Dmitrij JevgeNjevič Šugajev – Otvoreni smo za razgovore o S-300 i S-400

EKSKLUZIVNO

S direktorom Federalne službe za vojnotehničku saradnju Rusije Dmitrijem Jevgenjevičem Šugajevim razgovarali smo o sadašnjim, ali i budućim mogućnostima za saradnju Rusije i Srbije na vojnotehničkom planu

Kako biste okarakterisali nivo rusko-srpskih odnosa u oblasti vojnotehničke saradnje i kada je počela da se razvija?
Rusko-srpski odnosi su duboko prijateljski i partnerski. Vojnotehnička saradnja s Republikom Srbijom traje već duži niz godina i nalazi se na visokom nivou. Republika Srbija je opremljena značajnom količinom ranije isporučene vojne opreme ruske (sovjetske) proizvodnje: razni protivraketni sistemi, letelice i helikopteri.
Glavni podsticaj za razvoj bilateralne saradnje u trenutnoj etapi bili su naši odnosi poverenja i, kao rezultat istih, potpisivanje ugovora o nabavci helikoptera Mi-35M i Mi-17V-5, kao i isporuka aviona MiG-29 Srbiji. Ujedno, helikopteri M-35M su već isporučeni.

 

Potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov nedavno je rekao: „Činjenica da narudžbina Vojske Srbije od 30 hiljada pripadnika iznosi više od 600 miliona dolara – govori mnogo. Imajući u vidu brojnost vojske, slična narudžbina ne postoji ni u jednoj zemlji na svetu.“ Šta obuhvata navedena narudžbina?

Trenutno je Republika Srbija glavni uvoznik ruskog oružja u regionu Evrope. Narudžbina uključuje isporuku proizvodnje naoružanja i vojne opreme. To je, kao što sam gore napomenuo, realizacija ugovora o nabavci savremene helikopterske opreme i ugovora o nabavci raketnih sistema protivvazdušne odbrane „Pancir-S1“. Pored toga, značajan udeo u srpskoj narudžbini zauzimaju usluge nakon prodaje, servisiranje ranije isporučene opreme i njene modernizacije.
Uprkos otvorenom pritisku na naše srpske partnere, čak do pozivanja na potpuno odustajanje od vojnotehničke saradnje s Rusijom, ona se i dalje dinamično razvija.
Kao potvrda navedenom služe i komisije za vojnotehničku saradnju koje su regularno održavane. U junu 2019. održan je redovan sastanak u Kazanju, sledeće godine red je da Srbija održi sastanak ovog glavnog međuvladinog radnog tela u oblasti vojnotehničke saradnje na svojoj teritoriji.

Pre dve godine, kako su preneli srpski mediji, izjavili ste da Rusija „razmatra moguće isporuke“ protivavionskih raketnih sistema S-300 Srbiji i da su „srpski partneri trenutno zainteresovani za snabdevanje divizionom S-300. O ovome razgovaramo“. Istovremeno, u julu prošle godine, mediji su objavili da je Rusija dobila zvanični zahtev od Srbije za kupovinu sistema S-300, a Federalna služba za vojnotehničku saradnju Rusije navela je da je „ovo pitanje van dnevnog reda rusko-srpskih odnosa kada je u pitanju saradnja u oblasti odbrambene tehnologije“. Kakva je trenutna situacija po tom pitanju?

Kao što znate, Rusija i Srbija zaključile su ugovor o isporuci raketnih sistema protivvazdušne odbrane „Pancir-S1“. Navedeno će biti u potpunosti izvršeno u skladu s dogovorima dve strane.
Što se tiče ostalih sistema protivvazdušne odbrane, pre započinjanja suštinskih pregovora, prema postojećoj proceduri, trebalo bi da dobijemo zvaničan upit partnera – tzv. „zahtev“. Dakle, zvanični „zahtev“ za nabavku sistema protivvazdušne odbrane S-300 nije stigao iz Srbije. Mada, ne isključujem mogućnost da kod partnera postoji interesovanje za ovaj sistem, jer je u više navrata dokazao svoju efikasnost u arsenalu ruske vojske i nacionalnih armija drugih zemalja.

Ako srpska strana zvanično izrazi interesovanje za nabavku S-400, da li će dobiti pozitivan odgovor Moskve?

S obzirom na visok nivo bilateralnih odnosa između naših država, nismo zatvoreni za dijalog. A ako dobijemo odgovarajući zvanični zahtev, ne vidimo prepreke i spremni smo da razmotrimo navedeno pitanje na propisani način. Treba imati na umu da nije primljen pomenuti zvanični zahtev srpske strane, a potražnja stranih kupaca za sistemom protivraketne odbrane S-400 je veoma velika. To jest, čak i ako postoje dogovori, navedeno pitanje nema blisku perspektivu. Sačekaćemo i videćemo.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer pretio je Srbiji sankcijama zbog vojnotehničke saradnje s Rusijom. Kako komentarišete njegovu pretnju? I da li mislite da bi Beograd u svetlu ove pretnje mogao da odbije dalje produbljivanje vojnotehničke saradnje između naših zemalja?

Kao što je već napomenuto, naše zemlje su povezane odnosima strateškog partnerstva, bliskog prijateljstva i međusobnog razumevanja bratskih naroda. Vrhovno rukovodstvo Srbije više puta je izrazilo nameru da razvija vojnotehničku saradnju s Rusijom. Nemamo razloga da sumnjamo u to. Mislim da će Srbija nastaviti da uspešno brani svoj suverenitet u obezbeđivanju nacionalne bezbednosti, kao i mnoge druge države koje se racionalno približavaju pitanjima jačanja svoje odbrane.

Kakve su perspektive za vojnotehničku saradnju naših zemalja i od čega će najviše zavisiti – od novca ili od političke volje?

Saradnja Rusije i Srbije prvenstveno se zasniva na dugogodišnjim prijateljskim vezama. Pored toga, zasnovana je na principu obostrane koristi, kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu.
U perspektivne projekte saradnje uvrstiću i nabavku savremenog oružja, o čemu sam govorio ranije. Naknadno će do izražaja doći organizacija njihovog visokokvalitetnog i blagovremenog servisiranja nakon prodaje i modernizacija prethodno isporučenog naoružanja i vojne opreme.
Siguran sam da partnerstvo između naših zemalja ima široke i dugoročne perspektive.

 

9 komentara

  1. Gavrilo Princip

    Dragi gospodine Sugajev hvala vam na podrsci koju pruzate na planu odbrane od “Velikih satrapa”, koji su se ozbiljno nameracili da uniste pravoslavlje! Zivela Majcica Rusija i Zivela Srbija i ako Bog da dogodine u Prizrenu!

  2. Dr Miodrag iz Nisa

    Gospodin Sugajev je licno zasluzan za izvanredno unapredjenje vojno-tehnicke saradnje nase Srbije sa Rusijom. Kako komentarisu ljudi sa kojima je saradjivao do sada, a to slucajno znam jer u porodici imam jednog visokog oficira nase Vojske, covek od reci i ozbiljnog autoriteta u vrhu vlasti u Rusiji.
    Sva sreca da Srbija sada ima novca da kupuje najsavremenije naoruzanje, jos da nam se vrati redovan vojni rok, uz rusko naoruzanje bicemo bezbedni kao nekada.
    Jedino sto uvek u coveku ostaje zal sto ni mi ni Rusija nismo 1999 bili jaki i pozicionirani kao sada…
    Ali, barem ce nam deca i unuci biti bezbedni
    Zivela Srbija

  3. Stanoje Glavas

    Draga gospodo iz “Nato”, ako nam Rusi daju S400 u sta ne sumnjam mi vam avione obaramo pri poletanju iz baze Aviano, tako da znate i sa tim raketama vi vec znate sta vam je ciniti da se momentalno povucete sa svete Srpske zemlje. Hvala braco Rusi, geopolitika se menja u nasu korist, samo se Bogu molim da cemo mi imati pametne glave na celu Drzave koji ce to u datom trenutku umeti da iskoristi!

    10
  4. Pratim ruske medije i mogu vam reci da je ovaj gospodin veoma vazan u Ruskoj Federaciji,cesti su intervjui sa njim. Danas su nam vise nego ikad potrebni prijatelji u svetu,koji ce nam pomoci da ocuvamo nase nacionalne interese. Mnogi nas iz okruzenja kritikuju sto se naoruzavamo,ali to je jedini nacin da ocuvamo nasu samostalnost i spasemo narod i zemlju. I oni rade isto,samo se oslanjaju na Nato pakt. Da zakljucim,puna podrska saradnji sa bratskom Rusijom

    10
  5. Samo se nadam da ce Srbija u buducnosti jos intenzivnije saradjivati sa mocnom Rusijom i da ce i dalje kupovati oruzje samo od nasih projatelja i da nikad nece uci u NATO. Ne smemo nikada zaboraviti ko su nam prijatelji,a ko nam zeli zlo

    11
  6. Kada bismo dobili S400,ma i S300 niko ne bi smeo da nas napadne. Zato samo napred u tom pravcu 🙂

    10
  7. Nabavka protivavionskih raketnih sistema je svakako neophodna našoj zemlji, a sa Rusijom već imamo vojnotehničku saradnju i ne vidim nikakvu prepreku kada je u pitanju S400 ili S300, ako imamo para. Gospodin Sugajev može samo da nam pomogne na to planu.

  8. Borac protiv NATO

    Intervju je odličan, šalje mnogo snažnih i važnih poruka ako se detaljno analizira. Svaka čast gospodinu Šugajevu, hvala Bogu da ovakav veliki ruski patriota i ovakav moćan čovek vodi računa o nama, i želi da unapređuje saradnju na vojnotehničkom polju između Srbije i Rusije ! Zato je veoma važno da sa naše strane uradimo sve kako bi očuvali i unapredili odnose sa Federalnom službom za vojnotehničku saradnju, u okviru koje rade beskompromisni borci za bolji i slobodniji Svet, a ne agresori i rušitelji poput zločinačkog NATO saveza, koji će se ako Bog da uskoro raspasti !

  9. Kako su poređane ove slike u tekstu, “jasno” da nedostaje S-400. Mi para za taj sistem nemamo, ako bi plaćali ukupan iznos. Međutim, postoje modaliteti plaćanja (kredit, lizing, barter i sl.). U tom slučaju sistem bi bio dostupan. Mislim i da su Rusi spremni da razgovaraju o modalitetu plaćanja. Ali, uvek to “čuveno” ali. Za nabavku je potrebna naša saglasnost. Vučić je sigurno neće dati, jer sluša SAD. A tek ako dođe do promene režima u Srbiji (dolazak opozicije, daleko bilo), “ugasili smo”. Vučić je dobio od Putina na poklon pušku Obrenovića. Ako se zna istorijat politike Obrenovića (okretanje od Rusije ka Austrougarskoj), može biti da Putin više ne šalje poruke u vezi KiM (bio je više nego jasan), već šalje poruke o politici Vučića prema Zapadu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *