Провоцирање сукоба

Акције Приштине су део специјалног рата против Србије

Серија дрских провокација из Приштине се наставља и нема баш никаквих сигнала да ће од њих одустати, или да ће их неко са Запада зауставити. Зато прошлонедељни упад приштинских специјалних јединица на север Косова треба разумети као један сегмент из лепезе метода специјалног рата који се према Србији већ дуже време води од стране најмоћнијих обавештајних служби НАТО-а. Перфидна подршка приштинском лудилу, која је некада јавна, а некада прећутна, толико је широка и временски и садржајно усклађена да је потпуно јасно да се њоме управља из једног обавештајног центра за хибридно деловање према Србији.

ПРИУЧЕНИ СПЕЦИЈАЛЦИ Не зна се тачно коју је специјалну јединицу Приштина употребила – по некима то је РОСУ, други кажу ЊСА, трећи да је у питању ФИТ. Најближе истини је да је то привремено скрпљена војна јединица, од специјалаца који су завршили полицијску и војну обуку, међу које су убачени и приучени „полицајци“ који су можда прошли сиријско ратиште. Приучене је по много чему лако препознати.
Професионалци из безбедносних разлога приликом интервенције никада не држе прст на обарачу. Када ставе прст на обарач, онда и пуцају. Испружен кажипрст држе изнад обарача, како због наглих покрета или нервозе не би дошло до нехотичног пуцња и случајних жртава. Они приучени држе прст на обарачу и обавезно вежу лепљивом траком два оквира муниције један за други како би га што лакше и брже заменили. То прави инструктори не дозвољавају јер непотребно и асиметрично оптерећење оквира који је у функцији може изазвати застој на оружју.
Приучени борци у паравојскама на ратишту имају већу слободу у погледу коришћења опреме и оружја и често једни од других науче погрешне ствари које постају пракса. На прљавим ратиштима, као што је сиријско, више се плаше заробљавања него смрти и увек су оптерећени тиме да ће бити заробљени ако им нестане муниције. Зато вежу оквире један за други и праве друге грешке које нису својствене професионалцима – предњи део пушке држе за оквир, што такође може изазвати застој током борбе. Такве грешке могле су се видети на снимцима са сиријског ратишта, тако да је сасвим могуће да су повратници из Сирије искоришћени као појачање за ову бруталну акцију.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *