Почетна / Друштво / КУДА ИДУ ПЕНЗИЈЕ

КУДА ИДУ ПЕНЗИЈЕ

У СРБИЈИ УГРОЖЕН СТАНДАРД НАЈСТАРИЈИХ

Пише ЗВОНИМИР ПЕШИЋ

Од почетка примене закона о смањењу пензија државни званичници су много пута захвалили пензионерима што на својој грбачи носе фискалну стабилизацију државног буџета. Када су се пензионери понадали да ће им, у складу са законом и начелом правде, бити враћен окрњени део пензија, уследила је одлука да се из темељног закона привремено изостави члан којим је било регулисано обавезно усклађивање пензија. После дуге финансијске суше сада грађани трећег доба очекују нову формулу за усклађивање њихових примања

Када је пре пет година држава запала у финансијске проблеме, званичници су изјављивали како ће пензионери бити последња категорија грађана којима ће бити смањена месечна примања. Зарад фискалне консолидације државног буџета, запосленима у јавном сектору плате су тада смањене линеарно за 10 одсто, док су пензије веће од 25.000 динара, на основу Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, ,,опорезоване“ са 22 одсто до 40.000 динара, а изнад тог износа са чак 25 одсто. Дакле, онима којима су примања била најмања, одузето је највише. Запосленима у јавном сектору, који имају примања значајније виша од пензионера, узето је најмање. Пензионерима чија су месечна примања била мања од 25.000 динара није пружена чак ни прилика да макар симболично, једним динаром месечно, допринесу фискалној стабилизацији државног буџета.
Тиме су створене две категорије пензионера. Једни су били привилеговани, а другима су привремено, на четири године, значајније окрњене пензије, много више него запосленима у јавном сектору. Пензионера са мањим примањима је око 1.100.000, а оних са пензијом изнад 25.000 динара је негде око 700.000.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

У наредном броју: Швајцарски модел

3 коментара

 1. Šta reći lagali su nas za penzije i dalje lažu.Obećali su i predsednik Vučić i predsednica vlade za ovu godinu dva puta po 7000 din pomoći ali više i ne pominju.Glasao sam za SNS stalno ali malo neka manje obećavaju ono što neće da daju
  0  3
 2. Jovan Beograd

  Jovan Tamburic
  Jovan Tamburic Presipanje iz supljeg u prazno. Autor uopste ne pominje obustavljanje uskladjivanje penzija sa rastom inflaacije odnosno cena i BDP kojim su osteceni svi penzioneri. Licemerno je sad pisati o svemu kada je autor s udruzenjem vojnih penzionera u kojem se nalazi bojkotovao proteste penzinera zbog donosenja i primene nemoralnog i neustavnog zakona. IYvr[ili su i opstrukciju narodne inicijative za donosenje Zakona o ponistenju Zakona o privremenom uredjivanju nacina isplate penzija tako sto je nisu sproveli u skladu sa Yakonom o referendumu i narodnoj inicijativi. Opisivanje stanja bez predloga sta raditi da se ova vlast privede postovanju Ustava i morala je laov posao. I ovo pisanje vidim kao pokusaj iskupljivana pred clanstvom tog udruzenja. Naknadna pamet jeste moda ali ne pomaze!
  0  2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *