Od kosovskog gambita do veleizdaje

Piše Dragomir Anđelković

Posle mišljenja Međunarodnog suda pravde naša vlast je kapitulirala i predlogom Rezolucije Skupštini UN priznao nezavisno Kosovo

Oficijelni Beograd, podneo je u sredu, 28. jula, Rezoluciju Skupštini UN, kojom joj predlaže zaključke povodom savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom. Ta Rezolucija je potpuno u duhu govora koji je predsednik Srbije, Boris Tadić, održao pre neki dan u skupštini. Tada je istakao da ni u kom slučaju ne smemo da dođemo u sukob sa velikim silama. Pa, kako se ne bi zamerili jednoj od njih, konkretno Sjedinjenim Američkim Državama, koja stoje iza pokušaja secesije Kosova, zauzeli smo poziciju koja njoj odgovara. Da bi izbegli zaoštravanje odnosa, odrekli smo se odbrane vitalnih nacionalnih interesa.
Ključni deo onoga što je Beograd predložio Generalnoj skupštini UN glasi:
Vodeći računa o činjenici da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja,
1. Prima na znanje Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde doneto 22. jula 2010. o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom,
2. Poziva strane da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu,
3. Odlučuje da uključi u privremeni dnevni red 66. zasedanja tačku pod nazivom: „Dalje aktivnosti posle donošenja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom“.
Ukratko, vlasti Srbije apeluju na UN da zauzmu sledeći stav: Proglašenje nezavisnosti Kosova je u skladu sa međunarodnim pravom, ali jednostrana secesija ipak nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih sporova. Stoga, suprotstavljene strane trebalo bi da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje, kako secesija više ne bi bila jednostrana. Drugim rečima, naša vlast je kapitulirala! Šta god nama pričala, prihvatila je nezavisnost Kosova. Sada jedino želi da stvori utisak kako pokušava nešto da spase, tj. da izdejstvuje, recimo severni deo Kosova, kako bi Beograd ozvaničio jednostrani čin Prištine.
Time što je srpski establišment sada učinio, slobodno možemo da kažemo, trampio je nešto za ništa. Faktički se odrekao Kosova i Metohije, radi neizvesne mogućnosti da bude otvoreno pitanje njegove podele, kako bi i de jure priznao tzv. kosovsku nezavisnost. Mnogo je dao onome, a to su Amerikanci a ne kosovski Albanci, od koga do sada za brojne ustupke ništa nije dobio na nacionalnom planu (što ne znači da nije na lično-partijskom). Zauzvrat, verovatno ćemo ponovo dobiti ono što i do sada, a to je, prostim jezikom rečeno, šipak!
Mora se ovom prilikom upotrebiti teška reč, ali na delu je, očito, otvorena izdaja! Strah i malodušnost nisu opravdanje za nju, iako su obrazloženje motiva koji iza nje stoje. A miris izdaje se osetio, i pre nego što je naš establišment podneo predlog Rezolucije, tj. već dok smo slušali Tadićeve reči. To da Srbija ni po koju cenu ne sme da se konfrontira sa velikim silama, ne samo da je značilo da dižemo ruke od Kosova, već i da nećemo braniti Rašku oblast, Vojvodinu ili Preševo, ako SAD odluče da ih od nas uzmu. Time smo im uputili poziv da do kraja raskomadaju Srbiju, čak, ako kojim slučajem, toliko daleko nisu nameravale da idu. Nema sumnje, ne radi se više samo o odbrani, odnosno gubitku naše južne pokrajine, već o opstanku države!
Šta bi rekli kralj Petar I i Nilola Pašić, kada bi znali da neki njihov naslednik, na osnovu onoga što danas čini i govori, posredno smatra da su trebali 1914. godine da izjave (i u skladu sa tim rečima postupe): „Nećemo ulaziti u konfrontaciju sa Austro-Ugarskom, ma šta god da ona uradi; makar i bombardovala Beograd i okupirala Šumadiju, nećemo joj se suprotstaviti. Ne smemo da se svađamo sa velikim silama“.
Ako vam reč izdaja i posle ove istorijske paralele deluje neprimereno, verovatno ste u pravu. Bolje bi bilo upotrebiti drugu: veleizdaja!
Na kraju, pitanje za sve nas: da li ćemo mirno da sedimo i gledamo kako nam razaraju državu?

5 коментара

  1. Читам и неверујем, која доследност у издаји, од деведесетих па све до данас. Врачајући ме још у осамдесете кад је Европа дала сагласје Немачкој, користећи пропале договоре СССР и ЕСД-а, да се уједини са Источном Немачком. Препустајући америци дезинтеграцију ових простора, са циљем да створи своје базе на Косову и у Македонији на Криволаку. Зато је морала да пронађе себи одговарајуће љоде да направи са њима странке, како би изнутра на врло прфидан начин пдривали политику и економију Србије како би остварили свој циљ. И нашли су човека и направили странку, која је деведесетих на све начине оспоравала тадашњу власт да небрани свој Српски народ и Косово. Поред свега ипак су на власти ево већ десет година, настављајући поданичку издају Србије, притом се још хвале и коментаришу изјаве амбасадоре, који их јиш и подстичу како им је декларација исправна. Ко да неосећају како их изјаве страних политичара постичу на самоувереност исправности декларације. Није ми свеједно али морам рећи, Америка није направила базе на Косову у замену за шесту флоту, да би сада напустила те базе, поготово зато што су на власти демократе који су им и омогућили да им све ураде да би остали на Косову. Стога се надам да ће ипак на власт у Србији доћи патријотске снаге који ће то да зауставе, док недође повољан тренутак да нам Косово остане, па да ми то решавамо, јер умемо то и сами да решимо.

  2. V E L E I Z D A J A cista ko sunc, a politicari cute, vojska cuti, narod prolupao…..boze dragi

  3. gospodin predsednik bi trebao malo da se ugleda na Gospodina UGA CAVEZ-a kako se vodi politika i kako se vodi jedna drzava mozda bi i naucio nesto! mada kad malo bolje razmislim gosp. Tadic nije sposoban da nauci od nekog nesto zato je tamo dje je da bi se moglo manipulisati sa njim kao sa onom lutkom u pozoristu!!!!

  4. Moze, u biblioteci predsednika, mislim sluzbena akta da prelista, zapisnike sa omrazenih sednica…o rukovanju sa *nadleznim sluzbama i organima*…razne *odluke* i konkretizacije preko nekog Aleksandra Rankovica, Koce Popovica…Ugo Cavez je na *drugoj lokaciji* sa drugom vrstom problema…i nalazi se u mobilizacionom stanju vojske…ali to je *druga faza*…biblioteeeeke, hm, hmm Zorana Radmilovica u *Radovan III*

  5. ima li u srbiji jos nekoga koji ne vvidi da je tadic totalni izdajnik. On je potomak poznatog ustase jure francetica koji nemilosrdno ubijao i klao Srbe za vreme 2. svet. rata. Njega je 5. okt. instalirao zapad , jer je ranije pokazao svoj izdajnicki karakter |svog rodjenog oca je otkucavao| . nadjite na internetu clanak ,ispovest sestre jefimije, Tadiceve bivse supruge gde on njoj kaze ,svi vi srbi ste cigani i ja cu vas sa svojim zapadnim prijateljima sve istrebiti, dalje nadjite u googl=u video ,ivica dacic i boris tadic, gde on doslovno izjavljuje da pri hvata nezavisnos kosova. unistio nam je vojsku i naoruzanje = cime sada da se branimo. toliko je bio drzak da je dzordzu robertsonu ,bivsem gen. sekr. nato=a urucio najvise vojno odlikovanje srbije. sta ocekivati od njega, treba ga sto pre svrgnuti s vlasi i uhapsiti i suditimi!!!!!!mislim da je ovo dovoljno da nas narod zna s kim ima posla. zivela srbija!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *