Нови светски дезинформативни поредак

Фејк њуз, постистина и трибализација друштава као логични резултати Pax Americana глобализације: Како је на Западу сахрањена истина и зашто је то данас детонатор у темељима либералног друштва

Ових дана је из пропагандног „постберлинског зида“ испала још једна цигла. После суочавања са чињеницом да на Тјенанмену није било никаквог масакра, да су лешеви из мртвачница у Темишвару дофарбавани црвеном бојом да би на фотографијама и на ТВ екранима изгледали као стрељани, стигла нас је и „истина“ о жртви „плишане револуције“ у Прагу, убијеном студенту Мартину Шмиту.
Наравно, у Прагу новембра те 1989. није убијен никакав Мартин Шмит. Јесу била два студента с тим именом, али ниједном није фалила длака с главе, што наравно није смело да заустави операцију „смрти од ударца полицијског пендрека“ а за потребе ЦИА револуције. „Мртвог студента“ је одиграо млади поручник чехословачке државне безбедности убачен међу протестанте. А употреба лажне смрти младог студента постала је тако моћна чињеница у манипулисању масама да је последица било и разбијање државе Чехословачке. „Невино убијени Мартин Шмит“ био је први и најсензационалнији виртуал новије историје.
Данас ово не изазива драму. Навикли смо. Ми већ живимо у светском дезинформативном поретку. Али важно је бацити поглед на пут који су медији прешли од потребе за праведним светским информативним поретком до „фејк њуза“ као стања ствари.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Крај у следећем броју


Један коментар

  1. Nista Novo. Mi zbog para hrlimo njima u lance i dobrovoljno se sami okivamo. Ipak, krece se naprijed. Izvucicemo se.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.