Posle Vaskrsa

Piše Milorad Vučelić

Kada se čovek pred nekim nedostojnim činom zaprepasti ili pred nekim „čudom“ iz obzira, pobožnosti i dobrog vaspitanja zanemi, onda mu ponekad, kao sada, priskoči u pomoć neko ko progovori „iz glave cijela naroda“, kako bi rekao naš umni i najveći vladika Rade.

Tako su nam mnogobrojni čitaoci „Pečata“ uputili pitanje zašto je u Vaskršnjoj poruci Srpske pravoslavne crkve izostala bilo koja reč o Kosovu i Metohiji. Izdvajamo za ovu priliku poruku jednog našeg čitaoca:

„Slušajući Poslanicu patrijarha Irineja, stekao sam utisak da je pisana u dogovoru sa Borisom Tadićem. Vođenje računa o srpskom narodu i njegovom nesalomivom duhu je bio osnovni zadatak naše Crkve.

Prvi put posle desetine godina ne pomenu se u Poslanici stradanje Kosova i Metohije, ni stradanje srpskog naroda, na koje nas je Crkva uvek podsećala. Ovoga puta ne, a sve u duhu evroatlantizma. Da li to znači priznavanje nezavisnosti Kosova i konačno satiranje srpskog naroda? Za koga se čisti ovaj prostor? Zašto nas je manje 40.000 svake godine, a nikoga to ne dotiče? Zašto pravimo ‘Teletabise’ od rođene dece?  Da li je zlatno tele jedina mera vrednosti u savremenoj Srbiji? Da li je moguće da smo izdržali sve golgote kroz istoriju, a da dozvolimo da bedne demokrate unište Srbiju? Šta je cena izdaje rođene zemlje? Zašto?“

Možda bi odgovor mogli potražiti u velikoj okupiranosti naših crkvenih velikodostojnika zemljotresom i cunamijem u Japanu ili nečim sličnim? Možda bi neko mogao reći i objasniti da je prećutkivanje Kosova i Metohije iz Vaskršnje poslanice volja Gospoda? Možda?

Možda će se neki crkveni velikodostojnici, kako tu pre neki dan jedan vladika na sahrani našeg velikog pisca reče, a baš kao da je na glavnom odboru neke kukavne političke stranke, „vratiti glavnoj temi našeg skupa“! Možda?

Ali nama, baš nama i danas na ovom svetu pripada odgovornost i nacionalno srpsko pravo da to prećutkivanje Kosova smatramo velikim nedostatkom i posrnućem, da ne bi iz dužnog poštovanja upotrebili neku drugu i težu reč. Niko, ama baš niko, nema pravo da na bilo koji način dezertira u bilo koju, pa i najveću i najsvetiju instituciju od osnovnog i najbitnijeg nacionalnog i državnog pitanja – Kosova i Metohije. Niti bilo ko sme da politikantski o tom pitanju taktizira. A pogotovo ne na Vaskrs!

O tome ko je tu i koliko i zašto pogrešio presudiće sam Gospod Bog. Pa neka svako bude spreman da pred njim ponese svoju odgovornost. A što se nas tiče sve „što god dođe mi smo mu naredni“!

Uostalom, nije nimalo slučajno da su se na istom zasedanju Narodne skupštine danas istovremeno našle dve teme. Jedna je prodaja „Telekoma“, a druga izdaja i predaja Kosova i Metohije.

Kao naš prilog proslavi Vaskrsa na Kosovu prilažemo reportažu koja sledi na strani šest.

6 коментара

 1. Da, na istoj sednici NS su se našle dve vrlo vruće teme.Mada nisu povezane a to je ivek bilo tako-stavljaju se na istoj sednici dve potpuno različite teme, da bi se stvari rastegle i obesmislile.Ali, dobro neka je i tako-medjutim ništa se nije desilo jer se “osiljeni” Mirko ne da.Sednica je završena po onome-trla baba lan..Ali,ovde je baba koja je trla lan bila brkata i niej dala nikom da zucne.Ja nisam EUropejac već Srbin koji poštuje neke patrijahalne principe-nikad ruku na slabijeg tj.na ženu.Kad je brkata u pitanju teško bi se uzdržao i oprosti mi bože, ali ne bih mogao da primenim hrišćansko pravilo “ko tebe kamenom..” .Na brkatu bi i ja vratio kamen.

 2. Србијо,
  Синод је одбожиио нашу црква од Бога, од верника, од народа, од српства и Србије.
  Види то патријарх, он то не само дозвољава, чини, него и организује. Да ме срамота од такве помисли. А тако је.
  Сатана хода по Србији.
  Сатанлук је ђавоље дело.
  Боже, врати нам се
  Помози мили Боже
  Христос васкресе из мртвијех.
  И Србија ће Богу хвала.
  Мрије нам се мријет им се неће.
  Миришу кадије што није за мирисање.
  Упалимо кандила!
  Да светлост и светост вратимо
  из тоталног дима
  жутог мрака.
  Косово
  Метохија наша светли гробљима.
  Хиљаде мрцина из ваздуха са мора
  копна да пуца
  не могу га маћ оданде.
  Свето је наше Косово и Метохија.
  Нестаће зло које влада данас
  нама и Косовом
  Метохијом нашом.
  Србија воскресе!

 3. Sinoc gledam na Svedskoj TV u 23:00, dokumentarac o ulozi Srba u raspadu SFRJ. Od Dlovenije do Kosova.Naravno, tu je bilo rijeci i o srebrenici (kao slag na tortu).Razgovor se vodio i sa prezivjelim muslimanom, tadasnjim 5-godisnjakom.Iskreno govoreci, stomak mi se prevrnuo,a osjetio sam i strasni bijes kako Mi nista ne radimo da te tuzbe opovrgnemo!!
  Imamo masu video snimaka govora:Tudjmana (Srbe treba pobiti,pokatoliciti,protjerati…), Mesica (Moj zadatak je izvrsen,Jugoslavia vise ne postoji!),generala Filipa Moriona i mnogih drugih koji su bili u tadasnjoj YU i koi su vidjeli sta se zaprave sve desilo.
  Od svega toga materijala, napraviti dugacki dokumentarac, ako treba, neka traje i 5 sati.Pa objasnito svijetu sve ispocetka, ko su bili Srbi ( Nikola Tesla,zena Anstajna…) i koliko su ucinili za napredak covjecanstva!Objasniti razloge Balkanskih ratova,Razloge stvaranja drzava kao sto su Albania,Rumunia (gdje je jezik mjesavina Srpskoga i Latinskoga),Bugarske, a u novije vrijemei Makedonije, Crne nam Gore,Slo,Hr,BiH,Kosova i Metohije, Vijvodine.Mi Moramo tom NEpismenom svijetu Objasniti zasto je ubijeb Franc Ferdinand(sta ima on da radi na tudjij teritoriji), da je u Prvom svijetskom ratu PoLOVINA muske Srpke populacije IZGINULA!!Da su nas Englezi savjetovali da idemo u pogubni mars preko Albanije , umjesto kao sto je vojvoda Misic predlagao, da zauzmemo prugu pa vozom do Grcke umjesto muka po Albaniji. (Ne spomenuh Kosovo polje) Da su nam Englezi,Talijani u saradnji sa ustaskim teroristickim pokretom, ubili Kralja! Da nismo bili sa fasistima u Drugom svjetskom ratu!Da su nas Englezi gurnuli u Drugi sv, rat,da bi oni sacuvali svoju koloniju Grcku, a naravno i sebe (par nejemackih armija je bilo stacionirano na Balkanu, umjesto da napadaju Veliku Britaniju,(pazi “VELIKU”, a oni se jeze na Veliku Srbiju),da je u tom ratu stradalo par miliona Srba!Dio je pobacan po Hercegovackim jamama,po Lici, Kordunu.. Bacani su sa Velebita u provaliju cijele PORODICE Srba! Jasenovacnaj vece stratiste!Da su nam saveznici ubacili KOMUNIZAM kao nastavak borbe protiv Srba (srvaraoci Komunizma su Englezi i NJemci).U Gradjanskom ratu o SFRJ, opet su prste umjesali Englezi,Njemci,i ulogu Vatikana u svemu ovome! Medijski rat na Srbe. Da nam je i ovaj predsjednik Milosevic, kao i kralj ubijen u inostranstvu.Da je Srebrenica NAMJESTENA, kao i Markale 1 i 2, Racak…
  Moramo TO pokazati ovom NEpismenom svijetu, jer oni nisu krivi sto su nepismeni.Oni ne citaju! Oni vjeriju u ono sto vide. Zato je nas ZADATAK da MI skupimo na jedan ziro racu pare od dobrovoljnih priloga,Raspisemo Konkurs zatakav film i dodjelimo nagradu u novcu (neka kosta sta kosta),Pa da taj bude film “O SBIMA; STO NISTE ZNALI A NISTE SMIJELI DA PITATE”. Samo tako mozemo pobijediti lazi o nama.Akteri zadnjega sukoba na Balkanu su jos uvijek zivi pa kome nije jasno neka pita!
  ZIVJELA SRBIJA!
  P.S. Pogledaj na Youtube:balkanska pravila/govor-avi,Zabranjena istorija srba od Jovana Deretica.

 4. Поштовани уредниче цио овај број ПЕЧАТА мого би се насловити са ним оним СТВАРАЊЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНИХ ТЕЛЕТАБИСА тј., кад би смо препјевали, СТВАРАЊЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ ТЕЛАДИ.Срећан сам ѕбог тога што још има неко ко може и умије да разоткрије те механизме.
  Влајко Јањић, професор Средње школе У Будви
  У прилогу Вам прилажем своје РУШИТЕЉСКЕ жеље…

  РУШИЛАЧКА

  Рушите зорно чему чекања
  рушите куле рушите здања
  Сва здања лажи скршите
  Рушите рушите рушите…

  И Бог свевишњи и Алах приде
  Одавно чекају да тако нешто виде
  Да све срушите и распршите
  Рушите рушите рушите…

  У рану зору сабах и аурору
  Немој да подлегнете умору
  Саборношћу спремно се опашите
  Рушите рушите рушите…

  Рушите демократију ту свету краву
  Коју вјешто прометнуше у демонократију праву
  Рушите па нек се крава пуши
  Руши руши руши…

  Саборношћу се окријепите страсно
  Ни сада још није касно
  Зато своје свете дужности извршите
  Рушите рушите рушите…

  Нек из ваших срца и главе
  Каћуше пламене пошаљу салве
  Нека сву трулеж спржи и спаруши
  О само руши руши руши…

  Они ТАМО ОНИ ти силни опстају још на некој пучини
  ОНИ снатре како да вас ко муву смјесте у својој паучини
  Зато покидајте им паучине нити
  Рушити рушити рушити…

  Не дајте да вас ОНИ смуте Отворите себи широке путе
  Не дајте да вас похлепе разврат таштина никада спуте
  ОНИ се једино у то уздају да би се могли на вас стуштити
  Зато само рушити рушити рушити…

  Рушите у себи ограде разне, ограде пусте и бране
  Похлепе таштине глупости што их ОНИ у вама хране
  Преко радија телевизије интернета вас хитају угушити
  Зато рушити рушити рушити…
  Тамо гдје се похлепа, разврат и глупост запати
  Таштина и гордост не узапти
  Тијело и душа кобно ће свршити
  Зато све то треба рушити рушити рушити…

  Саборно се тихо окупите те искрилите тајно
  Од свих што вас ту има главне рушитеље да све буде бајно
  Бирајте их од сваке струке у саборно вијеће главно
  Њега помно услишити па рушити рушити рушити…

  Не дајте да вам замету рушитељске путе
  Јер ће те иначе завршити под ЊИХОВЕ скуте
  Зато све то треба добро пробистрити
  А онда рушити рушити рушити…

  Никада не дволичите те један царе а други жив био ћесаре
  То већ ОНИ имају ти демонократе а онда жабљи крекет преплави баре
  Скините са себе товаре лажне да би могли утувити
  Како треба рушити рушити рушити…

  Тако ће те ето гулаге аушвице голе отоке и гватанамо
  Смјестити заувијек у рушевине тамо онамо
  Све то што ЊИХОВО демонократско око створи да вас улогори
  Све то оборити рушити рушити рушити…

  Доста је било вјечитог обнављања Рима
  Гладијаторских арена и Нерона, кучке што подоји Ромула и Рема
  Лажу да је то вучица била јер она не умије лајати
  Зато Рим треба рушити рушити рушити…

  Као што Рим некадашњи лајаше спремно на све стране
  Одашиља силне караване псеће да им читав свијет у жвале стане
  То хоће и данашњи створитељи поретка новог још више незасити
  Зато треба рушити рушити рушити…

  ТАМО ОНИ који би хтјели и свјетску владу створити
  Да створе Рим те наводно тако мрску алкаиду оборити
  Иако их и тај Рим нови и алкаиду видјесмо заједно у тмуши
  Зато само руши руши и руши…

  ОНИ рекоше, да им народна мука тобоже меко срце пече
  Те да од демонократије њихове нема ништа прече
  Рекоше да их народна мука гуши
  Зато руши руши руши…

  Казаше да су ОНИ од оних из Аушвица бољи
  Те да би и најсиромашнијим требали бити по вољи
  Иако им сви прозријеше подле душе
  Зато сви нека руше руше руше…

  Они из Аушвица макар казаше ко им није по вољи те шта их чека
  А ТАМО ОНИ сиротом сироти уранијум шаљу због бриге за човјека
  Ви сами реците ко је ту гори
  Зато обори па руши руши руши…

  ТАМО ОНИ помоћу својих програма реалити
  ОНИ штп су ГЛОБАЛИСТИ ГРОБАРИСТИ
  Поручују вам Стока сте ви и стока ћете бити
  Зато жестоко рушити рушити рушити

  Зато сви на ноге устајте
  Пропаст свијета ЊИНА дочекајте
  О силне штете етп већ сјутра дванесте
  Рушите рушите рошите…

  Удрите јако удрите мушки
  Саборношћу срца ума и душе спремно се обруши
  Не дајте да вас под лед њихов спрате ко кучад керуши
  Зато руши руши руши…

  Крените хитро и саборно са вјером и никаквим стидом
  И Бог и Алах пратиће вас својим дивним небеским видом
  Бастионе лажи пред собом рушите
  Кршите ломите рушите рушите рушите…

  Записа своје рушитељске жеље раб Божи
  Влајко Јањић 17.4 2011

 5. Posle Vaskrsa i Djurdjevdana…*sini munjo udri grome*…?

  Milica Rakic novi svetac

  SRNA
  01. 12. 2004.
  BEOGRAD, 1. DECEMBRA /SRNA/ – Srpska pravoslavna crkva /SPC/ pokrenula je inicijativu da se trogodisnja zrtva NATO bombardovanja Milica Rakic proglasi za novog sveca SPC-a – pise “Glas javnosti”.

  Prijedlog su nedavno objelodaniji umirovljeni vladika zahumsko-hercegovacki Atanasije i njegov nasljednik vladika Grigorije, koji je rekao za ovaj list da je inicijativa prvo pokrenuta u lokalnoj zajednici, a ako kult zazivi u narodu, Sveti arhijerejski Sabor SPC donosi svecanu povelju o kanonizaciji.

  Kad “crkvena skupstina” verifikuje odluku, pise se tropar sveca, slika se ikona i odredjuje dan praznovanja u crkvenom kalendaru.

  Vladika Atanasije je rekao da se freska male Milice nalazi u manastiru Tvrdos kod Trebinja, sjedistu episkopa zahumsko-hercegovackog, a nastala je ove godine, kao djelo djakona Nikole Lubardica iz Beograda.

  Na fresci pise: “Sv.n.muc. od NATO. Milica dete”.

  Milica Rakic poginula je od NATO bobme za vrijeme agresije na SR Jugoslaviju u proljece 1999. godine.

  U imenoslovu svetih Srba do sada je uvedeno 77 licnosti.
  ……………………………………………………………………………………………………………………
  Bil Klinton na inaguralnoj konferenciji za Balkan u Budvi

  Inauguralna konferencija “Balkanska inicijativa za jačanje društva Jugoistočne Evrope” održaće se u Budvi 22. maja, pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore i Atlas Fondacije, saopštila je danas kancelarija crnogorske vlade za odnose s inostranom javnošću.
  Specijalni gost je osnivač Fondacije Bil Klinton, 42. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.
  Učesnici skupa su vodeći političari, lideri iz poslovnog sveta i neprofitnog sektora, državni zvaničnici, naučnici, predstavnici medija i bivši visoki zvaničnici iz zemalja Jugoistočne Evrope.
  Program Balkanske inicijative za jačanje društva Jugoistočne Evrope obuhvata pitanja koja su suštinski važna za ovaj region i koja su neophodna za jačanje procesa demokratskih i ekonomskih reformi u zemljama Balkana.
  Učesnici konferencije će razgovarati o tekućim pitanjima u dva panela – “Dve decenije kasnije – naučene lekcije, nove ideje i zajedničke vrednosti” i “Privatno-javno partnerstvo – investiranje u zajedničku budućnost”.
  Glavni cilj skupa je razmatranje aktuelnih izazova sa kojima se Jugoistočna Evropa suočava, kroz razvoj prekogranične i novih modela međusektorske saradnje.
  Na konferenciji će se u posebnim sesijama diskutovati o promovisanju novih ideja i zajedničkih vrijednosti, društvenom osnaživanju, razmeni znanja i implementaciji prekograničnih privatno-javnih partnerstava.
  Ideja osnivanja privatno-javnih mreža i prekograničnih modela održivog društvenog osnaživanja u regionu jača saradnju među liderima država ovog regiona i njihovih poslovnih zajednica, a do sada nije osnovan nijedan forum koji se bavi ovom širokom i sve složenijom problematikom.
  Učesnici će uspostaviti nove veze, razmeniti stavove i ideje i razviti partnerske odnose koji će osnažiti njihov rad na stvaranju efikasnijih, inovativnih i održivih modela saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
  U uvodnom delu konferencije učesnicima će se obratiti predsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić i predsednik Atlas Grupe Duško Knežević, navedeno je u saopštenju

 6. Ponoš plaćeniji od Tadića i Jeremića

  Zarada – U imovinskoj karti Ponoš je naveo da ima penziju od 96.153 dinara i platu od 120.000 dinara u Ministarstvu spoljnih poslova
  1
  Pomoćnik ministra spoljnih poslova, general-potpukovnik u penziji i bivši načelnik Generalštaba VS Zdravko Ponoš (48), sa 216.153 dinara mesečno plaćeniji je od predsednika i premijera Srbije, ali i od svih ministara. Ponoš ima čak 2,5 puta veća primanja od svog šefa, ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića (89.094 dinara).

  Ponoš je u imovinskoj karti dostavljenoj Agenciji za borbu protiv korupcije naveo da ima dupla primanja, i to penziju od 96.153 dinara, plus platu 120.000 dinara u Ministarstvu. Za razliku od njega, drugi general u vladi i ministar zdravlja Zoran Stanković odrekao se duplih primanja.
  Olakšice poslodavcima

  Ponoš je iskoristio rupu u zakonu koji ne zabranjuje dupla primanja, ali postavlja se pitanje da li je moralan gest da on kao javni funkcioner uzima i platu i penziju, odnosno da se poput Stankovića ne odrekne plate dok obavlja državnu funkciju.

  Direktorka Sektora za odnose sa javnošću Fonda za penziono i invalidsko osiguranje (PIO) Jelica Timotijević kaže da Zakon o PIO dozvoljava civilnim penzionerima da zasnuju radni odnos i uz penziju primaju i platu.

  – Za tako zaposlene poslodavac ima olakšice jer nema obavezu da plaća sve dažbine već samo 22 odsto za penziono osiguranje. Taj „zaposleni penzioner” posle godinu dana rada stiče čak i pravo da traži preračun penzije – objašnjava Timotijević.

  Pošto je Ponoš vojni osiguranik, Press je proverio i u Fondu za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (FSOVO) da li za njega važe ista pravila kao i za penzionere u „civilu”.

  – I za vojne penzionere važi Zakon o PIO tako da i oni mogu da primaju i platu i penziju – kažu u FSOVO.

  Glumica Eva Ras kaže da nije Ponoševe sreće. Njoj je u leto prošle godine država ukinula 18.500 dinara penzije pokojnog muža Radomira Stevića Rasa jer je ostvarivala druge prihode (honorarno je pisala za novine). Pošto se zbog toga u javnosti podigla prava bura, nešto kasnije usvojene su izmene Zakona o PIO koje omogućavaju i honorarni rad i porodičnu penziju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *