Kolektivna naplata jednog ličnog poniženja

Piše Ratko Dmitrović

Nije daleko dan kada će se, zahvaljujući u velikoj meri i Miloradu Pupovcu, ekskluzivnom zastupniku i predstavniku Srba ih Hrvatske, jedini Srbin u toj državi zvati Milorad Pupovac

Novinari koji su 1997. godine izveštavali iz Sabora Hrvatske, nikada neće zaboraviti tih svakako interesantnih i pomalo dramatičnih 70 minuta. Posle rasprave i ponekog usvojenog amandmana, došlo je vreme za izglasavanje paketa ustavnih promena u hrvatskoj državi među kojima je veliku, možda i najveću pažnju pobuđivala ona o preimenovanju Sabora Republike Hrvatske u „Hrvatski državni Sabor“. Zašto? Zato što je to ime Sabor nosio samo u vreme ustaške „Nezavisne države Hrvatske“.

POZITIVNA OSEĆANJA PREMA USTAŠTVU
Veći deo opozicije bio je protiv, neki krugovi hrvatske javnosti upozoravali su da to može naneti značajnu štetu Hrvatskoj u međunarodnim krugovima, da podgrejava pozitivna osećanja prema ustaštvu i da na određen način sugeriše zaključak da tzv. „moderna Hrvatska“ nastavlja državni kontinuitet Hrvatske Ante Pavelića. Ništa nije vredelo, Tuđman i Gojko Šušak, svesrdno podržani od svog HDZ-a, istrajali su u nameri.
I onda je došao red na glasanje. Predsedavajući, akademik Vlatko Pavletić, od administrativne službe dobija podatak da za tu odluku HDZ nema potrebnu većinu, da nedostaje jedan glas. Pavletić traži novo, službeno, prebrojavanje prisutnih u velikoj dvorani Sabora i zaista…nedostajao je jedan glas. Svi hadezeovci bili su tu, kao i grupa HDZ-u pripadajućih satelitskih saborskih zastupnika, ali opet jedan fali.
Pavletić daje pauzu i brzo, u društvu Vladimira Šeksa, Žarka Domljana i Andrije Hebranga, odlazi na konsultacije do Tuđmanovog kabineta, smeštenog u Banskim dvorima, od saborske zgrade udaljeni najviše stotinu metara.
Kasnije će učesnici tog razgovora prepričavati da je Tuđman, čuvši ko nedostaje, a već zdravstveno načet, počeo da urla i viče: Hitno ga nađite, kako god znate, nije u zemlju propao.
Koga da nađu? Milorada Pupovca. On je u taj saziv Sabora ušao 1995. godine, na listi Akcije socijaldemokrata Hrvatske, predsednik je bio advokat Silvije Degen, ali im je vrlo brzo okrenuo leđa i odmetnuo se u „nezavisne“. Ispostavilo se da je baš Pupovac, iako je sve do toga dana obećavao HDZ-u da računaju na njegov glas, pobegao od glasanja, ne samo iz Sabora već i iz Zagreba.
Pavletić se vraća u Sabor, daje pauzu od sat vremena i prosto beži u svoj predsednički kabinet. Novinari, izveštači iz Sabora, hitno zovu redakcije i najavljuju prvi veliki Tuđmanov poraz u nacionalnom parlamentu.

MOMCI U CRNIM ODELIMA
I tada počinje potraga za Pupovcem u kojoj je bilo angažovano nekoliko desetina ljudi, od obaveštajaca do običnih policajaca. Utvrđeno je da se Pupovac nalazi van Zagreba, da mu treba bar tri sata vremena da kolima dođe do glavnog grada Hrvatske, a i da se nešto nećka jer, poručio je, ima neka važna posla.
Obaveštavaju Tuđmana šta se događa, ovaj traži da ga spoje sa Miloradom i sat vremena kasnije jedan helikopter hrvatske policije sleteo je na periferiju Zagreba. Iz njega je izašao Milorad Pupovac, u pratnji trojice momaka u crnim odelima, seo u audi zatamljenih stakala i pod rotacionim svetlima krenuo prema zagrebačkom Gornjem gradu gde je u saborskim hodnicima i restoranu temperatura među zastupnicima i novinarima već dodirivala crveno polje. Opozicija je pretila da će napustiti Sabor.
Pognute glave, sa neopisivim izrazom lica, Pupovac se teškim korakom peo saborskim stepenicama boje bele kafe. Ušao je u dvoranu trpeći desetine pogleda na sebi, seo u saborsku klupu i Pavletić je nastavio sednicu. Počelo je glasanje i čulo se ono presudno, Pupovčevo, DA. To srpsko (kakvo god bilo srpstvo Milorada Pupovca) DA vratilo je Saboru Hrvatske ustaško ime- Hrvatski državni Sabor.
Neki će danas reći da je to poniženje, na koje je Pupovac pristao – u kombinaciji sa pretnjama ili bez njih, svejedno je – u velikoj meri odredilo njegovo kasnije političko delovanje, tačnije, da je od Milorada Pupovca napravilo čoveka čiji osnovni cilj nije da u Saboru i van njega pomaže sopstvenom narodu, Srbima iz Hrvatske, već da se sveti HDZ-u uzimajući od njega maksimum pogodnosti za sebe i ponešto ustupaka za svoje saradnike.
Ovakvo tumačenje, naravno, nije pokušaj amnestije za sve što je Pupovac kasnije radio, već samo jedno od objašnjenja zbog čega Srbi u Hrvatskoj ni onda, pa ni danas nemaju svoje prave predstavnike u Saboru, ali zato i dalje imaju status građana drugoga reda.
A da li je Pupovac lično naplatio to svoje čuveno DA? Jeste. Kloneći se mogućnosti da se nađem na tankom ledu navodeći samo priče, bez čvrstih dokaza o Miloradovom materijalnom blagostanju stvorenom za poslednjih deset, dvanaest godina, držaću se nesporne činjenice da je taj čovek, svakako uz pomoć HDZ-a, uspeo sebe da nametne i Hrvatskoj i Srbiji kao jedinog predstavnika Srba iz Hrvatske. Tu poziciju Pupovac kapitalizuje neprekidno, u raznim oblicima, dok od takvog njegovog statusa Srbi u Hrvatskoj, kao kolektivitet, nemaju gotovo nikakve koristi.
Već nekoliko godina, iz vremena kada je Ivo Sanader formirao Vladu Hrvatske, Pupovac i njegova stranka (SDSS) koju samo formalno vodi Vojislav Stanimirović, nalaze se u čvrstoj koaliciji sa HDZ-om. Bez njih HDZ nema većinu, potpredsednik Vlade Hrvatske je Pupovčev čovek, Slobodan Uzelac. Takva pozicija, uz mogući dodatni uticaj iz inostranstva, mogla je Hrvatsku da natera na ispunjenje gotovo svih obaveza i dugovanja prema Srbima iz Hrvatske. Prema onome što je mogao, ovo što je Pupovac do sada uradio ravno je nuli. I gore od toga.
Već dve godine statistika pokazuje da se više Srba iseljava iz Hrvatske, nego što ih se tamo vraća. Zastrašujući podatak. Pred ovom istinom svaka Pupovčeva odbrambena retorika u isto vreme je i smešna i jadna.

MALOBROJNA DRUŽINA
Veštinom koja je vrlo respektabilna, Milorad Pupovac je poziciju neprikosnovenog lidera Srba iz Hrvatske uspeo da prenese i u Srbiju. Službeni Beograd, još od vremena Đinđića i Koštunice, zaključno sa Tadićem, o problemima Srba u Hrvatskoj razgovara isključivo sa Pupovcem. Radio televizija Srbije retko, vrlo retko, jednom u dve godine, otvori prozorčić svog programa za položaj i probleme Srba u Hrvatskoj, a i tada, ako ima gostiju iz Hrvatske, taj gost je Pupovac.
Krajem 2003. godine u Hrvatskoj su održavani parlamentarni izbori. U to vreme bio sam savetnik potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Čovića, koji je zamoljen, sa najvišeg mesta u državi, da primi Milorada Pupovca i pomogne mu oko izbora u Hrvatskoj. U svakom smislu da mu pomogne, počev od organizovanja autobusa za prevoz glasača iz Srbije. Rale, to je tvoja tema, šta da radimo?,pitao me je Čović. Pupovac nije zaslužio ni kafu da mu damo, a kamoli šta drugo -odgovorio sam. Dodajući sa gorčinom da drugog izbora nemamo. Istog dana razgovarali smo sa Pupovcem i Gajicom (i jedan i drugi su i danas u Saboru) i Milorad je dobio sve što je tražio. Ne bi bilo pristojno da idemo u detalje.
Vratio je Srbiji tako što je ostao u Vladi Hrvatske posle hrvatskog priznavanja nezavisnog Kosova, i pošto se Hrvatska sama prijavila da u Hagu svedoči u korist Prištine, a protiv Beograda.
Nema te uvrede i tog poniženja koje će Milorada Pupovca i njegovu malobrojnu družinu izvući iz crnih limuzina Vlade Hrvatske.
Razočarani onim što Pupovac i njegova stranka (ne)čine rukovodstva tri srpske stranke u Hrvatskoj: Demokratske partije Srba, Srpske narodne stranke i Nove srpske stranke, pokušali su u drugoj polovini 2009. godine da naprave ravnotežu SDSS-u jednim oblikom zajedničkog delovanja, skoro ujedinjenja. Nisu uspeli. Razloge svakako treba tražiti u neprikosnovenoj političkoj i naročito medijskoj poziciji Pupovca u Hrvatskoj. On je u međuvremenu, sredstvima iz budžeta Hrvatske pokrenuo nedeljnik, zove se „Novosti“, koji – umesto da se bavi onim zbog čega je i osnovan, problemima Srba u Hrvatskoj – uređivačku politiku vodi na matrici blagopočivšeg splitskog „Ferala“. Naravno, u mnogo blažoj varijanti, da se ne zameri koalicionom partneru-HDZ-u.
U Hrvatskoj je ovih dana usvojena izmena Izbornog zakona koja će, tu nema nikakve sumnje, omogućiti Miloradu Pupovcu i njegovoj Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci večito prisustvo u Saboru Hrvatske. Šta se to dogodilo?
Prema novim odredbama Izbornog zakona, koje je tražio Pupovac, a na njih pristao HDZ, tri mandata u Saboru dobiće ona srpska stranka sa najviše glasova u svim izbornim jedinicama. Prevedeno u praksu: Milorad Pupovac i njegova Samostalna demokratska srpska stranka, kao što rekoh gore, predstavljaće Srbe i u Saboru i van njega sve dok to budu hteli.
Ili dok bude Srba u Hrvatskoj, a njih je sve manje. Iseljavaju se, umiru ili pretapaju u Hrvate.
Nije daleko dan kada će se jedini Srbin u Hrvatskoj zvati Milorad Pupovac i to će biti Pupovčev najveći uspeh i najveći poraz.


21 коментара

 1. Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali su pravo na razdruživanje i proglašenje svoje države baš kao i Hrvati , sve ostalo su laži.Hrvatska je pobjedila u ratu uz pomoć Nemačke ali najviše služeći se Gebelsovom propagandom. A to je ako više puta ponavljate laž ona u svjetu postaje istina i to im je odlično uspelo. Napravili su najgori zločin posle II svetskog rata i genocid nad Srpskim narodom , što su radili pod Pavelićem i u II svetskom ratu. Uništili su Republiku Srpsku Krajinu koja je bila proglašena voljom njezinog naroda koji je bio konstitutivni narod znači imao je pravo da se osamostali baš kao i hrvatski narod. Kod nas u srpskoj politici se o tome uredno šuti i prešućuje misleći se dodvoriti Hrvatskoj i svetu ne mi tako samo padamo još niže i od stvarne žrtve ( protjerivanje 280 000 Srba i genocid nad onima koji su ostali zabilježio kamerama UNPROFOR ) mi šutnjom postajemo agresori. Sve nade polažem u Savu Štrpca i njegovo zalaganje za Krajinu. Srpski narod nikada se nesmije pomiriti s činjenicom da Krajina ne postoji. Postojala je na oko 35 % teritorije današnje Hrvatske sve su to bili srpski etnički prostori i mi se za njih moramo boriti makar čekali 900 godina kao Hrvati svoju državu.

 2. Izmjenama Izbornog zakona po prvi put smo stavljeni u istu ravan sa ostalim građanima jer Srbi neće morati više da strahuju od bilo koga na biralištima niti da se “legitimišu” uzimajući manjinsku listu. Strah je posebno bio izražen, pa time i mali broj izlaska Srba na birališta prije svega u hrvatskim urbanim centrima. Za razliku od dosadašnjih parlamentarnih izbora Srbi će uzimati listić na kojem će biti sve stranke koje se kandiduju pa tako i naša. Ali eto ovaj civilizacijski iskorak ne odgovara ni hrvatskoj ultra desnici ali ni lijevici na čelu sa SDP-om. Napadaju nas da su nam koalicijski partneri pogodovali i da smo favorizovani u odnosu na druge srpske stranke ili nezavisne liste. Niko nikome ne brani da stvori infrastrukturu poput naše sa 97 ogranaka i oko 10 000 članova. Mi stranku stvaramo već punih 13 i po godina i ogranke imamo u cjeloj državi, a neki bi preko noći željeli postići sve. Izborna utakmica je otvorena pa ko dobije više glasova taj će biti legitiman politički reprezent Srba u Hrvatskoj, rekao je Stanimirović. Šef stranke osvrnuo se i na koalicione odnose sa aktulenom Vladom protiv kojih su ostale srpske stranke kao i partije hrvatske opozicije. “Lako je kritikovati i politizirati. Ali mi smo kao manjinska stranka uz one koji upravljaju državom jer samo na takav način možemo nešto opipljivo ostvariti u stvaranju uslova za kvalitetniji život naših sunarodnika. Takvim pristupom u koalicionom periodu osigurali smo ukupno 643 miliona kuna za naše sunarodnike. To sigurno u opoziciji ne bismo ostvarili, zaključio je dr. Vojislav Stanimirović.

 3. Шта рећи него браво г.Дмитровићу !
  Још један одличан текст и све што сте написали о Пуповцу и ја потписујем. Стално је у медијима већ је свима досадио, а што је најинтерсантније из позе великог мислиоца који дуго промишља шта ће да каже, обично не каже ништа. Али сами сте написали да ми преостали Срби у Хрватској, тужни остаци остатака некада бројног и поносног народа, баш немамо велики избор.Предложите ми за кога да гласамо на слиједећим изборима, за професионалног Србина Пуповца или Жељка Јовановића Србина и оца који сина одгаја да буде Хрват.
  Ове остале ситне српске странке би можда и имале шансе да победе Пуповца али само ако се уједине, иначе остаје нам оно: 5 Срба а 10 српских странака.
  Иначе кад помислим нисмо ми Срби баш тако лоше распоређени у данашњој Хрватско политици : Председница владе Јадранка Влаисављевић (Косор по наводном оцу који је није признао), потпредседник владе Узелац. У Сабору : Милорад Пуповац, Гајица, Станимировић, Миланка Опачић, Жељко Јовановић, Биљана Борозан и можда још неки, који и не зна да је Србин као рецимо саборски заступник Ђапићевих праваша које се презива гле чуда СРБ……

 4. Celo vreme “domovinskog rata” Pupovac je sedio u Zagrebu , raskošna kancelarija a na zidu Franjina slika,lojalan Srbin…!!!

  Šta reči o tom liku, parazit koji je egzistirao u Franjinom anusu a taj kontinuitet se nastavlja, zna li neko koliki je životni vek asusnih parazita…?!?

 5. Е мој Ратко, све што си сада (а и до сада) написао је потпуно ОК и на месту али…
  Увек је међу нама Србима било јајара којима је лична корист била много важнија од части, поштења и добробити васколиког српског народа. Тако је и са Милорадом. Части и образа одавно нема, за Србе га боли уво, али је вероватно џепове напунио еврима и кунама, а нови изборни закон РХ му омогућава доживотно чланство у Сабору РХ.

 6. Srbi su u Hrvatskoj bili konstitutivni narod i imali su pravo na razdruživanje i proglašenje svoje države baš kao i Hrvati , sve ostalo su laži.Tako je kako kaze Petar I.
  Pupovac i do- Pupovca su sarena laza i ne bi trebalo da imaju bilo kakvog znacenja za preostale Srbe .
  “не зна да је Србин као рецимо саборски заступник Ђапићевих праваша које се презива гле чуда СРБ”- pa , Petre niko ni ne treba da zna posto Danijel Srb nije Srbin , niti je ikada bio( Prezime Srb kako kazu Srbovi- potice iz Ceske)I nemojte nam podmetati te nebuloze. Ili ovo za Kosorku- glupost. Ako se ona osjeca Hrvaticom i potpomaze genocid koji su Hrvati ucinili nad Srbima , gdje i corav vidi da je nestao cijeli jedan narod sa svojom istorijom, identitetom , kulturom i sad od cijelog naroda ostade nekoliko hiljada ljudi- sta ju Vi koji moj proglasavate za Srpkinju?
  A taj broj Srba koji treba po vama da ima svoje politicke zastupnike : koliko ih je 10 000, 20 000? samo naglasava da fali jos skoro milion ostalih koji su sada raseljeni po cijelom svijetu i primaju neke druge identitete i kulturu.
  Sta je potrebno da se uradi?
  Potrebno je organizovati jedan pouzdan i tacan POPIS SRBA koji su izbjegli, prognani ,otisli svojom voljom ili bez svoje volje( mozda uz pomoc UN i Crvenog Krsta)Tako da se moze nastupati pred svijetom sa pravim podacima i ubjedljivo da bi se dokazao cin genocida. I to pod hitno dok ova generacija koja moze da svjedoci o genocidu -jos uvijek zivi. U sledecoj generaciji cemo imati Srbijance, Vojvodjane, Engleze , Nijemce, Svedjane, Amerikance , Australce i ostale gradjane svijeta- sto su nekad bili Srbi iz nove drzave Hrvatske.I bit ce puj pik ne vredi.I zato umjesto proglasavanja hrvatskih politicara za Srbe ili drzanja nekog bezveznog Pupovca na dlanu i mozganja koliko tai politicari znace ili ne znace- treba dignuti dupe i krenuti na posao s popisom-dok jos ima sanse.

 7. I uostalom sta se taj Pupovac uopste javlja sada? Ako je do sada bio hrvatski podrepas, sta se sada petlja u poslove Srba koji su prezivili genocid i rade na tome da se o tom genocidu cuje u svijetu?
  Sada se gura u Koaliciju izbegličkih udruženja i izjavljuje:

  “Ja ne verujem u mogućnost da se pregovori završe, a da to pitanje bude pogrešno rešavano ili rešavano na štetu izbeglica. Što se tiče nerešenih vlasničkih pitanja, mi imamo zakonski rok unutar kojeg možemo to rešiti, a to je do 2015. godine”, kaže Pupovac.

  Sto mu neko ne kaze otvoreno da je njegovo djelovanje do sada bilo kontraproduktivno za Srbe i da ga mi uopste ne trebamo?

  I da mu ne vjerujemo koliko ni crno pod noktom.

  Zasto? Pa zato sto nije bio izbjeglica nego je kako kaze Borislav “Celo vreme „domovinskog rata“ Pupovac sedio u Zagrebu , raskošna kancelarija a na zidu Franjina slika,lojalan Srbin”
  Za nas ostale je to kao da nas predstavlja Tudjmanova zena.Pupovcu je ocigledno stalo da prezentuje svijetu Hrvatsku kao pravnu drzavu samo da se malo izglade ovi vlasnicki odnosi i da se zataska istrebljenje srpskog naroda od strane Hrvata.Znaci,on ima iste interese kao i Hrvati i nova drzava Hrvatska i ne bi trebao da se igdje pojavljuje kao predstavnik vecine Srba. Postojanje Pupovca kao srpskog politicara u Hrvatskoj je samo dokaz o genocidu i nista vise.I tako ga treba prezentovati svijetu.
  Sve ove politicke manipulacije da Srbi imaju eto pravo glasa u Hrvatskoj danas Vam je- kao prica o Terezijenstatu u Drugom svjetskom ratu kada su Nacisti odredili Terezijenstat da pokazu svijetu kako Jevreji nisu ugrozeni a u isto vrijeme su ih tamanili po Ausvicu i drugim logorima.
  Neka Pupovac uziva u svom Terezijenstatu a mi ostali Srbi van Terezijenstata treba da se borimo da se istina o nasim stradanjima cuje po cijelom svijetu.
  I ne treba da zaboravimo da je nasa borba da se dokaze genocid nad Srbima iz nove drzave Hrvatske – humano djelo jer istina o nama moze jedan dan pomoci nekom drugom narodu da ne dozivi istu sudbinu.

 8. Бити Србин у Хрватској, а уз то и учествовати у политичком животу кроз излажење на биралишта, није више питање храбрости колико је питање како човек може имати стомак за тако нешто.

 9. Ovo je otvoreno pismo hrvatskoj javnosti:
  Budući da je u Saboru ozakonjen klijentelistički apsurd koji se dogodio prilikom usvajanja izmjena Izbornog zakona, stavljanjen političke kombinatorike (zapravo političke korupcije) ispred interesa ljudi, države i društva, to primorava Zajednicu Srba u Republici Hrvatskoj da se obrati hrvatskoj javnosti Otvorenim pismom, jer se moramo suprotstaviti tendenciji da se silom zakona razara demokratizacija društva.
  U Hrvatskom saboru upravo su usvojene promjene Izbornog zakona prema kojima će se na idućim izborima birati zastupnici srpske manjinske zajednice. U demokratskom društvu se pretpostavlja da takva vrsta promjena mora imati za cilj širenje prostora novim demokratskim iskoracima, zasnovanim na jačanju ustavnosti i zakonitosti. U raspravi koja je u Saboru vođena opozicijske stranke i njeni predstavnici su ozbiljno upozoravali da su predložene promjene dogovorene između HDZ i SDSS protuustavne i nezakonite te da takva rješenja narušavaju temeljne demokratske postavke višestranačja i stavljaju jednu političku stranku /SDSS/ iz samo njima poznatih razloga u privilegirani položaj.

  Prva stvar koja se može i mora istaći, nakon usvajanja ovih promjena, je da one niti imaju ikakve veze sa nacionalnom grupacijom kojoj su navodno namijenjene, niti na bilo koji način osiguravaju više demokratskih prava za tu nacionalnu zajednicu. Ove promjene zapravo su po svojoj suštini antiustavne jer osporavaju srpskoj nacionalnoj zajednici pozitivnu diskriminaciju koju su dobile sve druge manjinske zajednice. Tu dolazimo do ključnog pitanja, ,zašto je to tako napravljeno? Pa, samo zbog toga da bi se SDSS-u garantiralo da bude jednakiji od drugih, odnosno zagarantiralo da unaprijed ima osigurano pravo da predstavlja Srbe u Saboru od sada pa dovijeka. Netko bi morao odgovoriti i na pitanje, da li je to potrebno i korisno Srbima u Hrvatskoj,Hrvatskoj državi i društvu, ili je to samo potrebno i vrlo korisno liderima SDSS-a i njihovoj klijenteli.

  Drugo pitanje, na kojem se očigledno pokazuje protuustavnost ovoga zakonskog rješenja je to da sve političke stranke na izborima ostvaruju, odnosno dobijaju onoliko mjesta u Saboru koliko osvoje po proporcionalnom sistemu, a samo SDSS po većinskom.

  Treće pitanje , ne uvodi li se ovim zakonskim rješenjem institut, odnosno pravo doživotnog zastupanja određene nacionalne zajednice preko jedne stranke i jednoga čovjeka iz iste stranke ?

  I na kraju, moramo uputiti apel svim ljudima i političkim strankama zainteresiranim i voljnim da brane ustavnost i zakonitost da dignu svoj glas protiv ove grube klijentelističke manipulacije koja narušava temeljne ustavne norme i jednakost pred zakonom.

  U Zagrebu, 21.12.2010. g. predsjednik Zajednice Srba RH

 10. A zamislite sada da je prije dvadeset godina bila donesena ustavna promjena Izbornog zakona prema kojima se na izborima biraju zastupnici srpske manjinske zajednice , odnosno u to vreme bi ta manjina bila samo malo manja nego vecina,i to koliko iglene usi,( ako nam vec nisu htjeli priznati konstitutivnost, kako je nalagala istorija), pa onda zamislite da je nakon tih izbora Tudjman pokusao progurati svoje genocidne zakone.Slazemo se da ne bi uspio, jel da?….Eh, da je bilo sta se babi snilo….Ali nije, nego je bilo u zadnjih dvadeset godina da Srbi nisu smatrani kao narod , ni kao manjina a ni kao ljudi nego samo kao cetnici (sa meko c).
  I sad kad Evropa trazi od njih Ustav i zakone koji bi bili demokratski i postovali prava svih drzavljana- Hrvati se sjetili pa uvode tu izmjenu.
  Jedino sto ipak postoji zapisano da su Srbi zivjeli na teritoriji nove drzave Hrvatske od pamtivjeka i da su bili po broju maltene ravnopravni sve do 1941 kada su Hrvati pobili vecinu Srba, pa ima zapisano da je 1948 godine preostalo vise od pola miliona Srba( Memorandum SANU koji nikada nije vidio svjetlost dana) pa ima zapisano da je nakon Tudjmanovih genocidnih postupaka samo u Srbiji bilo 280 000 izbjeglica (prijavljenih zena i djece ,posto se muskarci nisu prijavljivali) pa UN vjerojatno imaju neki broj raseljenih u svim drugim zemljama, mozda i veci broj.( oni Srbi koji su se izjasnjavali kao Jugoslaveni – nisu nigde zavedeni ali su svejedno bili izbjeglice od hrvatskog neonacizma.)
  Ima , dakle, sve to negde zapisano. I taj zapis negira ovu hrvatsku ujdurmu o ustavnim promjenama i nadam se da Evropa malo bolje vidi nego sto pokazuje da vidi. Imao je i Hitler svog Kvinslinga kao sto je Tudjman imao Pupovca- ali ta ujdurma nije dugo trajala pa nece ni ova hrvatska.

  A u isto vrijeme vam ovo oko tih izbornih promjena govori o cinjenici da su Hrvati sigurni sada da Srbi nikada vise nece biti ni brojni kao prije a ni politicki bitni da mogu bilo sta promjeniti tako da je prije moguce da ce jednog lepog dana crnac biti predsednik nove drzave Hrvatske nego Srbin.A u isto vreme nam to govori u kolikoj mjeri Hrvati promovisu vracanje Srba bez obzira koliko formalno tupe o Srbima -povratnicima.

 11. Љубомор

  Нека буде за “утеху” истина коју говори Ведрана Рудан; (парафразирам) да су Срби у Србији као и Хрвати у Хрватској обочно РОБЉЕ. Срби из Хрватске живели тамо или овде јесу робље као и остале народности. Невоља је што то нико неће да види нити народу да каже. Поробљавање је почело растурањем Југославије, а окончано увођењем и тамо и овде СТРАНИХ БАНАКА. “Захваљујући” тамо Туђману, а овде Ђинђићу и Динкићу страни капитал је постао господар, а народ робље. То што се покварњак Пуповац ту уградио не утиче много на трагедију српског народа. Пропаст Срба започели су петооктобарци и наставља садашња актуелна власт.

 12. Dali se itko od vlast u Srbiji zapitao što se događa sa oko 150 škola po srpskim mjestima Karlovačke županije ? Od Pupovca niti glasa a upravo se nastavlja otimanje srpske imovine koju su gradili protjerani Srbi i njihovi pretci . Škole se prepisuju u vlasništvo Hrvatske i privatnih hrvatskih firmi . Hrvatska vlast ide tako daleko da se pita kako nema djece u tim školama od zadnjega rata . Kao da se zaboravlja da su i djeca protjerana sa svojim roditeljima . U najvećem etničkom čišćenju u genocidu u 21 veku . A pitanje Republike Srpske Krajine ili barem autonimije za Srbe ne postavlja nitko . A mogli bi to postaviti po uzoru na Hrvatsko priznaje Kosova i cepanje Srbije . Što Hrvati kao veliki demokrati to nebi dozvolili i kod sebe samo ih treba podsetiti .

 13. Srpski se narod mora probuditi iz sna u koji ga uljuljkavaju neprijatelji .Srpskom je narodu hitno potrebna velika biološka obnova .Srpski se narod treba pokazati zrelim , ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku , Srbiju, Vojvodinu , Srpsku Crnu Goru i staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara “ čije su ovce onoga je i livada “ niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 30 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju mogu spriječiti secesiju. Znači ako si rodoljub, srbin, srpkinja prihvatite se ljubavi i pobjedimo neprijatelje njihovim oružjem visokim NATALTETOM.

 14. Priča se da je Korenica nekad bila “najsrpskije” mjesto u Hrvatskoj, pa joj je valjda zato kralj Aleksandar sagradio gimnaziju i bolnicu. Gimnazija i bolnica još su u Korenici, tu i tamo može se čuti i ova priča o ovome mjestu, ali Korenica po svom nacionalnom sastavu više nije ista. Oko 65 posto stanovnika čine Hrvati doseljeni iz Bosne i Hercegovine, podijeljeni po regionalnoj pripadnosti, zasebno doseljenici iz srednje Bosne, zasebno oni iz sjeverne Bosne, a zasebno Hercegovci. Ni oni više ne mogu zajedno, ali su jedinstveni kad je u pitanju povrat imovine. Niko ne želi da napusti “srpsku kuću”, niti da se vrati u svoju Bosnu.

 15. Korenica je dio Nacionalnog parka Plitvice i sjedište općine Plitvička jezera. Nekad se ovdje živjelo od turizma. I danas je turizam glavna grana privrede. Ko jednom dođe u Korenicu, znaju to starosjedioci, uvijek navraća, ili uopšte ne odlazi. Tako je i s doseljenicima.

  Kao po nekom nepisanom pravilu zapošljavaju se lakše od domaćih ljudi. Bez obzira na struku.

  Milan Prica po struci je šumar, govori strane jezike. Nekad je radio u Nacionalnom parku. Sada se bavi turizmom u kućnoj radinosti. Srećom, imao je nešto novca da uredi kuću. Ostali nisu bili te sreće.Vratili se i opet otišli u izbjeglištvo.

  U selo Šeganovac vratilo se trideset i troje seljana. Dvije su se porodice odmah odselile u Srbiju, većina je staraca pomrla, pa sada u ovom lijepom seocetu nadomak Plitvica živi samo trinaest stanovnika. U protekle tri godine niko se nije vratio. Milan ima dva sina u Srbiji. Jedan bi se vratio, ali kako do posla, od čega da živi. Posebno u gradu. Zato su neki požurili da prodaju kuće. Milanov brat od strica prodao je lijepu kuću na sprat za 22.500 evra. Sada mu je žao. U međuvremenu su se povratnici opametili. Cijena kuća je porasla, pa se obnavljaju. I nosioci stanarskih prava dobili su alternativni smještaj, ali niko nije dobio zaposlenje.

  Ružica Čorak, profesorka geografije, radi kao odgajateljica u Đačkom domu, na određeno vrijeme. Najveći broj lokalnih Srba radi u ugostiteljstvu, “kod Macole”.

  Poseban su problem hapšenja zbog navodnog učestvovanja u pobuni. Ljude uhapse, drže ih, pa puste, a da im nikakva protivdržavna djelatnost nije dokazana. Dovoljno da ostale odbije od povratka. Lažne optužbe nisu rijetkost.

  Čega nema u statutu, nema ni u životu

  Bude Šuput radio je nekad u “Kartonaži”. Došao čovjek, pa zatražio konvalidaciju radnog staža. No, odbijen je jer je navodno u vrijeme, za koje tvrdi da je radio, bio na vojnoj vježbi u Kninu. Bude kaže da nikad nije bio u Kninu. Nekima je nakon žalbi i dugotrajnog natezanja priznat radni staž. Nije dobro ni kad imaš radnu knjižicu, ni kad nemaš.

  Mladi se ne opterećuju administrativnim zavrzlamama. Kad završe srednju školu, odlaze preko Drine. A kad će i da li će da se vrate, mogu da kažu samo političari koji vode računa o etničkoj slici Korenice.

  Sad kad je etnička slika Korenice dobrano izmijenjena, Srbima ostaje da se bore za dosljednu primjenu Ustavnog zakona. Ni to ne ide lako. Na izborima su osvojili pet vijećničkih mjesta: četiri sa liste SDSS-a i jednog nezavisnog. U drugom krugu koalirali su sa HDZ-om. Zašto, pitaju politički čistunci. Zato jer želimo da se neka prava garantovana Ustavnim zakonom nađu u statutu Korenice, odgovaraju drugi.

  Jest da su zakoni iznad statuta općina, ali sigurno je sigurno; čega nema u statutu, nema ni u životu.

  Tanja Oluić

 16. Karlovački antifašisti traže što hitnije uklanjanje spomenika na Babinoj gori, postavljenog kadetima karlovačke domobranske podoficirske škole, koje su navodno ubili partizani. Spomenik je podigla karlovačka podružnica Uprava šuma

  Na navedenom spomeniku piše da je tokom maja i juna 1945. godine izvršen zločin nad 400 do 600 učenika. Međutim, 13. septembra 2006. riječkom “Novom listu” pismom se javio svjedok Dragan Truhli i demantirao sve navode o zločinu iz teksta objavljenog u listu Hrvatskih šuma (?!). I on je bio polaznik te škole. Naime, svi učenici su 4. maja 1945, dva dana prije ulaska partizana u Karlovac, vlakom prevezeni u Zagreb, smješteni u internat u Ilici i raspoređeni u druge škole.

  Svjedok demantirao

  – U želji da demantiramo natpis na spomeniku, istražili smo što se stvarno dogodilo. Pregledali smo đačke dnevnike i ustanovili da je u školi bilo oko 200 učenika. Zatražili smo podatke od matičnih ureda u njihovom mjestu rođenja i utvrdili smo da nitko od njih 200 nije stradao niti je ubijen u maju i junu 1945. Prije oslobođenja Karlovca bili su prebačeni u Zagreb. Svi su kasnije završili školovanje i ostali u Jugoslaviji, gdje su dočekali penzije. Prvi od njih je, kako smo ustanovili, umro 1965. godine, a i danas ih još ima živih – kaže Martin Jendrašic, počasni predsjednik Udruženja karlovačkih antifašista.

  Kako se pokazalo da ono što piše na spomeniku nije istina, antifašisti su zatražili od države da bude izvršena ekshumacija na toj lokaciji, što su i učinili Županijski sud i Državno odvjetništvo u Karlovcu. Patolozi su utvrdili postojanje posmrtnih ostataka 40 osoba. Međutim, identifikacija nije bila moguća jer nije bilo popisa nestalih osoba, pa tako ni mogućnosti uzimanja uzoraka njihovih rođaka za provedbu DNK analize.

  Lagali javnosti

  Dakle, tko su žrtve, ostat će ostati tajna. Mogu biti pripadnici kvislinških formacija, ali i partizani ili bolesnici iz partizanske bolnice na Petrovoj gori, također i civili. Jendrašic i Mirko Miladinović, sadašnji predsjednik karlovačkog udruženja antifašista, posjetili su 17. septembra 2009. direktora Uprave šuma Karlovac Zorana Sabljarića i upoznali ga sa stvarnim stanjem, predavši mu sve materijale do kojih su u svojim istraživanjima došli. Dogovoreno je tada da se tekst sa spomenika skine i da se postavi nova ploča u skladu s onim što su utvrdili patolozi. Šesnaest mjeseci iza toga ništa nije učinjeno.

  – Pored uklanjanja spomenika i ploče, tražimo da se oni koji su lagali javnost antifašistima javno ispričaju. Bio bi to moralan i ljudski čin i potez u svrhu promocije istine. Ponovno smo razgovarali s direktorom Sabljarićem i opet dobili obećanje da će ukloniti obilježje, ali se još ništa nije dogodilo. Tražimo i od Mladena Šomeka iz Udruženja domobrana, koji je naveo Upravu šuma na postavljanje spomenika, da se i on javno ispriča – kaže Mirko Miladinović.

 17. Ljubomore, to sto kazes:”Нека буде за „утеху“ истина коју говори Ведрана Рудан; (парафразирам) да су Срби у Србији као и Хрвати у Хрватској обочно РОБЉЕ. Срби из Хрватске живели тамо или овде јесу робље као и остале народности.”- je glupost.
  Ne treba nasjedati takvom defetistickom generaliziranju. To smo vec iskusili na svojim ledjima od strane Tita i njegovih sljedbenika . Znas one price kako su fasisti ubijali antifasiste u Drugom svjetskom ratu, da bi se sakrilo da su Hrvati ubijali Srbe bez obzira kakvo je politicko misljenje tih jadnih Srba bilo. I sad nakon sto su Hrvati zavrsili etnicko ciscenje ta bezobraznica ima obraza da kaze da smo svi i Srbi i Hrvati -isti pacenici jer je eto gospodar strani kapital. Nije taj strani kapital mogao natjerati obicnog Hrvata da krade od obicnog Srbina i da ga ubija.
  A to Rudanino bljezgarenje me je potsjetilo sta je prosle godine Simon Perez izjavio kad je bio u Jasenovcu sa Josipovicem.Perez je tamo je izjavio ,posprdno vjerujem ,da su sigurno Nacisti “natjerali” Hrvate da izvode cisti sadizam u Jasenovcu. ” Tesko je “naterati” zabu u vodu.
  Niti bi me iznenadilo da su Hrvati opet angazovali Rudder Finn kompaniju da ih izvuce i iz ovog belaja. Ta public relation kompanija je kaze imala najveci problem kad je Hrvatima radila propagandu 1991-93 kako da preokrene istinu da su Hrvati ubijali i Jevreje uz Srbe u Drugom svjetskom ratu, ali eto ipak su uspjeli i prikazali Hrvate kao narod koji se borio za oslobodjenje u njihovom “domovinskom ratu” a sakrili su od svijeta cinjenicu da su Hrvati napravili genocid nad Srbima. Tako da moze lako biti da je ta Vedrana Rudan bila na treningu neke public relation kompanije u kojoj su je naucili kako da prodaje Srbima takvu glupost da smo svi isti pacenici pa da bude Puj-pik ne vredi jer eto niko od Hrvata nije kriv nego strani kapital. Jest ako cemo lagat.

 18. hm,hmm..mirno spavaj nano..

  ma sta pricas, nije moje selo tamo..tamo su Kostunici..bree

  http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2010/11/28/127041/OBECANJA.jpg
  ———————————————————————–
  ajde bata veljo, da drmnemo jos po jednu pa na koridor..hm, hm..ma ne onaj u RSK…nego..10…pa bre zauzeli smo stav..*svi za nis, svi za nis, svi z nis*

  http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/51137/i/1/guca-foto-BETA.jpg

 19. Gospodo Srbi,nikada sebi da utuvite u glavu da vise nema Yuge,krave muzare,koju ste vi dobrano muzli,i koju ste tretirali kao svoj ratni plijen.U Hrvatskoj ste vi bili mnogooo ravnopraniji tako da ste dijlili vlast sa Hrvatima,a u nekim sferama /vojska i policija/imali ste vise od 50% vlasti.I upravo zbog toga nikada niste trazili bilo kakav oblik autonomije.Ponasali ste se u stilu:Sto je moje moje je,a sto je tvoje to je i moje i tvoje.Kada dode vrijeme da participirate u vlasti u procentu koliko vas ima otpoce dogadaje naroda,balvani, pobune i druga cuda.Svi ostali mogu biti manjina samo vi ne mozete.Zato,postovani susjedi,zasucite rukave,pljunite u sake,budak u ruku i na posao.To sto prije shvatite to bolje po vas. AJD ZIVJELI!

 20. Već danas Hrvati vode narod od oko 4 miliona stanovnika rađa 46.000 beba s tendencijom prema 50.000 .Hrvata se sada rađa samo 7.000 godišnje manje a Srba oko 35.000 pa dobro razmislite o posljedicama .Dok naš narod s manjinama koji je skoro duplo veći daje tek oko 68.000 od toga 56.400 beba srba s daljnjom tendencijom pada . Tako da ako ovako nastavimo izjednačit ćemo se s brojem rođenih Hrvata . A to će biti kraj mita o najvećem narodu bivše Jugoslavije . Mesto Srba koji se ne žele rađati preuzet će vitalniji narodi Hrvati ili Albanci .Našem narodu treba velika biološka obnova i jedino tako možemo mirnim putem vratiti sve srpske krajeve srpskom narodu. Ali taj narod mora biološki ojačati na oko 10.000.000 srba i tada će procvijetati sada uništena Republika Srpska Krajina, Republika Srpska, Srpska Crna Gora, Kosovo , i stara Južna Srbija ( Makedonija ) Nastavimo li mi Srbi sa nerađanjem neće nam trebati niti Beogradski pašaluk , nego ćemo da živimo u Velikoj Albaniji sa glavnim gradom Beogradom. Europska unija i Amerika centar sotonizma na sve načine želi uništiti srpski narod nesmemo to dozvoliti.Ući u savez sa Rusijom jedini je garant da će srpski narod preživeti. Najbolji Srbin kojeg sada imamo je Dodik drugo su sve nesrbi, petokolonaši i vazali zapada . Srpski se narod treba pokazati zrelim , ljubavlju i potomstvom osigurati našu Republiku Srpsku , Srbiju, Vojvodinu , Srpsku Crnu Goru i staru Srbiju ( Makedonija ) kao trajnu državu Srpskog naroda.Srpski narod mora naučiti lekciju od šiftara “ čije su ovce onoga je i livada “ niskim natalitetom jedincima i sa dvoje dece gubimo teritoriju za teritorijom i to će se nastaviti. U Hrvatskoj delom zbog proterivanja ali puno većim delom zbog izumiranja izgubljen je srpski teritorij i ljudstvo. Nekada su Srbi bili 30 % hrvatske. To piše u hrvatskim novinama Gospodarski list a danas ? Samo hrpa nemoćnih bakica i dekica bez potomstva. Kosovo smo isto tako izgubili kao i Makedoniju. U Crnoj Gori Srbi prizovite se pameti i svaki par minimalno petero dece i nedajte se. Republika Srpska će kao i Kosovo i Hrvatska biti izgubljena baš zbog velike površine a premalog broja srba. BH federacija na istoj površini godišnje ima oko 25.000 beba a Srpska od 10.000 do 11.000 i sve je jasno da bi zadržali taj teritorij moramo imati minimalno beba kao i druga polovica države. U Vojvodini isto tako Srbi treba da puno više rađaju jer samo ako brojčano ojačaju mogu spriječiti secesiju. Znači ako si rodoljub, srbin, srpkinja prihvatite se ljubavi .

 21. Taj ljigavac nije vredan spomena. On je od Hrvata za dobre pare dobio ulogu kako on Srbe u Saboru predstavalj biva,eto Hrvatska je demokratska i Srbi imaju svoje predstavnike. A iz kostitutvnog naroda nas preveli u manjinu. Koji EUFEMIZAM.To je istina i tako se i SRbi vracaju, jer znaju da im tamo nema mesta vise. Hitler je pobedio. A EU to zna i pravi se nevesta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *