ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА – Шта то беше Куран

Како се Босна нашла пред избором – да се приволи САД или Алаху?

Хроника минуле године у мржњом задојеној Босни само је потврдила, прво, да је у земљи наопаке логике све могуће и ништа кажњиво, и друго, да ваљда једино у бошњачком стаду важи максима да је овца овци вук. Доказа је напретек, али задржимо се на предновогодишњој атмосфери у босанској касаби коју је заталасала прича, испоставиће се важнија и од истрага које је Тужилаштво подигло против најважнијих кадрова СДА, али и од одласка Валентина Инцка из Босне. Реч је о вакцини.

НЕКО СЕ ПОИГРАВА Иако љубав према Америци никад није била упитна, те се апсолутна лојалност сасвим подразумева, вест да је Фајзерова вакцина направљена на подлози од свињског желатина букнула је у чаршији, претећи да изазове пожар неслућених размера. Уз то да апсурд буде већи, а огорчење оправдано, старији муслимани почели су да се присећају да док Американци својој муслиманској браћи нуде свињетину, Руси производе вакцину која захтјева изричито одустајање од алкохола на „неко вријеме“. Неко се, закључили су, дебело поиграва с верским осећањима муслимана.
Свему је, подсетимо, претходио долазак америчког геј амбасадора у Сарајево и прва геј парада одржана у исламски монолитном граду. Вакцину с парадом, наметнуо се наратив, није препоручљиво доводити у везу. Напротив. Као телал ове нове догматике, огласио се и доцент с исламског факултета у Зеници Есмир Халиловић, свршеник медресе из једног малог села Велико Чајно, код града Високог. Говорећи о новој археолошко-туристичкој парадигми Високог и инфраструктури коју је личном визијом и властитим новцем изградио др Семир Османагић, овај талибан који је вјерске школе завршавао на мјестима гдје школа представља веће чудо од фараона и пирамида, описао је активност др Османагића рјечима: Култ, куфр и идолатрија.
Порука је да наука, тумачење сакралне геометрије и откривање праисторијских тунела представљају зло. Ту је стао. О томе колико је штетна активност Американаца, педера и свињског желатина није рекао ни реч. О нужном злу, промишља учени исламиста, ваљда не треба расправљати. Што је нужно, испада, и није зло.

РЕИСОВ СТАВ Странка Алије и Бакира објаснила је пак муслиманима да спорна вакцина и није спорна, о чему сведочи некакав споразум Исламске медицинске организације са Свјетском здравственом организацијом из 1995. када је закључено слједеће: „Истихалах, што значи претварање једне супстанце у другу која има различите карактеристике, јесте трансформација нечисте супстанце у чисту супстанцу или трансформација харам супстанце у супстанцу која је дозвољена према шеријату.“
Ипак, Исламска заједница БиХ је била изричита: „Муслимани су дужни изабрати вакцине које не садрже свињски желатин.“
Штавише у изјави из кабинета реиса Хусеина Kавазовића речено је и да ислам позива људе да брину о свом здрављу и да траже лијек за болести које их задесе.
„Посланик је рекао да је Бог Драги за сваку болест дао лијек и позвао муслимане да трагају за тим лијеком. То је, дакле, вјерска обавеза муслимана. Оно пак што је њима забрањено јест да лијек траже у оном што је Алах забранио. У забрањене ствари спадају и свиња и свињски производи.“
СДА није могла ништа приговорити исламској обавези трагања за лијеком против болести која их задеси, а вакцина се, морали су да се ћутке сложе, не даје болеснима већ здравим људима које болест није ни задесила, те ту никакве нужде и нема.
Уследила је и реакција СЗО. Преко „Слободне Европе“ објављено је да ниједна западна вакцина против короне не садржи свињски желатин у себи, али да је зато непознат састав неколико кинеских и једне руске вакцине – спутњик.

ШЕРИЈАТ ПО ИЗИЈУ Наравно да о овим несумњиво важним догађајима и чињеницама лидер СДА Бакир Изетбеговић није проговорио када се на конференцији за медије обратио народу и војницима странке, посљедњи пут у овој години.
„Лакше бисмо рјешавали мигрантску кризу, европски пут, економску ситуацију, само да се одмакнемо од постојеће уставне структуре, јер су ентитети и кантони превазиђен реликт рата. Требамо добровољно доћи до преустроја земље који неће бити базиран на ратним и етничким подјелама. Је ли ово могуће или ће остати пуста жеља у Декларација СДА? Ја мислим да је могуће“, закључиће син Алије Изетбеговића.
У прошлој 2020. био је то посљедњи вапај из серије бесмислених молби и захтјева упућених Западу. Они који добро познају Изетбеговићеве механизме владавине знају да све молбе пишу паралелне политичко-обавјештајне структуре, и то са циљем сакривања тежње да ислам оствари већи утицај у друштву и институцијама како би постао службена вјера. Тако је и настала позната метафора свјетског тероризма. Давно прочитана књига.
Још 1995. Алију Изетбеговића су Ричард Холбрук и његов тим описивали као „нереалног, непопустљивог и непрактичног“. У интерним комуникацијама звали су га Изи.
„Изи је девет година свог живота провео у затвору“, написаће Холбрук државном секретару САД Ворену Kристоферу и додати: „Он нема разумијевања за економски развој или модернизацију, нити га то занима. Показује невјероватно мало разумијевања за патњу коју је његов народ претрпио, њему су Босанци апстракција а не неколико милиона људи који већином желе мир.“
Сада та апстрактна скупина Бошњака треба да буде вакцинисана Фајзеровом вакцином. Није тешко одгонетнути какав ће бити епилог приче. Исламисти није важна вера већ моћ. Остаје да то објасни и својим штићеницима који гину по страним ратиштима. Сва је прилика да ће и они окусити свињског желатина.

Један коментар

  1. Fantastičan tekst. Svaka čast g Galijaševiću. Licemernost Sarajevske politike je očigledna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *