PISMA IZ TAMNOG VILAJETA – Šta to beše Kuran

Kako se Bosna našla pred izborom – da se privoli SAD ili Alahu?

Hronika minule godine u mržnjom zadojenoj Bosni samo je potvrdila, prvo, da je u zemlji naopake logike sve moguće i ništa kažnjivo, i drugo, da valjda jedino u bošnjačkom stadu važi maksima da je ovca ovci vuk. Dokaza je napretek, ali zadržimo se na prednovogodišnjoj atmosferi u bosanskoj kasabi koju je zatalasala priča, ispostaviće se važnija i od istraga koje je Tužilaštvo podiglo protiv najvažnijih kadrova SDA, ali i od odlaska Valentina Incka iz Bosne. Reč je o vakcini.

NEKO SE POIGRAVA Iako ljubav prema Americi nikad nije bila upitna, te se apsolutna lojalnost sasvim podrazumeva, vest da je Fajzerova vakcina napravljena na podlozi od svinjskog želatina buknula je u čaršiji, preteći da izazove požar neslućenih razmera. Uz to da apsurd bude veći, a ogorčenje opravdano, stariji muslimani počeli su da se prisećaju da dok Amerikanci svojoj muslimanskoj braći nude svinjetinu, Rusi proizvode vakcinu koja zahtjeva izričito odustajanje od alkohola na „neko vrijeme“. Neko se, zaključili su, debelo poigrava s verskim osećanjima muslimana.
Svemu je, podsetimo, prethodio dolazak američkog gej ambasadora u Sarajevo i prva gej parada održana u islamski monolitnom gradu. Vakcinu s paradom, nametnuo se narativ, nije preporučljivo dovoditi u vezu. Naprotiv. Kao telal ove nove dogmatike, oglasio se i docent s islamskog fakulteta u Zenici Esmir Halilović, svršenik medrese iz jednog malog sela Veliko Čajno, kod grada Visokog. Govoreći o novoj arheološko-turističkoj paradigmi Visokog i infrastrukturi koju je ličnom vizijom i vlastitim novcem izgradio dr Semir Osmanagić, ovaj taliban koji je vjerske škole završavao na mjestima gdje škola predstavlja veće čudo od faraona i piramida, opisao je aktivnost dr Osmanagića rječima: Kult, kufr i idolatrija.
Poruka je da nauka, tumačenje sakralne geometrije i otkrivanje praistorijskih tunela predstavljaju zlo. Tu je stao. O tome koliko je štetna aktivnost Amerikanaca, pedera i svinjskog želatina nije rekao ni reč. O nužnom zlu, promišlja učeni islamista, valjda ne treba raspravljati. Što je nužno, ispada, i nije zlo.

REISOV STAV Stranka Alije i Bakira objasnila je pak muslimanima da sporna vakcina i nije sporna, o čemu svedoči nekakav sporazum Islamske medicinske organizacije sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom iz 1995. kada je zaključeno sljedeće: „Istihalah, što znači pretvaranje jedne supstance u drugu koja ima različite karakteristike, jeste transformacija nečiste supstance u čistu supstancu ili transformacija haram supstance u supstancu koja je dozvoljena prema šerijatu.“
Ipak, Islamska zajednica BiH je bila izričita: „Muslimani su dužni izabrati vakcine koje ne sadrže svinjski želatin.“
Štaviše u izjavi iz kabineta reisa Huseina Kavazovića rečeno je i da islam poziva ljude da brinu o svom zdravlju i da traže lijek za bolesti koje ih zadese.
„Poslanik je rekao da je Bog Dragi za svaku bolest dao lijek i pozvao muslimane da tragaju za tim lijekom. To je, dakle, vjerska obaveza muslimana. Ono pak što je njima zabranjeno jest da lijek traže u onom što je Alah zabranio. U zabranjene stvari spadaju i svinja i svinjski proizvodi.“
SDA nije mogla ništa prigovoriti islamskoj obavezi traganja za lijekom protiv bolesti koja ih zadesi, a vakcina se, morali su da se ćutke slože, ne daje bolesnima već zdravim ljudima koje bolest nije ni zadesila, te tu nikakve nužde i nema.
Usledila je i reakcija SZO. Preko „Slobodne Evrope“ objavljeno je da nijedna zapadna vakcina protiv korone ne sadrži svinjski želatin u sebi, ali da je zato nepoznat sastav nekoliko kineskih i jedne ruske vakcine – sputnjik.

ŠERIJAT PO IZIJU Naravno da o ovim nesumnjivo važnim događajima i činjenicama lider SDA Bakir Izetbegović nije progovorio kada se na konferenciji za medije obratio narodu i vojnicima stranke, posljednji put u ovoj godini.
„Lakše bismo rješavali migrantsku krizu, evropski put, ekonomsku situaciju, samo da se odmaknemo od postojeće ustavne strukture, jer su entiteti i kantoni prevaziđen relikt rata. Trebamo dobrovoljno doći do preustroja zemlje koji neće biti baziran na ratnim i etničkim podjelama. Je li ovo moguće ili će ostati pusta želja u Deklaracija SDA? Ja mislim da je moguće“, zaključiće sin Alije Izetbegovića.
U prošloj 2020. bio je to posljednji vapaj iz serije besmislenih molbi i zahtjeva upućenih Zapadu. Oni koji dobro poznaju Izetbegovićeve mehanizme vladavine znaju da sve molbe pišu paralelne političko-obavještajne strukture, i to sa ciljem sakrivanja težnje da islam ostvari veći uticaj u društvu i institucijama kako bi postao službena vjera. Tako je i nastala poznata metafora svjetskog terorizma. Davno pročitana knjiga.
Još 1995. Aliju Izetbegovića su Ričard Holbruk i njegov tim opisivali kao „nerealnog, nepopustljivog i nepraktičnog“. U internim komunikacijama zvali su ga Izi.
„Izi je devet godina svog života proveo u zatvoru“, napisaće Holbruk državnom sekretaru SAD Vorenu Kristoferu i dodati: „On nema razumijevanja za ekonomski razvoj ili modernizaciju, niti ga to zanima. Pokazuje nevjerovatno malo razumijevanja za patnju koju je njegov narod pretrpio, njemu su Bosanci apstrakcija a ne nekoliko miliona ljudi koji većinom žele mir.“
Sada ta apstraktna skupina Bošnjaka treba da bude vakcinisana Fajzerovom vakcinom. Nije teško odgonetnuti kakav će biti epilog priče. Islamisti nije važna vera već moć. Ostaje da to objasni i svojim štićenicima koji ginu po stranim ratištima. Sva je prilika da će i oni okusiti svinjskog želatina.

Jedan komentar

  1. Fantastičan tekst. Svaka čast g Galijaševiću. Licemernost Sarajevske politike je očigledna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *