„Demokratsko“ komadanje Rusije

Za „Pečat“ iz Moskve Bogdan Đurović

Najava Hilari Klinton o razmeštanju protivraketne odbrane u Poljskoj, svedoči da američki stratezi nisu odustali od svojih starih planova za razbijanje Ruske Federacije uz pomoć atomskog oružja

Sjedinjene Američke Države nastavljaju opkoljavanje Rusije. Ponovo je aktuelizovan plan administracije Džordža Buša o postavljanju protivraketne odbrane (PRO) na teritoriji Poljske, za koji je Barak Obama odmah po preuzimanju dužnosti predsednika rekao da je odbačen. Sada se mnogo bolje vidi da su brojne izjave Amerikanaca u tome periodu bile samo puštanje magle Rusima, uoči potpisivanja novog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START). Daleko od toga, ipak, da je obrt koji je ovih dana obznanila Hilari Klinton – nekoga u Moskvi iznenadio.

NUKLERANI MAČ
Naprotiv, Moskva je bila istrajna na „sitnoj“ klauzuli kojom se START i PRO uvezuju u jednu celinu (o čemu je „Pečat“ ranije pisao). Pošto Vašington nije pristajao na direktnu vezu kojom bi evropski PRO bio pravno regulisan ili potpuno obustavljen, Kremlj je u tekst ubacio svoj stav po kome jedna strana može da istupi iz sporazuma ako proceni da razvoj PRO ugrožava njenu bezbednost. Jer, prema „teoriji štita i mača“, ne može jedna strana da ima i nuklearne glave i PRO, a da se druga dobrovoljno svega toga odriče. Drugim rečima, što je manji (nuklearni) mač, treba da bude manji i štit da bi se očuvala ravnoteža i poverenje.
Međutim, prilikom susreta sa poljskim kolegom Radoslavom Sikorskim, američka šefica diplomatije izjavila je da Vašington namerava u Poljskoj da razmesti svoje vazduhoplovne snage, elemente PRO, kao i da izradi poseban plan odbrane ove zemlje. „Razmatramo ceo spektar pitanja u tri važna pravca: učvršćivanje naše uzajamne bezbednosti, povećanje transparentnosti i promocija demokratije“, izjavila je Klinton.
Zaista, američki PVO sistemi „patriot“ već više od godinu dana nalaze se na samoj granici Rusije i Poljske, kod strateški važne Kalinjingradske oblasti. Eksperti predviđaju da će sledeći korak biti postavljanje hiperzvučnih PRO raketa SM-3, koje, međutim, mogu da se koriste i kao ofanzivno oružje. Da bi slika bila kompletna, ovu grupaciju upotpuniće laki lovci-bombarderi F-16, kao i transportni „herkulesi“. Sada je već svima jasno ko je na meti američkih planera. Isto kao što je jasno čemu (i kome) će služiti nove vojne baze u Rumuniji i Bugarskoj, koje će biti takođe opremljene sistemima PRO. Ovi strateški objekti na Crnom moru biće u funkciji nišanjenja ruske pomorske baze u Sevastopolju, iste one koja je već dugo pri vrhu spiska želja američke vojne komande.
Ipak, Poljska je ključni poligon za sve antiruske akcije u istočnoj Evropi. Nije slučajno Hilari Klinton akcentirala u svojoj izjavi „učvršćivanje uzajamne bezbednosti“ i „promociju demokratije“. Jer, to su šifre iza kojih se kriju ambiciozni planovi američke politike u bližoj i daljoj budućnosti. O njima je nedavno pisao i britanski „Gardijan“, objavljujući depeše Vikiliksa, kada je obznanio da američka administracija garantuje Poljacima uništavanje ruskih raketa. Ipak, da bi se jasnije videlo kakve planove donosi budućnost, treba se malo osvrnuti i na američke planove iz prošlosti.

ATOMSKOM BOMBOM NA MOSKVU
Vašington je, u periodu između 1945. i 1960. godine razradio desetak planova i programa za napad na SSSR. Ideološka osnova ovih planova stvorena je još 1918, kada je intimus Vudro Vilsona Edvard Mendel Haus, poznat i kao Pukovnik Haus, kreirao svoj plan čerečenja Rusije na četiri dela, podstaknut idejama tadašnjeg vodećeg američkog geografa Isaje Boumena. Plan je podrazumevao da Kavkaz, Ukrajina i druge sovjetske republike ne budu u sastavu Rusije, što je u najvećoj meri danas ostvareno.
Kreativni zanos krojača mapa posebno je došao do izražaja posle Drugog svetskog rata, kada su osmišljeni planovi „Hafmun“, „Flitvud“ i „Dablstar“, koji su bili bazirani na idejama atomskih napada na Rusiju. Treba li posebno isticati – za dobrobit same Rusije! Jer, svi ovi planovi u sebi su sadržavali „misionarsku komponentu“, brigu za prava ugnjetenih sovjetskih građana i, dakako, demokratiju.
Tako je, recimo, plan „Dablstar“ predviđao bacanje 120 atomskih bombi na Rusiju. Posle kapitulacije, Rusiju je trebalo raščlaniti na 22 dela, zatim upravljati njome direktno najmanje osam godina i tek posle toga „postepeno prepuštati upravljanje ruskim izabranim organima“. Prema ovom planu, ruski Daleki istok postao bi protektorat SAD-a. Novinari američkoj „Nejšena“ i nemačkog „Špigla“ okarakterisali su „Dablstar“ kao „skoro zvanični američki plan za treći svetski rat“ i predstavili ga u obliku dokumentarne reportaže još 1960. godine.
Po scenariju, sve je počelo, a gde bi drugo nego kod nas! I to tačno 10. maja 1952. godine, kada su, prema fantaziji američkih ideologa, Sovjeti pokušali atentat na Tita. Istog dana u Jugoslaviju upadaju vojnici SSSR-a, Mađarske, Rumunije i Bugarske, a već sledećeg dana Staljin pokreće tenkove na zapadnu Evropu i naftonosne regione Bliskog istoka. Holivud je plakao za ovim scenarijom!
A onda su Amerikanci, po svom običaju, krenuli da spasavaju svet. Uz odobrenje Ujedinjenih nacija (!), sa aerodroma u Engleskoj, Francuskoj, Italiji, Aljasci i Japanu poleću bombarderi B-36 i bacaju prve atomske bombe na SSSR, da bi isto nastavili i naredna tri i po meseca! Tada i Staljin (koliko mu je samo trebalo da se pokrene) odlučuje da baci svoje A-glave na London, Njujork, Detroit i Henford u državi Vašington, a nešto kasnije i na grad Vašington, pa na Filadelfiju. U tom trenutku kopnena ofanziva SSSR-a je slomljena i Amerikanci se odlučuju za odmazdu bacanjem atomske bombe na Moskvu.

MODELIRANJE TREĆEG SVETSKOG RATA
Ali, pre bombi, na Moskvu su najpre bačeni agitacioni listići sa pozivom žiteljima ruske prestonice da napuste grad. Oko milion Moskovljana uspeva da se izvuče, ali Staljin blokira sve izlaze i sudbina građana je zapečaćena. Naravno, kriv je Staljin, a ne oni što su bombe bacali. Tačno u ponoć, 22. juna 1953. (na godišnjicu Hitlerovog napada na SSSR 1941) atomske bombe padaju na Moskvu i uništavaju Kremlj i Crveni trg, uključujući i čuveni Hram Vasilija Blaženog.
Istovremeno, Američki specijalci se iskrcavaju na Uralu, oslobađaju zatvorenike Gulaga i tako zajedničkim snagama počinju obračun sa Staljinom. U zemlju se vraćaju i hiljade belogardejaca i vlasovaca (ruskih nacista) i oni svi zajedno, tako udruženi nanose težak poraz Staljinu – koji biva svrgnut sa vlasti i beži u nepoznatom pravcu. A vlast preuzima ministar unutrašnjih poslova Lavrentij Berija. Koji potpisuje kapitulaciju početkom 1955. godine.
Ovo modeliranje trećeg svetskog rata, ipak, nije potpuno ako se prenebregne dalja sudbina ruskog naroda koju su mu namenili „milosrdni“ zavojevači. A ona je, verovali ili ne, demokratska. Pod parolama „Nova Rusija iz ruina“, „Slobodni ljudi rade“, „Ponovo se molimo Bogu“, „Slobodne misli, slobodne reči“ i „U porodici evropskih naroda“, kreće izgradnja novog, demokratskog poretka. U vladu koja zemlju vodi u „porodicu evropskih naroda“, ulaze svi navedeni kvislinzi, kolaboracionisti i svakovrsni robijaši, što celu ovu fantastiku čini najednom mnogo realističnijom, jer je to recept koji Amerikanci i sada primenjuju u okupiranim zemljama. Privreda ili prelazi u ruke inostranih koncesionara (100 najvažnijih preduzeća i nalazišta sirovina), ili je kontroliše marionetska vlada, slikaju „novu Rusiju“ kreatori ovog plana.
A ljudi? „Mora proći bar jedna generacija pre nego što ovi roboti ponovo postanu ljudi“, konstatuju autori. Zato zakonodavna vlast postoji samo u tragovima, kako navode, „u eksperimentalnom obliku“. Da bi se „novi ljudi“ što brže stvorili, „međunarodna zajednica“ donosi odluku da ruska deca žive nekoliko godina u SAD-u i zapadnoj Evropi, a spisak „srećnih putnika“ određuje lutrijom koju narod „oduševljeno prihvata“. A oni manje srećni dobijaju od okupatora besplatne radio prijemnike, podešene na samo jednu talasnu dužinu – Glas Amerike. To je demokratija!
Ipak, ni to nije sve. Mihail Šolohov, autor „Tihog Dona“, preorijentisao se i počeo da piše na engleskom. Njegova knjiga o trijumfu demokratije i izgradnji „nove Rusije iz ruina“, postaje bestseler na Zapadu. Pet miliona ruskih devojaka, s obzirom da je 10 miliona muškaraca poginulo u ratu, udaju se za strance, čime takođe potpomažu razvoj demokratije. A Japanci dobijaju Kurilska ostrva…
Što bi rekla Hilari Klinton – sve je transparentno. Da li njene poslednje najave svedoče da su već spremni novi planovi za „promociju demokratije“ u Rusiji?


17 коментара

 1. Касно, касно, касно…”Нови светски поредак” је закаснио 5-6 година. Џаба се керебече пудлице Великог Брата. Не сумњам да имају добру вољу да раскомадају и униште Русију, али више нису у стању.

 2. Rusija podhitno treba da forsira realnu priču o Americi, tačno onakvu kakva jeste i treba da internacionalizuje priču kroz sve institucije, a naročito kroz medije o kršenju ljudskih prava u Americi i da demaskira američku demokratiju na baterije. Permanentno treba da postavlja pitanja Americi:
  -Zašto krše i dan danas prava crnaca i hispanjola? Treba ih stalno napominjati da su i 60-ih godina prošloga vijeka imali najokrutniji oblik kršenja ljudskih prava “RASNA SEGREGACIJA”, koja je bila ugradjena u ustav te tzv. najdemokratskije zemlje na svijetu. Pa su upravo tih godina izvozili svoju “svijetlu” demokratiju u svijet (Vijetnam) i solili pamet drugima kako treba da se poštuju ljudska prava i slobode, a u svojoj kući su javno na ulicama linčovali crnce. I dok su licemjerno izvozili svoju demokratiju, kod sebe kući su provodili najokrutniji oblik diskriminacije, a to je rasna segregacija, pa su tako postojali posebni zapušteni restorani namjenjeni samo za crnce kako se ne bi mješali sa bijelom američkom “demokratskom” gospodom. Pa su postojali posebni razdrndani zapušteni autobusi namjenjeni za prevoz isključivo ugnjetavane crnačke sirotinje kako se ne bi miješali sa bijelom bolesnom američkom “demokratskom” gospodom. Pa su postojale posebne škole koje su najviše ličile na neke budžake i koje su naravno bile namjenjene isključivo crnačkoj sirotinji. Pa je crncima zakonom bilo uskraćeno jedno od najelementarnijih prava a to su bili aktivno i pasivno biračko pravo. Pa su onda pravili cirkus sa svojom crnačkom populacijom organizujući isključivo za crnce ispite na kojima su polagali poznavanje američkog ustava, a to im je bio uslov da bi imali pravo glasa na američkim cirkus izborima. Naravno na tim ispitima crnci koji su bili uskraćeni i za školovanje osnovnog znanja, poznavanje ustava je bilo u domenu astro-nautike. Pa su ubili Martin Luter Kinga.
  -I paralelno dok su ugnjetavali crnce u svojoj zemlji, u Vijatnamu su ničim izazvani patetično urlali da je vijetnamskom narodu potrebna sloboda, pa su im je donosili “NAPALM BOMBAMA” a čija je upotreba zabranjena ženevskim konvencijama.
  E dosta je više Tavistok demokratije!
  USTANI RUSIJO SRBIJA TE ZOVE!

 3. Ma to se Ameri sale. Nece oni podmetnuti ledja. Poljaci ce krenuti pa ce proci ko u onoj sumi 1941g 3x sada.Poljaci su pokazali kolliko su napujdani na Ruse kad su na silu hteli sletiti na aerodrom po magli u Rusiji i svi izginuli.Pa, valjda su svatili? Ako nisu neka ih tuku i AB.

 4. ДЕМОНОКРАТИЈАДА кренувши далеке 1492 године из Шпаније према западу,донијела је више зла Планети,него сви ратови на њој вођени!
  А,сада по нашој народној:”Што је баби мило у сну јој се снило!”,а баби Клинтоновој како читамо појавило се уз “снило” и бјеснило.Она
  нема “кефалу” ни да контролише – Творницу дувана клинтон – па јој
  млада суграђанка пуши бесплатно устајале и млитаве “кубе”,а она остаје,као капиталиста,без икакве накнаде.Мишљења сам да њу не треба кривити за наведене Планове у тексту,мада је она позната као ратни хушкаш из минулих догађаја на територији Балкана,а нарочито против наше земље Србије и против нашег српског Народа.
  Ова ПЛАНЕТАРНА ујдурма САД позната је већ око 50 (педесет)година.
  Давно је оформљен тзв.ПРВИ ЈУЖНИ ПОЛУКРУГ који се простире од Енглеске до Јапана и ДРУГИ СЈЕВЕРНИ ПОЛУКРУГ КОЈИ СЕ ПРОСТИРЕ од Аљаске до Норвешке и Данске.Према томе САД су давно показале,не само Русима,него и читавом свијету да оне ПЛАНЕТУ-ЗЕМЉУ ЧИТАВОГ СВИЈЕТА ОД ПРЕКО 6,,ООО,ООО.ООО (шест милијарди) становника сматрају својим “спахилуком” и својом “беговском” имовином,а нас све својим слугама!!!На простору ПЛАНЕТЕ још те далеке 1964 год.
  оне су имале 162 војне базе,са Средоземном и Тихоокеанском флотом гдје је живјело око 815.000 америчких,грађана,војника.Још тада је далеке 1964 године записано:”Контролна улога америчких војних база на туђим територијама није само војне природе.Оне контролишу и кретања која могу да угрозе политички,друштвени и економски поредак.У њима и око њих организоване и су многе друге политичке
  и обавештајне службе.Њихово деловање не остаје без дејства на међународне односе земље на чијој се територији налазе.Њихова својства перманентне и потенцијалне опасности рата,изазивања међународних конфликата,разлог су и оштром отпору снага које воде борбу за мир.” То је текстом,што су тадашњи политички аналитичари прадвиђали,па рецире ми сада послије 50 година шта се промјенило
  у једној полувјековној агресорској политици САД,које сваком на
  Планети нуде демократију,коју ја називам ДЕМОНОКРАТИЈОМ !!! Ја сам мишљења да су управо те базе и одржавање тих база,које су се вјероватно стално усавршавале уз огромно улагање новца,биле узрок економског слома ове велике,јаке али и наопаке земље на нашој Планети.Жао ми је што овако мора да пишем,јер међу људима те земље има много оних које ја не само поштујем него их волим.
  Велика,моћна и сада довољно економски јака наша словенска мајка Русија мислим да ово све зна и да игра на конопцу “глупог
  августа” са својом много глупљом противницом чувајући у тајности своје против аргументе,да не кажем оружје.Русија је на Сјеверном полу поставила испод мора границу до које те западне але могу да се крећу.Нека нам дуго,дуго,живи наша словенска МАЈКА РУСИЈА!!!

 5. ako do 2o15 godine, ne udare po Rusiji, USA kasnije nece imati snage. Bice im kasno. 2o2o Rusija ce biti daleko ispred njih.

 6. Sve zemlje Varšavskog pakta shvatiće da su se ulaskom u NATO “zeznule” i da su sad istureni eksponenti NATO.Prvi na udaru.Naravno da bi se oni toga zla otarasili ali sad nemože po narodnoj “Pustio bi ja njega al neće on mene”Pa će samim tim i pritisci NATO na te zemlje da formiraju baze,stacioniraju sisteme, jednom rečju za što većom militarizacijom tih zemalja biti sve veći.CILJ da se što više Ruskih sistema preusmeri sa amerika i zapada na ove zemlje.Prosto ko pasulj.

 7. Zaboravili su jedno: Rusija je Bozija zemlja! Stitio je nju Bog kad god mu je ona bila odana, i stitice je i dalje, jer PRavoslavlje se velikim talasom budi op Rusiji! Neka nam to bude za primer, jer za Srbiju vazi ista stvar!

 8. treci svetski nece poceti sa Rusijom vec je on poseo sa Egiptom Tunisom i Gadafijem a zavrsice ga Msjka Rusija, Kina i Indija sve tri Najstarije civilizacije bodu osi amerima koji nemaju istoriju i svoje korene.

 9. Rusija

  Glavna naučna otkrića i pronalasci 20. veka delo su ruskih naučnika koji žive širom sveta

  Ruski mozgovi će spasti svet

  Činjenice govore da je poslednjih godina Rusiju napustilo oko 700.000 naučnika i izumitelja. Pesimisti govore da se ruska nauka, posle tako velikog odliva mozgova, neće podići sa kolena. Optimisti odliv mozgova vide u drugom svetlu. Oni smatraju da ruski naučnici širom sveta, s jedne strane, imaju neprocenjiv uticaj na razvoj svetske nauke, a s druge, predstavljaju ambasadore Rusije u drugim zemljama. A ako bude neophodno, oni će se vratiti da pomognu svojoj domovini.

  Viktor Hlistun,

  dopisnik iz Moskve

  Ovo nije prvi put da ruska ekonomija i nauka doživaljavaju jak udarac zbog toga što iz zemlje odlaze obrazovani ljudi – naučnici, pronalazači, vojnici, pesnici, umetnici, jednom rečju inteligencija, cvet nacije. Pogledajmo samo podatke za 20. vek. Tada je nova vlast proterala intelektualce iz zemlje, a oni koji nisu uspeli da odu ili nisu želeli da odu bili su uništeni u vreme Staljinovog režima. Ni do današnjeg dana nije poznat tačan broj „mozgova” koji su napustili Rusiju. Stotine hiljada! Mnogi su otišli u Francusku, Nemačku, SAD, a deo njih se skrasio i u Srbiji.

  I pored toga, zemlja je „stala na noge” i pobedila fašističku Nemačku. Jasno je da bi bez podrške naučnika, inženjera, izumitelja bilo nemoguće pobediti Hitlera. Upravo su naučnici stvorili i čuvene „kaćuše” (prve lansirne rakete), i automat kalašnjikov, i poznati tenk T-34 itd. Posle rata opet je počela emigracija, i opet je zemlju napustilo desetine hiljada obrazovanih. Ali, važno je istaći da je Rusija ponovo stala na noge. Prvi satelit, prvi čovek u svemiru – sve to je dostignuće ruske nauke.

  Tokom perestrojke u vreme Gorbačova došlo je do trećeg talasa emigracije mozgova iz Rusije. On traje i danas.

  Zanimljiv detalj: većina, posebno naučnika, inženjera i izumitelja iz sva tri talasa emigracije, nije se skrasila bilo gde u Evropi i Americi. Među američkim naučnicima, većina je došljaka iz Rusije. Tu činjenicu priznaju i sami Amerikanci.

  Američka Moskve

  Devedesetih godina prošlog veka kada je u Rusiji počela perestrojka, u SAD je sam naziv Moskva nosilo 16 naselja. Ali, nije stvar samo u tome da je u SAD mnogo Rusa, već u tome ko su ti Rusi.

  Izgleda da su u Americi našli novi dom upravo oni Rusi koji su bili cvet nacije. Praktično, u svim oblastima nauke, ekonomije, vojne nauke, kulture, Rusi su ostavili svoj pečat. Evo šta je o tome rekao profesor G. Znamenski: „U Americi danas nema nijedne oblasti ljudskog duha u kojoj ruski genij i ruski talenat nisu imali značajnu ulogu.” Ako bismo počeli da nabrajamo imena ruskih talenata koji su načinili Ameriku Amerikom, ne bi bilo mesta u našim novinama. Pomenuću samo nekoliko imena koja su najpoznatija u celom svetu.

  Igor Sikorski. Ovaj izumitelj, dok je još živeo u Rusiji, napravio je prva dva helikoptera na svetu. Zatim je i u Rusiji i prvi na svetu izumeo avione sa više motora Grand, Ruski vitez i Ilja Muromec. Godine 1912. pod vođstvom Sikorskog napravljene su motorne sanke. Doprinos Igora Sikorskog, ruskog naučnika, inženjera, pilota i preduzetnika, razvoju avijacije zaista je veličanstven. Do danas se, u celom svetu, helikopteri Sikorskog pod imenom Njinged-S smatraju najsavršenijim modelima aviotehnike.

  Igor Ivanovič Sikorski rođen je 25. maja 1889. godine u Kijevu. Njegovi roditelji Ivan i Zinaida Sikorski bili su lekari. Opčinjen crtežima Leonarda da Vinčija i romanima Žila Verna, Sikorski je već sa 12 godina izgradio prvi model helikoptera sa pogonom na gumu. Nešto kasnije napravio je veći model, sa dva propelera, koji je leteo nekoliko metara iznad zemlje. Za života su mu dodeljene mnoge nagrade i počasna zvanja, ali njegova glavna nagrada je zahvalnost ljudi koji koriste mašine koje je stvorio. Među tim zahvalnim ljudima nalaze se i predsednici SAD koji, od Dvajta Ajzenhauera naovamo, lete helikopterima kojima sa strane piše Sikorski. Prvi hidroavion, prvi serijski avion, prvi avion za pilotiranje, prvi avion koji je prodat inostranstvu plod su glave i ruku Sikorskog. Umro je 1972. godine, stvorivši u SAD 17 osnovnih tipova aviona i 18 helikoptera.

  Vladimir Zvorikin. Dar američkom kontinentu – tako je za njega rekao kolega iz oblasti elektronike. A imao je mnogo osnova da to kaže. Zvorikin je izmislio elektronsku televiziju – čudo 20. veka. Tu nije kraj njegovim inovatorskim idejama – on je učestvovao i u stvaranju elektronskog mikroskopa, fotomultiplikatora (vrlo osetljiv detektor u području vidljivog, ultraljubičastog i bliskog infracrvenog zračenja), elektronsko-optičkih transformatora, različitih aparata iz oblasti medicinske elektronike – od minijaturnih „radiopilula” do govornih naprava za slepe (govorna televizija za slepe).

  Evo šta o njemu piše u Velikoj svetskoj enciklopediji: „Zvorikin Vladimir Kuzmič (rođen 30. 7. 1889. u Muromu, sada Vladimirska oblast), američki inženjer i izumitelj iz oblasti elektronike, poznat kao utemeljivač televizije. Po nacionalnosti Rus. Godine 1912. diplomirao je na Petrogradskom tehnološkom institutu, 1914. godine završio je Francuski koledž u Parizu. Godine 1917. emigrirao je iz Rusije. U SAD je stigao 1919, a 1920. počeo je da radi u firmi Vestinghaus elektrik u Pitsburgu. Doktorirao je 1926. na Pitsburškom univerzitetu, a 1938. je doktorirao na Bruklinskom politehničkom institutu. Od 1929. radi u Američkoj radiokorporaciji, gde rukovodi elektronskim laboratorijama u Kamdenu i Prinstonu.

  Godine 1931. izumeo je ikonoskop (televizijsku prenosnu cev) koja je učinila mogućim razvoj elektronskih televizijskih sistema. Zvorikin je poznat po svojim radovima u oblasti fotoelemenata, fotomultiplikatora, mikroskopa, a i elektronskih sistema upravljanja transportnim sredstvima. Od 1954. do 1962. radio je kao direktor Centra medicinske elektronike. Od 1954. godine počasni je potpredsednik Američke radiokorporacije. Član je Američke akademije nauka i umetnosti, Nacionalne akademije teničkih nauka i mnogih drugih akademija nauka i naučnih društava.”

  Što se tiče današnjih dana, dobra je izjava jednog nedavnog emigranata: „Ja sam američki građanin. Danas Amerika dobija humanitarnu pomoć od Rusije, koja ne može ni sa čim da se meri. Ovu pomoć Amerika dobija iz priliva ruske emgracije koja u velikoj meri utiče na američku nauku, tehniku i kulturu. U njoj je na desetine hiljada predstavnika ruske inteligencije – naučnika, lekara, inženjera. Americi su oni korisni, Rusija ih je izgubila. Bespovratno.”

  Ove reči ne moraju da se odnose samo na Ameriku.

  Ruski Grafen

  Sveža činjenica: laureati Nobelove nagrade za fiziku za 2010. godinu postali su profesor Andrej Gejm i profesor Konstantin Novoselov. Obojica su emigranti iz Rusije i rade na Britanskom univerzitetu u Mančesteru. Pedesetdvogodišnji Andrej Gejm je državljanin Holandije, a tridesetšestogodišnji Konstantin Novoselov ima rusko i britansko državljanstvo.

  Ovu prestižnu svetsku nagradu za nauku, čiji je fond ove godine oko 1,5 miliona dolara, naučnici su dobili za otkriće grafena, novog oblika ugljenika – superfinog i postojanog materijala, dvodimenzione ugljeničke strukture koja ima obim jednog atoma. Način na koji su otkrili grafen je veoma interesantan. Teoretski, do sinteze grafena trebalo je da prođe još pola veka. Ne ulazeći u detalje, reći ću da će otkriće načina dobijanja grafena u bliskoj budućnosti dati mogućnost za proizvodnju sasvim sićušnih, ali zato veoma moćnih elektronskih aparata. Cela elektronika danas ide ka smanjivanju elemenata – tranzistora, elektroda itd. Što su manji elementi unutar procesora, to više podataka može da se smesti u njega, čime on postaje moćniji. Logično, to znači da će on moći da ispunjava još složenije operacije. Šta je tanje od jednog atomskog sloja? Grafen! Pored toga, on provodi struju. I – praktično je providan. Istovremeno, on je veoma postojan: to je jedan od najpostojanijih i najtrajnijih materijala u obimu jednog atomskog sloja. On je praktično nepropustljiv – čak ni najmanji atomi gasa ne mogu da prođu kroz grafen, zato je izuzetno pouzdan. Može da se koristi, na primer, za senzorske ekrane, jer prozračna elektroda neće smetati slici. Grafen je novi materijal. Ništa slično do sada nije postojalo.

  Naravno, prijatno je saznanje da su se moji sunarodnici proslavili. Možemo samo da zažalimo što je Rusija izgubila dvojicu najtalentovanijih naučnika. Ali, moram da primetim da nisu svi koji su otišli iz zemlje u poslednje vreme tako talentovani kao Gejm i Novoselov.

  Najbolji naučnici su ostali

  Smatra se da Rusija, u konačnom zbiru, može da ima i koristi od toga što su je mnogi naučnici napustili. Ako ponovo razmotrimo situaciju, videćemo da nisu otišli „najbolji mozgovi”, već oni koji najbolje mogu da se prilagode na novi način života u inostranstvu, to jest oni u čijim glavama nije samo nauka, već i sposobnost da se najbolje snađu. Ova sposobnost nije uvek u prijateljskim odnosima s naučnim otkrićima i izumima. Moj dobar prijatelj Sergej Ljeskov, novinar Izvestija, na primer, ubeđen je da su ipak najbolji naučnici ostali u Rusiji. Svoje mišljenje on dokazuje konkretnim činjenicama. Evo šta kaže Sergej:

  – Ako se poslužimo terminima kriminologa, onda možemo reći da je odliv mozgova latentni proces. Tačnije, skriven i u svojim istinskim razmerama, i u posledicama za nauku i društvo u celini. Pretpostavki je mnogo, a pouzdanih podataka veoma malo. Mnogo materijala za razmišljanje o tome daje informacija koja se pojavila na međudisciplinarnom naučnom serveru koji funkcioniše uz podršku Ruskog fonda za fundamentalna istraživanja. Ta informacija se tiče indeksa citiranosti ruskih naučnika koji rade u Rusiji i u inostranstvu. Pre svega, pažnju privlači podatak da je na spisku TOR-100 (više od 100 citiranih u poslednjih sedam godina), tri puta više naučnika koji rade u Rusiji od onih koji su otišli iz Rusije. Iz različitih oblasti nauke, samo u jednom slučaju je više citiranih naučnika koji rade u inostranstvu. Najveći naučni centar ostaje Moskva u kojoj je broj naučnika koji su svetski poznati, dva puta veći od broja poznatih naučnika koji su otišli u inostranstvo. Raspodela ruskih naučnika u TOR-100 je sledeća:

  Svi inostrani naučni centri -74, Moskva – 135, Sankt Peterburg – 44, Novosibirsk – 25, Dubna – 20, Černogolovka, Troick – po 12, Jekaterinerburg – 8, Tomsk – 4, Protvino – 3, Pušćino – 2, Kazanj, Perm, Saratov, Ufa, Jakutsk, Pereslavlj-Zaleskij, Jaroslav, Rostov, Irkutsk, Nižnji Novgorod – po 1.

  U indeksu citiranih za poslednjih sedam godina vode sledeći naučnici: fizika tvrdog materijala – Nikolaj Ledencov (Fizičko-tehnički institut, Sankt Peterburg, 3969), Žores Alferov (FTI, Sankt Peterburg, 3138), Vladimir Geškenbejn (Švajcarska, 893).

  Astronomija, gravitacija i teorija relativiteta: Arkadij Cejtlin (Engleska, 2920), Aleksej Starobinski (Rusija, Institut za teorijsku fiziku, 822).

  Molekularna biologija: Vladimir Skulačev (Moskovski državni univerzitet – MGU, 1122).

  Hemijska fizika: Aleksej Hoholov (MGU, 1094).

  Biohemija: Evgenij Sverdlov (Rusija, Institut za molekularnu genetiku, 780).

  Hemija: Evgenij Antipov (MGU, 575), Irina Beleckaja (MGU, 461).

  Matematička fizika: Viktor Maslov (MGU, 228).

  Geologija: Nikolaj Soboljev (Rusija, Institut za mineralogiju i petrografiju, Novosibirsk, 471).

  Biologija: Sergej Razin (Rusija, Institut za biologiju gena, 390).

  Tehničke nauke: Viktor Panin (Rusija, Institut za izdržljivost i provodljivost materijala, Tomsk, 254).

  Geografija: Mihail Vinogradov (Rusija, Institut za okeanologiju, 185).

  Među ruskim institucijama koje su nabrojane na ovom spisku, nesporni lider je MGU (skoro 10 odsto svih citiranih naučnika). Po mišljenju rektora Viktora Sadovničeva, to je u vezi sa činjenicom da je upravo na univerzitetu najjača tradicija naučnih škola koje služe kao izvor naučnog nadahnuća. Pored toga, u komunikaciji sa postdiplomcima, u formulisanju zadataka koji se pred njih postavljaju, naučnici dobijaju dobru osnovu za dalji napredak. Veliki matematičar i akademik Andrej Kolmogorov imao je više od 300 doktoranata, a pod naučnim rukovodstvom Viktora Sadovničeva urađeno je 50 doktorskih disertacija.

  Većina lidera ruske nauke radi svoja istraživanja za zapadne stipendije, ne odlazeći za stalno iz zemlje. To je, govore činjenice, danas najbolja pozicija za naše naučnike. Po mišljenju Borisa Šterna, to ne treba nazivati nepovratnim odlivom mozgova, pravilnije je reći – izvoz intelekta. Navjeći deo naučnog rada odvija se u Rusiji, najveći deo novca je na Zapadu, to je formula današnje ruske nauke.

  U ovom slučaju, indeks citiranosti govori o tome da su mišljenja o propasti ruske nauke preuveličana i ne odaju pravu sliku. Naučnici koji su emigrirali na Zapad, čak i oni daroviti, često snižavaju nivo svojih pretenzija i nalaze se van naučne elite. Nemoguće je ne poslušati reči akademika Viktora Sadovničeva: „Za naučnika je posebno opasno da pokida veze sa svojom školom, da se liši svojih korena. Možda je najjasniji i najtužniji primer za to Roald Sagdejev koji je nekada bio najmlađi akademik u Rusiji, a u inostranstvu je postao običan biznismen.”

  Umesto zaključka

  U Rusiji se govori o tome da se Rusi dugo spremaju, a brzo idu. Ako se to primeni na situaciju o odlivu mozgova i ruskoj nauci, moglo bi se reći da će Rusija izaći iz provalije, u to nema sumnje. Da biste se u to uverili, dragi čitaoci, pogledajte u nebo. Tamo, iza oblaka, u svemiru nalazi se međunarodna kosmička stanica MIR. Na nju sleću i na njoj žive Amerikanci, Japanci, Francuzi i drugi. I svi oni znaju da je MIR izgrađen u Rusiji.

  Što se tiče vojnih pitanja, i tu ima uspeha: pre nedelju dana u Rusiji je testiran novi raketni kompleks S-400 Trijumf. Takvo oružje će čak i hvaljeni Amerikanci napraviti tek za 10-15 godina. To nije moje mišljenje, već mišljenje vojnih stručnjaka mnogih zemalja.

 10. Љубомор

  Проамерички гмазови могу да трабуњају шта год хоће. Руси умају паметног и родољуба Путина да их ништа неће пореметити и покорити. Па америма су се гаће тресле од страха и руског оружја кад је Русија била под Јељцином на издисају.

 11. Insert, govor Vuka Jeremica

  Dame i gospodo,

  Bez pomirenja neće biti stabilne i bezbedne budućnosti za naš deo Evrope. To je jedini način da dodjemo u priliku da u potpunosti iskoristimo svoje potencijale.

  Pomirenje je i više od toga. To je poziv kojem se moramo odazvati, jer počiva na čvrstim temeljima vere. Pomirenje zalečuje rane, i uklanja ono što je apostol Pavle nazvao “zidom koji razdvaja neprijatelje.”

  Istinsko pomirenje je zasnovano na opraštanju, pokajanju i skromnosti. Ono podrazumeva odricanje od mržnje i osvete, tako da život može da krene iz početka.

  Ali istinsko pomirenje ne podrazumeva pretvaranje da su stvari drugačije nego što jesu. Ono razotkriva počinjena zlodela, bol, patnju. Ono na svetlost iznosi punu istinu.

  Ono omogućava ‘novi početak’-ali samo ako su obe strane spremne da se odvaže na taj korak.
  ____

  Naša dva naroda, srpski i albanski-svaki vredan i ponosit, koliko i privržen svojim idealima, u prošlosti su prolazili kroz periode tragedije.

  Ali ponekad, upravo tragedija stvara priliku za ‘novi početak.’

  No delovanje u tom pravcu zahteva poštovanje, a ne poricanje tudjeg identiteta. Ne smemo zaboraviti prošlost, ali takodje ne smemo dozvoliti da nas to omete u izgradnji prosperitetne budućnosti. To nije moguće učiniti kroz falsifikovanje istorije.

  Ne smeju se poricati užasni zločini. Time se truju duše. Time se samo učvršćuju suprotni stavovi. Tako se dogradjuje “zid neprijateljstva” o kojem piše apostol Pavle.

  Nažalost, izgleda da mnoge vodje kosovskih Albanaca upravo to čine.
  ……………………………………………………………………………………………………………………

 12. Od kada je nastala,nazalost,ta bolesna spodoba,amerika,plase narod prvo,sa indijancima,pa komunizmom,fasizmom,opet komunizmom,i evo sada novoizmisljena stvar TERORIZAM,a izmedju ovih Sida,pticji grip,svinjski grip,i jos sto sta. Konstantno drze narod u strahu jer Boze moj tako je sa njime najlakse manipulisati. Njima veruju samo oni ljudi koji imaju neizlecivi kompleks nize vrednosti,i treba im tutor jer nisu sposobni sami da upravljaju svojim zivotima A ta magicna Demokratija je najbolji nacin da zakonski terorises svoj,a i druge narode. Od kada je nastao Svet nije video bolesniju drustvenu zajednicu,po svakom pitanju. A sta i ocekivati braco od zajednice koja je napravljena od najgoreg evropskog olosa i ljudskog otpada. Braco Srbi,Bog je porucio ljudima da ono sto se desilo Sodomi i Gomori ce biti nista sto ceka ovaj svet. Zato braco ako smo Pravoslavci i hriscani vernici nije zgorega malo se okrenuti Gospodu.

 13. Vidim da svi ljudi koji su prokomentarisali ovaj tekst u vezi pokusaja rasparcavanja Rusije zive u zabludi da su glavni akteri u prici Amerikanci i Rusi. Prava je istina da su ustvari glavni akteri u celoj prici britanska kraljica i Rusi. Amerikanci su samo oruzje u rukama kraljice za koju oni rade i ne znajuci to. Interesantno je da su potpisnice START-a i START-a II Rusi i amerikanci….ali Ujedinjeno kraljevstvo nije. Sovjeti su u toku hladnog rata ulagali ogromne napore ne bi li saznali podatke o stanju britanskih nuklearnih resursa i to cine i sada. Nedavno su bili dobili neke informacije od samih Amerikanaca i zbog toga je doslo do skandala u diplomatskim i vojnim krugovima SAD-a i UK-a.
  I to treba znati da obe britanske obavestajne agencije vladaju Srbijom evo vec 200 godina. Njihov je projekat bio 27. mart 1941. godine u Kraljevini Jugoslaviji zbog kojeg je srpski narod i uopste srpstvo pretrpelo ogromnu stetu i zbog kojeg i danas svesrpski narod trpi razjedinjen u taborima podeljenim po verskim, politickim, kulturnim i drugim osnovama. Zalosno je sto o tome niko ne pise niti govori javno.

 14. Много мудрујемо,а све је у светим књигама већ записано.Треба само наћи и прочитати.У “Поукама о последњим временима”штампаној пре десет година по благослову владике нишког Иринеја на страни 105 пише:”Енглеске неће бити,острво ће се преврнути у море,оптерећено грехом,као неправилно одабраним путем, путем заблуда.
  То исто чека Јапан.Њихово уздање у разум и његове могућности су већ препунили највећу чашу Божије дуготрпељивости.Земљотреси и морски таласи ће уништити нечасна острва новог Вавилона,идола поклоништва палој човековој природи”.Стога света Русија се не може спасти наоружањем него само покајањем.

 15. da,da amerika je buzdovan,a mozak je london. glavni antagonizam je izmedju zapadne i istocne “kuhinje” tj london-peking. ostalo je dimna zavesa i skretanje paznje. obe strane zele da prosire zonu uticaja.

 16. a u Srbiji, *kuvarica* sa receptima GMO..hm, hm

  Амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик, прошле среде посетила је Шабац. На састанку са градоначелником Милошем Милошевићем било је речи о најважнијим регионалним политичким и економским питањима.
  – САД већ дуго помажу овај регион. Пружили смо помоћ пољопривредном развоју краја, а након студије о изводљивости настављамо учешће у изградњи међународне луке у Шапцу. Када је реч о привредној сарадњи, и убудуће ћемо подржавати и америчке и друге компаније које желе да инвестирају у Шабац и друга места широм Србије која имају повољну климу за инвеститоре – изјавила је Ворликова, док је градоначелник Шапца истакао да је овај сусрет био јединствена прилика да госте из Америке упознамо са потенцијалима нашег града и даљим активностима на стварању повољног инвестиционог амбијента.
  Након сусрета са градоначелником, амбасадорка је посетила фабрику “У.С. Стеел” у Шапцу.

 17. Boze kako masta moze svasta :)…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *