Нови светски дезинформативни поредак

Фејк њуз, постистина и трибализација друштава као логични резултати Pax Americana глобализације: Како је на Западу сахрањена истина и зашто је то данас детонатор у темељима либералног друштва

Ових дана је из пропагандног „постберлинског зида“ испала још једна цигла. После суочавања са чињеницом да на Тјенанмену није било никаквог масакра, да су лешеви из мртвачница у Темишвару дофарбавани црвеном бојом да би на фотографијама и на ТВ екранима изгледали као стрељани, стигла нас је и „истина“ о жртви „плишане револуције“ у Прагу, убијеном студенту Мартину Шмиту.
Наравно, у Прагу новембра те 1989. није убијен никакав Мартин Шмит. Јесу била два студента с тим именом, али ниједном није фалила длака с главе, што наравно није смело да заустави операцију „смрти од ударца полицијског пендрека“ а за потребе ЦИА револуције. „Мртвог студента“ је одиграо млади поручник чехословачке државне безбедности убачен међу протестанте. А употреба лажне смрти младог студента постала је тако моћна чињеница у манипулисању масама да је последица било и разбијање државе Чехословачке. „Невино убијени Мартин Шмит“ био је први и најсензационалнији виртуал новије историје.
Данас ово не изазива драму. Навикли смо. Ми већ живимо у светском дезинформативном поретку. Али важно је бацити поглед на пут који су медији прешли од потребе за праведним светским информативним поретком до „фејк њуза“ као стања ствари.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Крај у следећем броју

Један коментар

  1. Nista Novo. Mi zbog para hrlimo njima u lance i dobrovoljno se sami okivamo. Ipak, krece se naprijed. Izvucicemo se.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *