Miting i izbori

Piše Milorad Vučelić

Nema gotovo nikakve sumnje da je narod postigao najviši mogući stepen saglasnosti da se u Srbiji očajno živi i da se moraju održati vanredni višestranački izbori i da se što pre mora promeniti jedan od najgorih režima u njenoj istoriji. Taj konsenzus je ostvaren. S druge strane političke stranke u Srbiji postižu sve širi konsenzus da se mora po svaku cenu dobiti status kandidata za EU i da je to smisao i razlog postojanja srpskog naroda i njegova „istorijska šansa“.
Kako pomiriti ova dva konsenzusa sa mitingom 16. aprila ili mitinzima uopšte?
Istinoljubivost i logika situacije nameću sledeća rešenja: održati dva mitinga. Jedan opozicioni, narodnog nezadovoljstva i protesta, a drugi režimski kao podršku kandidaturi. Pa da vidimo ko je i za šta. Ili održati jedan jedini pravi svenarodni miting podrške kandidaturi da se stope narod i najveći broj političkih stranaka, ako je to moguće, i da se onda sa milionskog skupa pošalje jasno, glasno, odlučno i junački, kako i dolikuje srpskim političkim gmazovima, pitanje u Brisel – kada i kako održati izbore u Srbiji. Neka se neko konačno isprsi na svenarodnom zboru, odazove na zov dužnosti, i neka glasno sa srpskim barjakom u ruci, a istorijski nepoznato, pred narodom kaže: „Evo mene, evo vas, pa neka nam kaže Brisel šta nam je činiti“!
Što da se mi mučimo i predano odgovaramo na njihove upitnike neka i oni nama jednom nešto odgovore. Što pre stigne odgovor pre ćemo se razići i sačekati mirno datum izbora i kandidature. Ne treba više da se dalje samoponižavamo i pogađamo kao na nekom smetlištu o datumu izbora. Bolje je da nas samo stranci ponižavaju.
Većini političkih stranaka u Srbiji vreme ionako ništa ne znači. Ponašaju se tako kao da ga Srbija ima na pretek. Da li će sa ovakvim režimom izbori biti za osam meseci ili godinu dana njima je, što se ishoda tiče, svejedno. Opozicija zna da je režim propao i da nema nikakvih mogućnosti da se  oporavi. Daje im kao u šahovskoj partiji topa i damu fore. Pešaci su ionako već žrtvovani. Vlast to takođe zna, ali ne pušta vlast iz ruku i po svaku cenu je održava i bije se da na njoj ostane što duže, prodajući deo po deo državne imovine („Telekom“) i teritorije (Kosovo i Metohiju), i kao da je sišla s uma urla: „Kandidatura, kandidatura“ i da prvo „uradimo posao“. Oni su iz golog interesa i zaslepljenosti sišli s uma i to razumemo, ali što uteruju narod u tu ludnicu? Ili stvarno misle da je srpski narod lud, pa da vidi da su oni potpuno nesposobni za bilo šta što bi bilo od bilo kakve koristi za Srbiju.
U beogradskoj javnosti se od velikog broja jadnih i čemernih analitičara, inače, stvara posebno mnjenje kako je pravi i istinski zadatak režima da vodi narod putem kojim on izričito neće da ide. Po toj gmazovskoj i podrepaškoj ideologiji što se više radi protiv narodne volje i interesa to bolje po narod i to je veći dokaz odgovornosti političke elite. Ne treba predvoditi narod na putu koji je sam izabrao i tu pokazivati svoju državničku veštinu i političko umeće („Ko na brdu ak’ i malo stoji više vidi …“), već ga treba voditi tamo gde on neće i što on to više neće to je sve veći i jedini dokaz ispravnog ponašanja  režima. Čelnici režima se krajnje drsko, bezočno i otvoreno hvališu time da ono što čine za poboljšanje njihovog života kandidaturom „građanima ne znači mnogo“!
Što nenarodnije ponašanje političke elite to bolje po narod. Ima li boljeg dokaza za važenje ovakvog gesla od rijaliti šoua i upornog ponavljanja i nametanja stava da je srpski narod baš takav kakav se tamo vidi, da smo navodno svi „mi“ takvi i da nemamo pravo da se ljutimo što gledamo sebe. Onda naša politička elita mora, naravno, biti drukčija od takvih „nas“… A pošto režimskih repova danas ima mnogo tako se množe i podrepaški analisti i analitičari, pa se stiže i do višeglasja, pluralizma i medijske šarolikosti koja pokušava da  potpuno satre i rad i učinke kritičkog javnog mišljenja.
A narod? Neka izdrži! Gde je osam meseci tu je i godinica, pa glasajte ako preteknete.
Ali, treba se okanuti logike i sumorne analize jer se u javnom životu moraju emitovati i nade i izvesna, ako ne i velika, očekivanja. Režim u Srbiji je jednostavno rečeno nelegitiman i to misli dve trećine građana ove zemlje. Smešni su pokušaji ovoga režima i njegovih glasnogovornika da se sada naprasno sakriju i povuku u legalne i ustavne okvire, i tako brane svoje busije vlasti i već tri godine demonstrirane vlastodržačke osionosti i obesti. Kasno je za to da se predsednik Srbije naknadno povlači u ustavne okvire svoje funkcije, da se od nejakog Cvetkovića naknadno posle tri godine pravi energični premijer, kasno je da se od katastrofalne vlade rekonstrukcijom stvara privid pristojne vlade, da se Skupština pretvorena u lošu karikaturu parlamenta i prćiju vladajuće kupljevine, napravljene s koca i konopca, pretvara u demokratski parlament u kojem se rešava sudbina vlade.
Jedino „legitimističko“ uporište srpskog režima je „kandidatura“. Dakle, jedini legitimistički oslonac se nalazi izvan ove države i naroda koji u njoj živi. Pa sami prosudite i presudite o kakvom se legitimitetu tu radi i kakvoj državi.
Kada vlast postigne ovaj stepen nelegitimnosti, a koja od samog početka počiva na golom falsifikatu i krađi izborne volje građana, ona se mora smeniti i moraju se u tu svrhu što pre ili odmah zakazati vanredni izbori. Rezultati postojanja ove vlade su naprosto pogubni po Srbiju i srpski narod. Stvorena na falsifikatu i odlukom stranih predstavnika ona je radila protiv interesa Srbije i opravdala je očekivanja položena u temelje njenog stvaranja.
Ima u trogodišnjem trajanju Vlade i razloga za zadovoljstvo bar postizanjem nekih rekorda. Do sada je, naime, zabeleženo i ostalo zapamćeno da je najduži let kokoške trajao 13 sekundi…
Vanredne parlamentarne izbore odmah bi raspisala svaka vlast kojoj je preostala i mrva savesti i odgovornosti. Izbori na sasvim određen način i demokratski kanališu nezadovoljstvo i velike napetosti u narodu. Energija se usmerava na izbore, svi akteri se trude da urade što bolje svoj posao i probude već usahla očekivanja u narodu. Smena vlasti donosi izvesnu nadu.
I tako sa opravdanim očekivanjima idemo u susret velikom narodnom mitingu 16. aprila u Beogradu. Sve one koji dolaze da podrže njihove zahteve kada se vrate svojim kućama očekuje pitanje:
Imaš li nešto što bi vredelo ispričati?

11 коментара

 1. Kada ministar u vladi porucuje deci da pale iz Srbije,onda se postavlja pitanje..Da li je lud ministar ili narod koji guta ono sto ni pas ne bi progutao..Kada lopovi dele svoj plen sa drzavom,a ministarka pravde trci da se ne bi suocila sa novinarima,to vise nije drzava ni po jednom svom obelezju..Pozivanje na miting je neumesno,jer je ocigledno u pitanju zaludjivanje naroda..Izbori za 9 meseci,a ne odmah..Svakom mislecem coveku je takva glupost suvise jadna i tuzna da bi bila smesna..Ova ogranizovana banda najgnusnujih kriminalaca koji su prigrabili vlast moze i mora biti skinuta silom,i to odmah..

 2. Избори , избори ,избори има ли већег аргумента од народне воље (демократије), задовољни нека уживају , а незадовољни на улицу достојанствено као поштени људи , а не разбојници (ако изађу на улицу није им се тешко потписати , ако их има више од гласова владајуће странке, то је крај за власт , избори обезбјеђују само тајност гласа , у супротном остаје само сила већине над мањином ,демократија ) . А новој власти дати рок годину дана ,па нека сваки човјек по свом искуству одлучи има ли резултата,па опет демострације и избори,треба их мијењати све до очигледних резултата, које човјек види у свакодневном животу и осјети на кожи. Ако нисмо у стању наћи такву власт,онда вук на овцу своје право има ,ко тиранин на слаба човјека.

 3. I ovi bi kada bi došli na vlast počivali na čistom falsifikatu,zar vam se ne čini gospodine Vučeliću?Svima je jasno da će i oni puko izvršavati zahteve iz Brisel I Vašingtona.Zašto se niko u našoj javnosti ne zapita zašto ako nisi za nešto onda si odmah po definiciji njihov neprijatelj.Ja neću u “organizaciju”EU ali me niko i ne pita ,oni odlučuju umesto mene a istovremeno me ubedjuju da sam ja retrogardna ,da mrzim ,da sam za ratove itd.a ništa od toga nije tačno.Verujem da se tako oseća veliki broj našeg naroda,ali njega niko ništa ne pita .Dokle tako? Hrvati u sred Zagreba pale zastave EU ali nikom ne pada na pamet da ih nazove divljacima ili nekim drugim pogrdnim imenom.Na njihovoj državnoj televiziji imate emisije koje kritički gledaju na EU i ako je ta ista zaslužna za sve što sada imaju.A mi mučenici ne možemo da budemo protiv i ako imamo svako moralno i ljudsko pravo.Zato mislim da i ovi izbori neće ništa dobro doneti od samog starta zato što i za njih EU nema alternativu!

 4. @Tanja- Ваш коментар је што бих и сам написао. Зато нема потребе понављати исто. Само подршка.

 5. Nisam siguran da bi bih glasao za Tomu, ali je sigurno da bi glasao protiv Tadica-Micuna

 6. Kod nas u Staparu, ima jedna uzrecica `Babo, ajd da se ja Tebi pridam`. Pa neka i pozicija i opozicija konacno saopste Babino (ocevo) ime (mislim da im je otac isti), pa neka Baba vodi racuna o imanju, a oni da zive kao sav nenormalan svet, van vlasti i opozicije, koja i jednima i drugima puno toga materijalnog donosi.
  21% nezaposlenih !!! kome to u Europi treba ???

 7. Imaš li nešto što bi vredelo ispričati?

  Па народ је позиван више пута, стиропор итд.
  Нико није тражио штрајк жеђу!???, ајде глађу!

  Оде Телеком,друге фирме, задужићемо се још, доћи ће и НАТО, а штрајковало се због кандидатуре у децембру после фамозне кандидатуре, која је пуна уцена.
  пола Србије пости, желим Николићу свако добро , брз опоравак.

  НА апел владике Амфилохије и после и птријарха Иринеја, било је разних коментара.
  ЕУ је синоћ и јутрос најавила да никоме не пада на памет да расписује изборе ове године. Неки из СНС већ најављују да ће они добити њих и у мају следеће године! А до маја, не липши магарче.
  Ипак је реч ЕУ , последња , како видим код НАПРЕДЊАКА.
  СНС није требала да сазива митинге, да се кришом договара са тадићем(4 пута) , па н митинг каже народу да се разиђе.
  Нисте требали ни да зовете народ.

  Пола Србије више него пости последњих месеци није потребна туђа жртва, већ акција као се зове народ.
  ———————–
  Опозиција у Србији је сморна, лоша, никаква, једино је још мало импулсиван Веља.

  Истине ради морам да кажем да легендарни Милошевић никада неби дошла после 5 сати у патрламент Николићу на канабе(већ би послао изасланика), велики је уступак учинио Тадић, са којим се уопште не слажем! А Николић тражи 18. па 25 децембар а дотле!?

  Значи, Милошевић је Академик, за све ове пионе.
  ———————–
  По обичају у последње време , не морате да објавите мој коментар .
  Срећни Васкршњи празници!

 8. Nikolicu zelimo ozdravljenje.

  Vucic sad najavljuje da se brine za Nikolica i da im nije bitno kada ce izbori, rece pobedicemo ih i u maju ideuce godine, ljutito.
  Razumemo brigu a Nikolica ali narod nije trazio takvu zrtvu, svaki dan neko se samopovredi, nema za lebac, prezivljava, samopovredjuje se, nama treba da narod neko povede u promene.
  Objavise danas sta je rekla gospodja Tabakovic u Strazburu, uz opravdanu zabrinutos i poziv na reagovanje povodom Nikolicevog strajka, zena obeca kaoni SNS, dodju na vlast da ce da ubrzaju maksimalno integracije, brz pristup, samo shto ne reche u galopu, pa koja jecena???
  Sad ce NATO u jun u Begradu, bolje daje cela opozicija napravila miting i da se zabrani dolazak NATOa…

  Sad je josh konfuznije, narod nezna sta ce, kad ce izbori.
  Nije vredeo shtrajk za 18 decembar, nego za skoriji datum.
  Makedonija raspisala izbore za jun, u Evropi za minorne sporove raslpisuju izbore, Milosevic je raspisivao na svakih 2/3 godine….
  Opozicija u lavirintu medjusobnog trvenja….ma nemamo srece…sujeta je chudo.

 9. Ovaj moj komentar je po vremenu zakasnijo ali se bojim da po aktuelnosti nije. Davne 1992. godine osamostali se BJRM pa krenu kolone nepožeqnih iz svih Makedonskih garnizona za Srbiju. Danju i noću tri meseca se nešto prevlači i izvlači između ostalog uz silne peripetije 41. lap Pvo stigne iz Prilepa u Knjaževac. Sastanak vojnog kolektiva jedinice i jedan borac ustane pa pita: “Gospodine pukovniče, mesecima smo danonoćno radili i završili posao kad odjednom više nismo drugovi vi postadoste gospoda, zašto”! Uozbilji se i komandant Živković Petar, razmisli malo pa će: “Svi ste vi mahom sa sela pa ćete ovo lakše razumeti: uđeš jedno jutro u štalu pa vidiš konj ima rogove. Neveruješ svojim očima pipneš stvarno rogovi. Kradom zovneš ženu da vidi ali komšiluk da ne sazna – stvarno rogovi! Pa prođe nedelju dana i onda se navikneš”!
  Skupismo potpise da se vlasti dokaže da biračko telo traži i ima pravo na izbore, dva mitinga pokazaše da živi ljudi hoće i da su u većini. Gospodin Nikolić štrajkova glađu pa nepomože, imamo dve mogućnosti:
  – Da izborimo pravo na izbore ili
  – Da se pomirimo sa činjenicom da konj ima rogove na opštu bruku i sramotu i propast naroda, države i budućnosti generacija koje dolaze! A ponovo vlasti dokazivati osnovanost zahteva mislim da je u najmanju ruku smešno i neozbiljno.

 10. ~~~ tako sa opravdanim očekivanjima idemo u susret velikom narodnom mitingu 16. aprila u Beogradu. Sve one koji dolaze da podrže njihove zahteve kada se vrate svojim kućama,.. ~~~………… i lepo su se vratili kucama , d gladuju, sekiraju, prevareni, slagano debelo slagani,….poshtenije da nisu zvali narod, ali su dobili instrukcije da nardo zamajavaju da se istroshi, iskali bes, do leta,….pa u krug.

  Nijkolic i Vuchic su zamajavali narod godinu dana, obecavali skoro reshenje, liderski se ponashali, napadali,kidisali na rezi,…..sve je bila obmana, nije farsa, obmana,….oni su najvece moguci eurofanatici danas u Srbiji, ….
  Skoro ceo sinod SPC ga je molio josh je samo falio knadbiskup Hochevar, ….pa kad izadje iz Bolnice trk na jutarnju liturgiju, onako skrhan, slomljen, iscrpljen….

 11. Miting bio i prosho, bolje da ga nisu ni sazivali, poshtenije.
  Sad se vde , setili se SNSovci sada prijava za Telekom, sad kad je gortovo, prodato.
  Na mitingu se pojavi neko sa KiM reda radi da neshto kaze, jade izjada, ali ni tad Nikolic ne recenista o Kosovu, ne sme izgleda zbog biselokratije.
  Kako su izduvali narod,oladili mase, koje su josh u transu ,…
  Ma kad razmislim ko je enshtomogao i da ochekuje pa ovi likovi su u SRSu bili dvadeset godina i shta je taj SRS radio, samo kritikovao, sad tu tradiciju nastavllja SNS, kritika, pozadiina,…a i drugi su takvi.
  Rezim djavolji , opozicija samo takva, djavolja kombinacija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *