ALEKSANDAR KONUZIN Srbiji su potrebne promene

Razgovarala Biljana Živković; Prevela Sava Rosić

Situacija u Srbiji ovih dana podseća na nimalo jednostavnu situaciju, u koju je Rusija dospela devedesetih godina prošlog veka. Očigledno je da su vašoj zemlji potrebne promene. To priznaju i Vlada Srbije i opozicija, široko javno mnenje u Srbiji, strani posmatrači. Prema mom mišljenju, ne bi trebalo očekivati nekakve savete spolja, već se, pre svega, rukovoditi objektivnim potrebama društva

„Zvaničan stav Ruske Federacije u pogledu Kosova i Metohije je jasan i sveobuhvatan.  Konkretno: mi podržavamo one puteve, i rešenja koja su prihvatljiva za Srbiju, i srpski narod, njenu vladu. Tog stava ćemo se držati dosledno i čvrsto“ – kaže Aleksandar Konuzin, ambasador Rusije komentarišući našu konstataciju o donekle izmenjenim spoljno-političkim okolnostima u Srbiji, nedavnim zbivanjima, odluci MSP o legitimnosti šiptarskog samoproglašenja, deklaracije Srbije u SB UN. Njegova ekselencija je više nego jasna u tome da je zvaničan stav Rusije prema Srbiji, prema kosmetskom pitanju, i pored svega, ostao isti i nepokolebljiv.

Da li po Vašim saznanjima ima faktora u Srbiji, i izvan nje, koji koče, ili na bilo koji način odlažu realizaciju projekta gasovoda kroz Srbiju?
Projekat „Južnog toka“ već godinama se razmatra. U pravu ste, projekat „Južni tok“ ima svoje protivnike. Međutim, to nimalo ne ometa Rusiju da s jasnim ciljem radi na ostvarivanju svog projekta u skladu sa zacrtanim planovima. Upravo smo ovih dana prešli još jednu važnu etapu – kao rezultat posete predsednika Vlade Rusije Vladimira Putina Bugarskoj, postignuti su dogovori koji otvaraju mogućnost početka praktičnih radova. Štaviše, kapacitet pomenutog gasovoda biće znatno veći nego što je bilo prvobitno procenjeno, ali i učesnika projekta će biti primetno više.

Srpski narod je u ozbiljnoj nacionalnoj depresiji. Možemo li stanje u Srbiji porediti sa sličnim prilikama u Rusiji za vreme Jeljcina?
Slažem se sa Vama, situacija u Srbiji ovih dana podseća na nimalo jednostavnu situaciju u koju je Rusija dospela devedesetih godina prošlog veka. Očigledno je da su vašoj zemlji potrebne promene. To priznaju vlada Srbije, i opozicija, široko javno mnenje u Srbiji, strani posmatrači. Prema mom mišljenju, ne bi trebalo očekivati nekakve savete spolja, već se, pre svega, rukovoditi objektivnim potrebama društva.

Od dolaska Putina, sada i Medvedeva, Rusija vidno napreduje, kontinuirano i nezadrživo, kako u ekonomskom, tako i u naučnom i vojno-tehničkom smislu. Šta kao narod i država možemo da naučimo iz primera prosperiteta Rusije?
Mislim da je srpski narod dovoljno mudar da izvuče pouke iz svoje istorije i iz iskustva drugih zemalja i naroda. Čemu nas je naučila nedavna istorija? Pre svega, naučila nas je tome da se treba s poštovanjem odnositi prema sopstvenoj prošlosti. Ona može biti veoma teška, katkad dramatična pa čak i tragična, ali drugu istoriju nemamo! Narod i društvo moraju iz nje da izvlače, uzimaju sve ono pozitivno što se desilo, da crpe snagu i nadahnuće potrebno za očuvanje sopstvenog dostojanstva, za izgradnju bolje budućnosti. To podrazumeva brižljiv odnos prema narodnom pamćenju, nacionalnoj samobitnosti, sopstvenoj kulturi, jeziku, tradicijama. Smatram, takođe, izuzetno važnim da se u vašoj zemlji prevaziđe duboka politička nesloga i da se postigne jedinstvo društva oko glavnih zadataka razvoja.

MSP u Hagu dao je krajnje nepovoljno mišljenje o legitimnosti samoproglašene šiptarske države na srpskoj teritoriji. U jednom od intervjua 2009. godine, izjavili ste da, dokle god se Srbija bude borila za celovitost i jedinstvo zemlje – imaće podršku Rusije. Šta sada da očekuje srpski narod?
Mogu samo da ponovim: sve dok se Srbija bude brinula o sopstvenoj teritorijalnoj celovitosti, o sopstvenom suverenitetu, može računati na adekvatnu podršku Rusije. Smatram da ne može biti trajnog rešenja kosmetskog problema bez saglasnosti Beograda, uzimanja u obzir mišljenja svih koji žive u pokrajini i bez principijelnih odluka međunarodnih instanci, u prvom redu Rezolucije 1244 SB OUN.

Šta može za Srbiju da znači ODKB, Ugovor o kolektivnoj bezbednosti, pod vođstvom Rusije, budući da smo mala, vojno-tehnički potpuno oslabljena zemlja, i narod koji živi na delikatnom geostrateškom prostoru?
Rusija poštuje status vojne neutralnosti Srbije, strogo ga se drži i svoju politiku gradi polazeći iz te relacije. Uporedo s tim, smatram da bi određeni kontakti i sadejstvo Srbije s ODKB bili korisni. Izgleda da je stvar krenula ka tome. Nedavno su, naime, poslanici Narodne skupštine Srbije boravili u Sankt-Peterburgu, gde su učestvovali u radu Parlamentarne skupštine ODKB. Razvoj međuparlamentarnih veza je sasvim u duhu vremena. Dijalog parlamentaraca pruža potpuniju predstavu o stavu država i organizacija o važnim međunarodnim problemima, omogućava dublje razumevanje procesa koji se u svetu odvijaju i šire i pažljivije upoznavanje s integracionim procesima što se odigravaju na evroazijskim prostorima, pa i u sferi politike bezbednosti. Jedino bih povodom Vašeg pitanja primetio da je ODKB – kolektivna organizacija, te bi zato odrednica „pod vođstvom Rusije“ bila nekorektna.

Šta je zapravo ODKB, i koliki značaj može da ima u opštoj stabilizaciji prilika u svetu?
Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti je integraciono udruženje sedam država – članica Zajednice nezavisnih država. Ona ima za cilj produbljivanje saradnje u sferi regionalne bezbednosti. ODKB je mlada organizacija, nastala je 2002. godine. U okviru organizacije su oblikovana tri strateška pravca – Zapadni (Rusija-Belorusija), Kavkaski (Rusija-Jermenija) i Srednjoazijski (Rusija, Kazahstan, Tadžikistan, Kirgizija, Uzbekistan). Obrazovane su Kolektivne snage za operativno reagovanje. Redovno se održavaju zajedničke vojne vežbe. Poslednji put su takve vežbe održane na Severnom Uralu, oktobra ove godine. Glavnina snaga Organizacije je usredsređena na suprotstavljanju osnovnom izazovu stabilnosti evroazijskog regiona – trgovini narkoticima. Taj problem je određen kao prioritetan, i nije ODKB jedini koji se njime bavi. Takođe, svake godine se zajedno sa resorima za zaštitu javnog reda i mira država učesnica Organizacije u srednjoazijskom regionu, sprovodi operacija „Kanal“. U ODKB je uspostavljena dobra praktična saradnja sa Šangajskom organizacijom za saradnju i Evroazijskom ekonomskom zajednicom. Razvijaju se produktivni kontakti sa međunarodnim i regionalnim strukturama, uključujući Protivteroristički komitet SB OUN, Upravu OUN za narkotike i kriminal, OEBS, EU, Organizaciju Islamska konferencija. ODKB je za dijalog s NATO savezom, u prvom redu o avganistanskoj trgovini narkoticima. Nažalost, i pored znatnog porasta svog broja, koalicione snage u Avganistanu očito ne izlaze na kraj s jednim od svojih glavnih zadataka. Iz godine u godinu rastu površine zasejane opijumskim makom.

Predstojeći pregovori Beograda i Prištine su prolongirani do nekog „povoljnijeg“ momenta za Šiptare i novih izbora (predsednika) u samoproglašenoj državi (na srpskoj zemlji), bez obzira na spremnost Srbije. Šta albanska strana time želi da postigne?
Prema mom mišljenju, Albanska strana očigledno nije zainteresovana za skori početak pregovaračkog dijaloga između Beograda i Prištine. Albanska strana, naime, pokušava da dobije na vremenu, računa na to da će putem jednostranih radnji dovesti Beograd pred svršen čin i da će na taj način nametnuti svoje predloge.

Gde je mesto Rusije u pregovorima Beograda i Prištine o KiM?
Rusija po pitanju regulisanja rešenja kosmetskog problema deluje strogo unutar polja međunarodnog prava. Pokušaji da se ono izvede izvan tih okvira, bremeniti su urušavanjem principijelno-ugovorne konstrukcije. Mi ne želimo da učestvujemo u raznovrsnim grupama za pritisak, pogotovo ne onim koje pokušavaju da de fakto realizuju planove koji nemaju pravnog osnova.

Predstavnici Zajednice srpskih opština na KiM uputili su nedavno poruku da Srbi sa Kosmeta jedino veruju u Rusiju. Kako to objašnjavate?
Do tančina sam upoznat sa raspoloženjima ljudi i stanju na KiM. Redovno se srećem sa Srbima na Kosmetu. Satima razmatramo sve aspekte nimalo jednostavnog života ljudi, njihove velike zabrinutosti, njihovih nevolja i težnji. Moji kosovsko-srpski prijatelji dobro shvataju odnos Rusije prema KiM. I prihvataju ga.

Šta bi za sobom povukao ulazak Srbije u NATO, koliko će se to i kako odraziti na odnose Srbije i Rusije?
To pitanje mi često postavljaju. Kako u privatnim razgovorima, tako i predstavnici javnog mnenja, ali i političkih partija, organizacija. Ja se rukovodim zvaničnim izjavama srpskog rukovodstva, uveravanjima koja mi se daju tokom poslovnih kontakata. Dakle, pitanje ulaska Srbije u NATO nije aktuelno.

Dok se EU veštački ujedinjuje – pred Srbijom su evropski zahtevi za regionalizaciju.  Imajući u vidu aktuelnu situaciju u Raškoj oblasti, ali i istočnoj Srbiji, kao i problem Vojvodine, šta Srbiji može da donese regionalizacija?
Koliko mi je poznato, ideja regionalizacije Srbije nije nova. O tom problemu se raspravlja i u drugim državama. Nekakve jedinstvene sheme, očigledno, nema niti je može biti. Svaka država taj problem rešava uzimajući u obzir sopstveno iskustvo i specifičnosti. Po svoj prilici je potrebno da se pronađe određena ravnoteža između lokalnih interesa, a oni objektivno postoje, i opštedržavnih, kako dodeljivanje velikih ovlašćenja lokalnim vlastima ne bi vodilo izdvojenosti, nacionalnoj zatvorenosti, i, konačno – separatizmu. I mi u Rusiji tražimo tu ravnotežu, imajući za sobom negativno iskustvo devedesetih godina, kada je dodeljivanje, a tačnije, samovoljno prisvajanje ovlašćenja države od strane pojedinih federalnih jedinica vodilo podrivanju državnih načela. Moralo se uložiti poprilično napora kako bi se ponovo uspostavila, povratila ta ravnoteža.

Kakav je stav RF prema RS, budući da su njen narod, rukovodstvo, ali i sam predsednik Dodik izričito naklonjeni Rusiji?
Naš odnos prema Bosni i Hercegovini i entitetima u njenom sastavu – Republici Srpskoj i Federaciji BiH – kao i prema procesima koji se u toj državi dešavaju je, takođe, dosledan i principijelan. Smatramo da glavni zadatak međunarodne zajednice, u vreme posle izbora, predstavlja prenošenje potpune odgovornosti za sudbinu BiH na stanovnike te države. Dalje, postojanje aparata Visokog predstavnika u BiH sa „bonskim ovlašćenjima“ lišeno je svakog smisla. Na praktičnom planu to bi trebalo da znači stvaranje uslova za preoblikovanje aparata Visokog predstavnika u misiju Specijalnog predstavnika EU. „Butmirska inicijativa“ jasno je pokazala da su pokušaji spoljnih nametanja gotovih shema, u stanju samo da komplikuju unutarbosanski dijalog. Sprovođenje ustavne reforme moguće je samo uz saglasnost svih triju konstitutivnih naroda, kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Naravno, ističemo uspešan socijalno-ekonomski razvoj Republike Srpske i stabilnu političku situaciju u njoj. Rusija namerava da razvija veze sa BiH, kao i sa njenim entitetima – RS i Federacijom BiH – u strogoj saglasnosti s dejtonskim pravnim okvirima. Takođe, mi gajimo najtoplija osećanja prema srpskom narodu u Republici Srpskoj.

17 коментара

  1. Jelcinovi besavesni ekspaltatori i naši razarači privrede i društva su jedni te isti. Šteta što se nije rodio JUNAK koji bi zakonski naterao da da se vlasnici sa egzotičnih ostrva predstave imenom i prezimenom. Tada bi stvar bila jasna i teže bi se vodila politika novcem od avganistanskog heroina.

  2. Љубомор

    Нисам сигуран да су Руси добили Путина случајно, како пише у књигама, али видим да је скоро сваки Рус родољуб, пе је то било могиће. У Србији су родољуби изузеци (уче нас да је то је горе од фашизма). Жао ми је, али у резигнацији тврдим да се у Србији не може појавити један Путин. Тужан сам и бесан. Руси желе, али нам не могу помоћи. Превоше је Динкића и Чедиста између нас и Руса које је Запад и Сорош одгпио.

  3. Srbima ce Rusi moci pomoci samo onda kada Srbi sami budu znali sta hoce, i na koji nacin oni najbolje mogu da ostvare zastitu svojih drzavnih i nacionalnih interesa. Ocekivati od drugog da umjesto samih Srba brani njihove interese, jeste prava ludost i ne poznavanje pravila zivota u ovome svijetu. Isto tako, Srbski narod svijet ce postovati samo onoliko koliko Srbi sami budu postovali sebe.

    Narod koji se najvecim svojim djelom odrekao svoga Svetog srbskog imena, srbskog jezika, srbskog pisma, srbske vjere, srbske kulture i svega onog sto Srbe cini Srbima, kao duhovnim potomcima Svetog Save, niko postovati nece, i proteklo vreme je to najbolje potvrdilo.

    Zato Srbi kao narod i pojedinci nemaju osim Svetosavlja druge ideologije koja bi mogla da izvrsi pozitivni preporod u njemu, i ponovo da ga vrati i uvrsti medju najkulturnije narode svijeta, jer onog trenutka kada su se Srbi odrekli Boga i Srbstva: Pravoslavlja i Svetosavlja, oni su postali divlji narod, i vratili se u kulturnom pogledu u svoje pred hriscansko za mnoge istoricare “varvarsko” vreme.

    Zato istinsko spasenje i izbavljenje Srba iz sadasnjeg stanja u kome se Srbstvo sada nalazi, jeste njihovo svenarodno pokajanje i povratak njihovim Svetosavskim hriscanskim korenima, jer po rijecima Svetog Nikolaja Ohridskog i Zickog, toga Srbskog Novog Zlatoustog: “Svetosavlje je vrhunac hriscanske pravoslavne ideologije, vrhunac Svete umjetnosti, vrhunac eticnosti izrazene rijecu SVETOST. Poslije Svetosavske epohe nastaje magla, promjena imena i na kraju brat je mio koje vjere bio”. Cijenu za takve svoje zablude Srbi su do sada skupo platili sa krvlju svoje nevino od hrvatskih ustasa, a sa blagoslovom rimokatolicke “crkve” na zvijerski nacin umorene djece svoje, ali nazalost sa tim hrvatskim zlocinima rimokatolickih krizara pocinjenim nad SRBskim narodom u “ime Boga” njegovom stradanju jos uvijek nije dosao kraj, i Srbi ce zato jos pokolenjima u krvi nevine djece svoje ZAKONOM ZIVOTA da placaju zablude i grehe svoje, jer “ocevi gresise, a unucima zubi trnu”!

  4. Zaista me cudi kako ovi osvesceni branitelji nacionalnih interesa , tako ponosni, ne uloze protest zbog mesanja ambasadora u nase politicke prilike.
    Dvostruki standardi ili je to dopusteno jer se radi o nama bliskoj i prijateljskoj zemlji.
    Zato smo im i poklonili NIS , i napravili gasni sporazum
    u odnosu 51 – 49.. Uzgred budi receno , NIS je bio vlasnistvo Vojvodine .
    Sve za bracu.
    Bugarska i Hrvatska se nisu poneli emocijama …
    i zaista je dirljiva ona slika ruskog ambasadora sa pripadnicima pokreta “Obraz “.
    Nikada se ova zemlja nece oslobododiti svojih zabluda
    a najgore od svega je sto i Vojvodina placa cenu toga.

  5. U pravu si Ljubo, nije slucajno. Prethodni *omrazeni rezim* je morao milom i silom (boljsevizmom) da uzdigne, oporavi i razvije Rusiju za *svetsku utakmicu*, kontinuitet je drzao nekada Suslov, kasnije Jurij Andropov koga je bolest i smrt omela, ali se zna da je iz njegove *skole* ponikao Putin..a, iz prasine izvadjen, naravno doradjen Lenjinov…*NEP*.

  6. Zato i jeste politika NATO-fasista i Sutanovca da se Srbija odvoji od Rusije. Budale ne kapiraju da je ljubav Srba i Rusa iskonska i da potice iz dubine duse i da ih NVO-bukaci, drugosrbijanci i polovni intelektualci(Basara) ne mogu odvojiti jedni od drugih. Bagre i natoljubi.

  7. BoTa Izvinjakovic

    Znamo mi, ekselencijo da su nam potrebne promene i ne samo ove koje vi pominjete.Vasim diplomatskim recnikom rekli ste nam sve ali mi Srbi,sa velikom kolicinom rajetinskog mentaliteta, trpimo i ono sto se trpeti ne bi smelo.Mnogi narodi ne bi samo smenili ovu, u srpskij novijoj istoriji,najgoru vlast vec bi je oterali ..ranom motkom, pravo u aps.Soros nas je pobedio a bogami i vama preti i morate nama i ostalim pravoslavcima pomagati vise i vidnije, po cenu diplomatskih skandala,jer time pomazete i sebi.Ako to ne ucinite ni Srba a ni Rusa nece biti u sledecih 50 godina.

  8. Драгане С. – Ово су озбиљне новине за пунолетне људе који мисле својом главом, залутао си.

  9. Naravno Gorane , cuo sam od Mikija koji gaji iskonsku ljubav prema rusima. Vidim da sve prsti od medjusobne ljubavi.
    Samo jos da se zaigra Kozacko kolo.
    A onaj ‘Juzni tok ” jos nije poceo da se gradi .
    Kolika je cena goriva ?
    Zasto nismo pozvani u Moskvu na paradu pobede ?
    Putin odlikovao Stipeta Mesica.
    Hrvati 50 – 50 a mi 51 – 49 .
    Koga rusi vise vole.?
    kanda su nas malo ucenili.
    Sta mislis Gorane ?
    Pozdrav iz Vojvodine.

  10. Dragane, jabuko sa grane..svi placaju pa i Vojvodina,nije AP Vojvodina nekakv NLO, van prostora i vremena Srbije…mani se tog *sitnospostvenickog* interesa kao nacina razmisljanja…jedni bez drugih,pa i bez Rusije, mozemo samo da budemo *izgubljeni u svemiru*…!

  11. Braća Rusi mogu nam pomoći i naftovodom. Što nebi krak naftovoda išao iz Srbije u Republiku Srpsku ako nas već Rusi smatraju braćom pa se iz Srpske ovajali Kraci za Hrvatsku i Sarajevo ? Može ići uz Savu do Kostajnice pa tu preći u Hrvatsku prema Sisku. To bi znatno ojačalo Republiku Srpsku i Rusi bi dokazali da ne pričaju prazne priče. Hrvati su naftovod odbijali do zadnjega i sad im Rusi ne smiju dozvoliti da biraju. Ali pošto su Rusi i Srbi najnaivniji narodi i ništa nisu naučili iz niz poraza ništa me ne može iznenaditi.

  12. Драгане, мани нас тих празних прича! НИС је компанија која има бензинске пумпе широм Србије и зарађује на свим тим пумпама. Гас исто тако. И нафту и гас увозимо из Русије јер је повољно и зато што немамо ни гас ни нафту, нема је ни Војводина. А једну рафинерију нафте треба направити јужно од Београда ,да не зависимо од аутономашких власти.
    По теби би сад требали да дупло наплатимо Војводини струју јер се производња струје обавља јужно од Београда!

    Драгане не смета ти то што су англо-америчке снаге бомбардовале Србију и направили директну штету од 100 милијарди евра, а на првом месту побише недужан народ.

    Сигурно амбасадор Русије зна добро, шта се дешава овде по свим питањима.Имамо комплетну марионетску власт која нас уништи. И друго врхунац лицемерја ове власти је да тражи од Русије заштиту у УН и др. , а да у исто време Србија кокетира са ЕУ,НАТО земљама, Нато савезом, са америком и енглеском и да је сервилна према свим њиховим захтевима.
    Драгане ти си у заблуди, отрезни се и мани се угарских аутономаша!

  13. Koga rusi vise voile…?? pa, nisa bas upoznat da li je dolar ili evro…ali, tu je negde..Cenu goriva,na pumpama, ne formiraju rusi u drzavi Srbiji..a, ukoliko to i rade,verovatno su ovlasceni…tako da *kozaracko kolo*, nije *kaljinka*..Skidanjem naziva ulica sa imenima Ruskih komandanata i boraca, palih u borbi sa hitlerom, na prostoru Srbije, Srbija je poslala nedvosmislenu poruku, da ne zeli da bude *slikana na tribini u Moskvi*…jer, to je ipak *antifasisticka poruka*…hm, hmm..koju *vlast* izbegava jasno da poruci…nego tako *polagacki*…/

  14. zna se zasto i placa a i sam si dao odgovor.
    i naravno da je u pitanju sitnosopstvenicki interes.
    jer je sve taj interes.
    A sve price o velikim temama , velikim idejama , jedinstvu, se svode na jedno…. Gde je novac.
    jedinstvo da…ali jedinstvo dzepa.
    A zna se gde se on nalazi.
    Otuda sva ta buka jer se :zlatna koka ” ne ispusta.
    I nama je vojvodjanima muka vise od ove sulide i propale politike , od ovog nametanja drugih “vrednosti ” koje sa Vojvodinom nemaju veze.
    Rezimi se menjaju ali je sve isto.
    Opste propadanje.
    Nego , u vezi ovih cinjenica o nasoj :bratskoj ” ljubavi sa rusima nema komentara.

  15. Koga rusi vise vole…? hm, hmm…pa Tita…

    ————————————————————————————————————————————
    Moskovski patrijarh ima 64 godina, ali stručnjaci smatraju da to nije prepreka za let u kosmos. Do sada najstariji kosmički putnik, Amerikanac Denis Tito (hm, hmmm…cudna neka prethodnica, nije verovao ni Gagarinu)…, imao je 61 godinu kada je leteo u kosmos, navodi VIA.

    Kosmonauti Sojuza TMA-20, koji će 15. decembra poleteti u svemir, sa sobom će prvi put poneti Bibliju.

  16. bratska ljubav sa rusima postoji, imao sam prilike nekada da srecem ruse, ali od kada smo pre svega sami sebi i sa evropom pride nametnuli *embargo*, komunikacija se odvija preko tajkuna i nesto diplomata,koji svesno presecaju veze i tokove, ucestvuju u raspodeli *energetskog* i drugog uticaja, tako da istinskih efekata nema.Amerikanizacija i privatizacija tv stanica, preseca svaki moguci *kontak*, gledamo manijakalne fimove zapada, koje kakve rijaliti i kockarske *kulturne* edukacije.

  17. Љубомор

    Имајући у виду Самит у Лисабону, и учешће Медведева на њену, је ли то његова тражња потпоре за нову преседничку кандидатауру?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *