Најбоље оружје за српског параолимпијца

Дејан Јокић од Удружења осигуравача Србије добио МК пушку

На тромеђи Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске, смештено је село Јамена, које постоји још од римског доба. Најпознатији од скоро 1.000 становника Јамене је Дејан Јокић, један од наших најбољих стрелаца параолимпијаца.
Судбина се, нажалост, грубо поиграла са овим 27-годишњим момком. Године 2012. доживео је тешку повреду кичме.
„Повредио сам се док сам се купао с друштвом на Сави. Скочио сам у воду и сломио врат, пукла су ми два вратна пршљена. Та повреда ме послала право у инвалидска колица“, каже Дејан.
Ипак, повреда и инвалидитет нису га поколебали. Већ следеће, 2013. године, са 19 година, улази у свет спорта. Некадашњи фудбалер и страствени ловац нови смисао живота проналази у стрељаштву и три године после трагичног догађаја постаје државни првак. Члан репрезентације је од 2016. године, када осваја две сребрне медаље на Светском купу у Пољској.
До сада је освојио 14 медаља на великим такмичењима, али га је вирус корона спречио да учествује на Параолимпијским играма у Токију. Требало је да буде један од шест чланова српског тима у стрељаштву и да наступа у класи СХ2, ваздушна пушка лежећи, ваздушна пушка стојећи и малокалибарска пушка лежећи.
Врхунски резултати у стрељаштву, осим напорних тренинга, захтевају и врхунску опрему. За нове успехе којима Дејан стреми потребна је нова пушка, а средства за њу обезбедило је Удружење осигуравача Србије. Малокалибарску пушку ВАЛТЕР КК 500 с комплетном припадајућом опремом Дејану Јокићу уручио је генерални секретар УОС Душко Јовановић, уз присуство председника Општине Шид Зорана Семеновића, који је и организовао овај хуманитарни скуп.
„Ово је пушка врхунског квалитета која ће ми омогућити да остварујем још веће успехе. Увелико се припремамо за Европско првенство које ће у марту следеће године бити одржано у Норвешкој. У новембру следи Светско првенство у Уједињеним Арапским Емиратима и то ће ми бити прва прилика за остваривање норме за следеће Параолимпијске игре у Паризу, 2024. године. Хвала Удружењу осигуравача Србије јер је обезбедило средства за куповину ове заиста врхунске пушке и што су ме учинили изузетно срећним“, изјавио је Јокић преузимајући поклон.

Удружење је недавно набавило 34 лаптопа за децу страдалих, погинулих и рањених припадника МУП-а. Ту је и стална подршка малим спортским колективима, културно-уметничким друштвима, научним и удружењима грађана. УОС годинама обезбеђује финансијске награде за најбоље припадника Војске Србије и запослене у социјалним установама. Помоћ Удружења добија и репрезентација Србије у практичном стрељаштву која је освојила више од 1.500 медаља и вишеструки је европски и светски шампион. Средства која издваја Удружење могу се класификовати на директну помоћ угроженима, средства донирана у сарадњи с министарствима и другим државним органима или као помоћ јавној управи. Ту се издваја и сарадња с МУП-ом, па је тако Удружење недавно обезбедило неколико стотина хиљада евра за набавку најквалитетније ИТ опреме за израду и чување Записника о увиђају саобраћајних незгода. Више од 300.000 евра обезбеђено је за набавку специјализованих возила с пратећом опремом за МУП, као и више од пола милиона евра за набавку рачунарске опреме и софтвера, што је омогућило дигитализацију Записника о увиђају. Не треба заборавити ни помоћ становништву с поплављених подручја, 2014, помоћ за набавку медицинске опреме на почетку пандемије изазване вирусом корона, те помоћ штићеницима неколико домова за децу и омладину у Србији, малишанима и студентима с КиМ.

Он наглашава и да има врхунске услове за тренинг, јер му стрељана у породичној кући омогућава неколико тренинга дневно. И ову прилику Јокић је искористио да захвали породици, пријатељима и тренеру, који су увек уз њега.
Уручујући донацију, генерални секретар УОС Душко Јовановић изјавио да ће пушка ВАЛТЕР КК 500 значајно побољшати конкурентност Дејана Јокића на међународној сцени.
„Ова пушка спада у најквалитетније спортско оружје, једна је од најбољих пушака коју стрелци користе и коју заслужује један од наших најуспешнијих стрелаца параолимпијаца. Уверени смо да ће Дејан и убудуће на европским и светским такмичењима освајати медаље за Србију. Овиме Удружење осигуравача наставља да помаже и награђује најбоље међу нама и оне којима је помоћ најпотребнија“, изјавио је Јовановић.
Опредељење Удружења је да помогне најосетљивијим категоријама друштва. Битно нам је да део новца вратимо широј друштвеној заједници, нагласио је генерални секретар УОС и позвао и друге да им се придруже и дају свој максимум за добро свих.
Дејан Јокић, коме је несрећа из корена променила живот, дао је свој максимум и будућност променио на најбољи могући начин.
„Особе са инвалидитетом не смеју да се повуку у себе. Свако треба да покуша да се бави спортом јер је то најбољи начин да човек почне поново да живи“, поручује успешни српски параолимпијац.

Дејан Јокић је до сада, између осталог, освојио:

Два сребра на Светском купу у Пољској, 2016.
Државни првак из серије ваздушна пушка, четврто појединачно и два екипна сребра на Светском купу у Осијеку, 2017.
Екипно злато на Светском првенству у Јужној Кореји, 2018.
Злато и бронза у екипној и сребро у појединачној конкуренцији на Европском првенству у Београду, 2018.
Екипно злато и бронза уз нови светски рекорд на Светском првенству у Аустралији, 2019.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *