„Guglom“ protiv interneta

Piše Vladislav Panov

Da li će aktuelni pregovori vlasnika „Gugla“ i internet provajdera u Sjedinjenim Državama dovesti do toga da internet kakav poznajemo prestane da postoji, a da ga zameni medijski mrak koji će biti instaliran kao uslov i posledica globalizacije?

Nekim čudom proždrljivim čeljustima globalizacije koja je svet porobila u korist svojih interesa i uz pomoć odavno potpuno kontrolisanih medija uspostavila velikobratovsko jednoumlje, još uvek nekako odoleva jedini koliko-toliko slobodni medijum – internet. Ima, doduše, mišljenja da je to samo privid. Zagovornici ovih gledišta napominju da je internet od svog nastanka pre nekoliko decenija pod šapom američke vlade i njenih bezbednosnih i ostalih agencija, te da je sloboda na internetu samo iluzija iza koje američki „točkovi unutar točkova“ u vidu interesnih grupa i sistema u i oko vrhova vlasti, obavljaju sve neophodne poslove globalizovanja sveta. Čak je iz te perspektive internet bivao ključna alatka za takvo podjarmljivanje sveta. Doduše, dobar deo tog sajber sveta je ipak i dalje slobodan i to u punom iznosu, koliko god da je on moguć. U tom delu internet univerzuma postoji mnoštvo sajtova ili blogova, silan niz mesta za virtuelno susretanje gerilskih lidera – boraca protiv vladinih planova za suzbijanje organizovanog otpora protiv njenih postupaka. Za veliki broj ljudi koji nisu progutali jeftine i providne zvanične istine i ostale komercijalne laži moćnih medija, internet je odavno jedini izvor saznanja o svetu kakav bi trebalo da bude kada bi zaista postojale sve slobode i prava modernog zapadnog čoveka o kojima se čuju tako strastvene tirade „slobodoumnih“ letača na krilima globalizacije. A sada je konačno napadnut i taj jedini preostali bedem slobodnog duha.

KONTROLISANE ZAJEDNICE
Zanimljivo je da je udarna igla tog napada najprofitabilnija kompanija današnjice – „Gugl“. Baš ona, prozvan je od upućenih u državne planove i poteze važnih američkih institucija. U osnovi aktuelno sklapanje specifičnih pogodbi između predstavnika „Gugla“ i najvećih provajdera interneta ide u tom pravcu da se internet kakav danas postoji u što bližoj budućnosti potpuno eliminiše! Odnosno, da se tako stavi pod nadzor državnih institucija („CIA“, Nacionalna bezbednost…) da se potpuno onemogući bilo kakvo razmišljanje i, još važnije, delanje, „van kutije“. Slobodni komentari upućenih, koje iz raznih razloga zvanični mediji nemaju u svojoj ponudi, njihove ideje i pozivi preko interneta da sagledaju pravu istinu i tako raskrinkaju laži, tako će u dogledno vreme biti potpuno eliminisani. On će uz pomoć najmoćnijih internet provajdera i „Gugla“ pretvoriti internet u neku vrstu kablovske mreže, sasvim nalik onoj televizijskoj koja je uspešno instalirana širom sveta. Glavni cilj ove akcije je zaokruživanje ideje (i potrebe) potpune kontrole nad svim jedinkama ovoga sveta. Cilj ove akcije je potpuno uništenje principa neutralnosti interneta na  kojoj je on izgradio reputaciju slobodnog medijuma. Kada postane suprotnost od tog principa, što bi trebalo da bude vrlo brzo, sav sočni i zastrašujuće moćni „revolucionarni potencijal“ postojećeg interneta biće izbrisan. I time će definitivno zavladati medijski mrak širom planete, a sve građanske slobode o kojima se na rečima toliko vodi računa, će biti i praktično ukinute.

Sloboda na internetu je samo iluzija iza koje američki „točkovi unutar točkova“ u vidu interesnih grupa i sistema u i oko vrhova vlasti, obavljaju sve neophodne poslove globalizovanja sveta

ALEKS DŽONS POZIVA NA OTPOR
Sve ove paranoične i zastrašujuće apokaliptične prognoze koje trenutno kolaju internetom potiču od političke i poslovne analize ugovora i pogodbi koje ovih dana sklapaju predstavnici „Gugla“ sa američkim državnim službama i organizacijama. Perjanica ovog pokušaja buđenja svesti masa („dok ne bude kasno“) je jedan od najznačajnijih autora nezavisnih političko-socijalnih dokumentarnih filmova današnjice, Aleks Džons, o čijim smo najznačajnijim filmovima (onim koji raskrinkavaju zavere američkih službi oko terorističkih napada na Sjedinjene Države, koji otkrivaju kako je nastao monetarni sistem, ko su pravi vladari Amerike i sveta i slično) pisali u nekoliko navrata. Za Džonsa su ovi dani presudni. Kada „Gugl“ bude preuzeo internet u sprezi sa moćnim provajderima, visokim nametima onemogući će male da posluju kao do sada, kao svojevrsna privatna distributivna mreža video i audio sadržaja. Ta mogućnost će preći u nadležnost medijskih superkorporacija koje već imaju tapiju na liferovanje medijskih sadržaja u svim ostalim segmentima osim interneta. S druge strane, biće drastično povećani troškovi hostovanja veb stranica zbog čega će nestati nezavisni distributeri medijskih sadržaja, a verovatno će internet biti do te mere izmenjen i ogoljen, da će u potpunosti biti sveden na uniformno liferovanje zvaničnih informacija, odnosno mesto za diktiranu zabavu onih koji će biti voljni da plate daleko veće naknade za posedovanje internet konekcije nego što je to slučaj danas. Najvažnije u ovom scenariju ubistva ono malo zaostale medijske slobode je što bi gore pomenuta agenda omogućila moćnicima da zauvek reše problem sada za sve njih košmarno liberalnog sistema pristupa i distribucije medijskih sadržaja koje nisu u stanju da kontrolišu gigantske medijske korporacije. Suština je, dakle, u borbi – poručuje Džons koji je i ranije u svojim dokumentarcima apelovao na sunarodnike da se prenu iz letargije i počnu da se bore za sopstvenu budućnost.

Један коментар

  1. bilo bi korisnije da ste nam ukratko predocili sustinu tih ugovora o kojima g. Dzons pise. Naime, od prvog dana internet je u opsnosti da nestane, iz istih razloga, a od tada se samo rasirio, prosirio… Takve apokaliipticne vesti stalno slusamo, a mnogo se toga i sprovodi. Ipak, ne znam da li znate da ove sarene slicice koje vidite nisu jedini interent? Interet je samo skup protokola koji onima koji znaju omogucava komunikaciju na veoma razlicitim nivoima. Osim toga, sve sluzbe, ne znam za nasu, oni su prilicno neobrazovani, a administratori su im takvi da bi u osrednjoj IT firmi brzo izgubili posao, stalno skeniraju Mrezu. Pitajte vaseg administratora da vam pokaze kako SAD obavestajna zajednica, na veoma visokom nivou prelazi preko i vase tacke u interent univerzumu svakih dvadesetak minuta. Dakle, knjigu i alatljike u sake, malo guglanja – ne nuzno Guglom – pa kad savladate stvar javite nam. Da, i to, g. A.Dz treba uzimati sa malo soli, tako je ukusniji, a i ne zaboraviti da postoji spinovanje spina, pa pokrivanje otkrivenog pokrivaca… Svkako dobro !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *