Три мудраца против Орбана

Европска народна партија је из свог чланства суспендовала „Фидес“ мађарског премијера Виктора Орбана

Искључење десно-конзервативног „Фидеса“ мађарског премијера Виктора Орбана из Европске народне партије (ЕНП) прве су 8. фебруара званично затражиле две демохришћанске странке из Белгије и луксембуршка Хришћанско-социјална народна партија, чији је члан председник Европске комисије Жан-Клод Јункер. У писму председништву ЕНП те три партије навеле су да се Орбан „понаша отворено супротно“ вредностима народњака, те да – оцена лидера белгијске франкофоне партије ЦдХ Максима Превоа – „Орбанови изгреди више нису прихватљиви“ па се „не могу даље подржавати“. Захтев је доспео на дневни ред ЕНП када је иза њега (почетком марта) стало 13 чланица, чиме је испуњен услов да искључење или суспензију чланице мора да затражи најмање седам партија из најмање пет земаља…

КОРИСНИ ИДИОТИ Виктор Орбан им је одговорио да чланови ЕНП који позивају на искључење његове странке из тог политичког блока, иначе највећег у Европском парламенту, раде у корист својих и његових левичарских противника. Подвукао је и да су сви који желе елиминацију „Фидеса“, на чијем је он челу од оснивања (пуне три деценије), „што би Лењин рекао, корисни идиоти“, и додао да такви „иако верују да воде духовну борбу, заправо само служе интересима других“.
Партијска „породица“ ЕНП била је врло забринута и због кампање мађарске владе против мигрантске политике Европске уније. Плакати који су приказивали „подругљива“ лица Јункера и Џорџа Сороша (оптужујући их да су утицали на ЕУ лидере да дозволе улазак многобројних миграната, претежно муслимана, у Европу) с натписима „И ви имате право да знате шта Брисел спрема“ изазвали су бурне реакције у Бриселу. Коментаришући оптужбе да кампања његове владе против овог политичког „двојца“ има антисемитске тонове, Орбан је рекао да их Мађари не сматрају антисемитским и да он „не може ништа да учини око чињенице да је Ђерђ (Џорџ) Сорош Мађар јеврејског
порекла“…
Проблем ЕНП са „Фидесом“ и Виктором Орбаном остао је без решења и након посете Манфреда Вебера Будимпешти 12. марта. Вебер, иначе председник Клуба посланика ЕНП у Европском парламенту (и један од главних кандидата за наследника председника ЕК Јункера), пред Орбана је ултимативно поставио три захтева – да престане с кампањом против ЕУ, извини се колегама из ЕНП које је назвао „корисним идиотима“, и да дозволи Сорошевом Централноевропском универзитету да остане и настави с радом у Будимпешти (од септембра треба да се пресели у Беч).
Мађарски премијер је испунио само први захтев. Извинио се свим посланицима „народњака“ који су спорни цитат Лењина схватили лично. И поручио да од кампање против мигрантске политике ЕУ ни за педаљ неће одступити: „Одбрана европских вредности и хришћана, као и заустављање масовне имиграције, за нас су важнији од дисциплине партије у оквиру ЕНП.“

АУСТРИЈСКИ СЦЕНАРИО И скупштина савеза странака десног центра у Европском парламенту 20. марта у Стразбуру је, са 190 гласова „за“ и три гласа „против“, изгласала суспензију „Фидеса“.
Виктор Орбан одлуку о суспензији „Фидеса“ из фамилије ЕНП сматра компромисом јер је примењен „аустријски сценарио“ према којем је формиран савет „три мудраца“ који треба да испитају компатибилност мађарских државно-правних институција са европским. Одмах је медијима саопштио да ће „мудрацима“ ЕНП (Херману ван Ромпеју, Волфгангу Шиселу и Хансу Герту Потерингу) у преговорима супротставити своју комисију „мудраца“ (Каталин Новак, Јудиту Варга и Јожефа Сајера). Мађарски премијер сматра да ће извештај бити готов после мајских избора за Европски парламент. „Потом ћемо Народна партија и ми слободно одлучити о нашим даљим узајамним односима“, истакао је Орбан, сматрајући и да је врло отворено питање да ли ће посланици „Фидеса“ после избора (поново) сести у редове фракције ЕНП… „Ми своју политику нећемо мењати“, још једном је дао на знање!

3 коментара

  1. Политичка “вага” Вашег врсног дописника из Мађарске аналитички је беспрекорна…! Пратим годинама његове стручне коментаре и комплетну дијагнозу крајње немоћи мађарске левице (а Ви сте Магазин леве орјентације) у борби против деценију и по ултрадесничарске владавине Виктора Орбана. Надам се да је суспензија ФИДЕСА у ЕНП први корак Брисела у “сређивању” популистичких странака и у том, најбројнијем, корпусу, тзв. НАРОДНИХ СТРАНАКА, али и да за све фракције (без обзира на идеолошки предзнак), униформно мора да важи поштовање европског законодавства, без обзира да ли ће Стари континент “сутра” бити Европа држава, Европа нација, или Сједињене Европске Државе.

    5
    2
  2. “Mi svoju poilitiku nećemo menjati”… Pa onda Izveštaj Tri mudraca”, koji će, kako Viktor Orban predvidja, biti gotov nakon majskih izbora za EP – ništa ne menja! Po tome, Fides je već “slobodno” odlučio o svom “uzajamnom” odnosu sa Evropskom narodnom partijom (koja ga je upravo suspendovala iz članstva)… I ako madjarski konzervativci predvidjaju osvajanje 14 evropskih mandata, oni sa Salvinijevom (italijanskom) “Ligom”, poljskim “Pravom i Pravdom” (PiS) Jaroslava Kačinskog i Štraheovom (austrijskom) “Slobodarskom partijom”, bez obzira na broj mandata Le Penove – ne mogu formirati Frakciju koja će biti Treća snaga po jačini u Evropskom parlamentu. U takvom odnosu veličina, dakle, njihov politički uticaj na značajnije odluke biće – minoran. Uz to, EK za jesen priprema i vrlo oštar set zakona (uglavnom uskraćivanja novca iz EU fondova, a Madjarska je treći korisnik po povlačenju sredstava) protiv onih članica koje ne poštuju zakonodavstvo Unije, a zbog Orbanove politike prema Briselu protiv Madjarske već je aktiviran i “atomski” Član 7 (oduzimanje prava glasanja)… Kroz vrlo kvalitetne komentatorske analize g. Vujića, jasno se može vidieti političko-diplomatsko “lice i naličje” Orbanovog trajanja i ponavljanja… Jedino mi je jako žao što proevroppska opozicija u Madjarskoj (liberali, socijalisti, reformisti i socijaldemokrate) u ovom trenutku nemaju kritičnu masu birača koja bi (donekle) bila protivteža metastaziranom i na region Srednje Evrope prenesenom Orbanovom populizmu. Nažalost, madjarskoj opoziciji izostala je i podrška iz Brisela u onoj meri u kojoj je trebala da bude, a koliko pratim – vidim da je u njenim redovima tri četvrtine mladih, fakultetski obrazovanih ljudi… Ako EU u Madjarskoj želi “Vagu sa dva tasa” u kojoj će prevagu odlučivati nijanse (u ovom trenutku drugi tas u toj zemlji – ne postoji!) – neka striktno počne s kontrolom primene svojih propisa iu Madjarskoj, a ne samo da prema njoj ništa ne preduzima, već i da prećutno gleda “izvoz orbanizma” u države Srednje i Jugoistočne Evrope, odnosno Zapadnog Balkana. Posle će biti kasno.

    4
    2
  3. Uvek je diskutabilna svaka od kampanja FIDESA protiv migrantske politike EU, bez obzira o kojoj vrsti izbora je reč.Zašto? Jer, ako premijer Orban jedini brani “evropske vrednosti i hrišćane” – šta onda rade ostale države? I unijske i one koje to nisu… Da li zaista rade “u korist svoje štete” i definitivnog nestanka “stare” Evrope?… Madjarska, doista, ima viševekovnu bojazan (kao posledicu vrlo lošeg istorijskog iskustva), od konstantne pretnje nestanka madjarstva (i danas novim državljanima-nemadjarima transkribuje imena i menja prezimena, deli pasoše stanovnicima sa teritorija drugih zemalja koje su nekada bile u sastavu Velike Madjarske, maksimalno finansijski stimuliše natalitet madjarskih porodica, takodje i medjusobne brakove Madjarica i Madjara…). Pa to treba da bude osnovni cilj svake nacionalno odgovorne vlade, zar, ne!!!… S pravom se pitam – Šta će biti sa Slovenima (Madjari nisu Sloveni oni pripadaju Ugro-Finskoj grupi nacija) u Evropi koji o ovome što sam nabrojala gotovo više i ne vode računa (od broja medjusobno sklopljenih brakova, preko davanja slovenskih imena deci i njihovog uvodjenja u hrišćansku veru, do prirodnog priraštaja u njihovim porodicama i ostanka da žive i rade u matičnoj zemlji!… Tek sada presudite da li je Viktor Orban politički u pravu u onome što (uporno) radi! Ili, pak – nije… Madjarica sam (rodjena inače u Srbiji) koja čita “Pečat” (jer znam srpski jezik), živim na relaciji ove dve komšijske zemlje. a za vašeg dopisnika iz Madjarske mogu reći da je izvanredan poznavalac političkih prilika kako u mojoj maticii Madjarskoj, tako i u regionu Srednje Evrope. Verujem da bi bio i vrlo uspešan političar!…

    4
    3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *