Дмитриј ЈевгеЊевич Шугајев – Отворени смо за разговоре о С-300 и С-400

ЕКСКЛУЗИВНО

С директором Федералне службе за војнотехничку сарадњу Русије Дмитријем Јевгењевичем Шугајевим разговарали смо о садашњим, али и будућим могућностима за сарадњу Русије и Србије на војнотехничком плану

Како бисте окарактерисали ниво руско-српских односа у области војнотехничке сарадње и када је почела да се развија?
Руско-српски односи су дубоко пријатељски и партнерски. Војнотехничка сарадња с Републиком Србијом траје већ дужи низ година и налази се на високом нивоу. Република Србија је опремљена значајном количином раније испоручене војне опреме руске (совјетске) производње: разни противракетни системи, летелице и хеликоптери.
Главни подстицај за развој билатералне сарадње у тренутној етапи били су наши односи поверења и, као резултат истих, потписивање уговора о набавци хеликоптера Ми-35М и Ми-17В-5, као и испорука авиона МиГ-29 Србији. Уједно, хеликоптери М-35М су већ испоручени.

 

Потпредседник Владе Руске Федерације Јуриј Борисов недавно је рекао: „Чињеница да наруџбина Војске Србије од 30 хиљада припадника износи више од 600 милиона долара – говори много. Имајући у виду бројност војске, слична наруџбина не постоји ни у једној земљи на свету.“ Шта обухвата наведена наруџбина?

Тренутно је Република Србија главни увозник руског оружја у региону Европе. Наруџбина укључује испоруку производње наоружања и војне опреме. То је, као што сам горе напоменуо, реализација уговора о набавци савремене хеликоптерске опреме и уговора о набавци ракетних система противваздушне одбране „Панцир-С1“. Поред тога, значајан удео у српској наруџбини заузимају услуге након продаје, сервисирање раније испоручене опреме и њене модернизације.
Упркос отвореном притиску на наше српске партнере, чак до позивања на потпуно одустајање од војнотехничке сарадње с Русијом, она се и даље динамично развија.
Као потврда наведеном служе и комисије за војнотехничку сарадњу које су регуларно одржаване. У јуну 2019. одржан је редован састанак у Казању, следеће године ред је да Србија одржи састанак овог главног међувладиног радног тела у области војнотехничке сарадње на својој територији.

Пре две године, како су пренели српски медији, изјавили сте да Русија „разматра могуће испоруке“ противавионских ракетних система С-300 Србији и да су „српски партнери тренутно заинтересовани за снабдевање дивизионом С-300. О овоме разговарамо“. Истовремено, у јулу прошле године, медији су објавили да је Русија добила званични захтев од Србије за куповину система С-300, а Федерална служба за војнотехничку сарадњу Русије навела је да је „ово питање ван дневног реда руско-српских односа када је у питању сарадња у области одбрамбене технологије“. Каква је тренутна ситуација по том питању?

Као што знате, Русија и Србија закључиле су уговор о испоруци ракетних система противваздушне одбране „Панцир-С1“. Наведено ће бити у потпуности извршено у складу с договорима две стране.
Што се тиче осталих система противваздушне одбране, пре започињања суштинских преговора, према постојећој процедури, требало би да добијемо званичан упит партнера – тзв. „захтев“. Дакле, званични „захтев“ за набавку система противваздушне одбране С-300 није стигао из Србије. Мада, не искључујем могућност да код партнера постоји интересовање за овај систем, јер је у више наврата доказао своју ефикасност у арсеналу руске војске и националних армија других земаља.

Ако српска страна званично изрази интересовање за набавку С-400, да ли ће добити позитиван одговор Москве?

С обзиром на висок ниво билатералних односа између наших држава, нисмо затворени за дијалог. А ако добијемо одговарајући званични захтев, не видимо препреке и спремни смо да размотримо наведено питање на прописани начин. Треба имати на уму да није примљен поменути званични захтев српске стране, а потражња страних купаца за системом противракетне одбране С-400 је веома велика. То јест, чак и ако постоје договори, наведено питање нема блиску перспективу. Сачекаћемо и видећемо.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Метју Палмер претио је Србији санкцијама због војнотехничке сарадње с Русијом. Како коментаришете његову претњу? И да ли мислите да би Београд у светлу ове претње могао да одбије даље продубљивање војнотехничке сарадње између наших земаља?

Као што је већ напоменуто, наше земље су повезане односима стратешког партнерства, блиског пријатељства и међусобног разумевања братских народа. Врховно руководство Србије више пута је изразило намеру да развија војнотехничку сарадњу с Русијом. Немамо разлога да сумњамо у то. Мислим да ће Србија наставити да успешно брани свој суверенитет у обезбеђивању националне безбедности, као и многе друге државе које се рационално приближавају питањима јачања своје одбране.

Какве су перспективе за војнотехничку сарадњу наших земаља и од чега ће највише зависити – од новца или од политичке воље?

Сарадња Русије и Србије првенствено се заснива на дугогодишњим пријатељским везама. Поред тога, заснована је на принципу обостране користи, како у политичком, тако и у економском смислу.
У перспективне пројекте сарадње уврстићу и набавку савременог оружја, о чему сам говорио раније. Накнадно ће до изражаја доћи организација њиховог висококвалитетног и благовременог сервисирања након продаје и модернизација претходно испорученог наоружања и војне опреме.
Сигуран сам да партнерство између наших земаља има широке и дугорочне перспективе.

 

9 коментара

  1. Gavrilo Princip

    Dragi gospodine Sugajev hvala vam na podrsci koju pruzate na planu odbrane od “Velikih satrapa”, koji su se ozbiljno nameracili da uniste pravoslavlje! Zivela Majcica Rusija i Zivela Srbija i ako Bog da dogodine u Prizrenu!

  2. Dr Miodrag iz Nisa

    Gospodin Sugajev je licno zasluzan za izvanredno unapredjenje vojno-tehnicke saradnje nase Srbije sa Rusijom. Kako komentarisu ljudi sa kojima je saradjivao do sada, a to slucajno znam jer u porodici imam jednog visokog oficira nase Vojske, covek od reci i ozbiljnog autoriteta u vrhu vlasti u Rusiji.
    Sva sreca da Srbija sada ima novca da kupuje najsavremenije naoruzanje, jos da nam se vrati redovan vojni rok, uz rusko naoruzanje bicemo bezbedni kao nekada.
    Jedino sto uvek u coveku ostaje zal sto ni mi ni Rusija nismo 1999 bili jaki i pozicionirani kao sada…
    Ali, barem ce nam deca i unuci biti bezbedni
    Zivela Srbija

  3. Stanoje Glavas

    Draga gospodo iz “Nato”, ako nam Rusi daju S400 u sta ne sumnjam mi vam avione obaramo pri poletanju iz baze Aviano, tako da znate i sa tim raketama vi vec znate sta vam je ciniti da se momentalno povucete sa svete Srpske zemlje. Hvala braco Rusi, geopolitika se menja u nasu korist, samo se Bogu molim da cemo mi imati pametne glave na celu Drzave koji ce to u datom trenutku umeti da iskoristi!

    10
  4. Pratim ruske medije i mogu vam reci da je ovaj gospodin veoma vazan u Ruskoj Federaciji,cesti su intervjui sa njim. Danas su nam vise nego ikad potrebni prijatelji u svetu,koji ce nam pomoci da ocuvamo nase nacionalne interese. Mnogi nas iz okruzenja kritikuju sto se naoruzavamo,ali to je jedini nacin da ocuvamo nasu samostalnost i spasemo narod i zemlju. I oni rade isto,samo se oslanjaju na Nato pakt. Da zakljucim,puna podrska saradnji sa bratskom Rusijom

    10
  5. Samo se nadam da ce Srbija u buducnosti jos intenzivnije saradjivati sa mocnom Rusijom i da ce i dalje kupovati oruzje samo od nasih projatelja i da nikad nece uci u NATO. Ne smemo nikada zaboraviti ko su nam prijatelji,a ko nam zeli zlo

    11
  6. Kada bismo dobili S400,ma i S300 niko ne bi smeo da nas napadne. Zato samo napred u tom pravcu 🙂

    10
  7. Nabavka protivavionskih raketnih sistema je svakako neophodna našoj zemlji, a sa Rusijom već imamo vojnotehničku saradnju i ne vidim nikakvu prepreku kada je u pitanju S400 ili S300, ako imamo para. Gospodin Sugajev može samo da nam pomogne na to planu.

  8. Борац против НАТО

    Интервју је одличан, шаље много снажних и важних порука ако се детаљно анализира. Свака част господину Шугајеву, хвала Богу да овакав велики руски патриота и овакав моћан човек води рачуна о нама, и жели да унапређује сарадњу на војнотехничком пољу између Србије и Русије ! Зато је веома важно да са наше стране урадимо све како би очували и унапредили односе са Федералном службом за војнотехничку сарадњу, у оквиру које раде бескомпромисни борци за бољи и слободнији Свет, а не агресори и рушитељи попут злочиначког НАТО савеза, који ће се ако Бог да ускоро распасти !

  9. Kako su poređane ove slike u tekstu, “jasno” da nedostaje S-400. Mi para za taj sistem nemamo, ako bi plaćali ukupan iznos. Međutim, postoje modaliteti plaćanja (kredit, lizing, barter i sl.). U tom slučaju sistem bi bio dostupan. Mislim i da su Rusi spremni da razgovaraju o modalitetu plaćanja. Ali, uvek to “čuveno” ali. Za nabavku je potrebna naša saglasnost. Vučić je sigurno neće dati, jer sluša SAD. A tek ako dođe do promene režima u Srbiji (dolazak opozicije, daleko bilo), “ugasili smo”. Vučić je dobio od Putina na poklon pušku Obrenovića. Ako se zna istorijat politike Obrenovića (okretanje od Rusije ka Austrougarskoj), može biti da Putin više ne šalje poruke u vezi KiM (bio je više nego jasan), već šalje poruke o politici Vučića prema Zapadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *