МИЛКА КРЕСОЈА – Свечовек Тесла

Директор Међународног научног центра за истраживање наслеђа Николе Тесле (МНИЦ НТ) у Београду за „Печат“ говори о изградњи Теслиног торња на Ртњу

Милутин Миланковић, српски научник светског гласа, у рођенданској честитки Николи Тесли написао је и ово: „Ви сте високо подигли барјак светлости, Срби само треба да га носе“!
Срби, нажалост, Теслин барјак светлости задуго нису подигли, јер то чак седам деценија нису желели ни Исток ни Запад. А кад су покушали да то ураде, с предлогом да у Београду подигну Теслин торањ и тако светског научника промовишу као највећи српски бренд, власт је ћутњом отказала подршку овој сјајној идеји. И како то увек код нас бива, захваљујући искључиво ентузијазму појединаца, међу којима је можда најистакнутија Милка Кресоја, замисао је покренута с мртве тачке. Изградња Теслиног торња са пратећим научним и туристичким садржајима треба да буде започета најкасније следећег пролећа у подножју чудесне планине Ртањ. Појединости о том послу желели смо да сазнамо „из прве руке“, и ево шта у разговору за „Печат“ о томе говори Милка Кресоја.
Чини се да је „сазрео“ тренутак за остварење ваше замисли да као народ искажемо поштовање према највећем Србину и светском научнику свих времена. Јесмо ли на прагу остварења те идеје?
Мислим да јесмо, Богу хвала! Превасходно смо желели да Теслин торањ као симбол његовог стваралаштва буде подигнут у Београду, поред Музеја савремене уметности, јер то би значило не само да је Београд као српска престоница захвалан Николи Тесли већ би и сведочило о највећем светском научнику као о највећем српском бренду. Како власти нису показале интерес за нашу идеју, решили смо да то урадимо у подножју чудесне, крстасте планине Ртањ, где увелико радимо на пројекту. Али то не значи да смо одустали од Београда, јер можда ће власти у Србији једнога дана разумети значај наше замисли. И актуелна ситуација с вирусом корона и бројним причама о електромагнетном зрачењу које је, наводно, у директној вези са овом болешћу потврђују потребу да се коначно упознамо с великим Теслиним делом и наслеђем.
Чиме сте мотивисани да Теслу и његов живот поставите у центар ваших – кажимо тако – овоземаљских циљева?
Пре више деценија посао ме је одвео у Русију, где сам срела и упознала неке од најзначајнијих научника у свету који се баве истраживањем Теслиног наслеђа. Како сам већ као средњошколка била заинтересована за Николу Теслу, схватила сам ово као изванредну прилику и могућност да дођем до нових сазнања о досад непревазиђеним научним открићима, и све чешће сам размишљала о могућности да то што сам научила пренесем и мом народу, у Србији. И после 26 година рада у Москви и Сибиру догодило се да је у Београду на Божић 7. јануара 2013, дакле на дан када је Тесла под још неразјашњеним околностима умро у САД, основан Међународни научни центар за истраживање наслеђа Николе Тесле (МНИЦ НТ), чији сам један од оснивача и директор. Чињеница да је одмах формиран одговарајући утицајни научноистраживачки међународни тим, с моћном енергијом и јасним виђењем циљева и задатака Теслиног центра, привукла је пажњу домаће и иностране јавности, тим пре што највећи део Теслиних планетарних достигнућа до данас није познат. Зато ће поред наших истраживача у тиму бити и руски научници који су најдаље отишли у примени Теслиних технолошких достигнућа. Такође и други научници из света који буду желели да се укључе у рад МНИЦ Никола Тесла.
Можда је сувишно питање, али због чега сте (првобитно) намеравали да Теслино бесмртно дело свету представите управо из престонице народа коме највећи светски научник припада?
Та идеја у основи има више разлога. Први је да укажемо поштовање нашем сународнику, кога покушавају да својатају Хрвати, јер је Тесла рођен у Смиљану у Лици, која је у то време била у саставу Аустроугарског царства, а онда и Американци, јер је читав свој радни век Тесла проживео у САД и на крају тамо и скончао. Али Тесла у себи носи српски генетски код, и сигурно није случајно нама дат. Зато треба да се поносимо њиме, нама Тесла треба као вечита светлост којом је обасјао земљу, а која нас обавезује јер нас штити од свих ветрова и бура на овим просторима. Други разлог је да ми свету који долази у Београд желимо да покажемо да Теслин торањ није утопија него је, како је сам Тесла писао (у писму Моргану), „највећи проналазак свих времена“. Дакле, то је тај продор у будућност, пошто би Београд показао да је духовно спреман да отвори еру тзв. Теслијанске цивилизације која неминовно долази. На крају, Теслин торањ је најважнији пројекат савремене Србије којим можемо да се докажемо као народ достојан Тесле, спреман да сачува и унапреди његово дело.
О чему треба да сведочи монументално обележје лика и дела Николе Тесле, обележје какво Београд и Србија до сада нису имали?
Основна водиља теслијанаца је чињеница да је највећи светски научник поред научне имао и духовну димензију. Торањ у Лонг Ајленду, изграђен 1901–1903. године, сматрао је највећим достигнућем свих времена. Већ то је довољно да његова реплика буде подигнута у Београду, на простору одакле потиче велика Винчанска цивилизација, која у наступајућем миленијуму треба да доживи потпуно оваплоћење и прерасте у Теслијанску, духовну цивилизацију. А Тесла је планирао да изградњом пет својих торњева на Земљи произведе квантни скок свести и духовну еволуцију човечанства. Не ради се ту само о питању бесплатне енергије за човечанство. Теслин торањ је и начин да разумемо Космос и универзалну свест, то је и машина времена. Поред свега, Тесла је као Божје провиђење био против атомске бомбе и никада није правио офанзивна оружја, а ипак никада није добио Нобелову награду. Зар треба већи разлог да на овај начин одамо признање и захвалност човеку српског рода који је учинио да се Србија свету представи као колевка великих научника. Теслин торањ треба да означи и почетак једног великог и суштинског преокрета после кога из Београда, као његовог центра и једног од најстаријих градова Европе, креће одуховљена Теслијанска цивилизација.

Фотошоп идеја локације Теслиног торња на Н. Београду, пројекат торња арх. Мирвета Ваљаревић

Теслијанцима није ни лако ни једноставно да се изборе за истину о највећем светском научнику. Може ли неко да их заустави и скрене с тог пута?
Свакако да у том важном и неодложном послу има разних опструкција и покушаја оспоравања. Али људи окупљени око ове идеје углавном су научници у озбиљним годинама и дуго се баве ликом и делом Николе Тесле. Чини се да је дошло време да сва наша сазнања пренесемо најширој научној и друштвеној заједници, на шта нас подстичу и бројни Срби из расејања, свесни да би свет правилно ценио Теслин допринос глобалној науци и њеној примени у пракси. Када би схватили да је Тесла био васељенски визионар, и да је утемељио технологије трећег миленијума, многи би пожелели да дубље истражују Теслино наслеђе. Зато смо и учинили овај важан искорак ка популаризацији хуманистичких и техничких идеја бриљантног научника. Поготово што живимо у немирном времену у коме се главна борба за људско достојанство уводи у информациони простор и сферу свести. Без претеривања можемо рећи да будућност целог човечанства зависи од резултата ове борбе и свакога од нас. Теслијанци треба да постану први носиоци или весници нове науке и културе, новог система вредности у друштву, да поставе високе идеале и формирају нову српску идеологију. Тесла је за нас узор и пример Свечовека, како су га описали Достојевски и наш владика Николај Велимировић.

Тесла је врхунски српски бренд

Теслин торањ у Београду је највише желео сам Тесла, али није стигао да оствари замисао. Мислим и осећам да смо као народ, коначно, сазрели да то урадимо. Уосталом, Тесла треба да постане врхунски државни бренд Србије! Београд би по торњу могао да буде и туристичка атракција какву Париз има у Ајфеловој кули, на пример. Замислите да сваког 10. јула Београд прославља Теслин рођендан севањем муња с његовог торња!? У том смислу смо се обраћали градоначелнику Београда и највишем руководству Србије још пре осам година, верујући да ће они разумети величину и важност наше идеје, али одговор још увек чекамо.

Ових дана најављена је изградња Теслиног торња и Интернационалног научнообразовног центра и на Златибору. Како сте примили ту вест, зар није необично да неко одједном остварује оно на чему годинама радите?
Да, изненадила сам се када сам прочитала вест, али ако ме питате да ли сам се узнемирила због тога, нисам. У земљи Србији све је могуће, па и то да се ради неплански, да „не зна десница шта ради левица“. Али нека ради свако свој посао, мени је драго да што више људи почиње да се бави Теслом. Међутим, озбиљан и научни приступ нашем великану биће баш на Ртњу који није случајно одабран. Јер овде ће бити остварени Теслини циљеви.
Како сте упознавали лик и дело Николе Тесле?
За Теслу сам почела да се занимам још као ђак, учећи физику у класичној гимназији. Нажалост, наш образовни систем данас веома мало говори о Тесли. То сам приметила на мојим предавањима у школама, када су ми ученици говорили да тек понешто знају о Тесли. Пошто сам отишла у Русију и видела колико се светски најпризнатијих научника бави Теслом, помислила сам да би било добро да будем нека „карика“ између њих и наших научника. Тада сам почела интензивно да проучавам Теслу и отад имам контакте с научницима. Сваке године понеког из тог скупа позовемо на свечано обележавање Теслиног рођендана. Звали смо Виталија Правдивцева, режисера чувеног филма „Тесла, властелин света“ којим је отворена тесламанија у Русији, професора на Ломоносов универзитету Владимира Бичкова, светског специјалисту за лоптасте муње, академика Александра Трофимова из Новосибирска, др Дмитрија Крука из Краснојарска, а посећујемо и њихове чувене лабораторије, те академика РАН Дмитрија Стребкова из Института за електрификацију са којим смо држали предавања у Институту за општу физику при РАН итд. Имамо сјајну сарадњу и са др Софијом Бланк, светским специјалистом за кирлианографију (Тесла је 50 година пре руског научника Кирлиана направио снимак поља човека и отворио прозор у тзв. невидљиви свет, свет који не видимо својим очима – прим. нов.) и др Марком Кринкером из Њујорка, с радиом у Чикагу који покрива не само руско говорно подручје.
Тесла је, колико је познато, само једном боравио у Београду. Да ли на основу тога може да се суди о његовим везама са Србијом и српством?
Морам да кажем да је Краљевина Србија веома много учинила за Теслу, јер је у време рата „наизменичних струја“ између Тесле и Едисона стала иза Тесле изградњом хидроцентрале на Ђетињи на принципима Tеслине наизменичне струје и то четири године после Нијагаре, значи прва у Европи и друга у свету. Њен идејни покровитељ био је ректор Београдског универзитета проф. Ђорђе Станојевић, који је други у свету написао биографију Николе Тесле. Краљевина Југославија је дала славном научнику солидну пензију, иако је био 60 година грађанин Америке, коју је од сељачке земље уздигао на ниво суперсиле у научном и војном погледу. А Америка није ни пензију могла да обезбеди оваквом српском генију. Социјалистичка Југославија је омогућила отварање Музеја Николе Тесле у Београду, јединственог у свету. Сада је на реду Србија да се одужи највећем научнику наше планете.

Геније са енергијом „небеса“

Српском научнику предаване су идеје до тада непознате човечанству. По мишљењу неких аутора, Тесла је имао пуни космички код, сличан свемирском, што му је дозвољавало да кроз своје тело пропушта пред гледаоцима струју милиона волти. Свој космички код Тесла је видео у знацима и симболима, као бројеве и спектралне боје у сликама у свом мозгу. Ако тако гледамо на Теслу, онда је он човек космичко-енергетске конституције, у којој се оваплоћавала енергија „небеса“.

Шта све подразумева реализација пројекта на Ртњу? И зашто сте изабрали баш ову мистичну планину?
Тражећи неку тачку унутрашњег ослонца, природно место силе у нашој Србији, наишли смо на Ртањ. Моћни Ртањ! Ртањ је највећа пирамида на свету, неки космички знак да може да буде додатни извор животне енергије. Боравак на Ртњу и његовом енергетском пољу може увести човека у стање да он почиње да осећа своју танану енергију и тиме мења свој однос према свету, јер се његово тело престројава у складу с његовим назначењем.
Може ли Ртањ да емитује такву вибрацију или енергетски код који би за последицу имао трансформацију свести људи?
Нема сумње да би неки добро припремљени људи са много знања, у супер концентрисаној свесној пажњи, могли да уђу у енерго-информационо поље Космоса. Смисао свега тога јесте постизање унутрашње универзалне хармоније при уједињењу с космичким светом универзалног знања. Ртањ би могао да утиче на структуру мишљења и хармонични целовитији преображај целог човечанства, на космички, духовни ниво мишљења. Ако се Ртањ посматра као космички знак, то доводи до побуђења ауре главе, затим се побуђује целокупно биопоље човека, које је диспечер духовне енергије Творца. При томе се добија веома сложена енергометрија, из које се изводе канали везе са одређеним изворима космичких знања. Постоји уверење (које у нашем разговору – из разумљивих разлога – не можемо детаљније да образложимо) да уколико бисмо прешли на језик ртањских „космичких знакова“, што и јесте језик Космоса, то би довело де великог процвата Србије, дакако и човечанства.
Много је такозваног информационо-енергетског „смећа“ данас. Ако би Ртањ био та моћна лабораторија која би „упијала“ енергетско-информациони смог, а зрачила енергију љубави, то би био квантни скок нашег цивилизацијског развоја. Наравно, све је много сложенији процес него што се то може изразити у једном интервјуу. Ртањ је енерго-информациона матрица Космоса. То је место високе концентрације енергије, која може да стимулише стваралачко и духовно начело код човека.

Да ли то значи да је Ртањ светски феномен, не само због свог пирамидалног облика?
Ртањ је можда највећа загонетка данас, која генерише много теорија – како примати чисте енергије из Космоса, како помоћи људској свести да ефикасније узајамно дејствује са информационим пољем Земље (ноосфере) и универзума, како омогућити да се хармонизује животна активност људског организма. Ако би се погледао светски распоред пирамида, он није случајан. Руски специјалиста за пирамиде, видевши Ртањ, рекао је да је то космичка антена, чију тајну ће покушати да открију научним истраживањима што ће ускоро почети на Ртњу.
Шта Ртањ повезује с Теслом?
Тесла је још увек велика загонетка, велика тајна. Као и Ртањ. Да ли су те сличности и тајновитости случајне? Пошто је Ртањ на 43. северној географској ширини, приближно на тој ширини су и Колорадо Спрингс и Лонг Ајленд, где је Тесла изводио своје чувене експерименте. Њихова дубина и домашаји остају до данас једна од непознаница и највећих изазова Теслиног непроцењиво вредног наслеђа. „Незнање је највеће зло човечанства“, говорио је Тесла. Зато је себи поставио највећи духовни терет и задатак преобразовања космичких знања на планетарни ниво Земље, по цени огромне Воље и највише Љубави према човечанству. Зато и говоримо о Тесли као Свечовеку, човеку будућности који заслужује да буде први светац у науци.

И осветљење и просветљење

На српском народу и српским научницима је да се око Теслине идеје нове цивилизације окупе сви теслијанци и напредне снаге света, а то може и треба да буде и национални програм Србије. Јер Никола Тесла је најмоћнији ум који је икада живео на земљи, он нам даје не само осветљење него и просветљење. Тесла је оличење моћи, истине и љубави, а то је најважнији испит наше цивилизације. Не може се похлепом, агресијом, мржњом и лажима постићи развој човечанства, јер они производе само глобални хаос, назадовање и пропаст цивилизације. Појава вируса корона је, можда, и први очигледан доказ целом свету да сигурно корача путем пропасти.

Ко је све укључен у пројекат изградње Научноистраживачког насеља Никола Тесла на Ртњу?
Овај пројекат треба да окупи многе светске научнике који се баве истраживањем Теслиних дела, али и да мотивише младе генерације у Србији и покаже им пут у науку новог теслијанског доба. Јер, како је Тесла говорио, „будућност припада само њему“. Научна истраживања на Ртњу биће усмерена и на откривање најдубљих тајни времена, енергије и материје, али и самог Ртња, светског чуда, највеће пирамиде или ремек-дела природе, још увек неистражене, ћудљиве и загонетне енергије.
Докле се стигло с пројектом торња на Ртњу?
Идејни пројекат Теслиног торња на Ртњу (у селу Ртањ) прихваћен је по Урбанистичком плану општине Бољевац и сада је на инжењерској разради у једном институту у Москви. У току су припремни радови, а грађевински радови треба да почну на пролеће.
С обзиром на то да је Ртањ превасходно туристичка дестинација, да ли пројекат садржи и објекте који ће моћи да обогате боравак гостију на планини?
Свакако, ми смо предвидели да ово место изузетне енергије има све услове не само за истраживање и даљи развој Теслиног наслеђа него и за боравак туриста из целог света који тек треба да „открију“ Ртањ. Овај пројекат имаће многофункционални садржај, научни пре свега, затим здравствени, образовни, културни, спортски и комерцијални. У оквиру насеља биће постављено највеће Козирјево огледало на свету, познато по веома повољном утицају на здравље људи (Николај Козирјев је још увек велика тајна руске науке – прим. нов.). Биће отворен и Центар руског академика Петра Гарјајева, највећег савременог генетичара, за лечење људи његовим чувеним торзионим (Теслиним) технологијама. Намера нам је да Србија постане земља науке и технологије и да Теслин центар на Ртњу, поред тога што ће тамо долазити, боравити и учити наша деца која освајају светске медаље у природним наукама, постане један од највећих светских центара проналазаштва, под државним брендом Николе Тесле.
И за крај, ко ће финансирати овај амбициозни пројекат од државног, националног и међународног значаја?
Имамо фондове за овај пројекат, а и држава Србија нам је обећала подршку. займы без отказа взять займ на карту с нулевым балансомонлайн займ по системе контактблиц займ на карту

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *