Бојкотовање цензуса

Уместо да је одобровољи, најављено Вучићево смањење изборног цензуса је, у ствари, уплашило опозицију, бар њен главни део, јер тиме може доћи до њеног додатног дробљења и уситњавања

Поред сукоба дела опозиције с влашћу око изборних услова, односно око опозиционе намере да бојкотује изборе, ништа мањи није ни сукоб у самој опозицији око истих питања. То додатно појачава њену расцепканост и разједињеност, оно што је, у ствари, карактерише већ 30 година, још од увођења вишестраначја, и спречава је да формира било какав озбиљан блок који би власти био озбиљна контратежа. Кулминација је уследила ових дана у „Савезу за Србију“, где је у питање доведена и формална сагласност ионако климавог и политички шареног савеза.

ДРАГОЉУБ МИЋУНОВИЋ И БОШКО ОБРАДОВИЋ До љуте свађе и појачаних разлика у Савезу око тога да ли треба учествовати на изборима дошло је када је Драгољуб Мићуновић, некадашњи председник Демократске странке, рекао да је бојкот избора на пролеће бесмислен и да би једино могао да делегитимише изборе ако на њих не би изашло 50 одсто бирача, што се, како је додао, неће десити. Елаборирајући свој став, Мићуновић упозорава да се бојкотом избора прави и напетост у друштву кроз покушаје да се ванпарламентарним средствима, уз грађанску непослушност, конфликте и демонстрације, угрози власт.
Бошко Обрадовић, лидер „Двери“, оштро критикујући Мићуновића, на твитеру је написао: „Да ли је могуће: од комунисте, јахања попова и Голог отока, преко лажног дисидента и договора са Милошевићем, до вечног користољубља лажног патријарха демократије и дила са Вучићем.“
И док је председник Демократске странке Зоран Лутовац само „најоштрије“ осудио, како је навео, потпуно непримерен начин комуникације Бошка Обрадовића, посланици ДС-а Балша Божовић и Александра Јерков затражили су много оштрију реакцију странке, односно да се Обрадовић хитно избаци из „Савеза за Србију“ или да ДС одмах напусти тај савез.
И Мићуновић је изјавио да га не интересује лидер „Двери“ Обрадовић, али да јесте очекивао оштрију реакцију „Савеза за Србију“ и ДС-а.
„Мене не интересује политички хулиган и антиевропљанин Бошко Обрадовић, који покушава да у наш политички живот уведе таблоидно просташтво. Увек је било оних који хоће да постану нешто вређајући оне који су неко“, рекао је Мићуновић у интервјуу за „Данас“, понављајући још једном да је бојкот бесмислен о чему је, како каже, говорио и пре годину дана и касније више пута јер се у последњих 30 година показао неуспешним и погрешним потезом, али и због тога што су скоро све чланице УН изабрале репрезентативну демократију као уставни поредак.
„Слободним и контролисаним изборима власт се осваја или губи. Постоје међународна и унутрашња контрола. Не можете на такмичењима да победите ако не учествујете“, рекао је Мићуновић и додао да се власт, „додуше, може освојити и револуцијом“, али да до сада ту варијанту „нико није заступао“.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

 1. Vaso Petković

  Nije bojkot samih izbora dovoljan,treba pod hitno mijenjati politički sistem !!Zašto je to potrebno,pitaće neko ?Evo zašto.
  Pozicija kao i opozicija je pod finansijskom i svakom drugom kontrolom-STRANOG FAKTORA.
  NEMA IZBORA NIGDJE NA SVIJETU DA NISU POKRADENI I NAMJEŠTENI !!!!!!! O tome je opširno i argumentovano pisala Duga još prije poslednjeg rata.Kakva je svrha onda izlaziti na takve izbore ???.Izbornim inžinjeringom svaki izbori se obesmisle i na vlast se postave oni najgori koji slijepo slušaju svoje gazde,vodeći državu i narod u očiglednu propast.
  Još je Vladika Nikolaj pisao o bezumlju da se jedan mali narod dijeli na političke partije koje se međusobno bore za vlast dok narod i država propadaju !!!!. “Oni nad tuđim grobom grade svoju sreću.”
  Sada ,kada počne izborna kampanja,svi će lajati jedni na druge,toliko ćemo čiti laži i uvreda,prostakluka i nemorala ,bez imalo odgovornosti za izgovorenu reč,da je to neshvatljivo.Još jednom,kome trebaju takvi izbori i političari,narodu sigurno-NE !!!!!!.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *