste u svojoj paučini
    Zato pokidajte im paučine niti
    Rušiti rušiti rušiti…

    Ne dajte da vas ONI smute Otvorite sebi široke pute
    Ne dajte da vas pohlepe razvrat taština nikada spute
    ONI se jedino u to uzdaju da bi se mogli na vas stuštiti
    Zato samo rušiti rušiti rušiti…

    Rušite u sebi ograde razne, ograde puste i brane
    Pohlepe taštine gluposti što ih ONI u vama hrane
    Preko radija televizije interneta vas hitaju ugušiti
    Zato rušiti rušiti rušiti…
    Tamo gdje se pohlepa, razvrat i glupost zapati
    Taština i gordost ne uzapti
    Tijelo i duša kobno će svršiti
    Zato sve to treba rušiti rušiti rušiti…

    Saborno se tiho okupite te iskrilite tajno
    Od svih što vas tu ima glavne rušitelje da sve bude bajno
    Birajte ih od svake struke u saborno vijeće glavno
    Njega pomno uslišiti pa rušiti rušiti rušiti…

    Ne dajte da vam zametu rušiteljske pute
    Jer će te inače završiti pod NJIHOVE skute
    Zato sve to treba dobro probistriti
    A onda rušiti rušiti rušiti…

    Nikada ne dvoličite te jedan care a drugi živ bio ćesare
    To već ONI imaju ti demonokrate a onda žablji kreket preplavi bare
    Skinite sa sebe tovare lažne da bi mogli utuviti
    Kako treba rušiti rušiti rušiti…

    Tako će te eto gulage aušvice gole otoke i gvatanamo
    Smjestiti zauvijek u ruševine tamo onamo
    Sve to što NJIHOVO demonokratsko oko stvori da vas ulogori
    Sve to oboriti rušiti rušiti rušiti…

    Dosta je bilo vječitog obnavljanja Rima
    Gladijatorskih arena i Nerona, kučke što podoji Romula i Rema
    Lažu da je to vučica bila jer ona ne umije lajati
    Zato Rim treba rušiti rušiti rušiti…

    Kao što Rim nekadašnji lajaše spremno na sve strane
    Odašilja silne karavane pseće da im čitav svijet u žvale stane
    To hoće i današnji stvoritelji poretka novog još više nezasiti
    Zato treba rušiti rušiti rušiti…

    TAMO ONI koji bi htjeli i svjetsku vladu stvoriti
    Da stvore Rim te navodno tako mrsku alkaidu oboriti
    Iako ih i taj Rim novi i alkaidu vidjesmo zajedno u tmuši
    Zato samo ruši ruši i ruši…

    ONI rekoše, da im narodna muka tobože meko srce peče
    Te da od demonokratije njihove nema ništa preče
    Rekoše da ih narodna muka guši
    Zato ruši ruši ruši…

    Kazaše da su ONI od onih iz Aušvica bolji
    Te da bi i najsiromašnijim trebali biti po volji
    Iako im svi prozriješe podle duše
    Zato svi neka ruše ruše ruše…

    Oni iz Aušvica makar kazaše ko im nije po volji te šta ih čeka
    A TAMO ONI sirotom siroti uranijum šalju zbog brige za čovjeka
    Vi sami recite ko je tu gori
    Zato obori pa ruši ruši ruši…

    TAMO ONI pomoću svojih programa realiti
    ONI štp su GLOBALISTI GROBARISTI
    Poručuju vam Stoka ste vi i stoka ćete biti
    Zato žestoko rušiti rušiti rušiti

    Zato svi na noge ustajte
    Propast svijeta NJINA dočekajte
    O silne štete etp već sjutra dvaneste
    Rušite rušite rošite…

    Udrite jako udrite muški
    Sabornošću srca uma i duše spremno se obruši
    Ne dajte da vas pod led njihov sprate ko kučad keruši
    Zato ruši ruši ruši…

    Krenite hitro i saborno sa vjerom i nikakvim stidom
    I Bog i Alah pratiće vas svojim divnim nebeskim vidom
    Bastione laži pred sobom rušite
    Kršite lomite rušite rušite rušite…

    Zapisa svoje rušiteljske želje rab Boži
    Vlajko Janjić 17.4 2011

  5. Posle Vaskrsa i Djurdjevdana…*sini munjo udri grome*…?

    Milica Rakic novi svetac

    SRNA
    01. 12. 2004.
    BEOGRAD, 1. DECEMBRA /SRNA/ – Srpska pravoslavna crkva /SPC/ pokrenula je inicijativu da se trogodisnja zrtva NATO bombardovanja Milica Rakic proglasi za novog sveca SPC-a – pise “Glas javnosti”.

    Prijedlog su nedavno objelodaniji umirovljeni vladika zahumsko-hercegovacki Atanasije i njegov nasljednik vladika Grigorije, koji je rekao za ovaj list da je inicijativa prvo pokrenuta u lokalnoj zajednici, a ako kult zazivi u narodu, Sveti arhijerejski Sabor SPC donosi svecanu povelju o kanonizaciji.

    Kad “crkvena skupstina” verifikuje odluku, pise se tropar sveca, slika se ikona i odredjuje dan praznovanja u crkvenom kalendaru.

    Vladika Atanasije je rekao da se freska male Milice nalazi u manastiru Tvrdos kod Trebinja, sjedistu episkopa zahumsko-hercegovackog, a nastala je ove godine, kao djelo djakona Nikole Lubardica iz Beograda.

    Na fresci pise: “Sv.n.muc. od NATO. Milica dete”.

    Milica Rakic poginula je od NATO bobme za vrijeme agresije na SR Jugoslaviju u proljece 1999. godine.

    U imenoslovu svetih Srba do sada je uvedeno 77 licnosti.
    ……………………………………………………………………………………………………………………
    Bil Klinton na inaguralnoj konferenciji za Balkan u Budvi

    Inauguralna konferencija “Balkanska inicijativa za jačanje društva Jugoistočne Evrope” održaće se u Budvi 22. maja, pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore i Atlas Fondacije, saopštila je danas kancelarija crnogorske vlade za odnose s inostranom javnošću.
    Specijalni gost je osnivač Fondacije Bil Klinton, 42. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.
    Učesnici skupa su vodeći političari, lideri iz poslovnog sveta i neprofitnog sektora, državni zvaničnici, naučnici, predstavnici medija i bivši visoki zvaničnici iz zemalja Jugoistočne Evrope.
    Program Balkanske inicijative za jačanje društva Jugoistočne Evrope obuhvata pitanja koja su suštinski važna za ovaj region i koja su neophodna za jačanje procesa demokratskih i ekonomskih reformi u zemljama Balkana.
    Učesnici konferencije će razgovarati o tekućim pitanjima u dva panela – “Dve decenije kasnije – naučene lekcije, nove ideje i zajedničke vrednosti” i “Privatno-javno partnerstvo – investiranje u zajedničku budućnost”.
    Glavni cilj skupa je razmatranje aktuelnih izazova sa kojima se Jugoistočna Evropa suočava, kroz razvoj prekogranične i novih modela međusektorske saradnje.
    Na konferenciji će se u posebnim sesijama diskutovati o promovisanju novih ideja i zajedničkih vrijednosti, društvenom osnaživanju, razmeni znanja i implementaciji prekograničnih privatno-javnih partnerstava.
    Ideja osnivanja privatno-javnih mreža i prekograničnih modela održivog društvenog osnaživanja u regionu jača saradnju među liderima država ovog regiona i njihovih poslovnih zajednica, a do sada nije osnovan nijedan forum koji se bavi ovom širokom i sve složenijom problematikom.
    Učesnici će uspostaviti nove veze, razmeniti stavove i ideje i razviti partnerske odnose koji će osnažiti njihov rad na stvaranju efikasnijih, inovativnih i održivih modela saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
    U uvodnom delu konferencije učesnicima će se obratiti predsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić i predsednik Atlas Grupe Duško Knežević, navedeno je u saopštenju

  6. Ponoš plaćeniji od Tadića i Jeremića

    Zarada – U imovinskoj karti Ponoš je naveo da ima penziju od 96.153 dinara i platu od 120.000 dinara u Ministarstvu spoljnih poslova
    1
    Pomoćnik ministra spoljnih poslova, general-potpukovnik u penziji i bivši načelnik Generalštaba VS Zdravko Ponoš (48), sa 216.153 dinara mesečno plaćeniji je od predsednika i premijera Srbije, ali i od svih ministara. Ponoš ima čak 2,5 puta veća primanja od svog šefa, ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića (89.094 dinara).

    Ponoš je u imovinskoj karti dostavljenoj Agenciji za borbu protiv korupcije naveo da ima dupla primanja, i to penziju od 96.153 dinara, plus platu 120.000 dinara u Ministarstvu. Za razliku od njega, drugi general u vladi i ministar zdravlja Zoran Stanković odrekao se duplih primanja.
    Olakšice poslodavcima

    Ponoš je iskoristio rupu u zakonu koji ne zabranjuje dupla primanja, ali postavlja se pitanje da li je moralan gest da on kao javni funkcioner uzima i platu i penziju, odnosno da se poput Stankovića ne odrekne plate dok obavlja državnu funkciju.

    Direktorka Sektora za odnose sa javnošću Fonda za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) Jelica Timotijević kaže da Zakon o PIO dozvoljava civilnim penzionerima da zasnuju radni odnos i uz penziju primaju i platu.

    – Za tako zaposlene poslodavac ima olakšice jer nema obavezu da plaća sve dažbine već samo 22 odsto za penziono osiguranje. Taj „zaposleni penzioner” posle godinu dana rada stiče čak i pravo da traži preračun penzije – objašnjava Timotijević.

    Pošto je Ponoš vojni osiguranik, Press je proverio i u Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (FSOVO) da li za njega važe ista pravila kao i za penzionere u „civilu”.

    – I za vojne penzionere važi Zakon o PIO tako da i oni mogu da primaju i platu i penziju – kažu u FSOVO.

    Glumica Eva Ras kaže da nije Ponoševe sreće. Njoj je u leto prošle godine država ukinula 18.500 dinara penzije pokojnog muža Radomira Stevića Rasa jer je ostvarivala druge prihode (honorarno je pisala za novine). Pošto se zbog toga u javnosti podigla prava bura, nešto kasnije usvojene su izmene Zakona o PIO koje omogućavaju i honorarni rad i porodičnu penziju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *